אפי נוה: הפנו אצבע מאשימה למכללות - לא ללשכת עוה"ד

יו"ר הלשכה בטקס הסמכת עורכי הדין החדשים: "מי שצריך לתת את ההסבר לכך שרק 8% מבוגרי מכללה מסוימת עברו את הבחינה - אלה אך ורק אותן מכללות, ולא לשכת עוה"ד או ועדת הבחינות" ■ "הצעתי למכללות לקבוע סף קבלה ומבחן בסוף שנה א', אך הן סירבו"

טקס ההסמכה היום / צילום: יוסי זמיר
טקס ההסמכה היום / צילום: יוסי זמיר

הערב (ד') הגיעה (שוב) התייחסות כואבת לטענות של מתמחים רבים שנכשלו במבחן ההסמכה האחרון - הראשון במתכונת החדשה - מצד ראש לשכת עורכי הדין, עו"ד אפי נוה, שבתמצית אומרת: זה לא אנחנו, זה אתם.

הטענה הזו לא הושמעה מצידו בפעם הראשונה, אך הדברים ודאי הכאיבו שבעתיים ל-66% הנבחנים שכשלו, כה קרוב להגשמת החלום, כשהושמעו בטקס החגיגי שנערך היום למוסמכים החדשים בבנייני האומה בירושלים, בלעדיהם.

נוה אמר הערב בטקס הסמכתם, כמדי מחצית שנה, של עורכי הדין החדשים, כי "התרעומת שלנו היא על התנהלות חלק מהמכללות. גם בנוגע לרמת הלימודים, גם בשל היעדר פיקוח על נוכחות וגם בשל היעדר סינון כלשהו בקבלה. כשיש מכללה שרק 8% מבוגריה עוברים את הבחינה ומכללה אחרת שרק 10% מבוגריה צלחו את הבחינה - מי שצריך לתת את ההסבר לתוצאות העגומות האלה הן אך ורק אותן מכללות, ולא הלשכה או ועדת הבחינות. הצעתי למכללות לקבוע סף קבלה ומבחן בסוף שנה א', אך הן סירבו".

ל-1086 המוסמכים החדשים שהתקבלו היום ללשכת עורכי הדין, וקיבלו ברוב טקס את תעודת ההסמכה, הגלימה השחורה והחותמת - יש סיבה מיוחדת לחגוג: הם צלחו את בחינות הלשכה הראשונות שנערכו במתכונות החדשה שעליה הוחלט ברפורמה שבחוק לשכת עורכי הדין. המתכונת כללה שאלות על הדין המהותי ולא רק על סדר הדין הפרוצדוראלי, והקושי הרב בחלק החדש האמור (במובחן מחלק חדש אחר, שכלל מטלת כתיבה) הוביל הן את המתמחים והן החברות שמעבירות את קורסי ההכנה למבחנים הללו לפנות ללשכה, לשרת המשפטים וליו"ר הוועדה בוחנת, שופט העליון יוסף אלרון, בבקשה למתן פקטור. תלונות הנבחנים היו כי למעשה שימשו "שפני ניסיון" שעל גבם בוצעו שינויים מהותיים בהליך בחינת ההסמכה, שלא בוקרו כהלכה. הנבחנים טענו כי נדרשו לענות על שאלות במסגרת זמן קצרה בחצי מהזמן שניתן במבחן לדוגמה שפורסם על-ידי לשכת עורכי הדין; כי הבחינה עסקה בשאלות אזוטריות רבות, תוך מיעוט עיסוק בנושאי ליבה; וכי הבחינה עסקה ברובה בנושאים שכלל לא הופיעו בבחינות קודמות. בעבר הביעו את כוונתם לעתור לבג"צ כנגד אי-חוקיותו, לדעתם של המבחן. "זה לא אתי להכשיל בסוף המסלול" עלו מצידם טענות, ובין השאר הפגינו מול משרדו של נוה.

ל"גלובס" נמסרה תגובתה של רות מכנס, יו"ר "העמותה לקידום זכויות המתמחים ועורכי הדין הצעירים" שהוקמה לאחרונה, לדבריו של נוה היום: "דבריו של יו"ר הלשכה על הוגנות בחינת ההסמכה מעידים כי היו"ר מנותק לגמרי מהמציאות ואינו מוכן להתמודד ולפתור את הכשלים החמורים שנפלו בבחינת ההסמכה האחרונה. בכך מפר יו"ר הלשכה את חובותיו כלפי ציבור המתמחים עורכי הדין והציבור בכללותו. בתגובה זו מאבדת לשכת עורכי הדין את האמון שעוד נותר לה בקרב הציבור בכלל ועורכי הדין בפרט. הדבר מצער שכן לשכת עורכי הדין אמונה על דאגה לאינטרס המתמחים ולתקינות בחינות ההסמכה. הייתה זו הבעת אי אמון בלשכה ובעומד בראשה. ייטיב ראש הלשכה אם יתפטר מתפקידו לאלתר".

שרת המשפטים איילת שקד פנתה הערב ישירות למוסמכים החדשים, ואמרה: "אני בטוחה שכולכם תשמרו על אמינות ומקצועיות, אבל חשוב לי לבקש מכם שלא תובילו תביעות סרק". היא נמקה זאת בעומס הרב המוטל על המערכת, וביקשה "שהיד שלכם לא תהיה קלה על ההדק. במדינה שהיא שיאנית במספר עורכי הדין בכל קנה מידה שהוא, צריך לעשות מאמץ לשמור על הגינות בתוך הג'ונגל הזה".

615 מהמוסמכים הם מוסמכות, ו-471 הם גברים; מספר הרישוי של המוסמך האחרון מהיום הוא 80,197 (כולל עורכי דין שנפטרו או אינם עוסקים במקצוע); ורוב בולט שלהם מצטרף למחוז תל אביב של הלשכה: 714 מתוכם

כמות בוגרי האוניברסיטאות הבאים בשערי המקצוע היא 345, אל מול 721 בוגרי מכללות. התפלגות המוסמכים החדשים לפי מקום הלימוד איננה מפתיעה במיוחד: מהאוניברסיטה העברית - 121 מוסמכים; מהקריה האקדמית צפת - 4; אוניברסיטת תל אביב - 117; מכללת נתניה - 65; אוניברסיטת חיפה - 57; שערי משפט - 66; אוניברסיטת בר אילן - 50; המכללה למנהל - 79; המרכז הבינתחומי - 182; המרכז האקדמי כרמל - 24; מכללת ספיר - 16; הקריה האקדמית קריית אונו - 209; המרכז האקדמי פרס - 15; המרכז האקדמי למשפט ועסקים - 61.

בין עורכי דין החדשים שמוסמכים היום - בתו של השר ישראל כץ; בנו של ראש האופוזיציה, יצחק הרצוג; בנו של המפכ"ל לשעבר, משה קראדי; בנו של השופט קובי ורדי; ובתו של השופט בדימוס, עו"ד דוד גלדשטיין.