אבנר קופל הורשע בהעלמת מס וזיוף; המדינה תדרוש מאסר משמעותי

קופל, בעלי סוכנות הביטוח "רב-אור" ויו"ר איגוד הכדורסל לשעבר, הורשע בביצוע פעולות של בדיה ומירמה כדי להתחמק מניכוי מס במקור במיליוני שקלים, וזאת בסיוע שותפו לחברה ובכירי הפניקס לשעבר

אבנר קופל / צלם: מינהלת הליגה
אבנר קופל / צלם: מינהלת הליגה

סוף לפרשת מירמת המס של אבנר קופל ובכירי חברת הפניקס לשעבר. 3 שנים אחרי שהמדינה הגישה כתב אישום בתיק, הורשע היום (ב') קופל, הנאשם המרכזי ו"גיבור הפרשה", על-ידי בית משפט השלום בתל-אביב, לפי הודאתו בכתב האישום המקורי שהוגש נגדו - כלומר קופל הורשע בכל האישומים והעבירות בהן הואשם, בהם קבלת דבר במירמה בנסיבות מחמירות, זיוף בנסיבות מחמירות, שימוש במירמה ערמה ותחבולה בכוונה להתחמק ממס ועבירות נוספות. קופל הצטרף בכך לשאר נאשמי הפרשה שהורשעו בדין.

קופל החליט להודות באישומים בתום הליך גישור וכאשר הוא הבין, ככול הנראה, כי סיכוייו לצאת זכאי מהפרשה הם קטנים מאוד. ההודאה עשויה לאפשר לו הקלה מסוימת בגזרת העונש.

ל"גלובס" נודע כי הפרקליטות צפוי לבקש מבית המשפט להטיל על קופל עונש מאסר משמעותי מאחורי סורג ובריח. לפי המידע, במהלך מגעים שנוהלו בין הפרקליטות לקופל, ביקש האחרון לקבל הבטחה להגבלת עונש המאסר שיוטל עליו לעד 4 שנות מאסר בתמורה להודאתו בעבירות, אך הפרקליטות סירבה לכך. שלב הטיעונים לעונש ייערך בשבועות הקרובים, ובמהלכו תבהיר הפרקליטות את עמדתה העונשית.

בספטמבר 2014 נפתח משפטם של קופל, איש ביטוח ויו"ר איגוד הכדורסל לשעבר; של שותפו העסקי לשעבר, ראובן עופרי; ושל בכירי חברת הפניקס לשעבר - היועץ המשפטי, עו"ד אריה אריאלי; החשב לשעבר, רו"ח דוד דוד; ומנהל תחום הביטוח הכללי והתביעות, איל בן-סימון.

הפרקליטות טענה כי לקופל ולחברה בבעלותו הצטברו חובות במיליוני שקלים לרשות המסים, שנקטה כנגדם הליכי גבייה החל מ-2005. במסגרת הליכים אלה עוקלו כספים שהגיעו לקופל מחברת הפניקס, וכן בוטל הפטור מניכוי מס במקור שהיה לחברה.

לפי האישום, כדי לעקוף הליכי גבייה אלה, ביצע קופל שורה של פעולות בדיה ומירמה, לרבות זיוף מסמכים, על-מנת לשחרר כספים שהיו תפוסים אצל הפניקס, ושיאפשרו התחמקות מניכוי מס במקור בגובה של מיליוני שקלים.

לפי הנטען, את פעולות אלה ביצע קופל באמצעות חברת "רב-אור" שבבעלותו, ביחד עם שותפו עופרי ובסיועם של בכירי חברת הפניקס לשעבר.

מירמה מתוחכמת

בנאום הפתיחה של המשפט אמרה התובעת, עו"ד שרון כהנא, כי המשפט עוסק בפרשה מתוחכמת של מירמה והעלמת מס, וכי האירועים בכתב האישום נולדו מתוך מערכת קשרים עסקית, פונקציונלית, אינטרסנטית ארוכת-שנים.

