פרקליט המדינה על פרשות נתניהו: "לא תישאר אבן לא הפוכה"

עו"ד שי ניצן התייחס בכנס פתיחת שנת המשפט לחקירת החשדות הגד רה"מ: "השיקול היחיד העומד לנגד עינינו הוא חקר האמת" ■ "אם ניכנע ללחץ ונקבל החלטה לפני שהחקירה מוצתה – נמעל בתפקידנו"

שי ניצן / צילום: תמר מצפי
שי ניצן / צילום: תמר מצפי

פרקליט המדינה, עו"ד שי ניצן, נשא הערב (ג') דברים בכנס פתיחת שנת המשפט של לשכת עורכי הדין ואמר: "את דבריי היום אבקש לייחד בעיקר למאבק בשחיתות הציבורית. רשויות אכיפת החוק מובילות את המאבק בשחיתות לא מהיום, אלא משך עשרות שנים. מדובר במאבק סיזיפי ונמשך. מטבע הדברים אתייחס לשנים האחרונות, בהם אנו ממשיכים במאבק שיטתי וחסר פשרות בתופעה זו, המסכנת בעיניי את החברה בישראל. כפי שציינתי בעבר, איננו מהססים לפעול גם נגד חשודים בדרגים הבכירים ביותר, ונדמה לי כי הדבר אינו טעון עוד הוכחה.

"בשנים האחרונות, משטרת ישראל, בליווי צמוד של הפרקליטות, ניהלה שורה ארוכה של חקירות נגד אישי ציבור, לרבות - ראשי ערים ורשויות מקומיות, חברי כנסת, רבנים ראשיים, שרים וראשי ממשלה.

"כידוע, חקירות אלה הניבו כתבי אישום רבים. די אם אציין כמה מכתבי האישום שהוגשו בשנים האחרונות נגד ראשי רשויות מקומיות ונגד אישי ציבור בשלטון המרכזי. חלקם כבר הסתיימו בהרשעות מהדהדות וככלל, במקרים אלה נגזרו עונשי מאסר על המורשעים, וכן הוטל עליהם קלון". 

דין השחיתות - קלון ומאסר בפועל

לדברי ניצן, "במקרים בהם בית המשפט החליט, למרות ההרשעה, שלא להטיל עונש של מאסר בפועל או לא להטיל קלון - ואנו סברנו כי מדובר בטעות - מצאנו לנכון לערער על החלטות אלה, שכן בעינינו, ככלל, יש להטיל קלון על איש ציבור שהורשע בעבירות שחיתות, ובהיעדר נסיבות מיוחדות, יש להטיל עליו מאסר בפועל".

"בהקשר זה", הוסיף ניצן, "אזכיר את פרשת ראש עיריית נצרת, שבה בית המשפט המחוזי אמנם הרשיע את ראש העיר, אך לא הטיל עליו קלון. אנו ערערנו על פסק הדין, ובית המשפט קיבל את ערעורנו והשית קלון על ראש העיר.

"פרשה נוספת בה החלטנו לערער הייתה בעניינו של ראש עיריית בת-ים לשעבר (שלומי לחיאני), שאמנם הורשע בדין, אך לא נשלח למאסר מאחורי סורג ובריח. אנו סברנו כי התוצאה היא בלתי סבירה לאור חומרת מעשיו, ולכן ערערנו. בית המשפט קיבל את ערעור המדינה גם במקרה זה, וגזר על ראש העיר לשעבר 8 חודשי מאסר בכלא.

"לצד המקרים האלה אזכיר את ראש עיריית רמת-השרון לשעבר (איציק רוכברגר), אשר הוטל עליו קלון לאחר שהורשע - בין היתר - בעבירות של מרמה והפרת אמונים; ראש עיריית רמת-גן לשעבר (צבי בר), אשר נגזרו עליו 3 שנות מאסר לאחר שהורשע בשוחד; ראש עיריית אור-יהודה לשעבר, אשר הורשע בשורה של עבירות מין ושחיתות, ונגזרו עליו שנתיים מאסר - ולצערי אפשר להמשיך הלאה במישור השלטון המקומי, עוד ועוד, אך אסתפק בכך.

לדבריו, "לצערנו, ראינו גם כי שני רבנים ראשיים לשעבר הורשעו ממש לאחרונה - אחד מהם הורשע בגין עבירות של מרמה והפרת אמונים, ובית המשפט קבע כי ראוי היה להטיל עליו עונש של מאסר בפועל, אך לאור מצבו הרפואי הקשה גזר עליו עונש מאסר על תנאי בלבד; ואילו על השני, אשר הורשע בקבלת שוחד, נגזרו 3.5 שנות מאסר, והוא החל לרצות את עונשו.

