קרנות הנאמנות מבקשות את ההטבות שיינתנו לקופה"ג להשקעה

יו"ר איגוד מנהלי הקרנות, אלי בבלי, במכתב לח"כ גפני: "מדובר במוצרים תחליפיים מתחרים, כלל לא ברור מדוע תחול רגולציה שונה על כל אחד מהם" ■ מדריך קופת הגמל החדשה

אלי בבלי / צילום: אוריה תדמור
אלי בבלי / צילום: אוריה תדמור

"קרנות הנאמנות וקופות הגמל להשקעה הן בעלות אותו פרופיל סיכון, ולכן פונות לאותו סוג לקוחות", ולכן, "נדרש לוודא שקרנות הנאמנות תוכלנה להתחרות בתנאים שוויוניים והוגנים גם על רקע הצעת מכשיר ההשקעה החדש לציבור". כך אומר יו"ר איגוד מנהלי קרנות להשקעות בנאמנות, אלי בבלי, במכתב ששלח ליו"ר ועדת הכספים בכנסת, ח"כ משה גפני. זאת, בצל המהלך לחקיקת התקנות שיאפשרו את השקת קופות הגמל להשקעה, שהנן חיסכון הוני פרטי, שמוביל האוצר, ואשר גרם לעימות בין גפני לבין אגף שוק ההון.

במכתב ששלח בבלי נטען עוד, כי "שני המוצרים הפיננסיים הנדונים, קופות גמל להשקעה וקרנות נאמנות, נועדו להפצה בעיקר באמצעות המערכת הבנקאית. בהקשר זה, עידוד השקעה באחד מהמוצרים בלבד, כפי שיתואר להלן, ימנע את פיתוח התחרות והוזלת עלות החיסכון, ויפגע משמעותית בתעשיית קרנות הנאמנות". נכון להיום מנוהלים בקרנות הנאמנות נכסים בהיקף של כ-216 מיליארד שקל.

עוד הוא מסביר, כי" קופת גמל להשקעה תציע שילוב ייחודי בין חיסכון לטווח קצר לבין חיסכון לטווח בינוני וארוך. מחד, עמית בקופת גמל כזו יוכל למשוך בכל עת את הסכומים שהפקיד ואת התשואה שנצברה עליהם, מבלי ליהנות מפטור ממס על הרווחים. מאידך, אם יחליט אותו עמית לקבל את כספו בגיל הפרישה כקצבה, הוא יהיה זכאי ליהנות מפטור ממס - הן על רווחי הון, שעשויים לצמוח לו במהלך שנות החיסכון, והן על הקצבה הנמשכת עצמה. לעומת זאת, בעלי יחידות בקרנות נאמנות אינם זכאים לפטור כאמור ממס במשיכה בגיל הפרישה. לכן, לקופות הגמל להשקעה יהיה יתרון מובנה וברור על פני קרנות הנאמנות, אף שהן אמורות לשמש מוצרים תחליפיים".

מכאן, הוא טוען, "מדובר בארביטראז' רגולטורי משמעותי", ולכן, "נראה שבנק המייעץ ללקוח בדבר מכשירי השקעה אפשריים ייאלץ להמליץ לו על קופת גמל להשקעה, שדומה מחד במאפייניה לקרנות נאמנות בהיבטים של השקעה לטווח קצר, אך מעניקה מאידך אופציה לפטור משמעותי ממס בחיסכון לטווח ארוך". ואולם, הוא אומר, "קופות הגמל להשקעה וקרנות נאמנות הנן מוצרים תחליפיים מתחרים, כלל לא ברור מדוע תחול רגולציה שונה על כל אחד מהם".

משום כך קורא בבלי לגפני לשנות את החקיקה שמוביל משרד האוצר, בראשות סגן השר ח"כ יצחק כהן, ואגף שוק ההון בראשות דורית סלינגר, כך שהנוסח שייצא מהוועדה יהיה "חייב" לכלול גם "הענקת פטור ממס רווחי הון למשקיעים בקרנות נאמנות שיפדו יחידותיהם בגיל פרישה (וכן על כספי הפדיון)".

הפנייה לגפני מעניינת משום שערב יציאת הכנסת לפגרה הנוכחית שלה, מנע יו"ר ועדת הכספים גפני את אישורה, ואמר כי "התחייבתי להעביר את החוק ללא שינויים מהותיים, אבל מתברר שיש לעשות בו שינויים מהותיים... זו תוכנית שהיא בעיקר לאנשים עשירים".

מדובר במוצר חיסכון פרטי חדש, שנחסך מהנטו של הציבור (לאחר תשלום המסים), בדומה לפוליסות ההשקעה של חברות הביטוח, והוא כולל הטבה בדמות דחיית תשלום מס רווחי הון רק לעת מועד פדיון החיסכון, ולא תוך כדי מעבר אפיקים בזמן תקופת החיסכון.

כמו כן, הגמל להשקעה כולל את האופציה לפטור מתשלום מס רווחי הון, אם החוסך לא יפדה את הכסף עד גיל פרישה, ורק אם יבחר אז לקבל את הכסף בדרך של קצבה חודשית. באוצר מתכוונים להחיל תקרת הפקדה למוצר החדש של 10,000 שקל לשנה. קהל היעד העיקרי למוצר החיסכון החדש הנו לקוחות הבנקים, שחוסכים באמצעות פיקדונות, לקוחות חברות הניהול תיקים ולקוחות קרנות הנאמנות. גם רשות ני"ע מתנגדת בחריפות למוצר החדש.