איקאה | בלעדי

סניף איקאה ליד בית שמש? גם מושב אשתאול רוצה חלק

המושב מבקש צו מניעה בטענה כי חתם הסכם להקמת פארק תעשייה בקרקע שלו עם חברת ברזאני, אך זו מכרה לאחרונה את מניותיה למתיו ברונפמן ושותפיו ב-44 מיליון שקל, תוך הפרת זכות הסירוב של המושב ומבלי ששופרו תנאי ההסכם איתו שנחתם ב-2006

מושב אשתאול הגיש לאחרונה בקשה לצו מניעה נגד מימוש עסקה שתכפה עליו את שותפות פישר-ברונפמן-מגה אור, יזמי איקאה ישראל, כשותפה עם המושב בחברה שאמורה להקים פארק התעשייה על אדמות המושב.

לטענת המושב, שמצפון לבית שמש, בשנת 2006 נחתם הסכם בינו לבין חברת י.ד ברזאני להקמת פארק תעשייה משותף, אלא שברזאני לא הקימה את הפארק ומכרה את מניותיה לבעלי איקאה ישראל ללא הסכמתו, ומבלי ששופרו התנאים הכלכליים של העסקה משנת 2006. הסכסוך המשפטי עשוי לעכב את הקמת החנות הנוספת של הרשת.

בבקשה לצו מניעה, שאותה הגישה האגודה השיתופית אשתאול לבית המשפט המחוזי בירושלים' באמצעות עוה"ד פרופ' אבי וינרוט ואריאל דינובצקי, נטען כי בשנת 2006 קיבלה האגודה השיתופית של מושב אשתאול אפשרות, מכוח החלטה 717 של מועצת מקרקעי ישראל, להקים פארק תעשייה על חטיבת קרקע בת 57 דונם המצויה בתחום המושב סמוך לכביש 38, בפאתי בית שמש.

סניפי איקאה
 סניפי איקאה

על מנת לממן ולממש את הפרויקט התקשר המושב בדצמבר 2006 בהסכם השקעה עם ברזאני, לפיו היא תקים את הפרויקט. על פי ההסכם, חלקה של ברזאני בחברה המשותפת שהוקמה עם המושב לצורך הקמת הפארק היה 74% וחלקו של אשתאול 26%. בבקשה מציינת האגודה השיתופית כי בסמוך למועד החתימה על ההסכם אמר ברזאני כי בכוונתו להקים את הפרויקט בתוך 3 שנים, והוא עתיד לייצר מקור פרנסה ארוך טווח למושב.

אלא שבפועל, טוען המושב, חלפו 12 שנים, וברזאני לא הקים ולו מבנה אחד על הקרקע שניצבת שנים כאבן שאין לה הופכין. עוד טען המושב כי ברזאני מצידו חיפש זמן רב למכור את חלקו בחברה ולצאת מהעסקה ברווח. בבקשה נטען כי לאחרונה התברר למושב כי בראזני, התקשר ביולי 2017 בהסכם עם חברת מגה אור הציבורית, שבשליטת צחי נחמיאס, ועם שותפות ברונפמן-פישר, מבעלי איקאה ישראל, לפיו ימכור להם את מניותיו בחברה ב-44.5 מיליון שקל. "הסכם זה נחתם ללא ידיעת המושב ומאחורי גבו, לא הובא לידיעתו בזמן אמת, חרף זכות הסירוב הקבועה בהסכם ההשקעה בין המושב לבין ברזאני".

"בעמדת מיעוט מול כרישי נדל"ן"

לטענת המושב, ברזאני אינו יכול לכפות עליו שותף אחר, ובמקרה שכזה קובע הסכם ההשקעה כי עומדת למושב זכות סירוב ראשונה. ההיגיון לזכות זו הוא שהמושב אינו "גוף עסקי" אלא מי שחבריו קיבלו את הקצאת המקרקעין על מנת שיהיה בידיהם מקור פרנסה. משכך, המושב עמד על כך שיוכל לבחור את השותף שעתיד לנהל את המקרקעין והחברה. "אם חלילה תושלם העסקה, ימצא עצמו המושב בעמדת מיעוט בחברה שנכפית עליו שותפות בה עם כרישי נדל"ן ידועים", ציין המושב בבקשה, והזכיר כי בין מגה אור לשותפות ברונפמן-פישר יש הסכם לרכישת קרקעות לצורך הקמת סניפי איקאה בישראל, וכי על פי מתווה זה הוקם בין השאר סניף איקאה באר שבע.

ואכן, המושב טוען בבקשה לצו מניעה כי הצדדים חברו יחד על מנת לשלול בחוסר תום לב משווע את זכות הסירוב הבסיסית של המושב תוך שבראזני משלשל לכיסו את הרווח העצום והרוכשים החדשים כופים עצמם על המושב. זאת כאשר, במקביל, יזמו הצדדים פרסום כתבות על הקמת סניף איקאה ירושלים באדמות אשתאול במטרה ליצור "עובדה מוגמרת", ותוך התעלמות מזכות המושב. "מדובר במעשה חמור ביותר, שכן אף אילו היתה לשותפות האמורה זכות כלשהי בחברה הרי שעסקת שכירות בין החברה לבין חברת אחרת (איקאה) הינה עסקת בעלי עניין מובהקת המחייבת קבלת הסכמת המושב. ברם הרוכשים החדשים... מתייחסים למושב כאילו היה אוויר".

בחודש ינואר האחרון התקיימה פגישה בין נציגות המושב לבין הרוכשים החדשים, בה הובהר לרוכשים כי המושב לא ויתר מעולם על זכות הסירוב שניתנה לו, וכי אין להשלים את מהלך מכירת המניות בחברה ללא קבלת הסכמת המושב. בנוסף, הבהירה הנציגות כי ישנה אפשרות שהרוכשים ייכנסו בנעלי ברזאני תוך שיפור התנאים של הסכם ההשקעה משנת 2006, בתמורה לוויתור המושב על זכות הסירוב.

למרות זאת, נטען בבקשה, ברזאני והרוכשים החדשים לא פעלו להגיע להסכמות עם המושב, אלא פעלו במהירות להשלים את העסקה והודיעו כי רואים במושב כמי שוויתר על זכות הסירוב שלו. הרוכשים (מגה אור וברונפמן-פישר), נטען, הגדילו לעשות ושלחו זימון לאסיפה כללית של בעלי מניות ל-15 במארס, כאילו הם כבר בעלי המניות של החברה והם מבקשים לממש את זכויותיהם כ"בעלי הבית" החדשים תוך התעלמות מזכות המושב.

מושב אשתאול מבקש מבית המשפט למנוע את המהלך ולעצור את ניסיון הצדדים לקבוע עובדות בשטח. השופטת שירלי רנר קבעה דיון בנוכחות הצדדים ליום חמישי הקרוב.

נציג היזמים: "אין בסיס לתביעה"

מעו"ד אברהם אברמן ממשרד עו"ד אפרים אברמזון ושות', המייצג את קבוצת ברונפמן-פישר ומגה אור, נמסר בתגובה: "אין בסיס לתביעה. הבקשה של מושב אשתאול במעמד צד אחד נדחתה על ידי בית המשפט ואנו נגיב באופן ענייני בפני בית המשפט בימים הקרובים".

מחברת ברזאני לא התקבלה תגובה.