יין טוב לא חייב לעלות 200 שקל ויותר - והנה 10 הוכחות לכך

הטעימה הקלאסית לקראת ראש השנה הניבה הפעם הרבה הפתעות ■ פנים חדשות, ייננים צעירים וכמעט חסרי ניסיון לצד יינות חדשים של יקבים ותיקים, הצליחו לחדש ביינות מצוינים, שמוכיחים (שוב) שיין טוב לא חייב לעלות 200 שקל ויותר

יקבי רמת הגולן -הר חרמון  אינדיגו2013/צילום: דניאל לילה
יקבי רמת הגולן -הר חרמון אינדיגו2013/צילום: דניאל לילה

ראש השנה פוגש את תעשיית היין שלנו בעיצומו של בציר לוהט. היינות הלבנים הולכים וכובשים בחזרה את המקום הראוי להם על המדף שלנו, יינות הרוזה לא מפגרים הרבה אחריהם, יקבי בוטיק חדשים נפתחים, יקבי ענק משחררים עוד ועוד יינות חדשים ובקיצור: עשייה רבה ומבורכת. עוד תופעה מעניינת היא ייננים המייצרים יין משל עצמם מבלי להזדקק ליקב ו/או כרם משלהם. קונים ענבים אצל אחד, ומייצרים אצל האחר. במבחן התוצאה, שהוא כמובן הקובע, זו עוד תוספת מעניינת למדף. עוד מגמה: יותר ויותר יקבי בוטיק הופכים כשרים או מוסיפים קו ייצור כשר לזה שאינו כשר. חג שמח ושנה טובה.

יקב מדבר - Southern White 2014. יקב מדבר מערד החליף אמנם את היינן שלו יעקב אוריה בייננית צעירה וחסרת ניסיון כמעט לחלוטין בשם מיטל דמרי, אבל אם לשפוט לפי יריות הפתיחה הלבנות שלה, מדובר בחילופים ראויים בהחלט. הבלנד המדברי הלבן של דמרי והיועץ שלה - דיאגו צ'יורלטי מטוסקנה, כולל 64% ענבי שרדונה, 16% ויונייה, 11% שנין בלאן ו-9% גוורצטרמינר, המגודלים על-ידי הכורם ערן רז מיקב ננה שכבר הכרנו כאן. הלבן המדברי הזה הוא יין חד, חומצי, פריך בעל פירותיות מאופקת ובקיצור: יין נהדר ממש. 85 שקלים, כשר

יקב אחת - אחת 2014. ה"יקב" של ניצן סברסקי הוא יקב וירטואלי למדי. את הענבים היא רוכשת מכרמים בעמק האלה ואת היין מכינה ביקב הגבעה בקיבוץ גבע. סברסקי הצעירה הספיקה ללמוד ייננות באיטליה ובספרד ולעבוד בכמה יקבים בחו"ל וביקב ברקן בארץ לפני שפרשה לטובת גידול בנותיה. היין הפרטי שלה הוא יריית הפתיחה של המותג שלה, ששמו הפמיניסטי הוא "אחת". בלנד ים-תיכוני לבן של ענבי ויונייה ורוסאן, שמשחרר בתחילה מרירות מפתיעה ונהדרת לטעמי, ואחרי כמה שלוקים מתרכך והופך ליין בעל נוכחות. אבל לא כזו שמכבידה. יופי. 120 שקלים. להשיג ישירות מהיקב: www.ahatwinery.com

שאטו גולן - סוביניון בלאן 2014. בקרוב מאוד, אקדיש סוף-סוף מדור שלם לאורי חץ, היינן הנחבא אל הכלים של שאטו גולן. עד אז, לעונג לי להציע לכם לרכוש לקראת החג בקבוק של סוביניון בלאן מבית היוצר של חץ. הסוביניון של חץ הוא אחד היינות היותר קיצוניים ויוצאי הדופן שאפשר לפגוש מהזן הזה בישראל, אבל אל תתנו לזה להטעות אתכם. המרירות הקטנה והטעמים המורכבים אינם באים על חשבון העונג הגדול שמייצר היין הנהדר הזה. 145 שקלים

יקב מטר של פלטר - סוביניון בלאן - סמיון 2014. מטר הוא המותג הכשר החדש של יקב הבוטיק הוותיק והמצטיין פלטר מעין זיוון שברמת הגולן. הבלנד הלבן החדש של היקב, שני זנים קלאסיים בדמות הסוביניון בלאן (80%) והסמיון (שניהם מככבים ביינות בורדו הלבנים, למשל) הוא פשוט פצצה של יין. ממש כך. חומצי, פריך, לימוני, מרווה ומרענן להפליא. אחד היינות הלבנים הישראלים הכי טובים ששתיתי זה זמן רב, ויש לא מעט כאלה לאחרונה. 85 שקלים, כשר

