בעלי מניות בטבע מאיימים בהליכים נגד בכירים בחברה: התנהלה בארה"ב "כמו ארגון פשע הגבלי"

פרשת "הקרטל הגדול ביותר בהיסטוריה של ארה"ב" מסבכת את טבע גם בישראל: הבוקר שוגר אל יו"ר דירקטוריון טבע, ד"ר סול בארר, מכתב התראה ראשון, ובו דרישה כי טבע תפעל נגד הגורמים המעורבים בקרטל למיצוי זכויותיה, בטרם נקיטת הליכים משפטיים נגד נושאי משרה בכירים בחברה

סול בארר, יו"ר טבע / צילום: Stringer, רויטרס
סול בארר, יו"ר טבע / צילום: Stringer, רויטרס

פרשת "הקרטל הגדול ביותר בהיסטוריה של ארה"ב" המתחוללת בימים אלה סביב חברת התרופות טבע   מסבכת את החברה גם בישראל: הבוקר (ג') שוגר אל יו"ר דירקטוריון טבע, ד"ר סול בארר, מכתב התראה ראשון, ובו דרישה כי טבע תפעל נגד הגורמים המעורבים בקרטל למיצוי זכויותיה, בטרם נקיטת הליכים משפטיים נגד נושאי משרה בכירים בחברה בעקבות הפרשה.

במכתב דורשים בעלי מניות מיעוט בחברה כי החברה תמצה את הזכויות העומדות לה ותגיש תובענה בקשר לפרשה נגד נושאי המשרה ובעלי התפקיד בחברה האחראים להם, או בעלי התפקיד בחברת-הבת TEVA PHARMACEUTICALS USA (טבע ארה"ב).

במכתב, ששוגר באמצעות עורכי הדין רנן גרשט, אופיר נאור, שחר בן מאיר ואיציק אבירם, נטען כי טבע ארה"ב התנהלה כ"ארגון פשע הגבלי". לטענת בעל מניות המיעוט ששיגר את המכתב, "נושאי המשרה פעלו במודעות וברשלנות בכך שביצעו עבירות של חוקי ההגבלים ופעולות של תיאום מחירים וחלוקת השוק, ביודעם שאלה פעולות לא חוקיות, אשר ככל שיתגלו יסבו נזקים עצומים לטבע ארה"ב ואף לטבע עצמה. הם אף התעלמו מסימני אזהרה ברורים של אי-חוקיות הפעולות והמעשים שלהם".

על-פי המכתב, אם לא החברה לא תפעל למיצוי זכויות התביעה נגד נושאי המשרה בטבע ארה"ב בתוך 45 יום, בעלי מניות המיעוט יראו עצמם רשאים להגיש נגד החברה בקשה לאישור תביעה נגזרת או בקשה לאישור תביעה נגזרת מרובה נגד טבע ארה"ב ונושאי משרה בה.

המכתב מגולל את הרקע לדרישה להגשת תביעה - הקרטל הנטען. "בשנת 2014 מדינת קונטיקט החלה בחקירה לגבי מחיר תרופות גנריות הנוגעת לארה"ב כולה. אותה חקירה, אשר נמשכה תקופה ארוכה, העלתה ממצאים מטרידים ביותר, לפיהם חברות מובילות בעולם ובארה"ב בתחום התרופות ביצעו שלל מעשים של תיאום מחירים, של קביעה מתואמת של מחירי תרופות ושל פגיעה בתחרות, אשר כתוצאה מכך המחירים ששילמו הצרכנים בארה"ב בעבור התרופות היו גבוהים במאות אחוזים מהמחיר שהיה נקבע לתרופות ללא אותם מעשים בלתי חוקיים.

"מכיוון שליצרנים של תרופות גנריות אין את הוצאות המחקר והפיתוח שיש לחברות המייצרות תרופות מקור, הרי שהציפייה של השוק כי מחירי התרופות הגנריות יהיו נמוכים יותר, ואף באופן משמעותי מהמחירים של תרופות המקור. זו גם התכלית העיקרית של החוק Hatch-Waxman Act אשר מיועד לעודד כניסה מוקדמת ככל האפשר לשוק של חברה המייצרת ומשווקת תרופה גנרית לתרופת מקור".

