דרגי בשירות משקיעי המניות: מי ירוויח מהמהלכים שלו?

אם יסתמן איום על הצמיחה באירופה, מתכנן הבנק המרכזי הורדת ריבית ואולי אף תכנית רכישות ■ מיהן החברות שצפויות ליהנות מכך

אירופה לאן? את השאלה הזו מעלים משקיעים רבים בימים אלה, לאחר עלייה של כ-50% במדד יורוסטוקס 50 בשנתיים האחרונות. על פניו נראה כי המצב משתפר: מדדי נהלי הרכש טובים יותר, הצמיחה מאיצה, רווחי החברות גדלים, תשואות אג"ח ספרד ואיטליה בשפל של כל הזמנים ואין לחצים אינפלציוניים. אך למרות כל אלה ה-ECB (הבנק המרכזי האירופי, שבראשות מריו דרגי) מוטרד ושוקל את צעדיו, בעיקר בניסיון למתן את השפעת המשבר באוקראינה, האינפלציה הנמוכה והאירו החזק.

המסחר בין רוסיה לאירופה מהווה פחות מ-1.5% מתוצר מרבית המדינות. המקום היחיד שבו למשבר השפעה דרמטית על הפעילות באירופה, הוא יבוא האנרגיה, העומד בממוצע על כשליש מסך צריכת האנרגיה. חשיפה נוספת היא דרך המערכת הבנקאית, אשר לה כ-190 מיליארד אירו חשיפה פיננסית, וכבר הביאה לפגיעה בדוחות של בנקים כמו סוסייטה ז'נרל.

חברות אחרות שציינו פגיעה הן חברות רב-לאומיות כקרלסברג והנקל. החשש המרכזי הוא, כי גם אם החשיפה הכלכלית נמוכה, הרי פגיעה בביטחון הצרכנים והעסקים, הנובעת מחוסר הוודאות, יכולה להביא לצמצום הוצאות והשקעות שיפגעו בהתאוששות הכלכלית.

ל-ECB דאגות נוספות. האינפלציה הנמוכה, שעמדה באפריל על 0.7% בלבד, לאחר שכבר נגעה ב-0.5% במארס, מהווה אף היא איום על התאוששות הכלכלה. אינפלציה נמוכה גוררת דחיית הוצאות צרכנים וחברות, הממתינים למחירים זולים יותר - תהליך שבו נלחמים גם הבנקים המרכזיים ביפן ובארה"ב.

מאחר שהריבית באירופה עומדת על 0.25%, ריבית ההלוואות הרשמית מהבנק על 0.75% והריבית על הפקדות בבנק על 0% - נראה כי כלי הריבית קרוב למיצוי.

הפקדות הבנקים ב-ECB נופלות בקצב מהיר, כך שגם לריבית שלילית על הפקדות השפעה מועטה. אם באפריל הפקידו הבנקים בבנק המרכזי 132 מיליארד אירו, הר השבוע הסכום צנח ל-80 מיליארד אירו. להערכתנו, במפגש הבנק ב-5 ביוני תורד הריבית ל-0.1% והריבית על פיקדונות תרד לרמה שלילית בגובה של 0.15%.

לאינפלציה ולצמיחה, שידווחו מחר, תהיה חשיבות לגבי אופן ועיתוי פעולת הבנק. להערכתנו, שעשויה להתברר כשמרנית, צפויה באיחוד צמיחה של 0.2% ברבעון הראשון של השנה ושל 0.9% שנה אחורה, וכן אינפלציה שתעלה לרמה של 1.2%-1.3% בסוף השנה.

"משקל יתר"

ה-ECB צפוי לנסות להשפיע על ריבית ההלוואות, שאותן מעמידים הבנקים לחברות, וכן לשפר את עלויות המימון לבנקים עצמם. הבנק עשוי (להערכתנו בהסתברות של 40% ובתרחיש של המשך ירידה באינפלציה או חזרת החולשה בצמיחה) להכריז על תכנית רכישת נכסים, שתתמקד באג"ח בנקים, נכסים מגובי הלוואות (ABS) או משכנתאות (MBS), פרטיות או מסחריות, ובכך לדחוף מטה את שעורי הריבית.

סך נכסי ה-ABS באירופה עומד על כ-160 מיליארד אירו, רובם באיטליה, גרמניה וצרפת; ושוק ה-MBS עומד על כ-600 מיליארד אירו. במפתיע, כ-43% משוק זה מרוכז בהולנד, כ-14% באיטליה ורק 2.5% בגרמניה וצרפת כל אחת.

גורם נוסף שבו שואף ה-ECB לטפל, הוא האירו החזק, הפוגע בכלכלת האיחוד ומאט את האינפלציה. להערכתנו, השקת תכנית רכישות תחליש את המטבע.

