זאב אלקין חתם על שיתופי-פעולה בין ישראל לרוסיה

השר ביקר במוסקבה השבוע ונפגש עם שר החוץ הרוסי סרגי לברוב וסגן ראש הממשלה ארקדי דבורקוביץ'

זאב אלקין / צלם: אייל גפן
זאב אלקין / צלם: אייל גפן

בצל התגברות המעורבות הרוסית בסוריה, ביקר השבוע חבר הקבינט, שר הקליטה וירושלים זאב אלקין, במוסקבה. אלקין נפגש עם שר החוץ הרוסי סרגי לברוב, וסגן ראש הממשלה ארקדי דבורקוביץ'. במהלך הביקור נחתמו מספר הסכמים ותוכניות לשיתוף-פעולה בין ישראל לרוסיה בתחומי התיירות, התרבות וכן הסכם לחשיפה ופרסום של מסמכים מהארכיונים על היסטוריה של היחסים הדיפלומטים בין ישראל לרוסיה עד שנת 67. עוד סוכם לתת דגש מיוחד לפיתוח שיתוף-הפעולה בתחום החדשנות וההיי-טק.

בפגישה עם שר החוץ לברוב נידונו הנושאים המדינים-בטחוניים בהקשר הסורי בהמשך לפגישה בין נשיא רוסיה לרה"מ ישראל בחודש שעבר, ששני השרים לקחו בה חלק. כמו כן דנו השרים לברוב ואלקין בהתפרצות גל הטרור האחרון בזירה הפלסטינית ובפיתוח הקשרים הביליטראליים בין שתי המדינות.

הפגישה עם סגן ראש ממשלת רוסיה דבורקוביץ התקיימה במסגרת דיוני הוועדה הכלכלית המשותפת לשתי הממשלות שהשרים אלקין ודבורקוביץ עומדים בראשה.

בפגישה סוכם לקדם במהירות האפשרית הסכם אזור סחר חופשי בין ישראל לבין איחוד המכסים (המאחד את רוסיה, קזחסטאן, בלרוס ומספר מדינות נוספות של בריה"מ לשעבר), לאחר שהמהלך הזה אושר רשמית לאחרונה במועצה העליונה של איחוד המכסים לקראת דיוני הוועדה. הצדדים סיכמו לשאוף לכך שמדינת ישראל תהיה בין המדינות הראשונות שיגיעו להסכם אזור סחר חופשי עם איחוד המכסים, שיאפשר לכלכלה הישראלית וליצואנים הישראלים ליהנות מיתרונות משמעותיים בשווקים הנרחבים במדינות האלו.

במסגרת דיוני הוועדה הכלכלית המשותפת השר אלקין נתן דגש מיוחד להשלמת הסכם הפנסיות בין רוסיה לישראל, גם זה בהמשך הסיכום העקרוני שהגיעו אליו נשיא רוסיה פוטין ורה"מ נתניהו בחודש שעבר. סוכם שישראל ורוסיה יפעלו לחתימה סופית של ההסכם עוד בשנת 2015 בהתחשב בחשיבות הסמלית של היותה השנה הזו שנת 70 לניצחון על גרמניה הנאצית וחשיבות ההסכם לווטרנים הרבים בישראל.

הסחר ההדדי בין רוסיה לישראל עומד על כ-3 מיליארד דולר לשנה, וכמעט שלא נפגע למרות המשבר הכלכלי שפקד את רוסיה לאחרונה, אך שני הצדדים מסכימים כי זה רחוק ממימוש הפוטנציאל הרחב הקיים בין ישראל לרוסיה. שני הצדדים סיכמו לעשות מאמצים מיוחדים להגדלת היקף הסחר ההדדי, במיוחד על ידי עידוד שיתוף-הפעולה בין אנשי עסקים משתי המדינות. במסגרת דיוני הוועדה הכלכלית המשותפת התקיים גם מפגש רחב של המועצות לשיתוף-הפעולה הכלכלי ישראל-רוסיה ורוסיה-ישראל, שמאגדות בתוכן אנשי עסקים רבים משני הצדדים. גם בדיוני הוועדה הכלכלית המשותפת וגם במפגש של המועצות לשיתוף-פעולה עסקי הודגש במיוחד הפוטנציאל הרב הטמון בהגברת שיתוף-הפעולה עסקי-כלכלי עם המחוזות העשירים בפריפריה הרוסית, ואפילו משלחת רשמית מטעם סוכנות ההשקעות של טטרסטן (אחד מהמחוזות המובילים והחזקים ברוסיה שרוב אוכלוסייתו היא מוסלמית דווקא) הגיעה לקחת חלק פעיל בדיונים וחתמה על הסכם פעולה מיוחד להגברת שיתוף-הפעולה הכלכלי עם ישראל.

במהלך שהותו ברוסיה, השר אלקין השתתף יחד עם מספר שרים רוסיים ואורחים בכירים מחו"ל במושב הפתיחה של כנס בינלאומי בנושא חדשנות והיי-טק, שם הציג את הישגי מדינת ישראל כאחת מהמדינות המובילות בעולם בתחום.

השר אלקין סיכם את דיוני הוועדה הכלכלית המשותפת ואמר כי"יש לנו גשר חזק בין שתי המדינות ועלינו לוודא שהתנועה בגשר הזה תתקדם בקצב המתאים למאה ה-21. עלינו לדעת להפוך את האתגרים העומדים בפנינו אלינו להזדמנויות לפריצת דרך חדשה. האתגר האמיתי הוא לנסות לפעול לכיוון ההרחבה של שיתוף-הפעולה. בשנה הבאה נציין 25 שנה לכינון מחודש של היחסים הדיפלומטיים, זה מחייב אותנו להגיע לפריצת דרך משמעותית בנושאים שעסקנו בהם בוועדה, כמובן בעיקר בנושא הכלכלי, אך גם בתחומים נוספים חשובים לא פחות."