22 חודשי מאסר לאדם שניסה להונות בשיטת "הנדסה חברתית"

יונתן ממן הורשע, עפ"י הודאתו במסגרת הסדר טיעון, ב-5 עבירות ניסיון לקבל דבר במרמה בנסיבות מחמירות והתחזות לאחר • פעל בשיטת "הנדסה חברתית" וביצע מעשי הונאה מתוחכמים כלפי חברות ברחבי העולם תוך התחזות לנושאי תפקיד

הונאה פיננסית / צילום: Shutterstock  א.ס.א.פ קרייטיב
הונאה פיננסית / צילום: Shutterstock א.ס.א.פ קרייטיב

22 חודשי מאסר בפועל וקנס בסך 70 אלף שקל הוטלו על ישראלי שניסה להונות חברות שונות ברחבי העולם בשיטת ההונאה המכונה "הנדסה חברתית", ובין היתר את חברת קטרפילר ובנק מוכר.

הונאות בינלאומיות המכונות "הונאות הנדסה חברתית" הן הונאות שנעשות באמצעות התחזות לאחר ברשת האינטרנט ומבוצעות לרוב נגד חברות. הנאות מסוג זה תפסו תאוצה בשנים האחרונות ברחבי העולם. בעוד שעבר הקדישו ארגוני פשיעה ועבריינים את עיקר זמנם ומשאביהם בביצוע מעשי סחיטה וגביית "פרוטקשן" באמצעות יצירת מגע ממשי עם הנסחטים - היום משקיעים ארגונים ועבריינים רבים משאבים ומאמץ לבצע סחיטות והונאות לצורך עשיית כסף מהיר וקל, באמצעות רשת האינטרנט.

היתרונות לעבריינים הם ברורים: ההונאה יכולה להיעשות בלחיצת כפתור או בשיחת צ'ט, הכסף יכול להיות מועבר במהירות ובקלות באמצעות הרשת, ואף אחד לא צריך "ללכלך את הידיים".

אחד המקרים הללו שהגיע אל בית משפט השלום לאחרונה היה בעניינו של יונתן ממן, אשר הורשע, על-פי הודאתו במסגרת הסדר טיעון, ב-5 עבירות ניסיון לקבל דבר במרמה בנסיבות מחמירות והתחזות לאחר. ממן פעל בשיטת "הנדסה חברתית" וביצע מעשי הונאה מתוחכמים כלפי חברות ברחבי העולם תוך התחזות לנושאי תפקיד.

לפי כתב האישום המתוקן בו הורשע, בין השנים 2015-2017 יצר ממן תשתית ליצירת מצגים כוזבים לשם הונאה והוצאת כספים במרמה מחברות שונות ברחבי העולם באופן מתוחכם ושיטתי. זאת, על-ידי איסוף מידע פיננסי אודות חברות היעד ופנייה אל חברות וגופים שונים בדרישה להעברות כספים בהיקף של מיליוני דולרים לחשבונות בנק בחו"ל.

ממן הודה, בין היתר, בכך שבמהלך 2016 פנה ממן לסוכנות של חברת קטרפילר, שמקום מושבה בלבנון, והציג מצג-שווא לפיו הוא נציג של חברת קטרפילר האמריקאית. ממן ביקש מנציגת החברה הלבנונית להעביר לכל הפחות 6 מיליוני דולר, על חשבון חוב לכאורה שהיה לחברה הלבנונית כלפי החברה האמריקאית.

בכדי לקדם את העברת הכספים פנה ממן אל אדם נוסף וביקש שיספק לו חשבון בנק אמין שלא יעורר את חשד הרשויות, ואולם אותו אדם לא סיפק את חשבון הבנק המבוקש והודיע לרשויות האכיפה האמריקאיות על ההונאה שאמורה להתבצע. בעקבות התערבות של רשויות האכיפה האמריקאיות, הכספים לא הועברו.

לפי אישום נוסף בו הודה ממן, הוא התקשר לבנק פולני והתחזה לאזרחית יוון, יו"ר חברה אשר מחזיקה חשבון באותו בנק. במהלך מספר שיחות טלפון ניסה ממן לקבל פרטים אודות הכספים בחשבון, על-מנת להוציא במרמה סך של 130 אלף אירו.

התיק נוהל בידי עוה"ד שרון יונוביץ' ולואי עיאדאת מפרקליטות מחוז תל-אביב (מיסוי וכלכלה), וממן יוצג על-ידי עו"ד ג'קי סגרון. הסדר הטיעון אליו הגיעו הצדדים לא כלל הסכמה בנוגע לעונש, ולאחרונה גזרה השופטת דנה אמיר את דינו של ממן למאסר של כמעט שנתיים מאחורי סורג ובריח.

בגזר הדין ציינה השופטת כי "מדובר בעבירות חמורות בעלות פוטנציאל נזק עצום. הדברים אף מקבלים משנה תוקף כאשר מדובר במי שיצר בעצמו או באמצעות אחרים את התשתית ליצירת המצגים הכוזבים - כדוגמת הנאשם. זאת נוכח הפיתוי הגדול שבביצוע עבירות מעין אלה לאור הרווח הפוטנציאלי הגבוה לצדן, הקלות היחסית שבביצוען והקושי הממשי שבגילויין".