השר אטיאס על דיור בר-השגה: "עדיפות למשרתים בצבא"

(עדכון) - משרד השיכון פרסם אמש את הקריטריונים החדשים לדיור בר-השגה ■ "עיקרון העל": עדיפות למספר ילדים ושנות נישואים, מה שמקנה יתרון למשפחות חרדיות ■ ליברמן: "הליכוד מתנער ממשלמי המסים ומאלה המשרתים בצבא"

אחרי חודשים ארוכים של הערכות והשערות, פיזר היום שר הבינוי והשיכון אריאל אטיאס את הערפל סביב הקריטריונים לזכאות לדיור בר-השגה, אם כי לא את המחלוקת בנושא הטעון. אטיאס, שקיים היום (ד') מסיבת עיתונאים עם מנהל מינהל מקרקעי ישראל בנצי ליברמן, יביא לשולחן מועצת מקרקעי ישראל בשבוע הבא את הצעתו, שכבר זכתה ללא מעט ביקורת.

אטיאס הציג את הקריטריונים, ובהתייחסו למכרזי מחיר למשתכן, אמר: "ביטלנו את ההעדפה למשפחות גדולות. עד היום לא ניתנה עדיפות ליוצאי צבא במכרזים אלה. מהיום יש עדיפות ברורה ליוצאי צבא". הוא הוסיף כי "שר לעתים צריך לפעול נגד ציבור בוחריו".

על רקע הביקורת על העדפת משפחות חרדיות, התייחס אטיאס לקריטריון הזכאות לפי ותק בשנות נישואים, ואמר: "אין אפליה בין משפחה למשפחה. רוב המשפחות קונות דירה לאחר שבע שנות נישואים. רק 8% מהאוכלוסייה בישראל הם חרדים, וחרדים גם כך לא רוצים לגור היכן שחילונים רוצים לגור. שימו לב איפה אנחנו משווקים - 90% מהמכרזים לדיור בר-השגה הם בערים חילוניות. חד-משמעית, יוצאי צבא עם ותק בשנות נישואים - זה השילוב המנצח. צדק חברתי זה גם לחלשים וגם למעמד הביניים".

אטיאס הבהיר כי על מנת שלא להפלות אוכלוסיות שאינן משרתות בצבא, העדיפות ליוצאי צבא תינתן רק ב-50% מהמכרזים - החלטה שאושרה על ידי היועץ המשפטי לממשלה. כשנשאל מדוע הקצה רק 50% ממכרזי "מחיר למשתכן" ליוצאי צבא, ולא 70%, כחלקם באוכלוסייה, ענה: "קשה לחלק תב"עות לחלקים קטנים, זה לא מגש פיצה".

על העדרו של קריטריון מיצוי כושר השתכרות, נושא הנמצא במחלוקת בין ש"ס לסיעת ישראל ביתנו, אמר אטיאס: "ישבנו עם המוסד לביטוח לאומי והגענו למסקנה שלא ייתכן שמי ששפר עליו גורלו ישלם על דירה פחות ממי שלא שפר עליו גורלו. 30% ממחוסרי הדיור בישראל לא ממצים את כושר ההשתכרות, כלומר, לא שני בני הזוג עובדים. 49% ממחוסרי הדיור חיים מתחת לקו העוני".

כעת, המחלוקת בנושא עוברת לפתחו של ראש הממשלה. "כשראש הממשלה יביא את פרק הדיור בדוח טרכטנברג לממשלה, נדע מה התשובה - האם מיצוי כושר השתכרות ירד מהפרק לגמרי", אמר אטיאס, "אבל חלה עליי חובה להתקדם הלאה".

"הזדהינו עם המחאה"

הקריטריונים שהציג אטיאס לזכאות בפרויקטים של דיור להשכרה, כלומר שכירות מפוקחת לעשר שנים, הם אותם קריטריונים המוצעים למכרזי "מחיר למשתכן", בתוספת תנאי סף אחד: זכאי הוא מי שמרוויח עד פעמיים השכר הממוצע במשק. היכן ישווקו הדירות? "בכל ערי הארץ באזורי הביקוש ללא מגבלה", אמר אטיאס. "אני שואף לכך שלא יהיה מחסור".

דיור בר-השגה ישווקו בערים יבנה, ראש העין, מודיעין, ירושלים, חיפה, באר יעקב, נתניה ויקנעם. דיור להשכרה ישווק בערים מודיעין, באר שבע, ירושלים, כפר סבא, ראשון לציון וראש העין.

