מעבר תאגיד השידור לירושלים מתעכב: "עושים צחוק מהחוק"

עו"ד אמנון לורך ממשרד יגאל ארנון דרש מהיועמ"ש להעמיד לדין את מנהלי תאגיד השידור "כאן", אלדד קובלנץ וגיל עומר ■ התאגיד: "המעבר נדחה ליולי"

אמנון לורך / צילום: איל יצהר
אמנון לורך / צילום: איל יצהר

"מנהלי תאגיד השידור עושים צחוק מהחוק" - כך נכתב במכתב חריף ששלח עו"ד אמנון לורך ממשרד יגאל ארנון ושות' לעו"ד אבי ליכט, המשנה ליועץ המשפטי לממשלה, עם העתקים למבקר המדינה, יוסף שפירא, שרת המשפטים איילת שקד, שר האוצר משה כחלון, שר התקשורת איוב קרא, מנהלי התאגיד אלדד קובלנץ וגיל עומר ואנשים נוספים. כזכור, משרד יגאל ארנון ושות' ייצג את כונס הנכסים הראשי בפירוק רשות השידור.

הרקע למכתב הוא עיכוב המעבר של התאגיד לירושלים. לורך מזכיר לליכט את חוות הדעת המשפטית מדצמבר 2015, המאפשרת להפעיל את התאגיד מחוץ לירושלים "לתקופת ביניים קצרה". מאז, כותב לורך, תוקן חוק השידור הציבורי באופן המגביל את המועד שעליו על התאגיד לעבור לירושלים. התאגיד, כזכור, אף רכש נכס בירושלים בכ-100 מיליון שקל, ועו"ד לורך טוען שהוא עומד כאבן שאין לה הופכין, וכי לפני כמה שבועות עדיין לא החלו בו עבודות וככל הנראה גם היום.

לורך מזכיר לליכט כי סעיף בחוק השידור הציבורי קובע כי לפחות מחצית מעובדי התאגיד יעבדו בירושלים מיולי 2017, והיתר עד סוף מאי 2018. "למותר לומר כי דבר מזה לא בוצע", כותב לורך, "זו אף זו, מהחלטות ופרסומים אחרים של התאגיד עולה בבירור כי מועצת התאגיד ומנהליו אינם מתייחסים למילה הכתובה בחוק כעניין המחייב אותם אלא כהמלצה".

בהמשך מכתבו מביא לורך דוגמאות לעיכוב המכוון לדעתו במעבר, כמו החלטות מועצת התאגיד מאפריל 2017 לשכור משרדים נוספים בתל-אביב, 3 חודשים בלבד לפני המעבר המחייב על-פי חוק של לפחות מחצית העובדים; החלטה מסוף דצמבר 2017, מועד שבו לפחות מחצית העובדים כבר היו אמורים להיות בירושלים, להציג לסמנכ"לים בתאגיד את תוכניות המעבר; מכתבים של יו"ר המועצה, גיל עומר, לחבר הכנסת איתן כבל, ולשר האוצר שבהם נאמר שהמעבר יבוצע בסוף 2017; החלטה לקיים בתל-אביב בניגוד לחוק, ישיבת מועצה; ומודעת דרושים לתפקיד מזכיר/ת המועצה שמקום העבודה הוא תל-אביב-מודיעין-ירושלים, אף שהחוק קובע באופן שמקום המועצה הוא ירושלים.

לורך ממשיך וקובע במכתבו כי כל הפרסומים הללו אינם משאירים מקום לספק שהמעבר לירושלים עומד במקום מאוד נמוך בסדר העדיפויות של התאגיד, וכי מנהליו עושים צחוק מהחוק. הוא מציין כי העובדה שנכס כה יקר עומד ריק זמן רב כל כך, ובמקביל התאגיד משלם דמי שכירות וארנונה בתל-אביב ובמודיעין, גורמת נזק של ממש לקופת המדינה ולקופת עיריית ירושלים ומהווה זילות של ממש בכספי ציבור.

בסיום מכתבו, לורך מזכיר לליכט סעיף בחוק המקנה ליועץ המשפטי לממשלה זכות לתבוע כל נושא משרה בתאגיד אשר עוול כלפי התאגיד "בשל נזק שנגרם ממעשה או מחדל בניגוד לחובותיו כלפי תאגיד השידור על-פי דין".

הוא דורש מליכט לממש את הוראות סעיף זה ללא דיחוי, "כלפי כל מי שלא טרחו על-מנת לעמוד בהוראות חוק השידור הציבורי ובין היתר להשמיש את הנכס ולהעביר את עובדיו במועדים הקבועים בחוק, ובכך גרמו לנזק של מיליוני שקלים רבים לקופת המדינה".

מתאגיד "כאן בהרצה" נמסר: "המעבר לירושלים יחל השנה בכמה פעימות, והעבודות להתאמת המבנה למערכות אחודות של רדיו, טלוויזיה ודיגיטל נמשכות בהיקף נרחב ובמטרה להביא להתייעלות ולחיסכון בכספי ציבור. בהיותנו גוף שידור ציבורי, נוכחותנו בבירה והעברת השידורים ממנה היא חובתנו. אנו מקבלים אותה באהבה, ובהתאם לזה, אנו מתייחסים לנושא בכובד ראש.

"כזכור, בעקבות דיוני החוק על פיצול החדשות מהתאגיד וההתאמות הדרושות לפיצול כזה הוחלט בוועדת ביטן כי המעבר לירושלים יידחה בכמה חודשים, עד יולי 2018. כידוע בג"ץ דן בימים אלה בחוק הפיצול. מכל מקום, המעבר לירושלים אמור להיות בכמה שלבים, וכבר החל. אנו כבר משדרים מבזקי חדשות מהבירה, ותהליך הדיגיטציה וכן ישיבות המועצה וההנהלה נעשים מירושלים מיום עלייתנו לשידור".