פרשת היהלומים: עימותים בין עד המדינה לחשודים המרכזיים יתקיימו ביומיים הקרובים

ברקע החקירה האינטנסיבית, טוענים סנגוריהם של חלק מהעצורים כי כל מטרת המעצר היא הפעלת לחץ על החשודים כדי שיספקו "אקדח מעשן" נגד לב לבייב שבבעלותו חברת LLD הניצבת במרכז הפרשה • היום נעצרו עוד 3 חשודים • גורם בחקירה: אם לבייב בארץ - הוא היה נעצר

לב לבייב / צילום: תמר מצפי
לב לבייב / צילום: תמר מצפי

חקירת פרשת "יהלום שחור" שבלבה חשד לקיומה של רשת להברחת יהלומים שנוהלה משך כ-16 שנים, ממשיכה להסתעף: ביומיים הקרובים עתידים להתקיים עימותים בין עד המדינה לחשודים המרכזיים בפרשה - כך נודע ל"גלובס". במשטרה וברשות המסים מבקשים לערוך את העימותים בהקדם, בעוד החשודים במעצר, וכאשר הלחץ עליהם הוא הרב ביותר. החשודים יעומתו הן עם גרסתו של עד המדינה בנוגע למעורבותם הישירה ברשת הברחת היהלומים מרוסיה לישראל, והן עם השאלה הנוגעת למידת מעורבותו של לב לבייב, הבעלים של חברת LLD הניצבת במרכז הפרשה.

ברקע החקירה האינטנסיבית, סנגוריהם של חלק מהחשודים מאשימים את המדינה במעצר לא נחוץ, לאחר שלטענתם כל המידע על החקירה "הסמויה" היה גלוי לכל בענף היהלומים במשך חודשים ארוכים, וכל מטרת המעצר, לפי הטענה, היא הפעלת לחץ על החשודים כדי שיספקו את "האקדח המעשן" או "ראיית הזהב" נגד לב לבייב. גורמים המעורבים בחקירה מבהירים כי אם לבייב היה בארץ, הוא היה נעצר.

"כל העצורים ידעו על החקירה. זה לא הפתיע אף אחד. אז איזה חשש לשיבוש הליכים יש? אין. המעצר נועד כל כולו להפעיל לחץ וניסיון לשבור את אחד החשודים כדי שיקשור את לב לבייב לסיפור", אומר סנגורו של אחר החשודים בפרשה. "אחרת לב לבייב, שנמצא במקום גבוה ולא יורד למפעל, לשטח, ולא מתעסק עם רמת האבן-היהלום הבודד, יכול לטעון 'בכלל לא ידעתי', כמו שהוא טוען על עצם קיומה של החקירה שהייתה הכי לא סמויה שיש. הוא יטען 'הדברים נעשו ללא ידיעתי' ו'אני בכלל קורבן לתרמית כאן', ואם לא יהיה כאן חשוד אחד שיספק ראיות נגדו, ההגנה הזו עשויה להספיק לו. החוקרים יודעים את זה".

אולם שופטי המעצרים פחות התרשמו מהטענות של הסנגורים בדבר הפעלת הלחץ והיעדר החשש משיבוש הליכי משפט, כאשר האריכו את מעצרם של כלל החשודים לצורכי חקירה.

החקירה עוסקת בחשד לקיומה של מכונה משומנת היטב להברחת יהלומים מרוסיה לארץ, ומהארץ החוצה. מלבד עבירת ההברחה עוסק החשד, בעבירות הלבנת הון ועבירות מס. זאת, לאחר שלטענת רשות המסים היהלומים המוברחים נמכרו בארץ ובחו"ל, אך לא שולם עליהם מלוא המס הנדרש. בחלק מהמקרים, כך על-פי החשד, דווחה מכירת היהלומים, כאשר הדיווח התבסס על חשבוניות פיקטיביות ש"הלבינו" את מקור היהלומים לכאורה (החשבוניות נועדו לספק הסבר למקור היהלומים).

גל שני של מעצרים

אתמול (ג') הותרו לפרסום שמותיהם של מרבית העצורים בגל המעצרים הראשון, בהם זבולון לבייב, בנו של לב לבייב, עובדים בחברת LLD שנמצאת בלב הפרשה ומעורבים נוספים, ובהם ראובן שמאלוב, אשר יחיאלי וחנניה יששכרוב. שמם של שניים מהחשודים הנוספים שנעצרו בגל המעצרים הראשון אסור לפרסום בינתיים. אחד מהם מקורב מאוד ללב לבייב.

בית המשפט המחוזי מרכז בלוד קיבל הבוקר (ד') את הערעורים שהגישו אותו מקורב של לב לבייב והחשוד הנוסף, והורה לאסור את פרסום שמם עד לקיומו של דיון נוסף בעניין הארכת מעצרם, שאמור להתקיים בבית משפט השלום בראשון-לציון ב-11 בנובמבר.

