חוסר אמון במהלכים של עצמו? אברכהן מכר מניות שופרסל

דיסקונט השקעות הפיצה כ-7.5% ממניות שופרסל למשקיעים מוסדיים בתמורה ל-416 מיליון שקל • כעת מחזיקה דסק"ש ב-26% בלבד ברשת הקמעונאות • בראש המממשים עמד מנכ"ל שופרסל שמכר מניות ברווח לפני מס של 8.67 מיליון שקל

מנכ"ל שופרסל, איציק אברכהן / צילום: איל יצהר
מנכ"ל שופרסל, איציק אברכהן / צילום: איל יצהר

חברת דיסקונט השקעות (דסק"ש ) ממשיכה לממש את החזקתה במניות רשת שופרסל . אתמול (ב') הפיצה דסק"ש כ-7.5% ממניות שופרסל למשקיעים מוסדיים בתמורה ל-416 מיליון שקל וירדה להחזקה של 26% בלבד ברשת הקמעונאות הגדולה בישראל.

הפצת המניות בוצעה במחיר של 24 שקל למניה, המשקף הנחה של 3.2% על מחיר סיום המסחר אתמול והנחה של 2.8% על מחיר הסגירה שלשום (א'). את הפצת המניות ביצעה חברת אפסילון חיתום והנפקות, שנמצאת בשליטתה של דסק"ש. לדברי גורמים בשוק, מרבית המניות נמכרו למשקיעים מוסדיים ובעיקר לגופי חיסכון ארוך-טווח.

כמו כן, ההפצה כללה גם מכירת מניות בהיקף של כ-47 מיליון שקל עבור מנהלים שהחזיקו באופציות על מניות שופרסל, כך שבסך-הכול רכשו המוסדיים מניות שופרסל בהיקף של כ-460 מיליון שקל.

מדובר באופציות שהוענקו למנהלים עם מחיר מימוש של 9.55 שקל למניה וכעת מומשו למניות ונמכרו במחיר של 24 שקל למניה, כך שמדובר על רווח לפני מס של 28 מיליון שקל עבור ששת המנהלים. בראש המממשים עמד מנכ"ל שופרסל, איציק אברכהן, שמכר מניות ברווח לפני מס של 8.67 מיליון שקל. 

מימוש האופציות של מנהלי שופרסל
 מימוש האופציות של מנהלי שופרסל

עבור דסק"ש מדובר במימוש השני בחודשים האחרונים של מניות שופרסל שברשותה. ביוני השנה מכרה דסק"ש 16.56% ממניות שופרסל בתמורה לסך (נטו) של 848 מיליון שקל ורשמה רווח הון של 1.23 מיליארד שקל עקב הירידה משליטה בשופרסל.

כעת נמכרה כאמור המנה השניה, שהקפיצה את סך המימוש ל-1.27 מיליארד שקל. עם זאת, לדסק"ש יש עדיין שלושה נציגים בדירקטוריון שופרסל, שכולל שמונה חברים, ואחד מנציגיה אף מחזיק בתפקיד היו"ר. לאחרונה היא אף הובילה מהלך להחלפת היו"ר הקודם, ישראל ברמן, שגם הוא מונה בהמלצתה ובתמיכתה, עקב חילוקי דעות סביב נושא סיום השליטה.

מניית שופרסל הגיבה היום (ג') להודעה בירידה של בכ-3% למחיר של 24.2 שקל, המשקף לחברה שווי של 5.7 מיליארד שקל. עם זאת, ההשקעה בשופרסל הניבה בשלוש השנים האחרונות תשואה מתואמת דיבידנדים של כ-130% על רקע הצמיחה הכלכלית בישראל ונפילתה של המתחרה השנייה בגודלה בשוק, רשת מגה. לפיכך, את המימושים האחרונים ביצעה דסק"ש ברמות שיא.