אטיאס הוסיף כי "הזדהינו עם המחאה החברתית מהיום הראשון, אבל אסור לשכוח את השכבות החלשות שלא יכולות להתחיל את החודש. אסור לעשות חיץ בין מי שלא יכול להתחיל את החודש למי שלא יכול לגמור את החודש. אם במשפחת כהן מישהו פוטר, הוא יכול להתמודד על דיור בר-השגה, וזה לא על חשבון מי שכן ממצה את כושר ההשתכרות. כל האזרחים שווים. אסור לפגוע באלה שאינם ממצים את כושר ההשתכרות".

מנהל מינהל מקרקעי ישראל הנכנס, בנצי ליברמן, בהופעה ראשונה בתקשורת, אמר: "לרה"מ יש שלושה דברים, מלבד האיום האיראני, שחשובים לו - דיור, דיור ודיור. אני חשבתי שמיצוי כושר השתכרות יוביל לאיזון, שלא תהיה העדפה לחרדים. אבל למשפחת כהן, אחרי 10 שנות נישואים, יש שלושה ילדים. לזוג חרדים, באותו פרק זמן, כבר יש 10 ילדים, אבל משפחת כהן החילונית תזכה בדירה. לי קשה לקבל הנחת עבודה שמדירים 40% מהאוכלוסייה - חרדים, מיעוטים, שכבות מצוקה. מה, לא נכניס אותם למשחק?! בהסתכלות ערכית - הקריטריון שלנו צודק והגיוני, ומכליל את כולם".

הקריטריונים נחדשים לדיור בר השגה
 הקריטריונים נחדשים לדיור בר השגה

תגובות

ח"כ שלי יחימוביץ, יו"ר מפלגת העבודה

"שר השיכון אטיאס ממשיך להיטיב עם בעלי ההון בשוק הנדל"ן ושולח את האזרחים להיאבק על דיור בשוק החופשי במקום להחזיר את האחריות לדיור לידי המדינה. אטיאס יכול היה לבחור בכלים אמיתיים שיביאו שינוי ובשורה לכלל אזרחי ישראל - לבנות דיור ציבורי, לחייב בנייה של דירות קטנות בכל פרויקט, לפקח על שכר הדירה של כלל האזרחים, אך במקום זאת בחר להמשיך במדיניות הקפיטליזם החזירי מבית מדרשו של נתניהו באמצעות הטבות לבעלי ההון בשוק הנדל"ן שיקנו את הקרקע, ולמתי המעט שימצאו זכאים על פי הקריטריונים".

איציק שמולי, יו"ר התאחדות הסטודנטים הארצית

"השר אטיאס מנפנף בקריטריון השירות הצבאי שהכניס, אך למעשה מנסה להתל בציבור בשעה שמעניק משקל גבוה בהרבה למספר הילדים ולמספר שנות הנישואים, שמוטים בצורה מובהקת נגד רוב אזרחי מדינת ישראל. שתיקתו של ראש הממשלה בשעה שפוגעים בציבור רועמת, ולכן אנו מצפים משאר השותפות הקואליציוניות, ובראשן ישראל ביתנו ועצמאות, להתערב מיד ולמנוע את ניסיון המחטף הזה".

דפני ליף, התנועה לצדק חברתי - ב' זה אוהל

"לפני יותר מחצי שנה יצאנו לרחובות בקריאה גדולה לממשלת ישראל לפתור את משבר הדיור בארץ, והיום קיבלנו יריקה בפרצופו של מעמד הביניים ואזרחי המדינה. ועדת טרכטנברג הבהירה שפוטנציאל ההשתכרות חייב להיות חלק מהקריטריונים של דיור בר-השגה מתוך הבנה שחברה מתקדמת חייבת לתגמל ולדאוג קודם כול לאזרחיה היצרנים שקורסים תחת הנטל. לפי המודל של אטיאס, תהיה עדיפות ברורה למשפחה החרדית. זה לא דיור בר-השגה, זה דיור בר-ש"ס. אנו מפצירים בשר האוצר יובל שטייניץ לא לאשר את המסקנות הללו ולא לתת יד להתעללות הנמשכת בציבור הישראלי".

הפורום לצדק חברתי

"במקום התערבות מסיבית ממשלתית בשוק הדיור, תוך שימוש בכלים משולבים של בניית דיור ציבורי, מתן הטבות לרוכשי דירות, טיפול בתשתיות ובעיקר בתופעת אגירת הקרקעות בידי החברות הקבלניות, ההחלטה שעליה מתגאה אטיאס מעניקה הטבה בראש ובראשונה ליזמים שיקבלו קרקעות בזול ללא מנגנון פיקוח באמצעות קביעת לוחות זמנים או על ידי קביעת מחירים. משרד השיכון משתף פעולה עם אלו הרוצים לשסות מגזר אחד באחר במקום לתת פתרון כולל".

