חדשות 2: דרישת המשטרה לחומרי הריאיון עם ואנונו - פגיעה בחיסיון

חדשות 2 פנתה לביהמ"ש בבקשה לבטל את הצו שהוציאה משטרת ישראל, הדורש להעביר לידיה את חומריו הלא ערוכים של הריאיון שנערך עם מרגל האטום מרדכי ואנונו ■ הבוקר נעצר ואנונו בחשד שהפר את תנאי שחרורו

חברת החדשות של ערוץ 2 פנתה היום (ה') לבית המשפט השלום בירושלים בבקשה לבטל את הצו שהוציאה משטרת ישראל, הדורש להעביר לידיה את חומריו הלא ערוכים של הריאיון שערך דני קושמרו עם מרגל האטום מרדכי ואנונו בתוכנית "אולפן שישי" מהשבוע שעבר. בעקבות הריאיון נפתחה חקירה סביב הריאיון של ואנונו, בבדיקה האם עצם קיומו הוא הפרת תנאי שחרורו. הבוקר הוא נעצר.

ב-9 בספטמבר, ימים ספורים לאחר שידור הריאיון, הוציאה משטרת ישראל, במעמד צד אחד, צו ובו היא מורה לחדשות 2 להעביר לידיה "קלטת לא ערוכה של הריאיון המלא של מרדכי וענונו ששודרה ביום שישי 4.9.15", בטענה כי "המסמכים נחוצים לחקירה" של ואנונו "בחשד להפרת הוראה חוקית". על-פי הדרישה לבטלו, שהוגשה הבוקר לבית המשפט באמצעות עו"ד ד"ר ישגב נקדימון, נכתב, כי "נימוקים שעל יסודם הצו התבקש אינם ידועים, אפוא, לחברת החדשות.

"חברת החדשות טוענת, כי לא היה מקום לחייב אותה להמציא למשטרה את התיעוד נושא הצו. זכותה לחיסיון עיתונאי משתרעת גם על תוכן המידע שנאסף על-ידי עיתונאיה במסגרת העבודה העיתונאית השוטפת, וכי בנסיבות העניין זכותה לחיסיון עיתונאי על המידע הגולמי שבידיה גוברת ועדיפה על האינטרס הקיים לכאורה בהליך החקירה שבכאן".

על-פי הבקשה, "החיסיון על תוכן המידע שנאסף במסגרת העבודה העיתונאית השוטפת הינו אחד ההיבטים של החיסיון העיתונאי. חיסיון על המידע העיתונאי - בדומה לחסיונות אחרים הקבועים בפקודת הראיות אשר חלים אף הם על המידע עצמו (להבדיל ממקור המידע) - מתחייב על מנת למנוע פגיעה בפונקציה שאותה העיתונות נועדה למלא ולהבטיח זרימה חופשית של מידע אליה כמו גם מתן כיסוי הוגן ואובייקטיבי על-ידה. השיקול המרכזי העומד ביסוד החיסיון העיתונאי על היבטיו השונים נועד לעודד את שיתוף הפעולה עם העיתונות ונציגיה, דבר המתאפשר רק על-ידי הבטחת מעמדה של העיתונות כעיתונות חופשית, אובייקטיבית וחסרת פניות הראויה לאמון הציבור בכלל ושל מקורותיה בפרט, וכיבוד יחסי האמון שבינה לבין מקורותיה במובן הרחב של המילה".

עוד נכתב, כי הוצאת צווים המחייבים את חברת החדשות למסור מידע לרשויות החקירה, פוגעת בעצמאות חברת החדשות ובאופן שבו היא נתפסת בעיני הציבור, והופכת את חברת החדשות - מניה וביה ובדיעבד - למעין "קבלן משנה" של המשטרה.

עוד נכתב, כי המשטרה לא פנתה בבקשה לחדשות 2, בטרם הוציאה את הצו. "חיובה של חברת החדשות למסור לרשויות החקירה חומר גלם שמעולם לא שודר לציבור עלול לפגוע ביכולותיה של חברת החדשות לבצע את התפקיד שהוטל עליה בחוק הרשות השניה ולדווח דיווח חדשותי אמיתי ואובייקטיבי", נכתב. חברת החדשות טוענת כי יש לבטל את הצו שהוצא כלפיה, או להתלות את תוקף הצו עד לקיום דיון בבקשה. "דחיית ביצוע הצו לתקופה קצרה לא תפגע בחקירה המשטרתית בעוד שחיובה לקיים את הצו כלשונו קודם לקיומו של דיון בבקשתה עלול לייתר את הדיון כולו".

מארגון העיתונאים נמסר בתגובה: "המשטרה שוב מראה שהיא אינה מבינה את תפקיד העיתונות בחברה דמוקרטית ושוב לא מכבדת את החיסיון העיתונאי - שחל גם על חומרי הגלם של העיתונאים. גם בית המשפט חוטא לתפקידו כשהוא מוציא צו שכזה ועוד במעמד צד אחד מבלי לתת ביטוי לעמדת העיתונות ולאינטרס הציבורי הרחב. התנהלות זו פוגעת בחיסיון העיתונאי, שהוא אחד הבסיסים המרכזיים ליחסי האמון שצריכים להיות בין העיתונות לבין הציבור".