איש העסקים גרגורי גורטובוי מואשם בגניבה בידי מורשה

כתב האישום הוגש גם נגד אלכסנדר גרנובסקי ויוסף שניאורסון, לשעבר בעלי השליטה ונושאי משרה בחברות BGI ,BSD וויליפוד השקעות

גרגורי גורטובוי / צילום: שירי חביב ולדהורן
גרגורי גורטובוי / צילום: שירי חביב ולדהורן

גרגורי גורטובוי, בעל השליטה בפירמידת החברות שבבסיסה חברת המזון ויליפוד, מואשם בעבירות גניבה בידי מורשה, קבלת דבר במרמה בנסיבות מחמירות, מרמה והפרת אמונים, עבירות הלבנת הון, עבירות דיווח ועוד, אשר בוצעו לכאורה באשכול החברות שבבעלותו. פרקליטות מיסוי וכלכלה הגישה היום (ב') למחלקה הכלכלית בבית המשפט המחוזי בתל-אביב כתב אישום נגד אלכסנדר גרנובסקי, גרגורי גורטובוי ויוסף שניאורסון, לשעבר בעלי השליטה (גרנובסקי וגורטובוי) ונושאי משרה בחברות BGI ,BSD וויליפוד השקעות.

גורטובוי משמש כבעל השליטה בפירמידת BGI מאז קיץ 2015, אז רכש בסכום לא ידוע את השליטה בחברה הפרטית "ישראל 18" (השולטת בפירמידה) מאיש העסקים אלכסנדר גרנובסקי, שנקלע לקשיי נזילות. מכיוון שההסכם בין גרנובסקי וגורטובוי לא גלוי לציבור המשקיעים והנושים, עלו גם ספקולציות ושמועות, לפיהן גרנובסקי עדיין שולט בפירמידה מאחורי הקלעים, וגורטובוי הוא מעין איש-קש שלו; במפגש עם עיתונאים לאחר הרכישה, גורטובוי הכחיש זאת בתוקף, ואולם, לטענת הפרקליטות, כפי שעולה מכתב החשדות שנשלח אליו, מדובר בהכחשה שקרית.

לפי כתב האישום, גרנובסקי ושניאורסון העמידו את כספי החברות הציבוריות כבטוחות לטובת בנקים באוסטריה ובאזרבייג'אן, לצורך הבטחת החזר הלוואות שיקבלו חברות פרטיות זרות הקשורות לגרנובסקי, וזאת במסווה של הפקדת כספי החברות הציבוריות בפיקדונות בבנקים. עובדה זו לא הובאה לידיעת החברות הציבוריות, נושאי המשרה שלהן ומוסדותיהן, והוסתרה על-ידי גרנובסקי ושניאורסון מהחברות הציבוריות תוך הצגת מצגי-שווא, הימנעות מקבלת אישורים ממוסדות החברות כנדרש וללא דיווחים מתאימים לציבור.

משכך, נטען, השתמשו גרנובסקי ושניאורסון בכספי החברות הציבוריות לצרכיו הפרטיים של גרנובסקי, תוך העמדת הכספים בסיכון, ואכן, רוב הכספים לא הושבו לחברות הציבוריות. בסך-הכול הוצאו באופן זה כ-60 מיליון דולר מכספי החברות הציבוריות בין השנים 2014-2012.

ביולי 2015 קיבל גורטובוי את השליטה בחברות מידי גרנובסקי והפך לבעל השליטה וליו"ר הדירקטוריון. גם לאחר העברת השליטה המשיך גרנובסקי להיות מעורב בקבלת החלטות בחברות, ללא ידיעת מוסדות החברות ונושאי המשרה בהן.

לפי האישום, גורטובוי ושניאורסון ניצלו את מעמדם בחברות כיו"ר דירקטוריון וכמנכ"ל, ואת האמון שקיבלו מהחברות ומנושאי המשרה, על-מנת להמשיך להסתיר את מצבם האמיתי של הפיקדונות, באמצעות הצגת מצגי-שווא למוסדות החברות ולנושאי המשרה, תוך מעילה באמון שניתן בהם ובעודם גורמים לחברות לדווח דיווחים מטעים לציבור.

בנוסף, בינואר 2016 פעל גורטובוי להוצאת לפחות 3 מיליון דולר במרמה מויליפוד, באמצעות הצגת מצגי-שווא לנושאי המשרה של החברה. גורטובוי טען בפני נושאי המשרה כי מדובר בהשקעה באג"ח, בעוד שלמעשה מדובר היה בהעברת כספים שהתבצעה כחלק מניסיון של גורטובוי לפרוע חובות של חברה פרטית הקשורה לגרנובסקי ולו. בפועל, חברת ויליפוד העבירה 3 מיליון דולר להשקעה באג"ח לא סחיר, השקעה אשר שימשה כבטוחה לטובת החזר הלוואה שקיבלה חברה הקשורה לגרנובסקי ולגורטובוי. 

מאבק שליטה

ברקע החקירה שהולידה את כתב אישום היום, התמודד גורטובוי במאבק שהתנהל על השליטה בדירקטוריון ויליפוד - מאבק שהסתיים בכך שהוא הודח מתפקידו כיו"ר הדירקטוריון.

בעלת השליטה בויליפוד, עם כ-62% מהמניות, היא חברת BSD (לשעבר אמבלייז), שהיא חלק מפירמידת החברות שבשליטת "ישראל 18" של גורטובוי. עם זאת, ויליגר, שמחזיק ב-28% מ-BSD, הצליח לאחרונה להביא להדחת הדירקטוריון בחברה זו.  

האחים ויליגר הקימו וניהלו את ויליפוד והספיקו למכור את השליטה בה פעמיים תמורת מאות מיליוני שקלים. בפעם הראשונה הם מכרו את השליטה לארקדי גאידמק, ולאחר שהשליטה חזרה אליהם לאור קשייו של גאידמק, מכרו את השליטה בה לידי אלכסנדר גרנובסקי. החזקות גרנובסקי נמכרו לגורטובוי ב-2015. בתקופת גורטובוי נפרדו האחים ויליגר מכל תפקידיהם ב-ויליפוד, אך לאחרונה חזר ויליגר לשלוט בחברה בפועל.

ויליפוד עוסקת ביבוא, בייצור ובשיווק של מאות מוצרי מזון בישראל ובחו"ל, ונסחרת בבורסה בתל-אביב לפי שווי של 230 מיליון שקל. מלבד BSD, ישנם עוד שני בעלי עניין בחברה - מנורה, שמחזיקה בכ-15.7%; ואלטשולר שחם עם כ-6.2%.