התפתחות נוספת בחקירה מהבוקר, הנה מעצרם של 3 חשודים נוספים בגל מעצרים שני. שלושת החשודים הנוספים הם עובדים של חברת LLD, כאשר אחד מהם ניהל את המחלקה שבה כולם עובדים. השלושה מוכרים בענף היהלומנים.

צווים לתפיסת רכוש של לבייב

בשלב זה חוקרי רשות המסים והמשטרה עובדים סביב השעון כדי להספיק לנתח את רוב החומרים הדחופים שיש בידיהם בטרם תסתיים תקופת מעצרם של החשודים המרכזיים בפרשה, בהם זבולון לבייב, בנו של איש העסקים לב לבייב, וכן קרוב משפחה נוסף של השניים.

החוקרים שומעים ומנתחים כל העת עוד-ועוד פרטים שסיפק עד המדינה בפרשה, המסבך חלק מהחשודים באופן ישיר במעשים המיוחסים להם, ולאחר הפשיטות שנערכו שלשום בבתי החשודים ובמשרדיהם, התגלו בפני החוקרים חשדות לביצוע עבירות נוספות. 

חלק מהחוקרים כבר מסמנים באופן ישיר את לבייב כאחראי לקיומו של מנגנון משומן היטב של הברחות יהלומים מרוסיה לישראל. החוקרים כבר קיבלו והוציאו לפועל צווים לתפיסת רכושו של לב לבייב בישראל, "נתפס ברישום" ביתו שבסביון, ובתקשורת פורסמו בימים האחרונים הקלטות של אחיו של לב לבייב, משה לבייב - המסוכסך עמו, שטוען כי הוא יכול לספק ראיות שיסבכו את לב לבייב בפלילים.

לבייב: פועלים בהתאם לנורמות

לב לבייב עצמו מכחיש באמצעות שליחים ומסרים את החשדות נגדו, ודובק באותה תגובה ששלח ביום שבו הפכה החקירה לגלויה, ולפיה הוא וחברת LLD כלל לא ידעו על קיומה של החקירה והם פעלו ופועלים כדין כל העת.

בתגובה לבקשת "גלובס" להתייחסות לתפיסות הרכוש של לב לבייב וכן לכך ששאר החשודים מפנים אליו את האצבע המאשימה, נשלחה מטעמו של לבייב אותו תגובה שנשלחה ביום בו הפכה החקירה לגלויה: "מטעמה של חברת LLD שבבעלות לב לבייב נמסר, כי החברה אינה מכירה כלל את האירוע המדווח בתקשורת. מר לבייב והחברות שבשליטתו פועלים בהתאם לנורמות הראויות, ותוך הקפדה על ציות לחוק. אנו מקווים כי הנושא יתברר במהרה והחשדות יתבררו כמשוללות בסיס". 

התפתחויות בפרשה
 התפתחויות בפרשה

פוטין יגן על לב לבייב?

בעת שכל הדרמות הללו מתחוללות, לב לבייב עצמו ספון במשכנו החדש במוסקבה שברוסיה. ברשויות החקירה רווחת הסברה כי הבחירה של לבייב ברוסיה כמעונו בימים אלה לא הייתה אקראית. לבייב התגורר עד לאחרונה בלונדון, שנחשבת למדינה המשתפת פעולה באופן נוח יותר עם הליכי חיקור דין והליכי הסגרה שמתבקשים על-ידי ישראל. רוסיה חתומה אף היא על אמנת הסגרה מול ישראל, ואולם לב לבייב נחשב למקושר לנשיא רוסיה, ולדימיר פוטין, ועל כן עולים סימני שאלה באשר לשיתוף-הפעולה שיקבלו הרשויות מרוסיה.

במחלקה הכלכלית בפרקליטות המדינה החלו כבר לפעול לקידומו של הליך חיקור דין מול שלטונות רוסיה, כאשר לטענתם, כפי שעולה מהחקירה, לב לבייב ביצע לכאורה חלק מהעבירות שבהן הוא חשוד על אדמת רוסיה.

בפרקליטות יבקשו מבית המשפט ברוסיה לאפשר לחוקרי רשות המסים ולחוקרי יחידת להב 433 להגיע לרוסיה כדי לחקור את לב לבייב. מדובר בהליך רשמי, המחייב אישור של בית משפט ברוסיה. אולם גם אם החקירה תאושר, ייתכן שיוטלו על החוקרים מגבלות בנוגע לסוג החקירה ובאשר לשאלה אם היא תיערך באזהרה, כאשר לב לבייב מוזהר שהוא חשוד, או שיותר רק לערוך לו תשאול. 

*** חזקת החפות: החשודים בפרשת הברחת היהלומים ששמם הוזכר בידיעה הם בגדר חשודים בלבד במעשים המיוחסים להם. מדובר בשלב מקדמי בהליך הפלילי, ולכן החשודים הם בחזקת חפים מפשע, כל עוד לא הורשעו בדין.