דוח מפרקי היל"ת: מדוע קרס מיזם הסלולר Hallo 015?

לפני כשנתיים קרסה חברת היל"ת, בעלת מיזם הסלולר Hallo 015 ■ כעת חושפים המפרקים את הגורמים לנפילה: רשלנות ניהולית, מעורבות של גורמים עברייניים, הברחת נכסים למקלטי מס והעסקת קרובי משפחה חסרי ניסיון

מה גרם לקריסתה של חברת היל"ת, שעמדה מאחורי מיזם "Hallo 015", שהציע חבילות סלולר ושיחות לחו"ל במחירים נמוכים, אך התרסק לפני כשנתיים בנסיבות עלומות?

בלגן ניהולי, רשלנות, מעורבות של גורמים המוכרים בעולם העברייני בקבלת ההחלטות, חתימה על הסכמים והתחייבויות שאינם מתאימים לחברה בהקמה ומהווים "קפיצה מעל הפופיק", הברחת כספים לחברות אחרות, העסקת קרובי משפחה חסרי ניסיון של בעלי השליטה בתפקידי ניהול בתנאי שכר מופלגים וחבלה במערכת הנהלת החשבונות של החברה כדי לטשטש ראיות - אלה הם רק חלק מהממצאים החמורים העולים מדוח אודות נסיבות קריסת החברה, אותו הגישו שלשום (ג') מפרקי החברה, עורכי הדין גיא גיסין ואיתן ארז, לבית המשפט המחוזי מרכז.

חברת היל"ת מוחזקת בידי יורם שכטר, לשעבר יו"ר חדשות ערוץ 10, שמחזיק ב-50% (באמצעות חברת מרדכי שכטר); הרבנית ברוריה זבולוני, אחותו של הרב יעקב איפרגן ("הרנטגן"), שמחזיקה 23%; משפחת מטיאס-פרנקל, שמחזיקה 23%; וחברה לנאמנות בבעלות משרד עורכי הדין שקל ושות', שהחזיק 4% נכון למועד הקריסה (למיטב ידיעת המפרקים, החברה לנאמנות העבירה את אחזקותיה לחברת מרדכי שכטר, כך שהאחרונה מחזיקה ב-54%, אולם העברה זו טרם נרשמה בדוח רשם החברות).

בדוח מתארים המפרקים את השימוש פזרני במשאבי החברה, שבא לידי ביטוי, בין היתר, בהעסקת בני משפחה רבים ו"מקורבים" של בעלי המניות במשכורות גבוהות ובתנאי שכר מופלגים.

ממידע שנמסר למפרקים עולה כי בחברה הועסקו לא פחות מ-24 מקורבים לבעלי השליטה, ובהם עו"ד חני זבולוני, בתה של בעלת המניות בחברה, הרבנית זבולוני. חרף היותה עורכת דין צעירה וחסרת ניסיון בתחום התקשורת, הועסקה חני זבולוני כיועצת משפטית של החברה בעלות שכר של 45,903 שקל לחודש בתוספת רכב מסוג טויוטה קמרי; בת נוספת, שרי שטרנברג (זבולוני), קוסמטיקאית במקצועה, הועסקה כמשנה למנכ"ל בעלות שכר חודשית של 33,404 שקל, בתוספת רכב מסוג לקסוס; אחיהם, יוסי זבולוני, הועסק במשרה חלקית כקצין הרכב של החברה בעלות חודשית של 3,273 שקל; בנימין זבולוני (ככל הנראה בעלה של הרבנית זבולוני) הועסק בעלות של 17,318 שקל בתוספת רכב.

המפרקים מציינים כי פעולות החקירה "העלו תמונה חמורה ביותר, על-פיה נוהלה החברה לכאורה באופן רשלני ביותר (לכל הפחות), ולפרקים אף תוך הפרת אמונים תוך עירוב נכסים ברור (מכוון או למצער - תוך עצימת עיניים) בין החברה לבין חברות אחרות בשליטת מקורבים. פעולות אלו בוצעו, ככל הנראה, עוד בטרם החלה החברה בפעילותה, וביתר שאת לאחר הקמתה". לטענת המפרקים, פעולות אלו, בשילוב גורמים נוספים, הביאו למצב בו לא נותרו בידי החברה די כספים נזילים לצורך המשך הפעלתה.

