רשות המסים לא מוותרת על שקל: שוקלת למסות את הביטקוין

גורמים ברשות המסים על המטבע הווירטואלי: "לא ניתן להתעלם מהליך כזה או אחר של העברות כספים, ולכן ברשות בודקים את המשמעויות"

‎‎רשות המסים בוחנת את האפשרות להטיל מס על רווחים המתקבלים מסחר במטבע הווירטואלי, ה"ביטקוין" (‏Bitcoin‏).

הרשות עוקבת אחר הפעילות ב"ביטקוין", כאשר גורמים ברשות מבהירים כי "לא ניתן להתעלם מהליך כזה או אחר של העברות כספים, ולכן ברשות בודקים את המשמעויות".

לעמדת הרשות, מי שמרוויח מסחר בביטקוין חייב במס, אך בשלב זה לא ברור עדיין על-פי איזה מודל ימוסו רווחים אלה, משום שבפועל המטבע הווירטואלי אינו מוכר כמטבע רשמי.

המטבע הווירטואלי נוצר ב-2009 על-ידי סאטושי נאקאמוטו (כנראה שם בדוי), האקר מיפן שעקבותיו נעלמו משנת 2010. הביטקוין נוצר כמטבע שנועד לשבור את התלות במטבעות ה"רגילים" שמנפיקות הממשלות, והוא ניתן להחלפה עם מטבעות העיקריים בעולם. אין גוף מרכזי שמנפיק אותו או אחראי על השער שלו, אלא רשת שיתופית של מחשבים המחוברים לאינטרנט, ומנפיקים אותו בצורה שיתופית, גלויה ופתוחה לעיני כל.

‏המטבע החל לתפוס תאוצה במהלך 2012-2013, כאשר ערכו של ביטקוין בודד היה פחות מ-5 דולר בתחילת השנה שעברה, אך זינק ל-266 דולר באפריל האחרון. בהמשך המטבע קרס, אך ביולי שב והתייצב על 90-100 דולר.

לעמדת רשות המסים, מכיוון שעל מנת לרכוש את הביטקוינים יש צורך להוציא כספים, ובאותה שרשרת יש גם הכנסות כספים - יש לשלם מס מלא על כספים אלה.

הרשות עוקבת אחר הפעילות הזו, ואולם קיים קושי לאתר את הפעילות במלואה, כיוון שהיא אינה מפוקחת, ואין חובת דיווח על הסחר במטבע הווירטואלי.

כלי משמעותי להלבנת הון

‏‎‎לא רק רשות המסים מוטרדת מהעובדה שהמסחר בביטקוין נעשה מתחת לרדאר. בכתבה שפורסמה ב"גלובס" לפני כחודש וחצי אמר ראש הרשות לאיסור הלבנת הון וטרור, פול לנדס, כי הביטקוין משמש כיום ככלי משמעותי להלבנת הון ולהעברות כספים בין עבריינים.

לדבריו, "יש פירצה אדירה של החוקים בעולם, כי מדובר בשילוב של טכנולוגיה של רשת האינטרנט, מוצרים פליליים במגוון רחב וגם מטבע שהוא לא של מדינה - מטבע שאפשר לרכוש בצ'יינג'ים. אין עקבות לרכישה ולמכירה של ביטקוין, הדברים לא מדווחים, וקשה לעלות עליהם".

גם הרגולטורים בארה"ב טרם גיבשו החלטה סופית בקשר למהותו וחוקיותו של הביטקוין, ובכל העולם השלטונות הפיננסים הרשמיים מודאגים מהתופעה, כיוון שבמסגרת הפעילות בביטקוין מתנהלת מערכת של העברות כספים משמעותית ללא פיקוח.

‏רשות המסים מסרה בתגובה: "רשות המסים, במסגרת עבודתה השוטפת, עוקבת אחרי התפתחויות ושינויים בשוק הפיננסי, לרבות המסחר בביטקויין.‏ מובהר כי הכנסות המופקות ממכירה של ביטקויין בידי תושב ישראל הינם רווחים החייבים במס בישראל וחייבים בדיווח ותשלום מס, בהתאם להוראות פקודת מס הכנסה והתקנות מכוחה".

ירון-אלדר: אינטרס ברור

עו"ד טלי ירון-אלדר, ממשרד ירון-אלדר, פלר, שוורץ, מסרה היום (ה'): "פנו אלינו מספר גורמים שבוחנים דרכים למסד את מטבע הביטוקוין בישראל. זאת, מתוך רצון שלהם לפעול בישראל עם פיקוח ובצורה גלויה ולא בהיחבא".

עוד מוסיפה ירון-אלדר כי "האינטרס הברור של המדינה הוא להכיר במטבע הביטקוין ולהכניסו לתוך מסגרת הפיקוח המקובלת, כדי שלא ישמש כר נוח להעברות לא חוקיות של כספים.

"להערכתי, את התופעה הזו של מעבר למסחר לא ממשי ודיגיטלי יהיה קשה לעצור. מי שחושב שאפשר לעצור את הקידמה דרך חקיקה או סנקציות - טועה ומתעלם מהמציאות. ככל שעוברות השנים, העולם הוירטואלי תופס מקום יותר גדול בפעילות העסקית, ולכן גם הכסף הוירטואלי - הביטקוין או מטבע אחר - נכלל בכך".