אושרו הקלות לערוצים הגדולים; היוצרים: "מכירת חיסול שלנו"

במסגרת ועדת קיש אושר היום לקראת קריאה שנייה ושלישית כי קשת, רשת וערוץ 10 ישקיעו 15% מהכנסתם השנתית בסוגה עילית, ויבוטלו רוב ההגדרות שכפו עליהם כיצד לחלק את הסכום לפי ז'אנרים ■ נציגי היוצרים מחו בתוקף: "נצטרך להוכיח שלצלם את יעל בר-זוהר בביקיני בברזיל זה לא דוקו"

רשת קשת וערוץ 10
רשת קשת וערוץ 10

הוועדה המשותפת של ועדות הכלכלה והכנסת אישרה היום (א') סופית להצבעה בקריאה שנייה ושלישית שורה של הקלות לשלושת הערוצים המסחריים הגדולים.

על-פי הסעיפים שאושרו, הערוצים יקצו בכל שנה 15% מהכנסותיהם לתכנים שמוגדרים סוגה עילית, כשהחלוקה הפנימית לז'אנרים שונים תבוטל כמעט לחלוטין ותותיר לערוצים שיקול-דעת נרחב. בנוסף, במקום מחויבות להוציא 65% מהפקותיהם להפקות חיצוניות, הערוצים יחויבו כעת להוציא רק 50% מהפקות לגופי חוץ.

הקלות אלה מצטרפות לשני צעדים נוספים עליהם הכריזו ביום רביעי שר התקשורת, איוב קרא, ויו"ר הוועדה, ח"כ יואב קיש (ליכוד), שעדיין לא אושרו סופית: הפחתה של 50% בדמי הרישיון שמשלמים הערוצים (מכ-10 מיליון שקל בשנה לכ-5 מיליון שקל), והפחתה בשיעור זהה של הסכום אותו הם נדרשים להעביר מדי שנה לטובת סרטי קולנוע ישראליים (2 מיליון שקל בשנה במקום 4 מיליון שקל).

קצת סדר בדברים: הוועדה המכונה ועדת קיש עוסקת בשבועות האחרונים באסדרה מחודשת של ארבעת הערוצים הייעודיים (20, 24, 9 והלא TV), על רקע הקשיים שאליהם נקלע ערוץ 20. הכוונה היא להוציא את ארבעת הערוצים הללו - שכולם סובלים מקשים כלכליים - מאחריותה של מועצת הכבלים והלוויין, ולהעביר אותם לאחריות הרשות השנייה לטלוויזיה ולרדיו תחת הגדרה של "ערוץ זעיר", שאין לו כמעט מחויבויות.

אלא שכפי שהיה צפוי, מהר מאוד התברר שלא ניתן להקל על הערוצים הללו ולהכניס אותם תחת כנפי אותה רגולציה של קשת, רשת וערוץ 10, מבלי להקל גם על שלושת הערוצים הגדולים שמתפרנסים מאותה עוגת פרסום, ונתונים כעת במשבר כלכלי על רקע פיצול ערוץ 2 שיצא לדרך בנובמבר.

לאור זאת, כבר בשבוע שעבר הודיע ח"כ קיש ב"גלובס" כי בכוונתו לתת לערוצים הללו הקלות, ובדיוני הוועדה האחרונים אלה החלו להתממש. ראשית, הוחלט כי בניגוד למצב הנוכחי כיום, שבו כל אחד משלושת הערוצים נדרש להוציא 62 מיליון שקל בשנה על תכנים המוגדרים "סוגה עילית", הסכום הקבוע יומר לנתון הנגזר ממחזור ההכנסות השנתי שלו. במשרד האוצר הסבירו כי אם הכוונה היא שהאחוז מהמחזור יישמר את המצב הנוכחי, הרי שיש לקבוע את הנתון הזה על 17%, שעל-פי הנתונים הנוכחיים אמור להניב 186 מיליון שקל בשנה משלושת הערוצים יחד.

אלא שהיום נקבע כי הסכום יעמוד על 15% מההכנסות השנתיות של כל אחד מהערוצים, כך שבהינתן שההכנסות מפרסום בטלוויזיה יעמדו השנה על 1.1 מיליארד שקל (נטו), הערוצים יהיו מחויבים על-פי חוק להשקיע בסוגה עילית סכום מצרפי של 165 מיליון שקל בלבד. כלומר, לפחות על הנייר מדובר בחיסכון של למעלה מ-20 מיליון שקל בשנה לשלושת הערוצים, שמצטרף ל-7 מיליון השקלים שצפוי כל אחד מהם לחסוך בזכות המהלכים עליהם הכריזו קרא וקיש בשבוע שעבר.

