תעש הפסידה 345 מיליון שקל - אך שילמה בונוסים לבכירים

למרות הפסד תפעולי ענק ב-2014, דירקטוריון תעש אישר ל-16 עובדים בכירים בונוסים נדיבים ■ רשות החברות טוענת כי הדבר נעשה ללא ידיעתה או אישורה, ודורשת שהכספים יוחזרו מיידית

בשנת 2014 התעשייה הצבאית (תעש מערכות) דיממה. בתחילת השנה התייצבו בכירי החברה, לא בפעם הראשונה, באולם ועדת הכספים של הכנסת, שהתבקשה לאשר העברה של 140 מיליון שקל ממשרד האוצר אל החברה הביטחונית שבבעלות המדינה. הכסף נועד לאפשר לתעש להמשיך ולהתקיים - לשלם משכורות לעובדים, לרכוש חומרי גלם שנחוצים לתהליכי הייצור של תחמושת ולממן פעילות שוטפת.

הוועדה אישרה באותה ישיבה את העברת הסכום הגדול מהמדינה אל החברה כהלוואת בעלים. נציג רשות החברות הממשלתיות, שהשתתף בדיון ונתן לחברי הוועדה סקירה אודות מצב תעש, הבהיר שלמרות תהליכי ההבראה המתוכננים בה היא תמשיך להפסיד במהלך 2014 מאות מיליוני שקלים. עוד לפני אותו דיון, במהלך 2013, אישרה ועדת הכספים לאוצר הזרמות הון נוספות לתעש. החובות שצברה תעש למדינה בגין הלוואות אלה הסתכמו בכ-2.5 מיליארד שקל. במסגרת ההליך להפרטתה סוכם כי דינם של חובות אלה להימחק.

ההפסד התפעולי של תעש ב-2014 הסתכם בכ-345 מיליון שקל. אלא, שבאותה שנה החליט דירקטוריון החברה לשלם לקבוצה של 16 עובדים בכירים בונוסים בסכום כולל של 1.15 מיליון שקל. הבונוס הגבוה ביותר הסתכם בכ-137 אלף שקל, ואילו בכירים אחרים קיבלו בונוסים "צנועים" יותר של כ-70 אלף שקל.

ל"גלובס" נודע כי הבונוסים ששולמו לבכירי תעש עוררו תרעומת ברשות החברות הממשלתיות שאמונה על הפיקוח והבקרה על החברה, ומובילה את תהליך ההפרטה המקרטע שלה. ממכתב ששלח בימים האחרונים סגן מנהל הרשות לענייני שכר, כלכלה וכוח אדם, משה שלם, לחברי דירקטוריון תעש עולה כי תשלום הבונוסים נעשה בלי ידיעת הרשות ובלי שהתקבל ממנה אישור לכך. "אנו רואים בחומרה את העובדה שהחברה שילמה בונוסים ללא פניה לרשות וללא דיווח אודות העמידה ביעדים שנקבעו לעובדים הבכירים", נכתב לדירקטוריון.

רשות החברות הממשלתיות רואה את תשלום הבונוסים לבכירי החברה כחריגת שכר לכל דבר, ובפניה שעשה השבוע סגן מנהל רשות החברות לתעש הועלתה בפני ראשי החברה הדרישה להשיב מיידית את הכסף, וזאת לא יאוחר מחודש. דרישה זו באה כאמור על רקע ההליכים להפרטת החברה. תוכנית ההפרטה כבר עלתה למדינה מיליארדי שקלים, לרבות מימון פרישה של כשליש מכלל עובדי החברה - כ-1,200 איש.

נזכיר, כי אלביט מערכות היא החברה היחידה שמתמודדת כיום על רכישת תעש מהמדינה. לפני כשנה, עת החל המרוץ לרכישתה, התמודדו על תעש יותר מעשר חברות, רובן הגדול פרש ממנו ואחרות הפסיקו לגלות בו עניין. כעת ממתינים ברשות החברות לחוות דעת של הממונה על ההגבלים העסקיים, מיכל הלפרין, אודות השפעת הרכישה בידי אלביט מערכות על השוק הביטחוני המקומי, ואם יש במהלך זה כדי ליצור מונופול חדש - לפחות בחלק מסוגי הנשק.