"עבריין היה הרוח החיה"

פרק מיוחד בדוח עוסק בעובדה כי דמות מרכזית בחברה היה עבריין מורשע בשם דודי שטרנברג, הגם שלא היה בעל תפקיד רשמי בחברה. שטרנברג נשוי לאחת מבנותיה של הרבנית זבולוני, בעלת מניות מהותית בחברה.

המפרקים מציינים כי שמו של שטרנברג עלה תדיר בחקירתם כ"פונקציונר" ואיש מפתח בחברה וכמי שהיה "הרוח החיה" מאחוריה ומעורב, לכאורה, בכל הפעילות העסקית, הכספית ובקידום התקשרויות החברה, לרבות בביצוע מעשים שהובילו לקריסתה, נטילת כספים שלא כדין מקופת החברה והברחת כספים ונכסים.

לדברי המפרקים, הגם ששטרנברג לא מונה רשמית כנושא משרה בחברה, הוא היה קשור כמעט בכל פעולה שביצעה החברה, אם כמבצע בפועל, אם כמושך בחוטים המשפטיים והעסקיים מאחורי הקלעים, ואם כמי שמביא לכך שגורמים אחרים יבצעו פעולות אלו. למפרקים נודע גם כי לשטרנברג עבר פלילי עשיר. כך, למשל, הוא הורשע בעבירות מחשב ואף ריצה עונש מאסר בגינן. מהדוח עולה עוד כי שטרנברג לא נעתר לבקשותיהם של המפרקים להתייצב לחקירה, אלא לאחר שהוצא כנגדו צו עיכוב יציאה מהארץ.

דמות משמעותית אחרת היא הרבנית זבולוני (שהיא גם חמותו של שטרנברג), המוכרת בין היתר כבוררת בעולם התחתון, ושבני משפחתה הועסקו בחברה בתפקידים שונים. המפרקים מצאו ששטרנברג והרבנית זבולוני פעלו בניגוד לטובת החברה, ולכן עליהם לשאת בתוצאות הקריסה. "עסקינן במצב קלאסי בו העדיפו שטרנברג והרבנית זבולוני את האינטרסים שלהם על פני האינטרסים של החברה והאינטרסים של נושי החברה. התנהלות זו מחייבת הטלת חבות אישית", נכתב.

הברחת כספים למקלטי מס

עוד מתארים המפרקים את מה שהם מכנים "שיטת הברחת הכספים מהיל"ת למערך חברות מקביל", ובין היתר לחברות בשם New Glory Worldwide Ltd - חברה פרטית המאוגדת באיי הבתולה הבריטיים; ו-rime East Global Ltd - חברה פרטית המאוגדת בהונג קונג. החברות הוקמו ב-2011 על-ידי משרד עורכי הדין שקל ושות'. מהדוח עולה כי מבנה האחזקות בשתי החברות היה זהה והן נועדו לשמש כמקלטי מס, באמצעותם הוברחו לכאורה כספים להם הייתה זכאית החברה.

מניות החברות הזרות הוחזקו על-ידי שטרנברג, הרבנית זבולוני, מטיס וישראל פרנקל ומיריל פרוכזניק (רעייתו של מטיס פרנקל). בדוח צוין כי בפועל נרשם אדם בשם אטילה קרוואי כבעל מניות בחברות הזרות, במקומו של שטרנברג, אך זה פעל בסך-הכול כ"איש קש", הפועל בהנחיותיו של שטרנברג ומשמש למעשה מסכה מאחוריה ניסה שטרנברג להסתיר את מעשיו ופעולותיו.

המפרקים מציינים כי למיטב הבנתם, העלויות והתשומות הכרוכות בפעילות בינלאומית מסוימת שביצעה היל"ת הושתו על החברה, בעוד התמורה כלל לא הועברה לחברה אלא לחברות במערך המקביל.

