הקרב על מלכות הצפון: האם חיפה מוכנה למהפך בבחירות המקומיות?

יונה יהב בטוח שזה שלו ("לפני כל מערכות הבחירות הקודמות טענו שמצבי לא טוב"), אצל עינת קליש-רותם הניצחון השבוע בבג"ץ מוביל לאופטימיות ("כבר לא יכולים להתעלם ממני") • על דבר אחד שניהם מסכימים - מערכת הבחירות בחיפה היא כוחנית וסוערת כמו שמעולם לא הייתה

מערכת הבחירות בחיפה עוברת בשבוע האחרון טלטלה משמעותית. בפעם הראשונה מזה שנים ארוכות עיר הנמל הצפונית הגדולה של ישראל חווה אירוע פוליטי בסדר גודל חסר תקדים.

השם יונה יהב, ראש העיר המכהן מזה 15 שנה, מוכר לכולם. אך עינת קליש-רותם, המועמדת המתחרה המנסה להדיחו, מוזכרת במהדורות החדשות ואפילו דובריה מודים, עם חיוך מריר, שהאיזכורים הרבים של שמה בשבוע האחרון בנסיבות לא פשוטות עבורה, סייעו בעקיפין לקמפיין שלה והפכו אותה לדמות מוכרת יותר.

החלטת בג"ץ ביום שני בערב להחזיר את קליש-רותם להתמודדות - הגיעה בדקה ה-90. וגם החלטה זו לא הייתה מובנת מאליה. קליש-רותם הייתה במרחק פסע מפסילה מוחלטת של הקמפיין שלה, וזאת כשהיא מתכוננת לרגע הזה כשבע שנים. במערכת הבחירות הקודמת, ב-2013, היא התמודדה על ראשות העיר חיפה, אך הייתה פחות מוכרת ולא התקרבה לתוצאה שתביא להחלפת יהב. יהב ניצח בסיבוב הראשון עם 49%, ניצב בדימוס יעקב בורובסקי השיג 29% וקליש-רותם זכתה ב-14% מן הקולות ושימשה מאז כחברת מועצה.

הפעם הסיפור שונה. ב-2018 קליש רותם מתקרבת בצעדים גדולים יותר ללשכת ראש העיר. אנשים המכירים את הנעשה בעיר חיפה אומרים לנו שהיא קרובה לתוצאה שוויונית או אף לבצע מהפך בראשות העיר - לא עניין של מה מה בכך: הזזת ראש עיר מכהן מכסאו היא עניין מורכב בכל רחבי המדינה. ראשי עיר מכהנים נהנים מתמיכה אוטומטית של תושבים, ממנגון ותיק ומשומן, מבעלי תפקידים בעירייה הנשענים על משכורות ועל אף שהחוק אוסר על שימוש בנכסי העירייה למערכת בחירות, וראשי ערים רבים עוברים את הקווים ונעזרים בארגונים העירוניים כדי לבצר את מעמדם.

קליש-רותם, אדריכלית תושבת העיר וחברת מועצה באופוזיציה מאז 2013, מיקדה את המסרים שלה בתחילת הדרך בנושאי תכנון ובניה, חזון עירוני, בעיות קשות בתחום איכות הסביבה והתסכול על כך שחיפה הפכה לפרבר תל-אביבי במקום לעיר מובילה בזכות עצמה. תושבי חיפה מתבוננים על הפריחה העוברת על תל-אביב בעשור האחרון, ואפילו על באר-שבע, העיר שמקבלת השקעות עתק מממשלת ישראל, ומרגישים שחיפה נשכחה לצד הדרך, נותרה עם הנוף היפה, אך עם זיהום עצום מאזור המפרץ, השתלטות של אנשי עסקים על המפרץ ועם חוסר באוכלוסייה צעירה. 

I8
 I8

קדנציה רביעית, ללא מפלגה

יהב, ראש העיר מזה 15 שנה מתמודד לקדנציה רביעית והוא רץ ללא חיבור מפלגתי. את הריצות הקודמות שלו הוא עשה מטעם מפלגת העבודה, משם עבר לקדימה, ולאחר מכן במערכת הבחירות הכלליות של 2015 חבר למפלגת כולנו.

קליש-רותם היתה בתחילת דרכה חברת מפלגת העבודה, בהמשך התמודדה באופן עצמאי, וב-2018 חזרה והתפקדה למפלגת העבודה והיא זוכה לתמיכה של יו"ר המפלגה אבי גבאי ולפעילים חיפאים רבים של המפלגה הרוצים להחליף את יהב. ברשימתה העירונית "חיים בחיפה" שובצו אנשי המפלגה, והיא זוכה לתקציב בחירות מהמפלגה. החיבור הזה גם כמעט והמיט עליה את ביטול מועמדותה - זאת בשל הטעויות והפגמים שעמדו ברקע המועמדות שלה, כאשר המפלגה מפצלת את התמיכה בינה לבין סיעתו של יו"ר מפלגת העבודה בחיפה, ישראל סביון.

