"צריך להתאים את המנגנונים של ההתאחדות לכדורגל לדין הכללי"

כך אומר ל"גלובס" עו"ד מורן מאירי, שחילץ את שוער מכבי ת"א פרדרג ראיקוביץ' מהשעיה במשחק העונה

עו"ד מאירי. אורנשטיין הציל את המצב / צילום: אמיר מאירי
עו"ד מאירי. אורנשטיין הציל את המצב / צילום: אמיר מאירי

שוערה הסרבי של קבוצת הכדורגל של מכבי תל-אביב, פרדרג ראיקוביץ' (20), הוא אחד השוערים הצעירים המוכשרים בעולם. ראיקוביץ' נרכש על-ידי מכבי בחודש אוגוסט האחרון בסכום שיא של 3 מיליון יורו - הסכום הגבוה ביותר ששולם אי-פעם להעברת שחקן לליגה הישראלית. מאז רכישתו עמד ראיקוביץ' בהצלחה די רבה בשער של מכבי, ו-4 מחזורים לפני תום עונת הכדורגל, סייע לה להגיע כפסע לפני זכייה באליפות.

אבל אז, אחרי ההתמודדות של מכבי מול קבוצת הפועל סכנין, התחוללה מהומה, שבמהלכה דחף ראיקוביץ' את מאמן סכנין, יוסי אבוקסיס, והפיל אותו על הארץ. המעשה הזה כמעט עלה לשוער הצעיר ביוקר. ב-27 באפריל החליט בית הדין המשמעתי של ההתאחדות לכדורגל להרחיק את ראיקוביץ' מ-3 משחקי ליגה בעקבות האירוע באצטדיון של סכנין.

המשמעות הייתה שראיקוביץ' יפסיד את משחק העונה שנערך השבוע בין מכבי לבין הפועל באר-שבע, ביום שני, 2 במאי. למזלו של השוער המוכשר, עורך דינה של מכבי תל-אביב, מורן מאירי, נחלץ להגנתו, ובעצה אחת עם אנשי הקבוצה, החליט לערער על החלטת בית הדין של ההתאחדות לבית המשפט המחוזי בתל-אביב. השופט איתן אורנשטיין, שדן בערעור, הורה על עיכוב ביצוע ההחלטה על השעיית ראיקוביץ', דבר שאיפשר לו להשתתף במשחק מול באר-שבע.

ראיקוביץ' אמנם שמר על "רשת נקייה" באותו משחק, אך לצערם של אוהדי מכבי ולשמחתם של אוהדי באר-שבע ושונאי מכבי אחרים, המאבק המשפטי לא הביא לתוצאה הספורטיבית המיוחלת. המשחק הסתיים בתיקו (0:0), שמשמעותו היא ש-3 משחקים לפני תום העונה, שמרה באר-שבע על פער 3 הנקודות בפסגת הליגה. 

פרדרג ראיקוביץ' / צלם: דני מרון
 פרדרג ראיקוביץ' / צלם: דני מרון

על כל פנים, הדרך לכך שראיקוביץ' כן ישתתף במשחק העונה לא הייתה פשוטה. "הכול התחיל בכך שדיין בית הדין המשמעתי, ישראל שמעוני, לא הסכים שראיקוביץ' יהיה מיוצג בדיון בנוגע להשעיה שלו", אמר היום (ה') עו"ד מאירי על מה שקרה. "בהתחלה הגשנו ערעור על ההחלטה לבית הדין העליון של ההתאחדות לכדורגל, שבראשו עומד נשיא בית המשפט המחוזי בתל-אביב לשעבר, אורי גורן, אך כשהגעתי לדיון וביקשתי רשות לייצג את ראיקוביץ', בקשתי סורבה.

"בהמשך, בהתאם למה שמאפשר תקנון ההתאחדות, הגשתי כתב הגנה בשם ראיקוביץ', שבו הוא הכחיש את האישומים נגדו, אך את עיקר כתב ההגנה הקדשנו לטענה של ראיקוביץ' יש זכות להיות מיוצג בהליכים שנוקטת ההתאחדות בעניינו. בנוסף, הוגשה בקשה לעיכוב ביצוע העונש של ראיקוביץ' עד ההכרעה בערעור. אבל הדיין שמעוני דחה את כל הבקשות".

בין היתר כתב הדיין שמעוני בהחלטתו כי "זיהויו של השוער כגורם הדוחף כמפורט בדוח השופט (שופט המשחק, ח' מ') ומאושש למעלה מכל ספק על-ידי אבוקסיס. נפלא מבינתי מה גרם לשוער של מכבי לשלוח ידיו אל מאמן היריבה. העובדות כי אינו דובר עברית, או כי הינו שחקן צעיר, או כי אינו משפטן, אינן מקימות הגנה בפני התנהגות מסוג זו. אין ספק כי גם בסרביה דחיפת מאמן והפלתו על-ידי שחקן יריבה הינה עבירה משמעתית".

ראיקוביץ' ומאירי ערערו על ההחלטה לבית המשפט המחוזי בתל-אביב, שערך דיון בטענות הצדדים. בסופו של דבר, כשעתיים לפני המשחק הגורלי הוציא השופט אורנשטיין צו שאיפשר לראיקוביץ' להשתתף במשחק.