עלייה בהכנסות הקמעונאות והפארם

שופרסל דיווחה שלשום כי סיימה את תשעת החודשים הראשונים של 2018 עם הכנסות של 9.62 מיליארד שקל, המשקפות צמיחה חזקה של 7.8% בהשוואה לתקופה המקבילה אשתקד. תוצאות אלו הושפעו לטובה, הן מעלייה של 3.1% במכירות מגזר הקמעונאות והן מהתוספת של הכנסות רשת ניו פארם בסך של 411 מיליון שקל, לאחר ששופרסל רכשה אותה בדצמבר 2017.

בשורה התחתונה, הציגה שופרסל בחודשים ינואר-ספטמבר השנה צמיחה של 9.1% ברווח הנקי ל-216 מיליון שקל. שיעור הרווח התפעולי (לפני סעיפים חד-פעמיים) עמד על 3.5% מסך המכירות, ואילו תזרים המזומנים שנבע מפעילות שוטפת הסתכם ב-552 מיליון שקל.

דסק"ש עצמה סיימה את תשעת החודשים הראשונים של 2018 עם רווח נקי של 886 מיליון שקל, שנבע ברובו כאמור ממכירת המנה הראשונה של מניות שופרסל והירידה משליטה בה. דסק"ש הציגה בסוף ספטמבר יתרת רווחים ראויים חלוקה בהיקף של 848 מיליון שקל, אבל עוד לא חילקה דיבידנד השנה. אשתקד היא חילקה דיבידנדים בהיקף כולל של 678 שקל, וההצטיידות הנוספת במזומנים עשויה לאפשר חלוקה נוספת בתקופה הקרובה. 

מניית שופרסל בעשור האחרון
 מניית שופרסל בעשור האחרון

בדוחות לסיכום הרבעון השלישי הדגישה דסק"ש כי מדיניותה היא לפעול לכך שיהיו בידה אמצעים נזילים מספקים למילוי התחייבויותיה במועד, ושבמסגרת זו היא שואפת לשמור על יתרת אמצעים נזילים נאותה. נכון לסוף ספטמבר 2018 היא החזיקה באמצעים נזילים בהיקף של 2.42 מיליארד שקל, כאשר היקף פירעונות החוב שעומדים בפניה עד סוף ספטמבר 2020 מסתכמים ב-1.08 מיליארד שקל. כך, שעם המכירה הנוספת אתמול גדלה הסבירות לחלוקת דיבידנד.

אלשטיין מחזיק ב-76.5% ממניות דסק"ש באמצעות חברת דולפין איי.אל, שרכשה את דסק"ש מידי אי.די.בי באמצעות הלוואה ללא תשלום בפועל. אם יחולק דיבידנד בידי דסק"ש, הוא ישמש למימון תשלומי הריבית לאי.די.בי ואולי גם להקטנת קרן החוב, שעומדת על 1.77 מיליארד שקל. סך הריבית שנצברה וטרם שולמה הסתכם בסוף ספטמבר ב-100 מיליון שקל.

דסק"ש גם קונה: רכשה מניות אלרון בכ-21 מיליון שקל

במקביל למכירת מניות שופרסל, רכשה היום (ג') חברת דסק"ש 6.2% ממניות חברת אלרון תמורת 21.5 מיליון שקל. אלרון נסחרת בבורסה לפי שווי של כ-340 מיליון שקל, ובעקבות הרכישה הגדילה דסק"ש את שיעור ההחזקה באלרון ל-56.55%.

אלרון היא זרוע ההשקעות בתחומי הטכנולוגיה של קבוצת אלשטיין. אלרון מתמקדת כיום בהשקעה בחברות סטארט-אפ מתחומי המכשור הרפואי והסייבר. ב-2018 היא השקיע 26 מיליון דולר ב-14 חברות, והציגה תמורה של 21 מיליון דולר מאקזיטים. יתרת משאביה הנזילים מסתכמת כעת ל-57 מיליון דולר.