"הפניקס - חברה ציבורית שאמונה על ניהול סכומי-עתק מתוך כספי הציבור, שמבקשת מאיתנו שנשקיע בה ונבטח בה עם כספנו - מעלה לפתע טענות הגנה על בלבול וחוסר סדר, על כך שדברים נפלו בין הכיסאות, שאין אף אחד אחראי בחברה, שכן לא הייתה בידי אף אחד התמונה המלאה".

עם פתיחתו זכה המשפט לכותרות גדולות, בעיקר בתקשורת הכלכלית, אך הזמן שחלף ואירועים אחרים שהתרחשו הביאו לכך שהמשפט החשוב נוהל ברובו הרחק מעיני הציבור והתקשורת. במהלך המשפט נשלחו הצדדים לגישור פלילי, והנאשמים הודו, אחד אחרי השני, במיוחס להם וחתמו על הסדרי טיעון.

ביולי 2016 הורשעו בכירי חברת הפניקס וכן החברה עצמה, במסגרת הסדר טיעון, בעבירות אי-ניכוי מס במקור ומסירת ידיעות לא נכונות לרשויות המס. בית משפט השלום בתל-אביב גזר קנס בגובה 14 מיליון שקל על הפניקס; כן הוטל קנס בגובה 100 אלף שקל עבודות שירות לתועלת הציבור ומאסר על-תנאי ל-6 חודשים על סמנכ"ל הכספים בחברה, רו"ח דוד דוד; קנס זהה הוטל על היועץ המשפטי של הפניקס, עו"ד אריה אריאלי; עניינו של המשנה למנכ"ל החברה ומנהל תחום בריאות, איל בן-סימון, הועבר להליך מנהלי, והוא היחידי מבין הנאשמים שלא הורשע בפלילים.

בשבוע שעבר הורשעו, במסגרת הסדר טיעון, גם ראובן עופרי וחברת "בר-אור" בעבירות על פקודת מס הכנסה של שימוש במירמה, עורמה ותחבולה. במסגרת ההסדר הוסכם כי המדינה תעתור להטיל על עופרי עונש שלא יעלה על 21 חודשי מאסר בפועל וקנס בסך 300 אלף שקל; וכי עופרי מצדו יבקש לרצות מאסר בדרך של עבודות שירות והקנס שיושת עליו יהיה בסך 100 שקל בלבד.

"דרכים עקלקלות"

מפרקליטות מחוז תל-אביב (מיסוי וכלכלה) נמסר כי "מדובר בפרשה מתוחכמת של מירמה והעלמות מס בהיקפים ניכרים, ביוזמתו ובהובלתו של קופל. במשך שנים שיכלל קופל דרכי מירמה, שכללו, בין היתר, רישום כוזב, המחאות זכות בדויות, פיקטיביות וריקות מתוכן, רישום כוזב בספרים, זיוף מסמכים, הצהרות בדויות לרשות המסים ועוד".

עוד נמסר כי "פעולות המירמה נצבעו והוצגו כחלק מפעילות עסקית לגיטימית של קופל, חברה בבעלותו, של שותפו העסקי ושל חברת הפניקס. פרשה זו מעידה כי גם נאשמים הפועלים בדרכים עקלקלות ונוהגים בתחכום בכדי להסוות את פעולותיהם מפני הרשויות, מובאים לדין ומורשעים על-ידי בית המשפט".

את התיק מנהלות עורכות הדין שרון כהנא, קרן צבירן-לצטר ודנה נקר-מונצ'וק מפרקליטות מחוז תל-אביב (מיסוי וכלכלה); התיק נחקר על-ידי פקיד שומה חקירות תל-אביב ברשות המסים; קופל יוצג בידי עו"ד מיכה פטמן, עופרי בידי עו"ד יצחק יונגר, דוד יוצג בידי עורכות הדין נוית נגב וקרן קורן; אריאלי וחברת הפניקס יוצגו בידי עורכי הדין פיני רובין, ארז הראל, הילה שמעון ונועה לוי ממשרד גורניצקי ושות'; ובן-סימון יוצג בידי עורכי הדין גיורא אדרת, אורן אדרת ורמי קרן.

