ג'ק מא: "ב-20 השנים האחרונות, הפכנו אנשים למכונות, ב-20 השנים הבאות, נהפוך מכונות להיות כמו אנשים"

(עדכון) • בין אורחי הוועידה נמנים סגן נשיא סין וואנג צ'י-שאן, יו"ר עליבאבא ג'ק מא ומנכ"ל גוגל לשעבר אריק שמידט • הוועידה תציג את ההמצאות הטכנולוגיות פורצות הדרך שיצאו מישראל, ואת תרומתה של החדשנות הישראלית להתמודדות עם אתגרי העתיד • בוועידה ייחתמו שמונה הסכמים משותפים בין ישראל וסין

בנימין נתניהו וסגן נשיא סין וואנג צ'י-שאן / צילום: משרד החוץ, מירי שמעונוביץ
בנימין נתניהו וסגן נשיא סין וואנג צ'י-שאן / צילום: משרד החוץ, מירי שמעונוביץ

סגן נשיא סין וואנג צ'י-שאן, מייסד ויו"ר עליבאבא, ג'ק מא, מנכ"ל גוגל לשעבר אריק שמידט, היזמית ושרת החדשנות הבריטית לשעבר, הברונית ג'ואנה שילדס וסגן נשיא בכיר בפייסבוק, דיוויד מרכוס, הם רק חלק מהאורחים בוועידת ראש הממשלה לחדשנות, שהתחילה אתמול (ד') ומתקיימת גם היום בירושלים ובתל אביב

"במשך 70 שנה ישראל הפכה ממדינה הגירה עם יסודות חלשים לאחת המדינות החזקות ביותר במזרח התיכון בשל החדשנות", כך אמר היום סג נשיא סין באירוע השקת מרכז החדשנות. "גם בסין, במשך 40 השנים האחרונות היא הפכה לאחת המדינות החזקות העולם, מהמדינה הנכשלת שהייתה בעבר. בן שתי המדינות יש הרבה מן המשותף, והרבה מאוד שניתן להשיג באמצעות שיתוף פעולה. זה ייתן תוצאות וימנף את היתרונות של שתי המדינות, וייתן רווחה גם לאנשי שתי המדינות עצמן וגם לאנשי הועלם כולו". צ'י-שאן הוסיף כי "הביג דאטה והענן משנים את שוק העבודה, ואת החסים בין האומות והעמים. כדי לייצר מנועים לצמיחה ולחדשנות טכנולוגית רוצים להבין את האתגרים. סין רוצה לעבוד עם כל מדינה בעולם כדי ליצור כוח חדשני מבחינת הנוף הכלכלי בעולם, ולעשות זאת עבור האנושות כולה".

יו"ר עליבאבא ג'ק מא גם נשא דברים מעל במת ועידת ראש הממשלה לחדשנות. "המהפכה הטכנולוגית הראשונה שחררה את הכוח הפיזי של בני האדם, המהפכה השנייה שחררה את המרחק, וזו המהפכה השלישית - ששחרה את המוח. אנחנו נכנסים לעולם חדש, וכל מהפכה טכנולוגית גורמת לזעזוע: המהפכה הראשונה גרמה למלחמת העולם הראשונה, המהפכה השנייה גרמה למלחמת העולם השנייה. אנחנו לא צריכים מלחמה שלישית. אבל אם נלחם - זו צריכה להיות מלחמה נגד עוני, ונגד מחלות", אמר מא. "אני חושב שהדרך לעשות זאת זה חינוך. בעשרים השנים האחרונות, הפכנו אנשים למכונות, ב-20 השנים הבאות, נהפוך מכונות להיות כמו אנשים. תאהבו את זה או לא - זה מה שמגיע. מערכת החינוך שלנו צריכה להשתנות ככה שתלמד ילדים לעשות דברים שאנשים יכולים לעשות ומכונות לא. יזמות וחדשנות היא מה שהופכת את החזון לחלום. מה שאני רוצה לומר - אינטליגנציה מלאכותית, רובוטים, ומכונות - אל תדאגו מזה, אנשים הם הרבה יותר טובים ממכונות, כי למכונות יש רק צ'יפים, אבל לאנשים יש לב".

