עובדי קמהדע שובתים: "מוכנים לחזור לשולחן הדיונים"

הסכסוך הוא על רקע מו"מ על ההסכם הקיבוצי של החברה, שנחתם לפני כשלוש שנים ונפתח בינואר השנה • קמהדע: "החברה ערוכה לשביתה ואין בה, בשלב זה, כדי לפגוע בפעילותה"

ועד עובדי קמהדע הודיע היום (ב') על שביתה, בעקבות מבוי סתום סמו"מ להסכם קיבוצי חדש ולדבריו, ניסיונות ההנהלה לפגוע בוועד.

יו"ר הוועד משה הרוש אמר כי: "אנו מוכנים לחזור לשולחן הדיונים בכל רגע נתון, אך הנהלת המפעל לא הותירה בידינו כל ברירה אלא לפתוח בשביתה על מנת להבטיח את פרנסתנו ועתידנו הכלכלי".

השביתה החלה בהמשך לסכסוך עבודה שהוכרז בחברה בתחילת חודש יולי. הרקע לסכסוך נעוץ לדברי הועד במבוי סתום וסחבת במו"מ להסכם קיבוצי חדש אשר יסדיר את תנאי העסקתם של למעלה מ-300 עובדי המפעל.

יו"ר ועד עובדי קמהדע, משה הרוש, מסר גם כי: "עובדי קמהדע נחושים מתמיד במאבקם על תנאי העסקתם ועל שימור כוחם הארגוני".

עובדי קמהדע מלווים ע"י מ"מ יו"ר איגוד עובדי המזון והפרמצבטיקה אליעזר בלו ומזכיר האיגוד המקצועי ממרחב הנגב עוזי שדה.

קמהדע מייצאת תרופות למדינות רבות עם מיקוד בארה"ב ורשמה הכנסות של 102 מיליון דולר ב-2017. המוצר המוביל שלה הוא גלסיה, תרופה לטיפול באמפיזמה תורשתית, הנמצאת גם בניסוי להתוויות נוספות.

הסכסוך הוא על רקע מו"מ על ההסכם הקיבוצי של החברה, שנחתם לפני כשלוש שנים ונפתח בינואר השנה. מאז נמשך המו"מ בין ההנהלה בראשות מנכ"ל החברה עמיר לונדון לבין העובדים בראשות הרוש, אולם לא הושגו הסכמות.

התאגדות העובדים בקמהדע לפני שלוש שנים התרחשה במקביל להתבססות החברה בשוק האמריקאי ועליה משמעותית בהכנסותיה. חתימת ההסכם הקיבוצי לפני שלוש שנים התרחשה לאחר סכסוך עבודה ראשון בחברה. מאז יושם ההסכם, לדברי העובדים, "עם עליות ומורדות". אולם, במקביל קצב העבודה הלך ועלה, ואילו השכר נותר זהה.

בינואר 2017 העובדים ביקשו תוספת לשכרם על רקע העליה החדה בפרעון, וכשלא נענו, הגיבו בעיצומים ששיבשו את פעילות החברה. בסופו של דבר הוסכם כי דרישות העובדים יעלו למו"מ בינואר 2018.

כפי שהסביר ביולי, עוזי שדה, מזכיר איגוד חברות הפרמצבטיקה במרחב הנגב בהסתדרות. "התפוקה של העובדים עלתה פי 5-6, והם נשברו. למרבה הצער אי אפשר כל כך לעזור להם מבחינת הפחתה מיידית של היקף העבודה, כי זו עבודה שדורשת לעיתים הכשרה אפילו של כמה שנים, והעובדים עצמם צריכים להתפנות כדי לבצע את ההכרה.

"לכן הם דרשו לפחות פיצוי, כמה מאות שקלים בחודש ולא יותר. השכר הממוצע של העובדים בקמהדע, עם כל ההכשרה שדיברנו עליה, הוא כ-9,500-10,000 שקל, כולל תשלום נוסף עבור משמרות, וישנם עובדים שלא עוברים את ה-7-7.5 אלף שקל לחודש, למרות שיש להם ותק. התוספת המדוברת היא גרושים לעומת מה שלעובדים האלה מגיע. מאז ומתמיד נאמר להם שיקבלו צ'ופרים כשהחברה תצליח".

לדברי שדה: "המו"מ מתנהל בסחבת. עשינו כמה ניסיונות לפשרה, הוצעו לנו הצעות מגוחכות. אני רואה אפשרות סבירה לשביתה ארוכה מאוד, והיא בהחלט עלולה להזיק לחברה שגם כך לא קל לה לעמוד בהזמנות".

מקמהדע נמסר כי: "החברה מצרה על החלטת ועד העובדים ונציגי ההסתדרות לקיים שביתה. הצדדים היו קרובים מאוד להגעה לסיכום על הארכת ההסכם הקיבוצי והבטחת שיפור כלכלי משמעותי לעובדים הנהנים מצמיחת והצלחות החברה, תוך שמירה על תקציב אחראי.

לצערנו ועד העובדים בחר שלא לקבל את המתווה המוצע אלא לבחור בדרך של שביתה. הנהלת קמהדע מעריכה מאוד את עובדי החברה ורואה בהם שותפים נאמנים להצלחה. אנו מאמינים כי בהידברות אחראית של הצדדים ניתן להגיע להסכם הוגן לרווחת עובדי החברה.

בשל אופי ההסכמים של קמהדע עם לקוחותיה ושותפיה, החברה ערוכה היטב לשביתה ואין בה, בשלב זה, כדי לפגוע בפעילותה".