תוכנית מירמה מתוחכמת להתחמקות מתשלום מס במיליונים

כתב האישום בתיק אבנר קופל הוגש בנובמבר 2013. לפי האישום שבעובדותיו וטענותיו הודה היום קופל, לקופל ולסוכנות הביטוח שבבעלותו, "רב-אור", הצטברו חובות במיליוני שקלים לרשות המסים, שנקטה כנגדם הליכי גבייה החל מ-2005.

במסגרת הליכים אלה עוקלו כספים שהגיעו לקופל ול"רב-אור" מחברת הפניקס, וכן בוטל הפטור מניכוי מס במקור שהיה לרב-אור. אולם, כדי לעקוף הליכי גבייה אלה, ביצע קופל שורה של פעולות בדיה ומירמה, לרבות זיוף מסמכים, על-מנת לשחרר כספים שהיו תפוסים אצל הפניקס ושיאפשרו התחמקות מניכוי מס במקור בגובה של מיליוני שקלים.

את הפעולות הללו ביצע קופל באמצעות חברת "רב-אור" ובסיוע של שותפו לחברה, ראובן עפרי, ושל בכירי הפניקס לשעבר - היועץ המשפטי של הפניקס, עו"ד אריה אריאלי; החשב, רו"ח דוד דוד; ומנהל תחום הביטוח הכללי והתביעות, איל בן-סימון.

חברת הפניקס, באמצעות שלושת בכיריה, פעלה עם קופל במירמה על-מנת למנוע ניכוי מס במקור של מיליוני שקלים, קיבלה במירמה החזרי מס מרשות המסים וסייעה לקופל לקבל במירמה כספים שעוקלו על-ידי רשות המסים.

בכתב האישום פורטה השתלשלות האירועים שהובילה לתרמית. בינואר 2006 הוטל עיקול על כ-1.4 מיליון שקל מהכספים להם היה זכאי קופל בחברת הפניקס. קופל, באמצעות החברות שבבעלותו, היה זכאי לקבל עמלות מהפניקס בגין ביטוחים קולקטיביים, אותם סיפק לגופים הגדולים במהלך 2005-2009, ובין היתר בגין ביטוח בריאות וביטוח שיניים לעובדי חברת החשמל, ביטוח בריאות וביטוח שיניים לעובדי בזק וביטוח שינים לעובדי עיריית חיפה.

בהתאם להסכם בין הפניקס לקופל ולעופרי, חלק מהתשלומים שהפניקס הייתה חייבת להם ניתנו להם כהלוואות כבר ב-2005, והן היו עתידות להתקזז אל מול העמלות העתידיות; חלק אחר של התשלומים נמסרו מראש לקופל ועופרי, דרך החברות "רב-אור" ו"בר-אור", באמצעות צ'קים עם תאריך פירעון עתידי - האחד בסך של כ-1.3 מיליון שקל לתאריך פירעון עתידי ב-1 בינואר 2007; והשני בסך של כ-1.45 מיליון שקל לתאריך פירעון עתידי ב-1 בינואר 2009. 

זיוף המחאות זכות

לפי האישום, "על-מנת למנוע ניכוי מס במקור לחברת רב-אור, בסכום של 5.829 מיליון שקל, פעלו הנאשמים תוך שימוש במירמה, עורמה ותחבולה", שהתבטאה, בין היתר, באופן הבא: לאחר שהפניקס שילמה מראש, כהלוואות, את העמלות להן הייתה זכאית חברת "רב-אור", במועד בו התגבשה זכותה לעמלה, צריכה הייתה הפניקס לבצע בהנהלת החשבונות רישום של זיכוי העמלה בצירוף המע"מ אל מול חיוב החזר ההלוואה, כך שהסכומים יקזזו האד את השני.

