וינשטיין בטקס חילופי היועמ"ש: "לא לפצל את התפקיד"

שרת המשפטים איילת שקד: "מי שחושב שוינשטיין 'רך', לא ראה את היד הקשה שבה חבט בארגוני הפשע המאורגן" ■ על היועמ"ש הנכנס, ד"ר אביחי מנדלבליט: "אדם ראוי, ערכי ומקצועי" ■ מנדלבליט: "זו זכות גדולה"

יהודה וינשטיין ואביחי מנדלבליט / צילום: אוריה תדמור
יהודה וינשטיין ואביחי מנדלבליט / צילום: אוריה תדמור

עו"ד יהודה וינשטיין נפרד היום, לאחר 6 שנות כהונה, מכובעו כיועץ המשפטי לממשלה, בטקס חילופי היועמ"ש שמתקיים בירושלים.

"6 שנים ליוויתי אתכם בדרך לאכיפת החוק, ולשמירת שלטון החוק", אמר וינשטיין בטקס. "לא נרתעתי מעולם מן האחריות שנטלתי על עצמי. קיבלתי אותה בהבנה ומתוך רצון. סברתי תמיד שעל תובע לבדוק היטב אם מתקיים הסיכוי הסביר להרשעה, ורק אם מתקיים כזה, חובתו להגיש כתב אישום - כמובן, בהתקיים העניין לציבור בהגשתו. בהיעדר סיכוי סביר להרשעה, אין התובע רשאי להגיש כתב אישום. אחריות זו מונחת כולה על כתפיו של התובע, ואסור לו לגלגל אותה לחצרו של בית המשפט".

וינשטיין התייחס גם לביקורת שספג במהלך כהונתו על כך שסגר לא מעט תיקי חקירה: "על עמדתי הזאת, המיועדת כל-כולה לתמוך בשלטון החוק, ספגתי ביקורת לא מעטה, בעיקר מאלה שאינם מומחים, למרות שלעמדתי הזו שותפים כל שוחרי המשפט והטוב".

וינשטיין מעביר את השרביט היום לד"ר אביחי מנדלבליט, שיכהן כיועץ הבא, והגם שהיה בין המתנגדים למינויו, אמר וינשטיין: "אין לי יסוד לפקפק במחויבותך לשלטון החוק. זו אינה שנויה בספק ואינה ניתנת לערעור. לפני 6 שנים קיבלתי כהונה זו בנאמנות, ואני מפקיד אותה בידך, כשעוצמתה אינה פחותה מזו שקיבלתיה. עשיתי כל אשר לאל ידי לשמור אותה". 

"מתנגד לפיצול מוסד היועמ"ש" 

באשר לכוחו של מוסד היועמ"ש והתוכניות לפצל את התפקיד, אמר וינשטיין: "מוסד היועץ המשפטי לממשלה חזק מסך כל מרכיביו. הוא חשוב לאין-ערוך מאלה שמאיישים אותו. התנגדתי לפיצולו, ואני מקווה שגם אתה תתנגד לכך. פיצול התפקיד יחליש את שלטון החוק. אין לי ספק בכך. אין לי ספק בהצלחתך, ואני מאחל לך הצלחה מקרב לב".

עוד אמר וינשטיין: "אני מסיים היום 6 שנות כהונה כיועץ המשפטי לממשלה, וכדברי השיר, חיילים ותיקים אינם מתים. הם פשוט נמוגים. וכך אני מסיים עכשיו את כהונתי ונמוג, ובפראפרזה על דברי גנרל מקארתור, חייל בשלטון החוק שניסה למלא את חובתו על-פי צו מצפונו ועל-פי האופן שבו ראה והבין חובה זאת".

וינשטיין התייחס במרומז גם לביקורת על כך שבמהלך כהונתו הושפע מלחצים חיצוניים, ואמר: "אני יכול לומר לכם - מעולם לא הסיט אותי אדם מדרכי. והיו שניסו לעשות זאת, בעיקר מומחים מטעם עצמם. אך לא היה מי שיכול היה להסיטני מדרכי על-פי האופן שבו ראיתי והבנתי אותה. ואני אומר זאת לכם כאן בפה מלא. קבל עם ועדה. ואין אדם בנמצא שיוכל לסתור את דבריי אלה. עשיתי זאת בדרכי שלי". 