"פרשה נוספת שקשה שלא להזכיר היא פרשה 242, אשר במסגרתה נחשפו כ-15 תתי-פרשות של שחיתות שלטונית. רק לאחרונה הוגשו שני כתבי אישום ראשונים בפרשות אלה נגד 10 נאשמים שונים, ובהם סגנית שר לשעבר (פאינה קירשנבאום), מנכ"ל משרד ממשלתי לשעבר ואחרים, וזאת לאחר חקירה מאומצת של המשטרה, בשיתוף רשות המסים, בסיוע הרשות לאיסור הלבנת הון ומימון טרור ובליווי צוות פרקליטים מהמחלקה הכלכלית. נגד מעורבים נוספים בפרשה - שהשימועים בעניינם כבר הסתיימו - ההחלטות תתקבלנה בעת הקרובה.

"מטבע הדברים, מכיוון שכתבי האישום תלויים ועומדים, לא אתייחס לחומרת הפרשה, מורכבותה, הסתעפותה וכדומה. פרשות אחרות של אישי ציבור, לרבות שר לשעבר, ראשי ערים, ואישי ציבור אחרים - מצויות בשלב של שימועים או בשלבים של חקירה מתקדמת, ואין בכוונתנו להרפות.

"רשויות החקירה והמשפט מדברות בדרך-כלל במעשים ולא בדיבורים היינו, הרשויות מעבירות באמצעות החקירות, כתבי האישום, ההרשעות והעונשים - מסר חד וברור: אנו נעשה כל מאמץ כדי שאישי ציבור מושחתים לא יימלטו ממיצוי הדין. ככלל, מי אשר ייתפס ויורשע במעשי שחיתות, ייכנס לכלא, מאחורי סורג ובריח, יוטל עליו קלון, והוא יורחק מהזירה הציבורית - וזאת בין היתר, למען יראו אחרים וייראו. זוהי מדיניותנו הנחושה, ולא נרפה ממנה!". 

"ישראל אינה מדינה מושחתת"

לדברי ניצן, "אחרי רשימה שכזו, של נחקרים, נאשמים, ומורשעים - קשה שלא לתהות, כפי שאכן שואלים אותי פעמים רבות, האם מדינת ישראל היא מדינה מושחתת?! לכאורה, לאחר שפרשתי את כל הפרשות האלה, התשובה המתבקשת היא: כן. אולם עדיין, אני אישית סבור כי מדינה ישראל אינה מדינה מושחתת. אכן, יש בה להווייתי לא מעט מקרי שחיתות. אך בעיניי, אין בכך כדי לומר שהמדינה מושחתת.

"מדינת ישראל היא מדינה הנלחמת בשחיתות ללא מורא וללא משוא-פנים. מדינת ישראל היא מדינה שבה יש משטרה ופרקליטות עצמאיות שנלחמות ככל יכולתן בשחיתות. מדינה מושחתת - בעיניי - היא מדינה שאינה נלחמת בשחיתות. מדינה הנלחמת בשחיתות, באומץ ובעצמאות, אינה מדינה מושחתת.

"לפיכך חייבים כל אחד ואחת מאתנו לתת גיבוי למלחמה זו, כדי שחלילה לא נגיע למצב שבו רשויות החקירה והתביעה תחשושנה מלמלא תפקידן ולהילחם בכל כוחן בשחיתות". 

על פרשות נתניהו: "לא תישאר אבן בלתי הפוכה"

פרקליט המדינה התייחס בדבריו גם לחשדות נגד ראש הממשלה בנימין נתניהו ואמר: "מטבע הדברים, כיוון שהחקירות עדיין בעיצומן, לא אוכל להתייחס לתוכנן. אני מבין את הצמא לדעת פרטים אודות החקירות, אך כיוון שמסירת פרטים יכולה לשבש ולהפריע לחקירות, ברי כי לעת הזו לא נוכל להרוות את הצמא הזה, שכן לדעתי הצלחת החקירות חשובה יותר ממימוש מיידי של זכות הציבור לדעת פרטים אודות החקירות.

"עם זאת, וכפי שהוכחנו במקרים רבים אחרים, שמקצתם פורטו לעיל, פרשות אלה נחקרות על-ידי המשטרה באינטנסיביות, בליווי צמוד של הפרקליטות ובליווי היועץ המשפטי לממשלה עצמו - שמהיכרותי הצמודה ועבודתי היומיומית עמו אני יכול לומר לכם שהוא נחוש למצות את החקירות ולהגיע להחלטות במהירות האפשרית, כאשר השיקול היחיד העומד לנגד עיניו הוא חקר האמת. אך ורק שיקולים ענייניים עומדים לנגד עיניו.

