הפסקת אש במלחמת הסחר: ארה"ב לא תעלה המכסים על סין, בינתיים

בפגישה בין טראמפ לשי בתום ועידת 20-G בארגנטינה הסכימה ארה"ב לא להעלות המכסים על מוצרי יבוא מסין לרמה של 25% ב-1 בינואר, כפי שהתחייב טראמפ • סין התחייבה להגדיל את רכישותיה בארה"ב, כדי לצמצם הגרעון המסחרי של וושינגטון

נשיא ארה"ב דונלד טראמפ עם נשיא סין שי ג'ינגפינג / צילום: רויטרס
נשיא ארה"ב דונלד טראמפ עם נשיא סין שי ג'ינגפינג / צילום: רויטרס

נשיא ארה"ב, דונלד טראמפ, ונשיא סין, שי ג'ינפינג, הגיעו לפנות בוקר (א') להסכם "הפסקת אש" במלחמת הסחר בין מדינותיהם: ארה"ב הסכימה לא להעלות את המכסים על מוצרי יבוא מסין בשווי 200 מיליארד דולר לרמה של 25% ב-1 בינואר, כפי שאיים טראמפ, וסין התחייבה להגדיל את רכישותיה בארה"ב כדי לכווץ את הגרעון של ארה"ב בסחרה עם בייג'ינג - כך מוסר הבוקר (א') הבית הלבן.

כמה מכסים הוטלו?
 כמה מכסים הוטלו?

ההסכם, שהושג בארוחת ערב בין שני המנהיגים בתום ועידת 20-G בבואנוס איירס, מאפשר לכל אחד מהם להכריז על הישג בשובם הביתה: טראמפ יוכל לומר שהצליח לנקוט צעד ראשוני לצמצום הגרעון המסחרי של ארה"ב; ושי יוכל לטעון כי הסיר מעל לכלכלת ארצו את האיום בהטלת המכסים, שהיה עלול לפגוע קשות ביצוא הסיני.

בהסכם מתחייבות סין וארה"ב לפתוח "מיד" בשיחות על המדיניות התעשייתית הלאומית של סין, לרבות התקנות הסיניות שמחייבות חברות זרות לחלוק מידע טכנולוגי עם גורמים סיניים כתנאי לקבלת היתר לפעול בסין, המאמצים המתמשכים של בייג'ינג לגנוב טכנולוגיות וסודות מסחריים מחברות אמריקאיות וחסמי סחר שאינם קשורים במכסים.

על-פי ההסכם, סין מתחייבת לרכוש "כמויות משמעותיות מאוד של מוצרים חקלאיים, תעשייתיים, מוצרי אנרגיה ומוצרים אחרים מארה"ב כדי לצמצם הפער בסחר בין שתי המדינות".

על ההיקף המדויק של הרכש יוחלט בשיחות העתידיות, אך בייג'ינג "תתחיל לרכוש מיד מוצרים מהחקלאים שלנו", מציינת הודעת הבית הלבן. אלה חדשות טובות לחקלאים אמריקאים, שעד עתה היו הקרבן הגדול של הצעדים שנקטה סין נגד ארה"ב. מבחינת טראמפ יש לכך חשיבות רבה בקמפיין שלו להכשיר את הקרקע לבחירתו מחדש ב-2020. 

"זו הייתה פגישה מדהימה ופרודוקטיבית שפותחת אפשרויות בלתי מוגבלות לארה"ב ולסין", אמר טראמפ בתום ארוחת הערב. "כבוד גדול הוא לי לעבוד יחד עם הנשיא שי".

חשוב להדגיש כי מדובר בהסכם ביניים, בעל תוקף זמני. "הפסקת האש" מותירה על השולחן את הנושאים הקשים והסבוכים, שעד עתה לא הצליחו שתי המדינות למצוא להם פתרון. בהסכם החדש הן מחויבות לסיים את המשא-ומתן בתוך 90 יום.

"בסוגיות הסחר הסטנדרטיות, אנו נמצאים עתה היכן שהיינו לפני 3 שבועות (עם סין)", אמר ל"וושינגטון פוסט" דרק סיזורס, מומחה לענייני סין במכון אנטרפרייז בוושינגטון. והכלכלן פול אשוורת מקפיטול אקונומיקס כתב אתמול ללקוחותיו: "כבר היינו בסרט הזה. סין תצטרך להניח על שולחן הדיונים קצת יותר מהוויתורים הקטנים שמדינות אחרות, כקוריאה הדרומית, מקסיקו וקנדה עשו לארה"ב כדי לעשות עסקות סחר עמה".

טראמפ כבר הספיק לאיים הבוקר שהוא לא יהסס לחזור ולהגדיל את המכסים על מוצרים סיניים בשווי 200 מיליארד דולר לרמה של 25% (במקום 10% עתה), אם המשא-ומתן העתידי ייכשל.

בעבר איים טראמפ כי הוא ירחיב את גביית המכסים על כל מוצרי היבוא מסין, כלומר על מוצרים נוספים בשווי 267 מיליארד דולר. מכל מקום, הוא לא חזר על איום זה הבוקר.

בהודעת הבית הלבן נאמר עוד כי שי "פתוח לרעיון" של השתלטות Qualcomm על חברת המוליכים למחצה NXP, עסקה בשווי 44 מיליארד דולר. החברה האמריקאית זנחה את היזמה לאחר שלא הצליחה להשיג אישורים מהרגולטורים הסיניים.

בהישג מדיני חשוב לארה"ב, הסכים שי לפעול יחד עם שליט קוריאה הצפונית, קים ג'ונג און, במאמץ להפוך את חצי האי הקוריאני חופשי מכל נשק גרעיני.