מנדלבליט: "זכות גדולה"

אחרי היועמ"ש היוצא וינשטיין, נשא דברים היועץ המשפטי הנכנס, ד"ר אביחי מנדלבליט, ואמר: "היום אני עוטה על כתפיי בחרדת קודש את גלימת היועץ המשפטי לממשלה. זוהי זכות גדולה, שבצידה אחריות רבה עוד יותר. זכות לשרת את אזרחי מדינת ישראל, ואחריות לפיקדון יקר מפז - שלטון החוק במדינת ישראל". 

מנדלבליט פרש בראשית דבריו את "האני מאמין" שלו לקראת כהונתו. "בראייתי, המילים 'שלטון החוק' אינן מילים בעלמא. הן נוגעות לכל אזרח ואזרח במדינה והן אבן-יסוד בחוסנה ועוצמתה של מדינת ישראל כמדינה יהודית ודמוקרטית", אמר, והוסיף: "שלטון החוק הוא הידיעה של כל מי שנפגע מדבר עבירה, על כך שהעבריין ייתפס וייתן את הדין על מעשיו. שלטון החוק הוא הידיעה של כל מי שנפגע מהתנהלות בלתי חוקית של מוסדות השלטון או של גורם אחר, על כך שמערכת המשפט תעמוד לימינו על-מנת לתקן את העוול שנגרם לו.

"שלטון החוק הוא הערובה לכך שכולם יהיו שווים בפני החוק, מקטן ועד גדול, תוך מלחמה בלתי מתפשרת בפשיעה המאורגנת ובשחיתות. שלטון החוק הוא אחד מעמודי התווך המרכזיים של קיומנו כחברה דמוקרטית. בליבו ניצבת השמירה על מעמדם של בתי המשפט והשופטים". 

בהמשך לכך הבהיר מנדלבליט כי גם הוא - בדומה לקודמו - מתנגד לפיצול תפקיד היועץ המשפטי לממשלה. "על-מנת לקיים את שלטון החוק, יש לפעול ללא הרף על-מנת לשמור על עצמאותו של מוסד היועץ המשפטי לממשלה. היועץ המשפטי לממשלה איננו נתון למרותו של איש, זולת האינטרס הציבורי בקיום החוק והמשפט. יש להישמר מכל ניסיון להחליש את מעמדו", אמר.

עם זאת, מנדלבליט הבהיר כי סמכויותיו של היועמ"ש מוגבלות, והוא אינו בא להחליף את שיקול-דעת הממשלה. "חשוב לזכור כי שלטון החוק אין משמעו שלטונו של היועץ המשפטי. בשיטתנו הדמוקרטית, השלטון מופקד בידי נבחרי העם", אמר, והוסיף כי היועץ המשפטי נדרש לסייע לממשלה ולרשויות המדינה למלא את תפקידן ולממש את מדיניותן, ככל שהדבר הוא אפשרי בגבולות החוק.

"במסגרת הזאת, עלינו גם לשאוף לספק מענה מהיר ויעיל לסוגיות המשפטיות שעומדות לפתחנו, והכול כמובן מבלי להתפשר על יסודיות ומקצועיות העמדה המשפטית", אמר מנדלבליט.

שקד: "יד קשה ונטולת פשרות"

שרת המשפטים, איילת שקד, נשאה דברי פרידה ליועמ"ש היוצא וינשטיין, אותם פתחה בסיפור אישי: "בשנה האחרונה צברתי הרבה מאוד 'שעות וינשטיין'", אמרה. "מטבע הדברים, סדר יומו של שר משפטים שזור בפגישות עם היועץ המשפטי לממשלה - אך מכל הפגישות והכנסים ודיוני הקבינט וישיבות הממשלה - פגישה אישית אחת ספציפית עם וינשטיין חקוקה בזכרוני במיוחד. זו שנערכה במועדון הגראז' ברמת-החי"ל - הזירה שבה מתאגרף היועץ המשפטי לממשלה.

"מי שאינו בקיא בקורותיו של וינשטיין היה אולי מופתע לראות אותו בלבושו הספורטיבי ובכפפות האגרוף, מכה נמרצות את יריביו לזירה; אבל בעיניי התחביב רב-השנים הזה שלו מגלם את הפער בין דימויו החיצוני של וינשטיין לבין האדם המרתק שזכיתי להכיר".

