המבקר מתערב ברשות השידור: בודק את המעבר למודיעין

מבקר המדינה יוסף שפירא מבקש לבדוק אם ההחלטה על המעבר של תאגיד השידור החדש לעיר מודיעין מנוגדת לחוק, לפיו התאגיד מחויב לפעול מירושלים

יוסף שפירא / צילום: דוברות הכנסת
יוסף שפירא / צילום: דוברות הכנסת

אחרי נשיא המדינה, גם מבקר המדינה, השופט (בדימוס) יוסף חיים שפירא, מתערב בנושא המעבר הזמני של השידור הציבורי לעיר מודיעין.

שפירא פנה למנכ"ל הזמני של תאגיד השידור הישראלי, אלדד קובלנץ, וביקש ממנו פרטים על ההחלטה למקם את התאגיד מחוץ לירושלים. שפירא ביקש לבחון האם החלטה זאת אינה עומדת בסתירה לחוק השידור הציבורי. על-פי סעיף 5 לחוק מקום מושב המועצה והנהלת תאגיד השידור, הם מחויבים להיות בבירה.

בעקבות הפרסום ב"גלובס", לפיו תאגיד השידור החדש קרוב לסגירת חוזה מול ערוץ 9 להתחלת פעילות התאגיד במבנה ששימש את הערוץ בשנתיים האחרונות באזור התעשייה במודיעין, ביקש שפירא מקובלנץ להמציא פרטים באשר להיערכות לאיתור נכס שישמש מושב קבע עבור התאגיד בשטחה של ירושלים.

לובי נגד המעבר למודיעין

התערבותו של שפירא בנושא היא חריגה. כפי שפורסם לראשונה ב"גלובס", הלובי נגד המעבר משכונת רוממה למודיעין הולך וגדל, והוא - כולל פרט לעובדי רשות השידור הנוכחיים - גם את ראש עיריית ירושלים, ניר ברקת; את החברה הכלכלית לירושלים; ואף את השר הממונה על ענייני ירושלים, זאב אלקין.

מולם מנסה לקדם את המהלך משרד התקשורת בראשותו של ראש הממשלה בנימין נתניהו.

כמו כן, המהלך זכה לגיבוי של המשנה ליועץ המשפטי לממשלה, עו"ד אבי ליכט. בחוות-הדעת שלו כתב ליכט כי "אין מניעה לקיים את שידורי התאגיד ממתחם זמני מחוץ לעיר ירושלים, לתקופת ביניים קצרה ככל הניתן עד למעבר התאגיד למתחם קבע בתוך ירושלים. לצד זאת, אני סבור כי יש לקבוע את מקום מושבה של מועצת התאגיד בתוך העיר ירושלים כבר מעת מינויה. גם הנהלת התאגיד צריכה לקיים לפחות חלק מפעילותה ממקום מושב בתוך העיר ירושלים, כבר במהלך תקופת הביניים".

פינוי במארס 2015

על-פי החלטת החשב הכללי באוצר, על רשות השידור לפנות את משכנה רחב-ההיקף ברוממה עד למארס 2015, המועד בו אמור התאגיד החדש להתחיל לפעול. זאת, לאור הסכם שנחתם מול רשות מקרקעי ישראל, לפיו על רשות השידור לפנות את מקומה בהקדם, שכן הנכס בו היא שוכנת אמור להיות משווק לבניית למעלה מ-300 יחידות דיור.

אם ירצה תאגיד השידור החדש להמשיך ולהשתמש בנכס בחודשים הקרובים, השכירות שיהיה עליו לשלם לבדה תגיע ל-16 מיליון שקל בשנה. יחד עם יתר עלויות תחזוק המקום, כבר בראשית ימיו ייאלץ התאגיד לשלם כ-40 מיליון שקל בשנה. עלות חכירת המבנה במודיעין זולה משמעותית.

העיכובים והדרישות להבהרות מצד גורמים רשמיים עשויה להביא לטרפוד העסקה מול מודיעין. ל"גלובס" נודע כי בערוץ 9 לא מתכוונים לחכות להחלטת התאגיד ולמצוא חוכר אחר כבר ביומיים הקרובים. באחרונה הערוץ עבר צמצומים דרמטיים בכוח-אדם, והשכרת הנדל"ן שבבעלות חברת-האם שלו היא חלק מהתוכנית העסקית שאמורה להבטיח את יציבותה בשנים הקרובות.

ויקי גורדין, מנכ"לית ערוץ 9, מסרה כי "מי שמוביל את המהלך לסיכול חתימת ההסכם בין ערוץ 9 ורשות השידור החדשה, או שמונע משיקולים פוליטיים או שאינו מעוניין בשידור ציבורי בישראל.

"נכון להיום, בלוחות הזמנים שנקבעו, לפיהם הרשות החדשה אמורה להתחיל לשדר החל מ-31 במארס, אישור ההסכם עם ערוץ 9 היא הברירה הזמינה היחידה. כל עיכוב משמעו סכנת פיטורים ל-25% מעובדי רשות השידור, שאמורים, כך על-פי חוק, להשתלב ברשות השידור החדשה.

"אם ההסכם עם רשות השידור החדשה לא ייחתם בימים הקרובים, יחדש הערוץ את המשא-ומתן מול גופים אחרים המעוניינים לעשות שימוש באולפנים והמתינו לתשובת הערוץ עד היום".