"בהקשר זה אשוב ואציין את שאמרנו לא פעם בעבר: לא תישאר אבן בלתי הפוכה, ומשטרת ישראל תחקור ככל שהדבר נדרש".

לדברי ניצן, "אני שומע, שוב ושוב, מצד גורמים שונים, פוליטיים ואחרים, קריאות רבות הקוראות לקבלת החלטה מיידית בפרשות אלה.

"חשוב לי להבהיר כי אם ניכנע ללחץ המופעל בהקשר זה, ונקבל החלטה לפני שהחקירה מוצתה, ולפני שנחקרו כל העדים ונאספו כל הראיות הנדרשות - נמעל בתפקידנו ונפעל בניגוד לחובתנו. אסור שקריאות מעין אלה, בעד או נגד כתב אישום, ישפיעו עלינו ולו כמלוא הנימה. כפי שהגדיר זאת היטב המשנה ליועץ המשפטי לממשלה, מר רז נזרי, רק לאחרונה - עלינו לקבל החלטה בתיק בהתאם ל"דיני הראיות ולא על-פי דיני הכיכרות.

"לעתים אני חש כי קריאות שכאלה מצדי ומצד עמיתי, נבלעות בהמולת הצעקות וההפגנות. על כן אני ועמיתיי למערכת נשוב ונדגיש זאת מעל כל במה: הניחו לנו למלא את התפקיד שהדין הטיל עלינו. תנו למשטרה למצות את החקירה, ותנו לנו להחליט רק לפי שיקולים ענייניים".

לדבריו, "בשלב הנוכחי המשטרה עדיין לא סיימה את החקירה אשר נפתחה בחודש ינואר האחרון, וכידוע - הפרקליטות והיועץ המשפטי לממשלה אינם יכולים לקבל החלטה בתיק בו החקירה עדיין נמצאת בעיצומה. לכשתסתיימנה החקירות, נלמד את התיקים ביסודיות ונקבל כל החלטה נדרשת.

"כמובן, אנו מודעים לצורך בקידום חקירות אלה במהירות האפשרית והאמינו לי, אנו פועלים לכך; עשרות רבות של עדים כבר נחקרו, הסכם עד מדינה נחתם רק לאחרונה, מאות ואלפי מסמכים נאספו, וטובי אנשי מערכת אכיפת החוק עוסקים בכך ללא הרף. פעולות חקירה שונות נערכות מדי שבוע, ולצערי לא אוכל לפרט מעבר לכך. אולם המהירות אינה יכולה לבוא על חשבון מיצוי החקירה". 

"אסור שההפגנות תגרומנה לנו לקבל החלטה לא עניינית" 

עוד הוסיף ניצן כי "ברצוני גם להתייחס בקצרה לנושא ההפגנות הדורשות לקבל החלטה מיידית בתיקים הללו. ברי כי חופש ההפגנה הוא זכות יסוד בסיסית, חלק מהזכות לחופש הביטוי - הלא הוא ציפור נפשה של הדמוקרטיה. הפגנה היא מכשיר מרכזי להבעת דעות ולהעלאת סוגיות חברתיות, פוליטיות ומדיניות על סדר היום הציבורי וחלילה שזכות זו תפגע.

"ככלל, יש לאפשר הפגנה גם בנושאים בהם עוסקת מערכת אכיפת החוק וגם נגד גופים אשר הינם חלק ממערכת זו: היועץ המשפטי לממשלה, הפרקליטות והמשטרה - על כך אין שום מחלוקת!

"נגד החלטות שונות שאני קיבלתי במסגרת תפקידיי היו מחאות והפגנות בעבר, וגם אז סברתי, כמו היום, שיש לאפשר הפגנות, גם כאשר הן מופנות נגדי ונגדנו - ובלבד שהן מתקיימות בהתאם לחוק ולפסיקת בית המשפט העליון". 

"לסיכום", אמר פרקליט המדינה, "החקירות בפרשות ראש הממשלה מתנהלות באופן יסודי וענייני, ובמקביל אנו משתדלים, כאמור, לקדם הדברים בזמן הקצר האפשרי. עם זאת, אסור שההפגנות תגרומנה לנו לקבל החלטה לא עניינית או לקבל החלטה לפני שהחקירה תמצה את עצמה. כאמור, אם נעשה כן, נמעל בתפקידנו".