דוח: ביישובים עניים ובפריפריה עוברים יותר בין קופות החולים

דוח חדש מעלה כי ביישובים קטנים, רובם בפריפריה, שתושביהם בעלי מעמד סוציו-אקונומי נמוך מהמגזר הערבי והחרדי, מרבים יותר לעבור בין ארבעת קופות החולים השונות

קופת חולים מאוחדת / צילום: איל יצהר
קופת חולים מאוחדת / צילום: איל יצהר

התחרות בין ארבע קופות החולים בישראל הגיעה בשנת 2015 לשיא של 20 שנים, ובמהלכה עברו 2% מכלל המבוטחים בין הקופות השונות - כך עולה מדוח משרד הבריאות והמוסד לביטוח לאומי. לפי הדוח, ביישובים קטנים שתושביהם הם בעלי מעמד סוציו-אקונומי נמוך, התחרות בין קופות החולים היא הגדולה ביותר, ושיעורי המעברים של המבוטחים גבוהים בהרבה ביחס לערים הגדולות.

מרבית היישובים שבהם נצפו הכי הרבה מעברים מונים 50-20 אלף תושבים בלבד, ורבים מהם נחשבים כאזורי פריפריה. עוד עולה מהנתונים כי במגזר הערבי כמות המעברים בין הקופות היא גדולה ביותר - שמונה מתוך עשרת היישובים שבהם מתבצעים הכי הרבה מעברים שייכים למגזר הערבי, והשניים הנותרים הם יישובים יהודיים בעלי רוב חרדי בולט.

במקביל, ברשימת עשרת הישובים היהודיים שבהם התקיימו הכי הרבה מעברים, שמונה מתוך עשרה הם חרדיים, וביישוב המעורב היחיד, בית שמש, קיים ריכוז גבוה מאוד של אוכלוסייה חרדית. תושבי שמונה מתוך עשרה מיישובים אלה נחשבים לבעלי מעמד סוציו-אקונומי נמוך, אך רק שניים מהם מצויים בפריפריה.

ביישובים שבהם שיעורי המעברים הם הנמוכים ביותר, בולטת לעין העובדה שמדובר ביישובים גדולים שאינם מוגדרים כפריפריה, ותושביהם אינם בעלי מעמד סוציו-אקונומי נמוך. לדעתם של מחברי הדוח, ההיעדרות של היישובים הגדולים מראש הרשימה אינה מקרית - ארבעת הקופות ריכזו את מירב המאמצים שלהם בשנה החולפת ביישובים הקטנים שבהם בני המעמד הנמוך. זאת, מאחר ששיעור המעברים, שהקופות מעוניינות שיהיה גבוה ככל שאפשר, נמדד כיחס בין המעברים לבין מספר התושבים. על כן, כל מאמץ של הקופות בערים הגדולות, גדול ככל שיהיה, לא יביא למספר מעברים גדול ביחס למספר התושבים בעיר.

הדוח בחן גם את כמות המצטרפים נטו לכל קופת חולים, באמצעות בדיקת ההפרש בין מספר המצטרפים למספר העוזבים. בעשרת הישובים היהודיים שבהם מתבצעים הכי הרבה מעברים, "מאוחדת" היא הקופה שהמאמצים שהשקיעה בצירוף מבוטחים נשאו פירות, והיא הצליחה להגדיל את מספר מבוטחים ביישובים אלה ביותר מאלף אנשים. ביישובים הערביים רשמה הישג קופת חולים "כללית", ומחצית מהיישובים שבהם התבצעו הכי הרבה מעברים לקופת החולים שייכים למגזר זה.

קופת החולים "מכבי" רשמה הישג מרשים, וההפרש בין כמות המצטרפים אליה בכל הארץ לכמות העוזבים הוא הגבוה ביותר - 21 אלף מבוטחים שהיו חברים בעבר בשלושת הקופות האחרות. לפי הנתונים, 46.5 אלף איש הצטרפו לקופת החולים, ו-25.5 אלף עזבו אותה. ביישובים הגדולים "מכבי" הגדילה את כוחה בכ-2,300 מבוטחים, אך בקרב הישובים הערביים היא דווקא רשמה את התוצאה הנמוכה ביותר.

אחרי "מכבי", בפער גדול, נמצאת קופת חולים "מאוחדת", עם 758 מבוטחים חדשים נטו - 40 אלף מצטרפים לעומת 39.3 אלף עוזבים. קופת חולים "לאומית" מציגה שיא שלילי של השנים האחרונות, עם עזיבה של 21 אלף מבוטחים. את קופת חולים זו עזבו 44.1 אלף מבוטחים, ורק 23.1 איש הצטרפו אליה. גם קופת חולים "כללית", שהיא גם הקופה הגדולה ביותר בארץ, רשמה נתונים מאכזבים עם 717 מצטרפים חדשים נטו - כ-55 אלף איש הצטרפו לקופה, ועזבו אותה 55.5 אלף מבוטחים קיימים.