אולם, כיוון שבמועד בו התגבשה הזכות לעמלות, לא היה בידי הפניקס פטור מניכוי מס במקור של "רב-אור", נדרשה הפניקס לנכות מס בגובה 40% מסכום העמלות, כך שלא ניתן היה לקזז את מלוא החזר ההלוואה. בשל כך נדרשו כל הנאשמים לייצר פתרון, כך שאיש מהם לא ייאלץ לשאת בתשלום המס בגין התקבולים מהעמלות.

הפתרון אליו הגיעו הנאשמים היה זיוף מסמך המחאת זכויות, שלכאורה קדם בזמן לעיקול שהטילה רשות המסים, כך שהמסמך איפשר את העברת הכספים המגיעים לקופל אל חברה שבבעלות עופרי, תוך עקיפת החוב לרשות.

בהתאם לכך ערכו הנאשמים והשתמשו בהמחאת זכות בדויה והעתיקו בעקבותיה את רישומי העמלות מהכרטסת של "רב-אור" (בספרי הפניקס), שלא החזיקה בפטור מניכוי במקור, לכרטסת של "בר-אור" (בספרי הפניקס), שהחזיקה בפטור מניכוי במקור, וזאת במטרה להימנע מתשלום המס במקור.

קופל זייף את המחאת הזכויות המזויפת, כדי שיוכל להציג מסמך המחאת זכויות, שלכאורה קודם לעיקול שהטילה רשות המסים; רו"ח דוד ידע שהמחאת הזכויות המזויפת לא הייתה ברשות הפניקס קודם לכן, ומשכך ביקש לקבל את אישורו של אריאלי לביצוע המחאת זכויות זו; אריאלי הורשע כי אישר לדוד את קבלת המחאת הזכויות המזויפת; אריאלי, דוד, בן-סימון והפניקס קיבלו את המחאת הזכויות המזויפת ואיפשרו לקופל, עופרי "רב-אור" ו"בר-אור" להשתמש בה, למרות שידעו כי לא הייתה קיימת בעבר וכי היא מזויפת.

בעקבות אישורו של אריאלי לקבלת המחאת הזכויות המזויפת, שיחררה הפניקס סכום של כ-365 אלף שקל, שהוקפא במשך 4 שנים בכרטיס הנהלת החשבונות של חברת "רב-אור" בספרי הפניקס, זאת בעקבות העיקול שהטילה רשות המסים.

עוד נכתב באישום כי לאחר פירעון הצ'ק בסך 1.45 מיליון בינואר 2009 לחשבון הבנק של "רב-אור", העבירה מנהלת החשבונות של הפניקס למס הכנסה את המס שניכתה בגינו בשיעור של 40% ובסך של 970 אלף שקל. כתוצאה מניכוי זה, נותר לחברת "רב-אור" חוב בספרי הפניקס.

מהאישום עלה כי קופל, עופרי ודוד מצאו פתרון לחוב זה על-ידי הענקת הלוואה אישית מהפניקס לקופל, שבאמצעותה נסגר החוב שנרשם כנפרע בהנהלת החשבונות של הפניקס. באמצעות "תרגיל" זה הזדכתה הפניקס אצל רשות המסים בגין המס בסך של 970 אלף שקל ששולם, תוך יצירת מצג-שווא לפיו בוטל התקבול שניתן ל"רב-אור".

בכך, לפי האישום, נמנעו עופרי וחברת "בר-אור" מלנכות מס במקור לחברת "רב-אור", וסייעו להפניקס לקבל במירמה בנסיבות מחמירות סך של 970 שקל מרשות המסים. "הנסיבות המחמירות הן תחכומם של המירמה והזיוף ותכנונם המוקפד, היקפה של המירמה, כמות המעורבים והיות המירמה כרוכה בביצועה של עבירה אחרת המכשירה את הקרקע להצלחתה", נכתב באישום.