חברות התרופות הגנריות טענו בשנים האחרונות כי הסיבה שמחירי התרופות הגנריות אינם נמוכים כפי שמצופה שיהיו, היא בשל גורמים שאינם בשליטתן כגון עלויות ייצור, דרישות של ה-FDA ועוד. "ואולם", נכתב בפנייה ליו"ר דירקטוריון טבע, "החקירה שנוהלה מציגה תמונה שונה לחלוטין. התברר כי חברות גנריות רבות, ובהן כמובן טבע ארה"ב, פעלו בשנים האחרונות במסגרת מפגשים רבים בין בעלי התפקידים בחברות, הן בכנסים ובפגישות אחרות והן בהתכתבויות שבין החברות, לפעול, לקדם ולבצע שני תחומים של מעשים חמורים ופסולים שפגעו בתחרות: האחד - חלוקת שוק בין החברות, והשני - קביעת מחירים לתרופות ותיאום המחירים בין החברות. תוצאת אלה הייתה קביעה של מחירים גבוהים במיוחד של תרופות גנריות אותם נדרשו צרכנים לשלם" .

לטענת עורכי הדין רנן גרשט, אופיר נאור, שחר בן מאיר ואיציק אבירם, "מעשים אלה, שהם בגדר הפרה בוטה של דיני ההגבלים החלים על החברות, גרמו לאותם מחירים גבוהים ולא סבירים, דבר שפגע באופן משמעותי בצרכנים בארה"ב ואף במדינות נוספות".

על-פי הנטען, "מדובר בשלל מעשים, אשר לא ניתן להגדיר אותם אלא כקיומו של 'ארגון פשע הגבלי', לו חברו מספר רב של חברות גנריות בהן הגדולות בעולם, כאשר אותו 'ארגון' שם לו למטרה לפגוע בצרכנים ולייצר לעצמו רווח בלתי הוגן כתוצאה ממעשי עבירות חמורים של דיני ההגבלים העסקיים".

עוד נטען במכתב כי "מדובר בשלל פעולות בלתי חוקיות אשר לא יכול להיות ספק (אף לא צל של ספק) כי מי שביצע אותם ידע היטב כי המדובר במעשים בלתי חוקיים בעליל, אשר יום אחד דינם להיחשף, והעונש בוא יבוא".

כתוצאה מהאירועים שתוארו, נפתחו מספר הליכים משפטיים נגד החברות ובהן נגד טבע ארה"ב. בתחילה הוגשה תביעה אזרחית נגד מספר חברות גנריות, וטבע ארה"ב בתוכן, לבית המשפט הפדרלי של קונטיקט. התביעה הוגשה מטעם מספר רב של מדינות בארה"ב ובראשן מדינת קונטיקט. במסגרת התביעה הובאו ראיות למפגשים רבים ומגוונים של אנשי מכירות בכירים בחברות, למשל מפגש בעיר בולטימור בשנת 2015, בו השתתפו נציגים של החברות טבע ארה"ב וחברות נוספות, ושם בוצעו תיאומי מחירים וחלוקת שוק בין החברות.

"כל המפגשים הללו שימשו את החברות לצורך ביצוע פעולות תיאום של השוק ושל המחירים של מוצריהם, דבר שהוביל כמובן למחירים גבוהים, שלא היו כאלה אם היה מדובר בשוק תחרותי ולא בשוק מתואם בדרך של הפרות חוק בוטות", נכתב בפנייה.

כך למשל, צוין, חברה בשם מאלק יצרה קשר עם בעלי תפקידים בטבע ארה"ב (ששמותיהם הושחרו אך ידועים בוודאי לטבע) בדבר העלאה משותפת של מחירן של תרופות אשר שתי החברות היו מתחרות על השוק שלהן.

"ואכן התיאום נשא פרי, כפי שמתואר שם בהמשך, ומחירי התרופות בכל ארה"ב עלו כתוצאה מאותם הסכמים פסולים. הסכמים אלה ודומים להם מהווים הפרה בוטה וגסה של דיני ההגבלים העסקיים של ארה"ב, ועל כן הוגשה התביעה כאמור, וראו שם את תיאור המעשים המהווים הפרות ביחס לטבע ארה"ב", כותב בעלי המניות ליו"ר דירקטוריון טבע.