בתקופת כהונתו הותקף וינשטיין על ידו הרכה לכאורה, אך שקד דחתה את הדברים ואמרה כי "מי שחושב שהוא רך, לא ראה את היד הקשה ונטולת הפשרות שבה חבט בארגוני הפשע המאורגן. מי שחושב שמדובר ב'יועץ מטעם', לא ראה אותו נלחם על דעתו בעקשנות ג'ינג'ית בישיבות, ולא שמע אותו רומז ששרות מסוימות שהוא עובד עימן סובלות מ'תפיסה פשטנית'... או שאצל שרים אחרים 'הוא לא עובד'.  

"קשה להפריז במספרי התיקים וההכרעות שהיועץ המשפטי נדרש אליהן: הכרעות שנוגעות בכל תחומי החיים שלנו: מהביטחון דרך המשפט ועד החברה והכלכלה, מהמאבק בחרמות ועד זכויות אדם וזכויות בעלי החיים, מערכה שאותה הוביל בנאמנות עוד מהימים שבהם הציל את אוסקר האמסטף מהכלובים של צער בעלי חיים בירושלים.

"שמעתי פעם טענה שיש שני מגזרים עיקריים שמתקשים לקבל 'לא': ילדים ופוליטיקאים. אחד מִסַפֵַּקי ה'לוֹאים' המרכזי של פוליטיקאי הוא היועץ המשפטי לממשלה, וזה לא סוד שהדבר מהווה קרקע פורייה לוויכוחים ומחלוקות. זה גם לא סוד שאני חושבת שיועצים משפטיים צריכים לומר קודם 'כן', ורק אם אין ברירה, והבקשה בניגוד לחוק, אז לומר לא.... יהודה וינשטיין היה יועץ שלא עבד בשביל אף אחד ולא חשש לומר 'לא', אבל הוא השתמש ב'לא' במסורה. הוא ידע לאסוף עמדות, לשמוע דעות - ובסוף פעל על-פי צו מצפונו".

שרת המשפטים המשיכה והודתה ליועץ היוצא על שנות עבודה בצוותא ארוכות: "אני מאחלת לך שתיהנה מהחופש המחודש שהרווחת אותו ביושר. שתתפנה אל ההנאות הקטנות של בקרים נינוחים והגינה השקטה, אל סרטי הטבע והמסעות לאפריקה האהובה עליך. מעל הכול - זה הזמן שלך להקדיש את הזמן הראוי לאביבה אשתך, הילדים וכל בני המשפחה, שראויים להכרת התודה על הסבלנות והתמיכה הרבה בך לכל אורך הדרך".

"המעמד הזה מעניק לי הזדמנות להודות לך באופן אישי על העבודה המשותפת, על השיח הפורה ועל הדיאלוג שאיפשר לנו לבצר את עוצמתה של מערכת המשפט בישראל", בירכה השרה.

"מנדלבליט - יועץ ראוי וערכי"

לאחר מכן פנתה שקד ליועץ המשפטי הנכנס, ד"ר אביחי מנדלבליט, ואיחלה לו הצלחה בתפקידו החדש: "יחד אתכם ועם תושבי ישראל כולם - אני רוצה לאחל בשמי ובשם משפחת משרד המשפטים בהצלחה ליועץ המשפטי החדש - מזכיר הממשלה היוצא, האלוף במילואים אביחי מנדלבליט.

"אני שמחה שוועדת האיתור, למרות הגורמים הרבים שניסו להסיתה מדרכה, השכילה להמליץ על יועץ ראוי ביותר, ערכי, מקצועי ועתיר הישגים. יועץ שצבר ניסיון מגוון, כסנגור, כפרקליט הצבאי הראשי וכמזכיר הממשלה, ומביא לתפקיד תבונת כפיים של איש מקצוע וחוכמת חיים של איש מעשה. הגעת להישג המרשים הזה לאחר שצעדת שנים ארוכות בדרך הישר, דרך של נועם הליכות וטוהר המידות, יושרה מקצועית וצניעות יוצאת דופן.

"אותם גורמים רבי-עוצמה שניסו לחבל במינוייך ינסו להשפיע עליך ועל החלטותיך. שמור על עצמאותך והישאר נאמן לאמת. אין לי ספק שאם תוסיף ללכת בדרך הזו, תשכיל להוביל את מוסד היועץ בהצלחה, לנווט את אתגרי המערכת ולמלא את התפקיד הרגיש והמורכב הזה".

לאחר מכן הוסיפה שקד בנימה אישית על משרד המשפטים: "בשנה האחרונה למדתי להכיר את משרד המשפטים, משרד מקצועי ומעניין החולש על כל תחומי החיים, אבל יותר מכל בולט בו ההון האנושי הייחודי. אני סבורה ובטוחה כי מצפה לך קבלת-פנים חמה במשרד. יש כאן קבוצת אנשים איכותיים שיעשו הכול למען הצלחתך. הצלחתך - הצלחתינו". 

