האם ההחלטה שלא להאריך כהונת המפכ"ל היא החלטה נקייה?

שאלה מקדמית שיש לשאול היא למה בכלל יש צורך להחליף את אלשיך בעיתוי הנוכחי, במקום לאפשר לו לכהן שנה נוספת, והאם עצם ההחלטה לסיים את כהונתו קשורה לסטטוס המשפטי של ראש הממשלה • פרשנות

בשנת 1999, בשל הצורך להקפיד על אמות-מידה ראויות בהליכי המינוי של הממשלה לתפקידים הבכירים בשירות המדינה, הוקמה הוועדה המייעצת למינוי בכירים. תפקיד הוועדה הוא להבטיח טוהר המידות בהליכי המינוי לתפקידים הבכירים בשירות המדינה כגון רמטכ"ל, מפכ"ל, נגיד בנק ישראל, ראש מוסד, ראש שב"כ, ראש שב"ס והמשנה לנגיד בנק ישראל.

בראשות הוועדה עמדו בעבר השופט (בדימוס) גבריאל בך ואחריו משנת 2010 השופט (בדימוס) יעקב טירקל. בחודש מאי האחרון אישרה הממשלה את החלפת הרכב הוועדה. במקומו של טירקל מונה השופט בדימוס אליעזר גולדברג.

אלא שלמרבה האירוניה - ואולי זוהי המציאות הישראלית הנוכחית - שני מינויים נוספים לוועדת המינויים שתפקידה להבטיח הליכי מינוי תקינים, נעשו באופן לא ממש תקין. המדובר במינויים של רו"ח איריס שטרק ושל תת-אלוף יעקב נגל, נציגי הציבור בוועדת המינויים בראשות גולדברג. שטרק, שמתמודדת בימים אלה על תפקיד נשיאת לשכת רואי חשבון, ונגל, נחשבים קשורים בדרך זו או אחרת לראש הממשלה, בנימין נתניהו, ולחברי ממשלה אחרים.

על כן, יש חשיבות רבה בעתירה שהגישה לבג"ץ התנועה לטוהר המידות, שבה היא מבקשת לבטל את החלטת הממשלה על מינוים של שטרק ונגל כחברים ב"וועדת גולדברג". לטענת התנועה, במועמדותם ובמינוים של שני נציגי הציבור נפלה שורה של פגמים, הנובעים בעיקרם מהיותם מקורביו של נתניהו, ומהעובדה שלא דיווחו על זיקתם האישית לשרים בממשלה בטופס המועמדות שלהם.

עתירת התנועה לטוהר המידות לפסילת מועמדותם של שטרק ונגל לא תמנע את המינוי של רמטכ"ל, מפכ"ל המשטרה, ראש מוסד, נגיד בנק ישראל, ראש שב"כ, ראש שב"ס ומשנה לנגיד בנק ישראל. אבל העתירה עשויה לחולל שינוי מסוים לפחות בדרך שבה המינויים הללו יעברו.

אגב, בעתירה מבקשת התנועה באופן ספציפי למנוע כל מעורבות של נתניהו בהליך מינויו של מפכ"ל המשטרה הבא, נוכח החקירות הפליליות המתנהלות נגד נתניהו. ואכן, מצב שבו ראש ממשלה המצוי בחקירות יהיה מעורב במינוי של מי שאחראי על אותן חקירות, הוא מצב שאי אפשר לקבל אותו במדינה דמוקרטית. הבלתי נסבלות הזאת גדלה כשנחשפים לרקע שהוביל למשל להדחת אבי ברגר מתפקיד מנכ"ל משרד התקשורת והחלפתו בשלמה פילבר, מקורבו של נתניהו, ביוני 2015.

השר לביטחון פנים, גלעד ארדן, טען הבוקר (ה') בגלי צה"ל כי נתניהו לא מעורב בשום דרך בהליך החלפת המפכ"ל ובניסיונות לאתר מחליף לרוני אלשיך. שאלה מקדמית שיש לשאול היא למה בכלל יש צורך להחליף את אלשיך בעיתוי הנוכחי, במקום לאפשר לו לכהן שנה נוספת. והאם עצם ההחלטה לסיים את כהונתו, קשורה לסטטוס המשפטי של ראש הממשלה. 

מטעמה של רו"ח איריס שטרק נמסר: "המינוי של רו"ח שטרק כחברת הוועדה נבדק על-ידי הגורמים המשפטיים במשרד ראש הממשהלה, ולאחר הבדיקה התקבל אישור הממשלה פה-אחד. רו"ח איריס שטרק היא זו  שדיווחה מיוזמתה בשאלון המועמדות לוועדה על תרומה שבוטלה והוחזרה לשטרק. מדובר בתרומה משנת 2012 לגילה גמליאל".