עוד באשר לעירוב נכסים - נטילת כספים שיועדו לחברה והעברתם לחברות פרטיות בבעלות או בשליטת שטרנברג - מציינים המפרקים כי "החברה (כמו גם החבר הבת היל"ה) שימשו אך ורק כדי להעניק כסות לגיטימית לכאורה להעברות הכספים ולפעולות שבוצעו בין החברות", וכי "ניתן להצביע כבר עתה על סכומי כסף שהוברחו מהחברה אל מערך החברות הזרות וסנכתם (חברה נוספת - א' ל"ו) וכן על כספים שהוצאו מהיל"ה אל סנכתם בהנחיתו וניצוחו של שטרנברג".

השמדת ראיות

חמור מכך, מוסיפים המפרקים, אף נעשה ניסיון להשמיד ראיות לקראת הליך הפירוק. "ממידע שנמסר למפרקים עולה כי מערכת הנהלת החשבונות ורישומי השיחות של החברה חובלו לפני הקריסה על-ידי גורמים בעלי ידע טכנולוגי, ונמחקו מהם רישומים שייתכן והיה בהם כדי להביא לממצאים כספיים נוספים כנגד שטרנברג; אולם, המפרקים סבורים כי די באמור לעיל על-מנת להצביע על דפוס פעילות בעייתי (בלשון המעטה) של שטרנברג, שהוביל בלא ספק לקריסתה של החברה והותרת נושיה ניצבים בפני שוקת שבורה".

עוד קובעים המפרקים כי פעולות שונות שביצעו נושאי משרה בחברה, עשויות להיחשב כפעולות מזיקות בזדון או ברשלנות. לדבריהם, ראוי לברר פעולות אלו לעומקן בדרך של הגשת תובענות מתאימות. בדוח מצוינים המנכ"ל לשעבר, רוני לשצ'ינסקי, היועצת המשפטית עו"ד חני זבולוני, המשנה למנכ"ל, שרי שטרנברג - שלטענת המפרקים "פעלו באופן רשלני ביותר (לכל הפחות), ותוך הפרת חובות הזהירות החלות עליהם", ואף "זנחו את חובותיהם האתיות והמקצועיות, ושימשו כבובות על חוט וחותמות גומי בידם של מי שכיוונו את פעילות האופרציה, בראשותו של דוד שטרנברג".

רקע: ההבטחה התרסקה

חברת היל"ת, בעלת הלו 015, עוררה סערה בשוק התקשורת לאחר שהכריזה בסוף מארס 2012 על כוונתה להיכנס לפעילות סלולרית במודל של MVNO, והציעה הצעה חסרת תקדים - 99 שקל לשיחות בינלאומיות והודעות ללא הגבלה. ימים ספורים לאחר מכן, התבררו יותר פרטים שהצביעו על כך שמאחורי ההצהרות "המפוצצות" אין ולא כלום. ההמשך כבר היה ברור: הלו 015 לא הצליחה להרים את הפעילות הסלולרית, העובדים קיבלו משכורות באיחור ואחרים פוטרו.

במאי 2012 הוציא בית המשפט המחוזי מרכז צו הקפאה זמני להיל"ת. בנוסף, מינה השופט אילן שילה את עורכי הדין גיא גיסין ואיתן ארז כנאמנים לחברה. ההחלטה התקבלה בהמשך לבקשת הקפאת ההליכים שהגיש יו"ר החברה, יורם שכטר. לטענתו, החברה חבה לו כ-12.5 מיליון שקל ונקלעה לחובות של 54 מיליון שקל לנושים נוספים. בנוסף, הוגשו בקשות לפירוק החברה מטעם נושיה השונים.

עד כה הוגשו בתיק הפירוק תביעות חוב בסך כולל של כ-36 מיליון שקל, מתוכן אושרו כ-13.8 מיליון שקל. במארס הגישו המפרקים בקשה למתן הוראות לאישור כינוס אסיפות נושים לצורך אישור הסדר פשרה עם חלק מבעלי המניות של החברה, אך בקשה זו טרם הוכרעה.