הקלה משמעותית נוספת שהוענקה לערוצים, אותה קשה יותר לכמת בכסף, נוגעת לשיקול-הדעת שהם יוכלו להפעיל בכל הנוגע לז'אנרים השונים הנכללים תחת הגדרת הסוגה העילית. עד כה נדרשו הערוצים לעמוד בכללים נוקשים שהגדירו עבורם בדיוק איזה אחוז מתוך סך ההשקעה בסוגה עילית יוקצה לדרמה, איזה אחוז יוקצה לסרטי תעודה, איזה אחוז יוקצה לתוכניות תעודה וכן הלאה. כעת נקבע כי המחויבות היחידה תהיה לכך ש-20% מהסכום יוקצה ליצירת דרמות, ו-20% לתעודה לסוגיה השונים. יתר הסכום יהיה נתון להחלטתו של כל אחד מהערוצים.

אחת ההשלכות הצפויות של ההחלטה הזאת היא שהערוצים ישקיעו הרבה פחות בדרמות שהן גם יקרות וגם מובילות אותם להפסדים קשים בעידן שבו חלקים הולכים וגדלים מהציבור עוברים לצפות בסדרות בצפייה נדחית או ב"בינג'" - הרגל שלמעשה חותר תחת המודל הכלכלי של ערוצי הברודקאסט.

בארגוני היוצרים ביקרו כמובן בחריפות את המהלך. אסנת טרבלסי, יו"ר פורום היוצרים הדוקומנטריים, דרשה להשאיר את המחויבות להשקעה בסוגים שונים של תתי-ז'אנרים ולכל הפחות לא לאחד את כל סוגי הדוקו תחת הגדרה אחת: "אנחנו נצטרך אחר-כך להוכיח שלצלם את יעל בר-זוהר בביקיני בברזיל זה לא הפקת דוקו", היא אמרה במהלך הדיון, ובהמשך, לאחר שהחקיקה עברה, הוסיפה: "זאת מכירת חיסול שלנו".

כך או כך, למרות ההקלות עדיין לא ברור האם הערוצים הגדולים יסתפקו בכך, כשניתן להניח שגם האפשרות לעתור לבג"ץ נגד החקיקה, שגם ההליך שבו היא נערכת הוא אינו שגרתי, עדיין נבחנת על-ידם. 

ובחזרה לערוצים הייעודיים שלמענם, כזכור, יצאה יוזמת החקיקה לפועל. בפתח הדיון הודיעה יו"ר מועצת הכבלים והלוויין, ד"ר יפעת בן-חי-שגב, כי היא נענית לבקשת יו"ר הוועדה קיש, והדיון בעניין חילוט הערבויות של ערוץ 20, יידחה בחודש נוסף, עד ל-1 במארס, כך שהוועדה תוכל לדון בחקיקה ללא לחץ זמנים.

ההודעה של יו"ר המועצה הגיעה לאחר שבדיון הקודם הבהירה נציגת משרד המשפטים כי מבחינתם אין מניעה לדחות את הדיון, שכבר נדחה בעבר מינואר. כך או כך, ח"כ קיש הודיע בוועדה כי הוא עדיין מתכוון לסיים את הליכי ההכנה של החוק בוועדה ביום רביעי הקרוב.

בהקשר זה עלה לדיון במועצה גם עניין חובות העבר של הערוצים הייעודיים, עניין שבולט במיוחד אצל ערוץ הלא TV שמשדר בערבית (וגם ההפרות שלו אמורות לעלות לדיון באותו תאריך במועצה). לערוץ, שעל-פי עדות מנהליו רושם הכנסות של כ-3 מיליון שקל בשנה, יש מחויבויות תוכן בהיקף אדיר של כ-60 מיליון שקל. היועצים המשפטיים השונים בוועדה התנגדו בכל תוקף להליך של מחיקת חובות, והיועצת המשפטית של הוועדה, אתי בנדלר, טענה כי על-פי נתונים שהועברו אליה גם לערוץ 10 לא נמחקו חובות (אלא רק נפרסו או נדחו).

חברי הכנסת הערבים בוועדה הפעילו לחץ כדי למצוא דרך לסייע בכל זאת לערוץ. ח"כ עיסאווי פריג' (מרצ) הזכיר כי הערוץ הפקיד ערבויות של 3 מיליון שקל בלבד, כך שבמצב הנוכחי עדיף לו לסגור לגמרי את הערוץ, ולפתוח ערוץ חדש ללא מחויבויות העבר.

ח"כ אחמד טיבי (הרשימה המשותפת) תיאר את הדברים בלשון ציורית יותר, כשאמר: "אם יורידו לערוץ 10 מיליון שקל מתוך חובות של 60 מיליון, אז על זה אומרים בערבית 'מה הביאה הכלה מהבית של אבא שלה? לא הביאה כלום'".

לנוכח הדברים הודיע היו"ר קיש כי הוא מבקש ממשרד התקשורת להגיש לוועדה מתווה שיוכל לאפשר לערוצים הייעודיים להמשיך לפעול בכפוף למגבלות החוקיות, ולמנוע מצב שהם יסגרו יום אחרי תיקון החקיקה.