ג'ק מא נואם בוועידת החדשנות היום / צילום: אורי ברקוביץ'
 ג'ק מא נואם בוועידת החדשנות היום / צילום: אורי ברקוביץ'

מא התייחס בדבריו גם לשימוש של עליבאבא בטכנולוגיית מחשוב ענן: "ה-11 בנובמבר הוא יום הקניות הגדול ביותר בסין. בשנה שעברה, 80 מיליון איש הגיעו בשנייה הראשונה של אותו היום. אם לא היינו יכולים לשרת את כולם היינו פושטים רגל. אנשים אמרו לי, איך השקעת בפיתוח מחשוב ענן בלי שאתה מבין בטכנולוגיה? וזה נכון, אני לא מבין כלום בטכנולוגיה, אני מפחד מטכנולוגיה. ולכן אמרתי, שאם אני יכול להשתמש בהמצאה, 80% מהאנשים יוכלו להשתמש בה".

ביחס לישראל הוא הוסיף כי חדשנות ישראלית נובעת מהכרח: "בישראל אין משאבים, אין מים, אבל יש פה חדשנות, למען ההישרדות. אין לכם יהלומים, אבל יש לכם את אחת הבורסות ליהלומים הגדולים בעולם. אין לכם מים אבל אתם אחד מיצואני הפירות הגדולים לאירופה. זה מדהים".

דיויד מרכוס, סגן נשיא בכיר בפייסבוק, דיבר גם הוא על במת הועידה. "הקשר הראשון שלי לטכנולוגיה היה בביקור בישראל כנער, והיו בישראל הרבה טכנולוגיות. באותו הזמן גרתי בשווייץ, ולא היו שם הרבה יזמים וטכנולוגיות בזמנו", הוא אמר. מרכוס, יזם בעברו, ניהל עד לאחרונה את חטיבת ההודעות והמסנג'ר בפייסבוק העולמית, ובימים אלה הקים את חטיבת הבלוקצ'יין של החברה עם צוותים בארה"ב ובישראל.

לגבי השנה מלאת השערוריות שעברה על החברה אמר מרכוס: "יש לנו חוזה עם אנשים שמשתמשים במוצרים שלנו, והגנה על המידע שלהם הוא בחשיבות עליונה. מה שקרה עם הפרצה הפריע מאוד למארק ולי, וזה מאוד רציני וזה לא צריך לקרות. אנחנו עומדים ללמוד הרבה מהמקרה הזה, ולעשות כל מה שנוכל כדי למנוע מכך לקרות שוב". לדבריו, בלוקצ'יין עשוי לספק פתרונות בטווח הרחוק, גם לבעיות הללו: "אני חושב שבלוקצ'יין יכול לשנות הרבה דברים. אנשים רוצים להיות בשליטה על המידע שלהם ועל איך שהם משתמשים בשירותים, ולא שיהיה גוף מרכזי אחד שישלוט בכל זה. אני חושב שבלוקצ'יין יכול לעזור בכך, אבל אנחנו עוד צריכים לעבוד על הטכנולוגיה הזאת ולקחת אותה קדימה". הוא הוסיף כי "הבעיה בפייסבוק, והיופי בה, הוא ש-2.2 מיליארד משתמשים פעילים בפלטפורמה מדי חודש. שירותי הודעות רואים עלייה עצומה בזמן השימוש בהם בחודשים האחרונים, ואני לא חושב שלבלות זמן בלהתחבר עם אנשים זה כל כך רע".

במהלך האירוע, הולוגרמה של שמעון פרס הקריאה את צוואתו, בה יחל להמשך התפתחותה הטכנולוגית של ישראל וקרא לקדמה טכנולוגית מוסרית שתקדם שלום ודו קיום בין עמי העולם. לאחר מכן בנו של שמעון פרס ז"ל, חמי פרס דיבר באירוע ואמר: "הלוואי ואבי היה איתנו כאן היום. אנחנו חיים בעידן בו ההתקדמות החדשנית הכה לחשובה ביותר. אומות נסמכות על המוח ולא על הכח. זה סיפור של מעבר מהעולם הישן, לעולם החדש של העתיד. ישראל נולדה מתוך לחלום של המייסדים, מתוך הכרח. המצאנו בשביל חקלאות, מי שתיה, בטחון, בשביל הגנה ומקלט למשפחות שיוכלו לשוב הביתה.

"ישראל, מדינת הסטארט-אפ נבנתה על חדשנות ממש מיום היווסדה. אבי היה גאה מאוד בישראל ובכך שהפכה למדינת החדשנות. הוא תמיד אמר שהחדשנות תהפוך את העולם למקום טוב יותר, ושאנחנו חייבים לעודד את החדשנות למען הרדיפה אחר השלום. זו ההתחייבות שלנו, לעולם לא להפסיק לקדם את השלום, ולמצב את ישראל בחזית שלל החדשנות הגלובלית".