ניקוי שולחן

בשבועות האחרונים פעל וינשטיין נמרצות על-מנת לנקות את שולחנו ולסגור כמה עניינים פתוחים. בין היתר הוא הורה על הגשת כתב אישום בכפוף לשימוע נגד מפקד להב 433 לשעבר, ניצב מנשה ארביב, בגין הפרת אמונים בפרשת הרב יאשיהו פינטו; הורה על סגירת התיק נגד קצין המשטרה ניצב רוני ריטמן, שנחשד בהטרדה מינית; סגר את התיקים נגד הרמטכ"ל לשעבר גבי אשכנזי, עוזרו ארז וינר ודובר צה"ל לשעבר אבי בניהו בפרשת הרפז, לאחר שקבע כי לא נמצא בסיס ראייתי לחשדות על אודות חתירת הדרג הצבאי בהנהגת הרמטכ"ל לשעבר ממניעים פוליטיים.

בנוסף הוא סגר את הבדיקה בעניינו של ראש הממשלה ושר הביטחון לשעבר, אהוד ברק, בעניין תמליל השיחה בה נשמע אהוד אולמרט אומר כי שמע שברק קיבל טובות הנאה בעת שכיהן כנבחר ציבור, וטען כי ברק קיבל שוחד במסגרת עסקאות נשק; כן הודיע וינשטיין לאחרונה לראש הממשלה בנימין נתניהו כי אין מניעה חוקית למינויו של אריה דרעי לתפקיד שר הפנים, הגם שהמינוי מצוי על גבול מתחם הסבירות.

עוד אישר וינשטיין לאחרונה את חקירתה של שרה נתניהו במשטרה בפרשת מעונות ראש הממשלה. על-פי החשד, היא השתמשה בכספי משלם המסים לצרכים פרטיים, כמו למשל תשלום על טיפול באביה או על עבודות שביצע החשמלאי פעיל הליכוד אבי פחימה בווילה של הזוג נתניהו בקיסריה. חקירה זו נמצאת בעיצומה, וההכרעה בשאלה האם יוגשו כתבי אישום בה תגיע כבר אל שולחנו של מנדלבליט.

עוד יידרש מנדלבליט להכריע בפרשות שחיתות לכאורה רחבות היקף שהחקירות בהן מצויות בעיצומן, בהן פרשת ישראל ביתנו ופרשת השחיתות לכאורה במע"צ.

מהפרקליטות הצבאית לתפקיד היועץ הבכיר

היועץ המשפטי לממשלה הנכנס, ד"ר אביחי מנדלבליט, הוא אלוף במילואים שכיהן כפרקליט הצבאי הראשי וכמזכיר הממשלה. הוא נשוי ואב ל-6 ילדים, ומתגורר עם משפחתו בפתח-תקווה.

מנדלבליט הוא משפטן מוערך הנחשב למומחה בתחום המשפט הבינלאומי, המשפט הצבאי ודיני המלחמה - מומחיות שרכש מתוקף תפקידו כפרקליט צבאי ראשי בשנים 2004-2011, קדנציה שבה טיפל גם בהוצאה לפועל של תוכנית ההתנתקות.

בתקופתו של מנדלבליט הועמדו לדין לראשונה מספר לוחמי צה"ל בגין עבירות שעומדות לכאורה בהגדרת פשעי מלחמה. חלקם זוכו, אחרים הורשעו בבית דין צבאי בעבירות שונות, דוגמת תקיפה. חלק מכתבי האישום הוגשו בפרשות שפורסמו בדוח ועדת גולדסטון, שאת מסקנותיה ישראל דחתה.

מנדלבליט היה בין הנחקרים באזהרה בפרשה המכונה "מסמך הרפז", אך ביוני האחרון החליט וינשטיין על סגירת התיק נגדו, תוך שהוא סבור כי במעשיו של מנדלבליט דבק פגם המונע ממנו לכהן כיועמ"ש.

חרף התנגדות וינשטיין, המשיך ראש הממשלה, בנימין נתניהו, לקדם את המינוי.

מנדלבליט היה המועמד היחיד שזכה לתמיכה של ארבעה מבין חברי ועדת האיתור לתפקיד היועמ"ש, כאשר רק יו"ר הוועדה, נשיא העליון בדימוס אשר גרוניס, התנגד למינוי.