מהנתונים ניתן לראות כי מספר המעברים הגבוה ביותר הוא מכללית למאוחדת. קופת חולים "לאומית" איבדה כמעט 20 אלף מבוטחים לטובת קופת החולים "כללית", "מכבי" הצליחה לקלוט כ-5,000 מבוטחים מכללית, כעשרת אלפים מבוטחים מ"לאומית" ומעל ל-6,000 מבוטחים מ"מאוחדת".

נתון נוסף העולה מהדוח מראה כי למרות שמעברים בין הקופות מתבצעות כבר שש שנים גם באמצעות הדואר האלקטרוני, 20% מהמעברים בשנת 2015 התקיימו באמצעות הדואר. זאת, לעומת 15% שביצעו את המעברים באמצעות דואר אלקטרוני

"עדות למצוקה תקציבית קשה בקופות החולים"

מקופת החולים כללית נמסר: "הדוח מראה גם השנה את המצוקה התקציבית הקשה של קופות החולים והיעדר השינוי הנדרש בתקציבי הבסיס. עוד מבטא הדוח את המצב בו מממנת הכללית מתקציביה את בתי החולים הציבוריים שבבעלותה ללא מענה הולם מהמדינה".

מקופת החולים מכבי שירותי בריאות נמסר: "אני שמח וגאה מאד. מכבי מובילה בשנים האחרונות מהפכה של שירות שבאה לידי ביטוי בכל דרך אפשרית, בדיגיטל, בשירות הפרונטלי, בפריסת השירותים ובאיכות הרפואה. אנשים למדו לברר לעומק מה הכי טוב בשבילם ולהצביע ברגליים. הצוות במכבי הוא שעושה את ההבדל עבור כל מטופל בנפרד. זו זכות גדולה לעבוד עם אנשים כאלה ולהעניק יחד שרות לכל 2,110,285 חברים. יש קופות חולים ויש מכבי".

מקופת החולים מאוחדת נמסר: "מנכ"ל מאוחדת, זאב וורמברנד מתריע, כי שיעורי ההצטרפות והנטישה לקופות החולים משקפים מציאות של חוסר אחריות תקציבית במערכת הבריאות הציבורית של מדינת ישראל. 'בצד המאזן השלילי המתון של הכללית והמאזן החיובי המתון של מאוחדת, ניכר בנתונים יחס ישיר בין החריגה התקציבית האדירה של מכבי - לבין מספר המבוטחים שהיא רוכשת. בצידה השני של המשוואה, ניכר שלמרות סכומי העתק שהמדינה בוחרת להמשיך ולהשקיע בהנשמה המלאכותית של לאומית - זו ממשיכה לדמם ולאבד שיעור ניכר מלקוחותיה'.

"לדברי עורכי הדוח, 'ניתן לראות כי שיעור המבוטחים שמצטרפים או עוזבים את הקופות הקטנות גבוה בהרבה משיעור זה בקופות הגדולות. נתון זה מדגים את עוצמת ההשפעה שיש למעברים על קופה קטנה ומשקף את התנודתיות שנוצרת בהכנסות הקופה כתוצאה מכך. בולט במיוחד שיעור העוזבים הגבוה את לאומית, שאיבדה לאורך השנה שיעור מבוטחים גבוה בהרבה מהשיעור שהצטרף אליה. ניתן לראות כי שיעור המבוטחים שמצטרפים או עוזבים את הקופות הקטנות גבוה בהרבה משיעור זה בקופות הגדולות. נתון זה מדגים את עוצמת ההשפעה שיש למעברים על קופה קטנה ומשקף את התנודתיות שנוצרת בהכנסות הקופה כתוצאה מכך. בולט במיוחד שיעור העוזבים הגבוה את לאומית, שאיבדה לאורך השנה שיעור מבוטחים גבוה בהרבה מהשיעור שהצטרף אליה'".

ממנכ"ל קופת החולים מאוחדת, זאב וורמברנד נמסר: "אני קורא לשרי הבריאות והאוצר למזג את מה שנשאר מלאומית לתוך מאוחדת. רק כך תמנע היווצרותו של דואופול מסוכן במערכת הבריאות. במקום להשחית כספים רבים על קופה ננטשת, על המדינה למזג את לאומית לתוך מאוחדת וליצור מערכת בריאות ציבורית מאוזנת ואיתנה יותר. מאוחדת תמשיך להתנהל באחריות תקציבית ותמשיך למקד מאמצים במשימה הלאומית של שדרוג השירותים הרפואיים בפריפריות הגיאוגרפיות והחברתיות של ישראל".