הוועידה מציגה את ההמצאות הטכנולוגיות פורצות הדרך שיצאו מישראל, ואת תרומתה של ה חדשנות הישראלית להתמודדות עם אתגרי העתיד בתחום בריאות, מזון, חקלאות, סייבר וקיימות. בוועידה, אותה יארח ראש הממשלה לראשונה, ישתתפו מאות יזמים ומנהלים בכירים מישראל, בהם גיל שוויד, אמנון שעשוע, ד"ר איה סופר, עפרה שטראוס, מריוס נכט, קירה רדינסקי ועוד.

ועידת ראש הממשלה לחדשנות, ביוזמת משרד התרבות והספורט ובשיתוף מרכז פרס לשלום ולחדשנות, מארחת עשרות משלחות מהעולם ביניהן ארה"ב, סין, איטליה, צרפת, אוסטרליה, בריטניה, קוריאה, מקסיקו, שוויץ, אוגנדה, סינגפור, איטליה, רוסיה, הונג קונג, פרו, גרמניה ועוד. במסגרת הוועידה יושק "מרכז החדשנות של ישראל" ויתקיימו דיונים מיוחדים ושולחנות עגולים בין הצוותים הבינלאומיים במטרה לייצר פתרונות לבעיות גדולות איתן מתמודדות מדינות רבות בעולם וכיצד הטכנולוגיה, המחקר והידע הישראלי יכולים לתרום לפיתוח פתרונות.

ביקורו של סגן נשיא סין מהווה את ביקור האישיות הבכירה ביותר שמגיעה לישראל מסין ב-18 השנים האחרונות. במרכז הביקור של סגן נשיא סין בישראל יעמדו השיחות בין משלחות ישראל וסין בפורמט בין ממשלתי G2G. בוועידה ייחתמו שמונה הסכמים משותפים בתחומי מדע וטכנולוגיה, מדעי החיים, חדשנות, בריאות דיגיטלית, חקלאות. רה"מ וסגן נשיא סין יחתמו על התכנית התלת-שנתית החדשה של הוועידה.

אתמול קיבלו ראש הממשלה בנימין נתניהו ורעייתו את פניו של סגן הנשיא במעון ראש הממשלה בירושלים והוא אף חתם בספר האורחים. היום יקבל ראש הממשלה את סגן נשיא סין לשיחה במשרד החוץ בירושלים, ואחר הצהריים תיפתח הוועידה בנאומי ראש הממשלה והאורחים. לאחר מכן יוענק פרס ראש הממשלה לחדשנות לשלוש חברות סטארט-אפ ישראליות.

ביום חמישי יחנך "מרכז החדשנות של ישראל" במרכז פרס לשלום ולחדשנות ביפו. בשל מזג האוויר הקשה הצפוי, הועבר האירוע מחצר הבניין ביפו לגני התערוכה בתל אביב. מרכז החדשנות החדש משמש כחלון ראווה של ההייטק הישראלי, והוא מציג את ההמצאות הישראליות שיצאו מישראל, ואת תרומתה של החדשנות הישראלית להתמודדות עם אתגרי העתיד בתחום בריאות, מזון, חקלאות, סייבר וקיימות. כמו כן מוצגות במרכז יכולות ההייטק הנוכחיות של חברות הסטארט-אפ הישראליות בתצוגה שתתעדכן מדי שנה. על פני ארבע קומות מוצגים במקום 100 האירועים שהפכו את ישראל לאומת סטארט אפ ניישן, באמצעות מייצגים, דגמים ואבות טיפוס של ההמצאות הישראליות, ונוכחות של הממציאים הישראלים בהולוגרמות אינטראקטיביות.

הקמת מרכז החדשנות של ישראל הייתה אחד מפרויקט הדגל של הנשיא שמעון פרס לפני מותו. לפני כשנתיים הניח ביחד עם הנשיא ריבלין וראש ממשלת ישראל בנימין נתניהו את אבן הפינה למרכז החדשנות של ישראל שנחנך השבוע. בהקמת מרכז החדשנות השתתפו התעשייה האווירית, התאחדות התעשיינים ,אינטל ,צק פוינט, אורבוטק ואדמה והן יעבירו סדנאות וימי עיון במרכז לצד השקות ואירועים חשובים ופורצי דרך כל אחת בתחומה.