מתמודד בולט נוסף על ראשות העיר חיפה הוא דוד עציוני, מי שעבד בעברו עם שר האוצר משה כחלון. עציוני היה עסוק במשך שבועות ארוכים בלהביא לפסילתה של קליש-רותם, אך כאשר העניין שלה הגיע לבג"ץ הוא שינה את עמדתו ב-180 מעלות וביקש מבג"ץ שלא לפסול אותה ולאפשר התמודדות פתוחה. הוא תירץ את השינוי בצורך להכריע בחירות בקלפי, אך לא מן הנמנע שעסק בחישובים פוליטיים של מי מסוגל לעלות לסיבוב שני בהתמודדות תלת-ראשית. 

יונה יהב  / צילום: פאול אורלייב
 יונה יהב / צילום: פאול אורלייב

ראש העיר, יונה יהב, אומר היום בשיחת טלפון עם "גלובס" כי לא התערב בהליך הפסילה של קליש-רותם. "אני מברך על החלטת בג"ץ. בחירות מכריעים בקלפי ולא בבתי המשפט. לא התערבתי בנושא של פסילתה ולא היתה לי שום עמדה בעניין". יהב משוכנע שהוא ראש העיר הראוי להמשיך להוביל. לדבריו, "בכל מערכת בחירות בעיר התריעו בשבועות שקדמו ליום הקלפיות כי מצבי לא טוב", ובכל פעם המציאות טפחה על פני המתמודדים האחרים. מה שונה הפעם? יהב טוען שזה באמוציות, שמערכת הבחירות מושחתת ואלימה יותר מאי פעם.

לדבריו, אחד מאנשי העסקים הגדולים מעורב בקמפיינים נגדו וקורא מעל לכל במה להדיח אותו, וזאת, לדברי יהב, כיוון שהוא לא מסכים לאפשר לו לקדם פרויקט בנייה גדול במרכז העיר. יהב מספר ל"גלובס" גם על מודעות אלימות, תמונות עם סכין בגב, אשר הופצו ברשתות לאחרונה.

"המערכת נשלטת ע"י קבלנים"

קליש-רותם, ששוחחה היום גם היא עם "גלובס", מסכימה שבקמפיין בחיפה מעורבים כוחות עסקיים גדולים ומושחתים, אך לא הסכימה לנקוב בשמות. "כל המערכת הפוליטית בחיפה נשלטת על ידי אינטרסים גדולים, קבוצות של קבלנים, אנשים מושחתים".היא מספרת כי הוקל לה מאוד אתמול עם קבלת החלטת בג"ץ להחזיר אותה למרוץ. לדבריה, מפלגת העבודה הגישה את הרישום הכפול בערים נוספות בישראל - ושם הקושי טופל ונפתר. וחוץ מזה, היא אומרת, "גם בליכוד עשו זאת. בכל ההיסטוריה של מדינת ישראל נפסלו רק שלושה ראשי ערים".

היום בשעות הבוקר עלתה קליש רותם לראיון רדיופני ברשת ב’. היא סירבה להשיב לרבות מן השאלות שהפנו אליה המראיינים אסף ליברמן ותמר אלמוג, כולל בנוגע להרשעתה בפלילים בעבירת בנייה בעיר זכרון יעקב.

ל"גלובס" היא אומרת כי ההרשעה הפלילית היא בנוגע לבית שאינו שלה, אלא של לקוח של משרד האדריכלים בראשו היא עומדת. "היו המון בחישות פוליטיות בנוגע לאישום נגדי. אני לא אומרת שהורשעתי בגלל הפוליטיקה, אבל אנשים משכו בחוטים עם עצם התלונה. בסופו של דבר הלקוחות בזכרון יעקב בנו את הבית בניגוד לתכניות האדריכליות, אבל המשרד שלי היה חתום על התוכניות ומכאן ההרשעה".

אם תיבחר קליש רותם, היא תהיה ראשת העיר האישה הראשונה בישראל באחת מן הערים הגדולות מזה עשרות שנים. בהרצליה ונתניה הובילו נשים את העיריות, אך בפעם האחרונה שעמדה אישה בראש עיר גדולה בישראל היתה בראשון לציון בשנת 1965 - וראשון היתה אז קטנה בהרבה. בזירה החיפאית בלטה בעבר סגנית ראש העיר, יהודית נאות, ומי שהייתה שרה בממשלה. קליש-רותם אומרת כי "נשים מאוד משפיעות בעיר הזו. אני מקבלת תמיכה עצומה מן הנשים של העיר.

אחד ההיבטים המעניינים בקריירה הפוליטית המקומית של קליש-רותם הוא היחס הקשה שהיא מנהלת בשנים האחרונות עם כלי התקשורת המקומית, שהוביל בין היתר להתעלמות ממנה. עכשיו, כך היא אומרת, כבר אי אפשר להתעלם. "אני לא הייתי קיימת עבור התקשורת המקומית במשך שנים. לא סיקרו דבר מן העבודה שעשיתי. ואם הייתי קיימת עבורם, זה היה רק בנימה של זלזול והשפלה. הרגישו שאני מסכנת להם את ההגמוניה ואת השליטה. לקראת סוף הקמפיין השנה, אני מרגישה שזה משתנה קצת וכלי התקשורת התחילו להבין שהם לא יוכלו להקטין אותי. מבינים שהפכתי לגורם משמעותי".