הרב עו"ד אורי רגב, עמותת חדו"ש

"אטיאס הוכיח שוב שהוא בפועל שר השיכון לחרדים, וממשיך בשוד הקופה הציבורית. הקריטריונים שמציע אטיאס מעניקים העדפה ברורה לאברכים עם משפחות מרובות ילדים ומעודדים אותם להמשיך להשתמט מעבודה ולחיות על חשבון הציבור, תוך פגיעה בכלכלת המדינה. אטיאס מתנהג כאילו לא קרה פה כלום בקיץ האחרון. במקום צדק חברתי הוא מציע דירות לבוחרים".

ליברמן: "הפרת ההבטחה לישראל ביתנו - התנערות מהעובדים ומשלמי המסים"

יו"ר ישראל ביתנו, שר החוץ אביגדור ליברמן, לא מתכוון לוותר לראש הממשלה, בנימין נתניהו, ועומד על כך שיקיים את ההסכם עמו בנוגע לקריטריונים לדיור בר-השגה - הסכם העומד בניגוד להבטחה שנתן נתניהו לש"ס ועל בסיסה הציג היום שר השיכון, אריאל אטיאס, את הקריטריונים שלו. עם זאת, אין בכוונתו של ליברמן להביא למשבר קואליציוני סביב הנושא, אלא להגיע להסכמות. "מדובר בהחלטה שעומדת בניגוד להבטחות ולסיכומים שהושגו עם הליכוד בעת אישור דוח טרכטנברג בממשלה", אומר שר החוץ. ליברמן הדגיש כי ישראל ביתנו "תעמוד על כך שיש לכבד התחייבויות, בטח ובטח כשמדובר בהתחייבות כתובה. אין לנו עניין במשבר קואליציוני, אבל נפעל בממשלה ובכנסת כדי שהסיכום ייצא לפועל. מעבר לעניין העקרוני של הפרת סיכום כתוב - הפרת ההבטחה היא התנערות של הליכוד מאחריות למשפחות שבהן שני בני הזוג עובדים, משלמים מסים, משרתים בצבא ותורמים למדינה".

ליברמן אמנם אינו מאיים במשבר קואליציוני, ולפי הערכות הוא אינו מעוניין לפוצץ את הנושא בממשלה, אבל הוא מדגיש שמבחינתו העניין הוא בבחינת קאזוס בלי. ליברמן, השואף להגיע בבחירות הקרובות ל-20 מנדטים, יודע בדיוק מדוע הוא מתעקש. מיצוי כושר השתכרות נוגע בדיוק לקהל שאליו הוא מכוון בבחירות הבאות. מעבר למאגר המצביעים הרוסי המסורתי, הגרעין הקשה של המפלגה, ליברמן רוצה לפנות גם אל אנשי מעמד הביניים - ציבור העובדים, משלמי המסים והמשרתים בצבא - שמסומנים כיום מרכז וימינה ממנו.

הבוקר פנה שר התיירות, סטס מיסז'ניקוב, במכתב לראש הממשלה בשם סיעת ישראל ביתנו ובו הוא מפציר בנתניהו שלא לאשר את הקריטריונים הסקטוריאליים שהציג אטיאס. "ישראל ביתנו מבקשת מנתניהו לעמוד על קיום תנאי קריטריון של מיצוי כושר ההשתכרות כתנאי הסף לזכאות", כתב מיסז'ניקוב לנתניהו, "וזאת בהתאם להמלצת ועדת טרכטנברג ותוך ראייה לאומית של צרכיה הכלכליים-החברתיים של מדינת ישראל, במטרה לעודד את האוכלוסייה העובדת הנושאת בנטל הכלכלי ובמאמץ הלאומי".

גם שר התיירות נוקט טון לא מאיים, אולם בישראל ביתנו הזעם על ראש הממשלה גדול. לדברי גורמים בסביבת שר התיירות, כרגע ההכרעה עומדת לפתחו של ראש הממשלה, שחתם לצד שר האוצר יובל שטייניץ על ההבנות עם ישראל ביתנו. "את הדין יצטרך ראש הממשלה לתת לא רק לישראל ביתנו אלא גם לכל אותם אלו שהמחאה החברתית זעקה מגרונם והוציאה אותם אל הרחובות", אמרו הגורמים והוסיפו כי "מספר הקסם הזה של אותם 37% המשתתפים בשוק העבודה ישחק תפקיד מאוד חשוב בבחירות הבאות והוא הופך למעשה לתמצית הוויכוח בין המרכיבים השונים של קואליציית נתניהו בין השותפות הטבעיות - אלו שמשרתות ומשלמות מסים לבין החרדים".