גורמים בשוק הביטחוני הרימו לאחרונה גבה על כך שרק בשבועות האחרונים ביקשה הרשות את עמדת הממונה על ההגבלים בנושא.

בתוך כך, רשות החברות נערכת לקבלת הערכת שווי נוספת, שלישית במספר, לתעש. זאת, לאחר שהתברר כי אחת החברות שביצעה הערכת שווי לחברה סיפקה שירותי ייעוץ לחברה-בת של אלביט מערכות, שהיא המתמודדת היחידה כאמור לרכישת החברה. אותה הערכת שווי נחשפה בידי החשבת הכללית באוצר, מיכל עבאדי בויאנג'ו. בחודשים האחרונים, נציין, נמתחה ביקורת נוקבת מצד גורמים שמעורבים בהפרטת תעש על אופן ניהול התהליך בידי רשות החברות. חלק מהטענות הובאו גם לפתחו של מבקר המדינה, והאוצר אף בחן אפשרות לבטל את המכרז להפרטת החברה.

ובזמן שהפרטת תעש מתנהלת על כרעי תרנגולת, גורמים ממשלתיים שמעורבים בתהליך הפנו היום (ה') אצבע מאשימה כלפי תעש עצמה. לטענתם, היא הקשתה על התהליך והערימה קשיים בחשיפת נתונים כספיים אודות ביצועיה לנציגי החברות שהתעניינו בשנה האחרונה ברכישתה. לטענת אחד הגורמים, נתונים כספיים הוצגו רק לאחר התערבות מצד מנהל רשות החברות, אורי יוגב. עוד נטען, כי גורמים בהנהלת תעש מקשים על העברת חלק מפעילות החברה הנעשית בחטיבת "גבעון", לחברה ביטחונית ממשלתית חדשה שהוקמה בשם "תומר מערכות". הקמת תומר מערכות, נציין, סוכמה בעקבות דרישת משרד הביטחון במטרה לשמר בידי המדינה נכסים אסטרטגיים ופעילויות מסווגות שנעשו עד כה בחטיבת גבעון.

עוד נציין, כי בתפקיד יו"ר דירקטוריון תעש שימש עד לפני ימים אחדים האלוף (במיל') אודי אדם, שנכנס היום לתפקידו החדש כמנכ"ל משרד הביטחון במקום האלוף (במיל') דן הראל שפרש מן התפקיד. תא"ל (במיל') אורי אגמון מונה בידי שר הביטחון לשעבר, משה (בוגי) יעלון, לתפקיד יו"ר תעש.

תעש: "מסע הכפשות"

"תעש דוחה מכול וכול את מסע ההכפשות והעלאתן בעיתוי הנוכחי. תהליך ההפרטה מתעכב בחודשים האחרונים מסיבות שאינן קשורות לחברה ואף אינן בסמכותה. מכיוון שנושא ההפרטה, שמנוהל בידי רשות החברות, מצוי בבדיקת מבקר המדינה, בוחרת החברה שלא להתעמת כרגע עם סיסמאות שאין להן כל יסוד".

בהתייחס לתשלום הבונוסים לבכירים, אמרו כי "מדיניות התגמול על פי יעדים גובשה בידי החברה על פי נוהל של רשות החברות מ-2014, ואושרה בדירקטוריון. זאת, לאחר שהיא הוצגה ותואמה מראש עם הרשות. תשלום התגמול אושר על ידי הדירקטוריון, בשקיפות מלאה מול הרשות, שנציגה גם משתתף בישיבותיו, לאחר בדיקה דקדקנית של יישום התוכנית ועמידה ביעדים שנקבעו".

בתעש אמרו היום כי מהלכי החברה בשנים האחרונות הובילו לשיפור משמעותי בתוצאותיה העסקיות, כך שמכירותיה גדלו ביותר מ-10%, וברבעון האחרון של 2015 היא עברה לראשונה למצב של רווחיות תפעולית לצד גידול בצבר ההזמנות שלה. "רשות החברות, כמו כל שאר הגורמים המעורבים בהפרטה, מודעים למעורבות יוצאת הדופן של תעש ותרומתה לקידום ההפרטה. מנהל רשות החברות אף ציין בישיבת דירקטוריון של החברה את המאמץ יוצא הדופן שלה בתהליכי ההפרטה וכי היא מסרה את מלוא המידע הדרוש".