יאיר דר החליף את ארז מלצר כמנכ"ל גדות מיכליות

דר משמש כיום כדירקטור בחברה, לאחר שבשנות ה-90 שימש כחבר בדירקטוריון ■ מונה על-ידי כונסי הנכסים של החברה-האם אמפל

בתחילת החודש חשף "גלובס" כי מנכ"ל גדות מיכליות ב-4 השנים האחרונות, ארז מלצר, התפטר מתפקידו. הרקע היה כוונתו להצטרף לאחת מהקבוצות אשר יתמודדו בזמן הקרוב על רכישת גדות מידי כונס הנכסים של החברה האם, אמפל.

ל"גלובס" נודע כי מי שהחליפו בתפקיד מנכ"ל החברה, הוא פעיל שוק ההון הוותיק יאיר דר - אחד הדירקטורים שהצטרף לחברה בחודש מאי האחרון. באותה עת הוחלף כל דירקטוריון גדות על ידי כונסי הנכסים שמונו לחברה האם, אמפל - עורכי הדין דרור ויגדור וגיל אורן ממשרד יגאל ארנון.

דר (68), אשר יהיה אחראי על הניהול התפעולי השוטף של החברה, ולא יהיה קשור להליך מכירת המניות שלה, סוגר מעגל בתפקיד זה. בין השנים 1985-1990 ניהל את סיטי כמיקלס, הזרוע הבינלאומית של כלל סחר שפעלה מלונדון, ולאחר שסיים תפקיד זה הצטרף לקבוצת שרם פודים, שם מונה לדירקטור בגדות.

דר כיהן כדירקטור בין השנים 1990-1992, כשגדות הייתה בשליטת משפחת יוחננוף. בשנים האחרונות שותף דר בחברה פרטית העוסקת בסחר בינלאומי בחומרי גלם לתעשיית הפלסטיק, ולפני כן ביצע שורת תפקידים, בהם יו"ר ערוץ הספורט ומנכ"ל החברות קמור מימון וכלל אינבסטמנט. כן שימש כמשקיף על החברות הציבוריות מקבוצת חפציבה, שקרסה בסוף העשור הקודם.

השאיפה - למכור החברה ב-70 מיליון דולר

גדות מיכליות, שהוקמה בשנת 1958, עוסקת באמצעות חברות בנות בישראל ובאירופה בהובלה ימית, אחסנה והפצה של כימיקלים, כאשר עיקר פעילותה מופנית לייצוא. בשנים 2007-2008 רכשה אמפל של יוסי מימן את הבעלות בחברה מידי משה יוחננוף, לפי שווי חברה של כ-550 מיליון שקל.

לצורך ביצוע הרכישה לקחה אמפל מימון מבנק דיסקונט, ושעבדה לטובתו את כל מניותיה בגדות. עם כניסתה של אמפל לתהליך של פירוק בשנה שעברה, ולאחר שלא עמדה בתנאי ההלוואה, אכף דיסקונט את השעבוד, ולגדות מונה כונס שינהל את הליך מכירת מניותיה.

יתרת ההלוואה של דיסקונט לאמפל נאמדת בכ-67 מיליון דולר (כ-70 מיליון דולר כולל ריביות), ובתחילת השנה החל להתקיים מכרז למכירתה של החברה על-ידי הכונס. המכרז נתקע בשל העובדה שבאותה העת ניהלה גדות תהליך בוררות מול מספנה בסין, שממנה הזמינה ארבע אוניות לפני כמה שנים, תמורת סכום כולל של כ-120 מיליון דולר. המספנה לא עמדה בלוחות הזמנים לאספקת האוניות, לאחר שגדות כבר העבירה לה מקדמות בגובה כ-50 מיליון דולר, ולכן ביטלה את ההזמנה. בהתאם לתנאי ההסכם, ניגשו הצדדים לבוררות בלונדון.

בשל חוסר הוודאות באשר לתוצאות הליך הבוררות, אשר אמורות היו להשפיע משמעותית על שוויה של גדות, נעצר המכרז למכירתה עד לקבלת התוצאות. ביולי האחרון הסתיימה הבוררות בניצחונה של גדות, והיא קיבלה מהמספנה הסינית סך של כ-79 מיליון דולר. לאחר פירעון המשכנתאות שקיבלה החברה מבנקים זרים לצורך רכישת האוניות, והוצאות בגין תהליך הבוררות, נשארו בקופתה כ-37 מיליון דולר מתוך כספי הפיצוי. סכום זה חיזק את מצבה הפיננסי של גדות, אשר בעבר הגדירה אותה חברת הדירוג מעלות כ"בעלת נזילות חלשה".

השאיפה של כונס הנכסים תהיה למכור את החברה בלפחות 70 מיליון דולר, יתרת החוב לדיסקונט. אם יצליח הכונס למכור במחיר גבוה יותר, עודף התמורה מעל יתרת ההלוואה יועבר לידי מחזיקי האג"ח של אמפל, שהיקף החוב כלפיהם עם קריסת החברה נאמד בכ-900 מיליון שקל.