"חברת החשמל הצרפתית תתעניין בתחנות כוח שיופרטו בארץ"

כך אומר אילון וניש, מנכ"ל הזרוע הישראלית של החברה הממשלתית הצרפתית EDF-EN, החונכת את הפרויקט הסולארי שהקימה באשלים ■ "חברת החשמל הישראלית יכלה לייצר חשמל סולארי ב-7 אגורות לקוט"ש" - כתשיעית מהתעריף לצרכנים הנוכחי

לאחר סאגה של 6 שנים שכללה חילופי בעלות, ייחנך היום (ה') פרויקט החשמל הסולארי "אשלים סאן פי וי", שהוקם בסמוך ליישוב אשלים שבנגב על ידי החברות כלל סאן ו-EDF-EN ישראל. בטקס ישתתפו גם שר האנרגיה, ד"ר יובל שטייניץ, החשב הכללי במשרד האוצר, רוני חזקיהו, ויו"ר חברת החשמל, יפתח רון-טל.

בראיון ל"גלובס", לקראת חנוכת הפרויקט, עם אילון וניש, מנכ"ל הזרוע הישראלית של EDF-EN, חברה ממשלתית צרפתית, כאשר הוא נשאל לדעתו על המבנה של הרפורמה בישראל שמדברת על הפרטת חלק ניכר מהייצור, אומר וניש: "הפרטת חלק מהייצור של חברת החשמל זו בעיני דרך טובה לזרז את התחרות. זו גם דרך להקל על חברת החשמל מבחינת ההשקעות הכבדות שצפויות לה בתחום ההולכה וברשת.

"אנחנו עוד לא יודעים על איזה נכסים שיימכרו מדובר, אבל בהחלט נתעניין בזה. זה יהיה רעיון טוב להביא את הניסיון שלנו כשחקן בינלאומי לייצור חשמל קונבנציונלי בישראל. אנחנו נתעניין בהחלט באפשרות לרכוש תחנות כוח שיעמדו למכירה, אולי בשילוב עם שחקנים מקומיים. זה יעשה טוב לכולם", כך וניש.

משק החשמל בצרפת מנוהל בידי חברת EDF, המוחזקת על ידי המדינה (85%) והציבור (15%). בשונה מישראל, החברה מחולקת לחברות בנות, אף הן ממשלתיות שאחראיות על תחומי הייצור, ניהול מערכת, חלוקה, הולכה ועוד. לדברי וניש, המודל הזה הוא מצליח לייצר תחרות בצרפת, זאת משום ש"בין החברות האלה יש מריבות, כל אחת דואגת ליעדים משלה".

פרויקט אשלים, שייחנך היום, המתפרס על פני 750 דונם ובעל הספק של 30 מגוואט, הוא למעשה הפרויקט הסולארי הראשון בישראל שהחשמל המיוצר בו יימכר לחברת החשמל בתעריף נמוך מהתעריף בו היא מוכרת חשמל לצרכנים הביתיים: התעריף, שנקבע עוד ב-2012, עומד על 43 אגורות לקוט"ש ונמוך ב-17 אגורות מתעריף האמור לצרכנים - כלומר, זו תהיה הפעם הראשונה שבה פרויקט סולארי אינו מסובסד.

איך אתה מסביר את הצניחה בתעריפים הסולאריים בישראל בשנים האחרונות?

"זו מגמה בכל העולם והתעריפים יכולים לרדת עוד. הסינים הציפו את העולם בפאנלים זולים, והביקוש בעולם ובפרט בסין מטורף. כיום אנחנו משלמים שמינית ממה ששילמנו בתחילת הפרויקט בישראל".

המחירים היו יכולים לרדת יותר בארץ?

"כן, אבל הקרקע עדיין מאוד יקרה בישראל, וזאת למרות שמחירה ירד בכשליש לעומת לתחילת דרכנו בארץ. מחיר שנקבע על ידי מנהל מקרקעי ישראל הוא 25 אלף שקל לדונם ובתחילת הדרך שילמנו 75-100 אלף שקל לדונם" (הכוונה היא לפרויקט בתמנע שבו שילמה החברה מחיר גבוה על הקרקע, בשיטת מכרז שונה, ומצד שני קיבלה תעריף גבוע לקוט"ש - ס"ג).

אילו היית מנטרל את מחירי הקרקע, לאיזה תעריף סולארי היה ניתן להגיע בישראל?

"אילו חברת החשמל הישראלית הייתה מקימה היום על הקרקע שלה פאנלים סולאריים, הם היו יכולים להגיע לתעריף של 7-8 אגורות לקוט"ש".

איך ישראל מבחינת הרגולציה בהשוואה למדינות אחרות?

"בישראל עדיין יש רגולציה מכבידה, זה נכון. אבל זה השתפר לאחרונה ואנחנו נתקלים בבעיות הרבה יותר קשות בעולם. בארץ יש מערכת בנקאית סבירה ורגולציה שעובדת, היא נחשבת למדינה תקינה, דבר שמשפיע גם על ירידת פרמיית הסיכון אותה דורשים הגופים המממנים".

אז הכל כאן מושלם?

"לא הכל מושלם, הבעיה העיקרית כאן שדורשת שיפור מיידי היא העומס של רשת ההולכה של חברת החשמל בדרום הארץ. הפרויקטים דורסים אחד את השני, מאוד צפוף, חייבים תכנון והשקעה ברשת".