כרם שיזף - סירה 2014. צור שיזף מוכר לרבים כסופר וכאיש מסעות. לא רבים יודעים שבשנים האחרונות מגדל שיזף כרם ענבי יין ליד בה"ד 1, לא רחוק ממצפה רמון. את הענבים הוא מוסר לטיפולו של היינן יוגב צדוק מיקב רמת הנגב בקדש ברנע, ושם, תחת השגחתו של היועץ ארקדי פפיקיאן, נוצר היין הזה, שהוא אחת ההפתעות הכי גדולות של הטעימה. סירה צעיר, חצוף ובועט, אבל גם טעים, ומשמח בחוסר הרצינות המופגן שלו. להשיג בחוות שיזף, 6 קילומטרים מערבה מצומת הרוחות, על כביש 171, או אצל אשתו של צור, דורית, בטל' 050-7300032, והכי קל - בחנות טבע טרי, יהודה הימית 61, יפו. 110 שקלים, כשר

דרך ארץ, שיראז 2014. חובה נעימה להזכיר מתי שרק אפשר שיין לא חייב לעלות 200 שקלים, או 100, ולפעמים אפילו לא 50. סדרת דרך ארץ מיוצרת ביקבי ברקן עבור רשת חנויות היין הוותיקה דרך היין, שאנשיה מעורבים בכל שלבי הייצור, והיא הוכחה לכך שגם ב-30 שקלים אפשר ליהנות מיין, ואפילו מהסוג ה"ממותג", שאינו מזוהה עם יקב מסוים. אל תחפשו תחכום ומורכבות בשיראז הזה, שענביו מגיעים מאזור שפלת יהודה, והוא אינו מיושן כלל בחביות עץ אלון אלא רק במכלי נירוסטה. קררו אותו קלות (דבר שמומלץ לעשות עם כל יין אדום בארץ בקיץ) ותזכו לחוויית שתייה נעימה, פשוטה וכיפית. 30 שקלים, כשר

יקבי כרמל, פרייבט קולקשן שיראז. סדרת המרכולים הנצחית והלא מוערכת של יקבי כרמל, היא הוכחה נוספת לכך שלא תמיד חייבים לחפש יקבי בוטיק נוצצים ועלומי שם כדי ליהנות מיין טוב. הנה לפניכם יין בן שנות דור, כשר ו"עממי", שיודע לעשות כל מה שיינות יוקרתיים ויקרים ממנו בהרבה יודעים לעשות - גוף מלא ועוצמתי, פרי בשל ומתפרץ ובכל זאת, המון אלגנטיות ולא מעט חומציות מבורכת. הידד. 35 שקלים כשר

יקב בת שלמה - Betty's Cuvee 2012. שמעו של יקב בת שלמה הגיע לאוזניי לא מעט פעמים בחודשים האחרונות, עד שלא התעצלתי ופניתי אני אל היקב ולא להיפך, כפי שקורה בדרך כלל. הסקרנות וה"טרחה" השתלמו. הבלנד הבורדולזי האדום הזה של היקב הצעיר מורכב מ-81% ענבי קברנה סוביניון, 10% קברנה פרנק ו-9% פטי ורדו, והוא יין עשיר, אלגנטי, חלק ונעים להפליא ובעיקר מרשים באיזון ובמורכבות שלו. 160 שקלים, כשר

יקב טפרברג, סדרת Inspire, Devotage מרסלן - מלבק 2014. יקב טפרברג הוא אחת ההפתעות הכי גדולות של השנים האחרונות. היקב הענק הזה, שאינו מוצא את עצמו עדיין מבחינה מיתוגית ושיווקית, מוצא גם מוצא את הדרך לייצר עוד ועוד יינות נהדרים ומפתיעים. הבלנד האדום החדש והמקורי של ענבי מלבק עם ענבי המרסלן ההולכים ותופסים מקום מעניין על מדף היינות האדומים, הוא יין מרתק, מורכב, עוקצני ומלטף בעת ובעונה אחת, בעל טעמי פרי ותבלינים מרתקים. נהדר ממש. 60 שקלים, כשר

יקבי רמת הגולן - הר חרמון אינדיגו 2013. עוד יין סופרמרקטים קלאסי, ויש הטוענים הקלאסי מכולם, לפחות ברמת המכירות. הר חרמון אדום הוא לטענת יוצריו היין האדום הנמכר ביותר בישראל. אל המותג הוותיק הזה צירפו אנשי היקב לאחרונה את ה"אינדיגו" - בלנד אוסטרלי משהו של ענבי קברנה סוביניון ושיראז. הוא אמנם קצת פחות מוצלח מהר חרמון אדום, שהוא לטעמי אחד היינות האדומים הטובים בישראל, במיוחד כשמתייחסים גם (וכדאי לעשות זאת) לתמורה עבור מחיר, אבל הוא בהחלט תוספת מבורכת למדף היינות האדומים הזולים. כיף פירותי ועסיסי. 40 שקלים כשר

טיפה

כרמים, רומאים ומים

עמותת התיירות כרמלים מציעה מגוון פעילויות לכל המשפחה בכרמים, בחצרות האיכרים ובמרכזי המבקרים. בנקבת מי קדם תתקיים פעילות בנושא רומאים, כרמים ומים. אפשר יהיה ללכת בנקבת המים (גובה המים: 40-70 ס"מ) וגם להשתתף בסיורים מודרכים בכרמים, בהדגמות של בציר ושל סחיטת מיץ ענבים ובטעימות יין תירוש. לפרטים: טל' 04-6388622. www.carmelim.org.il