מתכנית כזו צפויים ליהנות הבנקים באירופה וענף הנדל"ן, שעליהם הרחבנו בטורים נפרדים, וכן מגזרים ממונפים כמו התשתיות. עם המגזרים הצפויים ליהנות מחולשת האירו נמנים הפארמה, הטכנולוגיה, המזון והרכב.

באירופה, המומלצת על ידינו "משקל יתר" כמו ארה"ב, מומלצים "משקל יתר" מגזרי התשתיות, הפיננסים והצריכה המחזורית. עונת הדוחות המאכזבת בינתיים נמצאת בעיצומה. היא צפויה לתת למשקיעים אינדיקציה טובה יותר האם ההערכות, שכבר הונמכו לגבי צמיחה של כ-10% ברווחי החברות השנה, רלוונטית או אופטימית - כפי שהיה עם צמיחת הרווח בשנים האחרונות.

תמיכה סלקטיבית

מיהן אם כך, החברות, שייהנו ממהלך של הורדת ריבית או תכנית רכישות שתחליש את המטבע אירו. הנה כמה דוגמאות.

את המלצתנו לחברת GDF Suez (GSZ:PA) העלינו באחרונה ל"קנייה". זאת לאחר פרסום הדוחות האחרונים, שחיזקו את הערכתנו כי תוצאות החברה מתאוששות תוך עלייה בייצור המזומנים ודיבידנד נאה. החברה היא גלובלית - 63% מהכנסותיה מאירופה ו-24% משווקים מתעוררים. היא עוסקת בעיקר בתשתיות גז וייצור חשמל, שעשוי ליהנות משינוי אם יתרחש במדיניות זאת באירופה. החברה צפויה להרוויח השנה 3.3 מיליארד אירו על הכנסות של כ-69 מיליארד אירו - גידול של כ-7% לעומת השנה שעברה.

יצרנית מרצדס, חברת Daimler (DAI:DE), הציגה בדוחותיה גידול נאה של 13% בהכנסות (18% בנטרול השפעת המטבע). החברה מכרה 389 אלף כלי רכב ברבעון, והסתייעה בזינוק של 52% במכירות בסין ודגמים חדשים. גם בחודש אפריל נמשך המומנטום החיובי במכירות. רווחי החברה צפויים לזנק להערכתנו בכ-28% השנה ובכ-20% נוספים בשנה הבאה.

בנק Credit Agricole (ACA:PA) פרסם תוצאותיו, ובו הכה זה הרבעון השני ברציפות את הערכותינו לקצב צבירת וייצוב ההון, ובכך הוא מוביל בין כל הבנקים בצרפת. הבנק צפוי להגדיל רווחיו בכ-15% השנה ובקצב כפול ב-2015. יחס הון הליבה הראשוני צפוי לעמוד, להערכתנו, ב-2016 על 11.4% - מעל הערכת ההנהלה ל-10.5%. ברבעון הראשון עמד נתון זה על 9%, וכך היעד השנתי הושג כבר ברבעון זה. הבנק נסחר ב-0.65 על הונו, שצפוי כאמור לגדול משנה לשנה, אולם תשואתו על ההון עומדת על 6.6% בלבד.

Electrolux (ELUXB:ST) היא חברת מוצרי חשמל שבדית רב-לאומית, המוכרת 31% לאירופה, 28% לצפון אמריקה ו-20% לאמריקה הלטינית. החברה הציגה דוחות חזקים לרבעון, למרות חולשת הדולר והמטבעות באמריקה הלטינית. החברה דיווחה על צמיחה באירופה, בפעם הראשונה אחרי 15 רבעונים, ועל צמיחה דו-ספרתית בצפון אמריקה. התאוששות צרכנית איטית, הצפויה באירופה, אמורה לתמוך במכירות המאיצות בקצב גבוה מחוץ ליבשת.

לסיכום, לקראת הבחירות באוקראינה ב-25 במאי והחלטת הריבית בתחילת יוני, נראה כי המומנטום הכלכלי המשתפר באירופה ימשיך לתמוך במניות באופן סלקטיבי. במקרה שאחד מהאירועים האלו יאיים על הצמיחה, יפעיל ה-ECB תכנית רכישות; זו תתמוך בנכסים הפיננסיים ובצמיחה, ועשויה להחליש את האירו שממנו ייהנו חברות רבות ברחבי האיחוד.

הכותב הוא מנהל השקעות ראשי ב-UBS Wealth Management Israel Ltd. לכותב המאמר ו/או לחברה עשוי להיות עניין אישי בנושא. האמור בכתבה אינו מהווה תחליף לשיווק השקעות ו/או ייעוץ השקעות המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם

המניות האירופיות המומלצות של UBS - 14-5-14
 המניות האירופיות המומלצות של UBS - 14-5-14