מפ"י: "אתר הנדל"ן הממשלתי יכלול נתונים על תחום השכירות"

המדען הראשי של מרכז מיפוי ישראל, ירון פלוס, התייחס לאתר המידע הממשלתי שכבר עלה לאוויר ■ גלנט: "יכול לייעל בצורה משמעותית את הפעילות בענף, גם בנייה, גם תשתיות וגם אנרגיה"

"היוזמה המצויינת של מפ"י (מרכז מיפוי ישראל) לעשות חיתוכים חדשים ולהעביר את המידע לכל הצרכנים ראיתי בזה ברכה גדולה. מה שעשו עד היום זה מדהים, אנחנו נמצאים במקום אחר לגמרי מהמקום שהיינו בו לפני כמה שנים. זה יכול לייעל בצורה משמעותית את הפעילות בענף, גם בנייה, גם תשתיות וגם אנרגיה. זה ישרת מיליונים במדינת ישראל, ייצור שקיפות, ויש בזה לייצר בסיס מידע אחיד לכל משרדי הממשלה שיוכלו לעשות בזה שימוש. עבודת הוועדה היא כלי מרכזי לקבלת החלטות נכונות, תכנוניות ואסטרטגיות. רק עם נתונים מלאים אפשר לפעול בצורה טובה, ובלי נתונים הסיכוי לשגיאות גדל והסיכון מאוד כבד. זה לסגור פערים של 30 שנה בכל הקשור לנתוני הנדל"ן. לנו בתחום הבינוי והשיכון לנתונים המלאים יהיה ערך רב מאוד". כך אמר הבוקר שר הבינוי והשיכון יואב גלנט בישיבת הוועדה לטיוב נתוני הנדל"ן שהתארחה היום במכון גזית גלוב לחקר הנדל"ן בבית הספר למשפטים במרכז הבינתחומי.

מדובר בוועדת היגוי בין משרדית שהוקמה במטרה לשפר את מסד הנתונים הממשלתי אודות ענף הנדל"ן, וועדה שתוקצבה לשם כך ב-5 מיליון שקלים לשנה.  נציין כי הוועדה הוקמה עוד ביוני 2013, במסגרת אחת ההחלטות הראשונות שקיבל קבינט הדיור שרק הוקם באותו העת על ידי שר האוצר דאז, יאיר לפיד.

"המיפוי יכול גם לסייע מאוד לעתיד הבנייה בישראל, עם דגש על התחדשות עירונית", המשיך השר גלנט, "אנחנו חיים במדינה קטנה, והערים בישראל הן דלילות. ירושלים יושבת על 100 אלף דונם, והצפיפות לדונם לא גדולה בכלל. עשינו בדיקה ראשונית ומצאנו שיש פוטנציאל ללמעלה מחצי מיליון יחידות דיור חדשות בהתחדשות עירונית במרכז הארץ. שכונה כמו יד אליהו במקום כמה עשרות אלפי יחידות דיור אפשר להקים כ-100 אלף יחידות דיור. תמול הייתי בסיור בבת ים. לאורך ציר הרכבת הקלה בעיר יכולים להקים עשרות אלפי יחידות בהתחדשות עירונית. וזה נכון כמעט לכל מקום. זה הפיתרון המרכזי לבעיות הדיור של מדינת ישראל בטווח הארוך. כבר היום יש יותר היתרי בנייה בהתחדשות עירונית וגם עלייה משמעותית באישור תוכניות. שליטה על המידע היא קריטית בנושא הזה. אם אין מידע מקיף אי אפשר לעבוד נכון".

המדען הראשי של מפ"י ירון פלוס, התייחס לאתר המידע הממשלתי שכבר עלה לאוויר וגילה שההשקה השקטה שלו הפכה ל"רועשת" בלי כוונה: "אחד המפתחים שהעלה את האתר לשרת כתב על זה בפייסבוק ומשם הכל התקדם מאוד מהר. עוד לפני שהספקנו להודיע רשמית על האתר הוא נחשף והיה בו עניין גדול מצד הציבור, 100 אלף כניסות שאיימו להפיל אותו. היינו ממש צריכים להוריד חלק מהפיצ'רים כדי שלא יקרוס". פלוס גם חשף כי בקרוב האתר יכלול גם מידע נוסף הנוגע לענף הנדל"ן ונכון להיום עובדים כדי להכניס אליו גם נתונים הקשורים לתחום השכירות. "נכניס גם מחירי שכירויות. זה יהיה בהמשך. אנחנו עובדים על זה עכשיו. נתוני השכירויות יגיעו משילוב של מקורות מסחריים וציבוריים אבל אנחנו נעשה פילוחים על סמך נתוני ביקוש ומקורות מידע אחרים. המידע שיעלה לא יהיה המידע הגולמי אלא אחרי טיוב".

נזכיר כי האתר שנמצא היום באוויר (https://www.nadlan.gov.il) מאפשר בחינה של עסקאות שבוצעו על פי כתובת וגוש חלקה עם נתונים נרחבים על העסקאות ופרטים שונים, בדומה לאתר הקיים של רשות המיסים (מידע נדל"ן). נציין כי שילוב נתוני שכירות באתר יהיה לא פחות מפריצת דרך בתחום נתוני הנדל"ן משום שנכון להיום קשה מאוד להשיג נתונים אמינים ומפורטים על ענף זה.

השאלה הגדולה שעומדת בפני הוועדה תהיה כיצד לאסוף את נתוני האמת בתחום זה, מבלי להתבסס רק על נתוני הביקוש בלוחות הפרטיים הקיימים שאינם מעניקים תמונה על מחירי אמת בתחום השכירות על פי חוזים שנחתמים אלא רק מחירים מבוקשים על ידי בעלי הדירות. נזכיר כי בעבר, במסגרת חוק שכירות הוגנת שקודם ואף אושר בכנסת, היה אמור להיכלל סעיף שקבע כי יוקם גוף רשמי בשם רשם שכירויות במשרד המשפטים. גוף זה היה אמור לאסוף נתוני אמת אודות ענף השכירות, מה שהיה יכול הפעם הראשונה לספק נתונים על הענף. אולם, למרבה הצער, סעיף זה ירד בסופו של דבר מהחוק שאושר, בין היתר בשל התנגדות משרד המשפטים וטענות על בירוקרטיה מסובכת.

יובל טלר רכז שיכון באגף תקציבים באוצר אמר בפתח ישיבת הוועדה כי: "חלק מהחלטות הממשלה מבוצעות ברמה זו או אחרת אבל ההחלטה הזו מבוצעת ברמה גבוהה והיקף העיסוק בזה משמעותי בשנים האחרונות. אחת הבשורות של הוועדה זה שיתוף הפעולה בין כל משרדי הממשלה, וזה יסייע לפעילות טובה יותר של הממשלה בתחום הזה. כבר היום יש קפיצת מדרגה משמעותית. טיוב המידע והיכולת לקבל מידע אמין יותר הוא צריך להיות הבסיס לעבודת הממשלה".

פרופ' אמנון להבי, דיקן בית הספר רדזינר למשפטים ומנהל אקדמי במכון גזית גלוב לחקר נדל"ן במרכז הבינתחומי בהרצליה, אמר היום: "אנחנו שמחים לארח את הוועדה החשובה הזו. אין ספק שטיוב הנתונים יסייע ללימוד התחום וגם להבאת גורמים נוספים להשקעה בישראל".