קבינט הדיור ידון בהעברת 24 אלף דירות חדשות לטיפול הותמ"ל

המתחמים נמצאים בכפר סבא, אשדוד, כפר יונה ורחובות ■ תידון גם בקשת עיריית אור יהודה להפחית את מספר יחידות הדיור להשכרה בעיר

משה כחלון / צילום:דוברות הכנסת - יצחק הררי
משה כחלון / צילום:דוברות הכנסת - יצחק הררי

קבינט הדיור, בראשותו של שר האוצר משה כחלון, עתיד להתכנס מחר (ב') ולדון בין היתר בהכרזה על מספר מתחמים חדשים שיעברו לטיפול הוועדה לתכנון מתחמי דיור מועדפים (הותמ"ל), בהיקף כולל של כ-23.9 אלף יחידות דיור חדשות בערים כפר סבא, אשדוד, כפר יונה ורחובות. נציין כי ברחובות מדובר בתוכנית פינוי בינוי שתגיע לראשונה לוועדה המיוחדת.

בכפר סבא הכוונה היא להכריז על מתחם של כאלף דונם בצפון העיר, בינה לבין המושב צופית, שרשות מקרקעי ישראל (רמ"י) עתידה לתכנן ולהגיש לותמ"ל. על פי ההצעה שתידון בקבינט הדיור, המתחם יכלול כ-7,000 יחידות דיור, שעל פי חוק הותמ"ל 30% מהן ייועדו להשכרה.

גם המתחם באשדוד, בקריית חלוצים, יתוכנן ויוגש לותמ"ל על ידי רמ"י. שטח מתחם זה כ-2,000 דונם ומספר יחידות הדיור הפוטנציאלי עומד על כ-4,800. גם תוכנית זו אמורה לכלול על פי חוק הותמ"ל 30% דירות להשכרה.

מתחם שלישי שיעלה לדיון לקראת הכרזה הוא מתחם מהדרין בכפר יונה, ששטחו 430 דונם עם פוטנציאל בינוי של כ-2,600 יחידות דיור, אשר יתוכנן ויוגש לותמ"ל על ידי משרד הבינוי והשיכון. על פי מסמכי ההכרזה, כאלף יחידות דיור במתחם מתוכננות להוות "קרקע משלימה" לצורך קידום פרויקט פינוי בינוי ביישוב; וכמו כן שיעור הדירות להשכרה במתחם אמור להיות 21% בלבד, בטענה שאם השיעור יהיה גבוה יותר התוכנית לא תהיה כלכלית.

מתחם רביעי שיעלה לדיון בקבינט הדיור לקראת הכרזה הוא מתחם בקריית משה רחובות - 1,200 דונם עם פוטנציאל בינוי בהיקף כ-9,500 דירות. מדובר במתחם המיועד לפינוי בינוי, שבעקבות התיקון האחרון שאושר בחוק הותמ"ל, הוועדה המיוחדת יכולה כעת לדון גם בתוכניות משמעותיות מסוג זה.

במקביל להצעות ההחלטה על הכרזת המתחמים, קבינט הדיור עתיד לדון גם במתחם באור יהודה שהוכרז בעבר כמתאים לטיפול הותמ"ל, ובו מבקשת העירייה לשנות את היחס בין הדירות שייועדו למכירה לעומת הדירות להשכרה. מדובר במתחם פרדס בחיסכון שבו מתבקש קבינט הדיור לאשר שינוי של היקף יחידות הדיור להשכרה ל-23% ולקבוע כי כלל יחידות הדיור במתחם ישווקו במתכונת מחיר למשתכן.

נציין כי התוכנית האמורה כבר אושרה על ידי הותמ"ל בתחילת 2016 וכללה במקור 30% דירות להשכרה. בהצעת ההחלטה מוצגת תמונת מצב שעל פיה מסביב למתחם המדובר הוכרזו מתחמים רבים הכוללים היצע לא מבוטל של דירות להשכרה, כ-6,757 בסך הכל. מסיבה זו מוצע להפחית את יחידות הדיור להשכרה בתוכנית האמורה ל-23%. המשמעות בפועל היא המרת 156 דירות מהשכרה למכירה במסגרת מחיר למשתכן.

שיווק קרקע לדיור מוגן

הצעה נוספת שתעלה לאישור קבינט הדיור היא להקמת צוות שיגבש מדיניות לשיווק קרקע והקמת פרויקטים לדיור מוגן. הצעה זו, שנחשפה ב"גלובס" בשבוע שעבר, מציעה להקים צוות מיוחד שיגבש דרכים ליצירת פתרונות מגורים לקשישים עם דגש על פתרונות לכלל הציבור בישראל. נזכיר כי רבים מבתי הדיור המוגן הפועלים בישראל יקרים ומויעדים בסופו של דבר רק לקשישים בעלי יכולת כלכלית. ככל שאוכלוסיית המדינה הולכת ומזדקנת, נותרים עוד ועוד קשישים ללא פתרונות דיור נאותים, בין היתר בשל המחסור בהיצע של פרויקטי דיור מוגן ברחבי הארץ.

על פי הצעת ההחלטה, הצוות האמור יורכב מנציגי ממשלה ובהם יו"ר מטה הדיור באוצר אביגדור יצחקי (או נציגו) כיו"ר הצוות, נציג אגף תקציבים באוצר, נציג החשב הכללי, נציג משרד הבינוי והשיכון, נציג רשות מקרקעי ישראל, נציג משרד הרווחה והשירותים החברתיים, נציג המשרד לשוויון חברתי, נציג המועצה הלאומית לכלכלה, נציג מינהל התכנון ונציג החברה הממשלתית "דירה להשכיר".