רויטרס: ההתערבות של רוסיה במשבר הרובל עובדת

ממשלת רוסיה הורתה לחברות היצוא הגדולות למכור חלק מיתרות המט"ח שלהן כדי לחזק את הרובל

ולדימיר פוטין/ צילום: רויטרס
ולדימיר פוטין/ צילום: רויטרס

מטבע הרובל מטפס היום (ו') מול הדולר לשיא של 3 שבועות ובסוכנות הידיעות רויטרס קובעים כי ההתערבות של רוסיה במשבר המטבע מצליחה לפי שעה.

מעבר להתערבות השוטפת של הבנק המרכזי הרוסי במכירת דולרים וחילוץ בנקים, ממשלת רוסיה הורתה לחברות יצוא גדולות למכור חלק מרזרבות המט"ח שלהן כדי לתמוך ברובל. גם העלייה במחיר הנפט אל מעל ל-60 דולר לחבית מסייעת לרובל.

בשבוע שעבר צנח הרובל לשפל היסטורי על רקע הצניחה במחיר הנפט בשילוב עם הסנקציות שהטיל המערב על רוסיה בגלל המשבר באוקראינה. אך הרובל החל להתאושש לאחר שהרשויות ברוסיה נקטו צעדים כדי לבלום את ההידרדרות. הצעדים ההלו כוללים הקפצת הריבית ל-17%, הגבלת יצוא חקלאי והטלת הגבלות בשוק המט"ח כמו ההוראה שניתנתה לחברות הנפט והגז גדולות (כגון גזפרום ורוסנפט) למכור חלק מהדולרים שברשותן.

הרובל נסחר היום סביב 52 רובל לדולר, לאחר שבשבוע שעבר קרס לכ-70 רובל לדולר. יש לציין שמחזורי המסחר היום קטנים במיוחד בגלל חג המולד.

למרות התאוששות הרובל, כלכלת רוסיה ממשיכה לגלות סימני מצוקה; הבנק המרכזי הודיע שיזרים 2 מיליארד דולר לבנק טארסט כדי להציל אותו מפשיטת רגל.

נראה שהמפתח לעתידה הכלכלי של רוסיה הוא מחיר הנפט. המשקיעים ממתינים בעצבנות לראות האם הנפט יחדש את הירידות, ויש מי שמביע חשש מקריסה של הנפט אל מתחת ל-50 דולר לחבית. "אם הנפט יירד מתחת ל-50 דולר לחבית, אני לא חושב שנצליח לשמור על הרמה הזו של הרובל גם אם חברות היצוא ימכרו דולרים", אמר לרויטרס פקיד במשרד האוצר הרוסי.

סוכנות הדירוג S&P הודיעה השבוע כי היא עלולה לחתוך את דירוג האשראי של רוסיה לדירוג של "אג"ח זבל" כבר בינואר בגלל התרסקות הרובל. במקביל, מכירות המט"ח של הבנק המרכזי גרמו לנפילה ביתרות המט"ח לשפל שלא נראה מאז 2009, והן עומדות היום על פחות מ-400 מיליארד דולר לעומת 510 מיליארד דולר בתחילת השנה.