הקרע עם הרשות הפלסטינית: הוקפאו פגישות התיאום הביטחוני

לאחר שאבו מאזן הורה להשעות את כל המגעים עם ישראל בכל הדרגים, ההערכה הייתה שהתיאום לא ייפגע, אך בפועל הפסיק יו"ר הרשות גם את הפגישות הביטחוניות עם הצד הישראלי ■ כעת נראה שהווקף והרשות לא יקבלו שום פתרון – עד להסרת המגנומטרים

אבו מאזן / צילום: רויטרס
אבו מאזן / צילום: רויטרס

ביום שישי בערב הכריז יו"ר הרשות הפלסטינית, אבו מאזן, כי הורה להקפיא את כל המגעים עם ישראל, בכל הדרגים. באותו שלב לא היה ברור אם אבו מאזן יעצור גם את התיאום הביטחוני, שחשוב לשני הצדדים. כעת מתברר כי על אף שההערכה הייתה שהוא לא יעשה זאת, הנשיא הפלסטיני הורה להפסיק גם פגישות ביטחוניות עם הצד הישראלי.

כלומר בפועל, התיאום הביטחוני הוקפא, לא ברור לכמה זמן. התיאום לא הופסק במשך יותר מעשור, למעשה מאז בחירתו של אבו מאזן לתפקיד יו"ר הרשות.

כאמור, לא ברור לגמרי מה תוקפה של החלטה זו ואיזו משמעות תהיה לה בשטח, אך על-פי הדיווחים השונים, ההוראה כוללת את כל המגעים ברמת המחוזות (מושלים ומטה), משרדי הממשלה ועוד. ההוראה של הנשיא אומרת כי במקרים הומניטריים יתבצע תיאום נקודתי בלבד באמצעות מפקדות התיאום והקישור האזוריות. 

בימים שקדמו להחלטת הנשיא הפלסטיני התקיימו שיחות התייעצות בין בכירים ביטחוניים ישראלים ופלסטינים על הצורך להרגיע את הרוחות. ברשות ציפו בדריכות להחלטת הקבינט בשישי לפנות בוקר באשר להסרתם או הותרתם של המגנומטרים בכניסה לאל-אקצא, וההחלטה להשאיר את שערי הבדיקה האלקטרוניים עוררה זעם רב ברשות.

באותה נשימה, הקבינט הסמיך את המשטרה לקבל החלטת בשטח על-פי הצורך הביטחוני. כלומר, למעשה המשטרה היא שאחראית לקבל החלטה באשר לשערי הבידוק הללו. 

הזעם הגדול של הרשות ושל הנשיא הפלסטיני נובע, כך נראה, מכך שישראל לא עמדה בהבטחה שנתנה לצד הפלסטיני במהלך שיחות בין הדרגים הבכירים ביותר, בימים שבהם הר הבית היה סגור למתפללים. על-פי אותו מסר, ישראל הבטיחה כי לאחר הפתיחה כי לא יהיה שינוי בסטטוס-קוו, אולם כשנפתח מחדש, הופתעה הרשות הפלסטינית לגלות שבמקום הוצבו שערי הבידוק האלקטרוניים.

ההערכה הרווחת כעת היא שהווקף, יחד עם הרשות הפלסטינית, לא יקבלו שום פתרון ביניים שעלה לדיון בימים האחרונים, והוחלפו בין הצדדים באמצעות ירדן. למעשה, כעת הרשות דורשת להסיר את השערים קודם כל ורק לאחר מכן להחליט על צעדים ביטחוניים אחרים. הרשות העבירה את המסר הזה לישראל בעקבות הדיווחים על הכוונה לעבור לבדיקה סלקטיבית עם מכשירים ידניים. 

הקבינט צפוי להתכנס הבוקר (א') לדיון נוסף בנושא, כשבמרכז עומדת סוגיית המגנומטרים, שהציתה את המחאות בעיר העתיקה ואת הפרות הסדר, שבהן נהרגו 4 פלסטינים. ראש הממשלה בנימין נתניהו כינס כבר הלילה התייעצות בלשכתו בהשתתפות השר לביטחון פנים, גלעד ארדן, מפכ"ל המשטרה, רוני אלשיך, וגורמי ביטחון נוספים בנוגע למצב בהר הבית.

לקראת הישיבה הודיע שר התחבורה והמודיעין, ישראל כץ, כי הוא מתכוון לדרוש מהיועץ המשפטי לממשלה להנחות את התביעה הצבאית לדרוש עונש מוות למחבל שביצע את הפיגוע בחלמיש. לדברי כץ, הדין הצבאי מאפשר לדרוש עונש מוות, אך התביעה הצבאית לרוב אינה מיישמת אותו, והיועץ המשפטי לממשלה הביע בשנה האחרונה עמדה שלפיה דרישת עונש מוות אפשרית אם זו מדיניות הקבינט.