בימים הקרובים אמור אורנשטיין לקבל החלטה בתביעה העיקרית שהגיש ראיקוביץ', שבה הוא מעלה טענות נגד ההחלטה של ההתאחדות שלא לאפשר לו ייצוג משפטי, וכן נגד עצם ההחלטה להרחיק אותו מ-3 משחקים.

- ראיקוביץ' אינו דובר עברית, ובכל זאת לא ניתנה לו אפשרות לשכור עורך דין שייצג אותו?

עו"ד מאירי: "בדיוק. כפי שכתבנו בבקשה, ראיקוביץ' אינו דובר עברית ומתקשה גם באנגלית. לכן הוא לא יכול היה להגן על עצמו, לא לנהל חקירה נגדית, הוא אינו מכיר את הדין והתקנונים הרלבנטיים, ולא יכול היה להתמודד לבדו עם הטענות המשפטיות וכתב האישום המשמעתי נגדו, שלטעמנו היה מנוסח באופן חלקי, חסר והשמיט עובדות מהותיות.

"הוא גם לא יכול היה להתגונן מפני פגמים דיוניים שנפלו, לטענתנו, בהליך, כגון הסתמכות של בית הדין המשמעתי על ראיות לא קבילות שהוא עיין בהן מיוזמתו והתעלמות מכך שעדים חיוניים שרצה ראיקוביץ' להביא להגנתו, לא זומנו".

וכך, כפי שכתב מאירי בבקשה: "שוער כדורגל בן 20, דובר סרבית ואנגלית לא טובה, שמעולם לא היה בבית הדין או בערכאה שיפוטית, ואין לו כל ידע במשפטים, אמור היה לבצע חקירה נגדית ל-3 עדים בניסיון להוכיח את חפותו. תיאטרון אבסורד ממש".

- למה דווקא במנגנוני השיפוט של ספורט הכדורגל מתרחש "תיאטרון אבסורד" ככהגדרתך?

מאירי: "ישנם 16 תקנונים שונים בהתאחדות לכדורגל, ורגולציה שלמה שהיא בעייתית ופגומה. למשל, בהתאם לתקנוני ההתאחדות לא הייתה לראיקוביץ' זכות ערעור על ההחלטה של בית הדין המשמעתי, ואפילו לא זכות להגיש בקשת רשות ערעור עליה. גם פנייה בהולה שביצענו לנשיאות בית הדין העליון של ההתאחדות לכדורגל לא סייעה לרפא את הפגמים. הדרך היחידה הייתה לפנות לבית המשפט המחוזי בבקשה לבטל את ההחלטה. וכך עשינו.

"בכלל, בתקנוני ההתאחדות לכדורגל ישנם סעיפים שמאפשרים פגיעה בכל מה שקשור לזכויות אדם בסיסיות, כמו הזכות לייצוג משפטי והזכות של אדם להגן על עצמו (כמו שקרה במקרה של ראיקוביץ'). אני חושב שזה לא נכון, ושהמצב המשפטי בעולם הכדורגל לא צריך להיות שונה מהמצב המשפטי הכללי".

לסיכום אומר מאירי: "צריך להתאים את המנגנונים של ההתאחדות לכדורגל לדין הכללי, ולדאוג לכך שלכדורגלנים תהיה זכות ייצוג בהליכים שננקטים נגדם במוסדות ההתאחדות ובבתי הדין שלה, שתהיה להם זכות ערעור, ועוד זכויות בסיסיות שיש לכל אדם שעומד לדין משמעתי או אחר. זכויות הכדורגלנים בתקנון ההתאחדות מאוד מוגבלות, ורק במקרים חריגים מאפשרים להפעיל אותן, וזה לא צריך להיות ככה".

- אחרי הצלחת המאבק המשפטי שלך, ושראיקוביץ' השתתף בסוף במשחק העונה, האם התאכזבת מכך שמכבי תל-אביב לא הצליחה לנצח את באר-שבע ונשארה במקום השני?

"מטבע הדברים, מאחר שאני עורך הדין של הקבוצה, אני גם רוצה שהיא תצליח במשחקים. אבל אני מעדיף לא לעסוק בכך, אלא בנושאים המשפטיים שבהם אני מטפל".

עו"ד מורן מאירי

תפקיד: שותף-מייסד במשרד עורכי הדין מטרי-מאירי וראש המחלקה המסחרית בפירמה. לפני הקמת מטרי-מאירי, היה שותף במחלקה המסחרית במשרד עורכי הדין דנציגר-קלגסבלד. 

השכלה: תואר ראשון במשפטים, ממכללת שערי משפט (1997); תואר שני במשפטים מאוניברסיטת בר-אילן (2004). 

מומחיות: מומחה מוביל בישראל בתחום דיני ספורט. ייצג בתיקי הספורט הגדולים והחשובים שהתנהלו בארץ בשנים האחרונות. מייצג באופן שוטף את קבוצת הכדורגל מכבי תל-אביב וכן מאמנים ישראלים מובילים וכדורגלנים בולטים בסכסוכים משפטיים ובעסקאות העברה ורכישה בישראל ובחו"ל.