לאחר שנוהלו מספר הליכים בבית המשפט הפדרלי בקונטיקט, התיק הועבר לבית המשפט הפדרלי של המחוז המזרחי של פנסילבניה. עם העברת התיק לבית המשפט בפנסילבניה, ובהתאם לחקירה שנמשכה, הוגש שם כתב תביעה מתוקן נוסף, במסגרתו צורפו לתביעה עוד מספר רב של נתבעות (חברות גנריות), והתביעה טענה כעת לתיאום מחירים וחלוקת שוק ומניעת תחרות ביחס ללפחות 15 תרופות.

בנוסף לטענות אשר הופיעו בכתב התביעה הראשון, צורפו לתביעה שלל ראיות על תיאום שבין החברות המתחרות. כך למשל, צורפו טבלאות המעידות (באופן שמרני ביותר כנטען שם) על היקפי שיחות והודעות טקסט שבין בעלי תפקיד בכירים בחברות המתחרות, שיחות שכל מטרתן הייתה תיאום והפרות של דיני ההגבלים. עוד נטען בתביעה כי בעלי תפקיד בטבע ארה"ב שוחחו עם בעלי תפקידים בחברות המתחרות במשך תקופה של שנה אחת בלבד, מחודש יולי 2013 עד יולי 2014, כ-1,500 פעמים.

ביחס לתביעה זו נכתב בפנייה ליו"ר הדירקטוריון כי "כפי שמראה כתב התביעה, לעתים אפילו לא היה דרוש תיאום וקשר ישיר בין החברות המתחרות, אלא שחלוקת השוק ביניהן נעשתה אפילו בהבנה שבשתיקה דרך לקוחות גדולים (מפיצים שלהם), אשר ידעו מתי ולמי לפנות לשם תיאום וחלוקת השוק וקביעת המחירים".

במכתב צוין כי אלה דוגמאות בודדות משלל המקרים המצוינים בכתב התביעה המצביעים על תיאום שוק ומחירים ברמה בלתי נתפסת של הפרות חוק. "את כל המעשים האמורים ביצעו נושאי משרה בכירים בטבע ארה"ב, המודעים היטב היטב ל'פליליות' או לכל הפחות להפרות חוקי ההגבלים הנובעים ממעשים אלה. מכאן שמדובר בהפרה חמורה וגסה של חובת הזהירות המוטלת על נושאי המשרה בטבע ארה"ב, חובה אותה הם הפרו ברגל גסה, תוך שהם גורמים בהפרה זו של חובת הזהירות לחברה לבצע הפרה חמורה וגסה של דיני ההגבלים העסקיים".

ההליכים המשפטיים הללו התנהלו ועדיין מתנהלים במקביל לחקירות שנמשכו, והפירוט הרב של המעשים בכתב התביעה מוכיח את היקף החקירה והגילויים שנובעים ממנה. לאחרונה, כידוע, הודיע התובע הכללי של מדינת קונטיקט, אשר כאמור מוביל את התיקים האמורים, כי במסגרת החקירות עולה בהחלט כי בוצעו גם עבירות פליליות ולא רק עוולות אזרחיות הגבליות, וכי בכוונת התובע הכללי ותובעים אחרים ככל הנראה לפתוח נגד טבע ארה"ב גם בהליכים פליליים נוכח האמור לעיל .

"מכל המתואר לעיל עולה כי לטבע נגרמו כתוצאה ממעשי ו/ו מחדלי נושאי המשרה בטבע ארה"ב עד היום נזקים של מאות מיליוני דולרים, רק בגין ההוצאות המשפטיות על ההליכים הנוכחיים, ואולם - וזה העיקר - טבע ארה"ב צפויה להינזק בסכומים של מאות מיליוני דולרים, אם לא מיליארדים, הן כפיצוי שהיא תידרש לשלם במסגרת ההליכים האזרחיים והן כקנסות במסגרת ההליך הפלילי הצפוי", נכתב בפנייה לטבע, ונטען כי "מכאן שנושאי המשרה בטבע ארה"ב אשר היו מעורבים הן בידיעה ובפועל והן בעצימת עיניים ובשתיקה, ואף נושאי משרה בטבע עצמה, אחראים כלפי החברה לכל הנזקים וההוצאות שנגרמו לה ואשר צפויות להיגרם לה נוכח כל שתואר".

עוד מודגש בפנייה כי מדובר בטענות מבוססות של מדינות באמצעות תובעים כלליים לאחר הליכי חקירה אשר נעשו על-פי ומכוח סמכות חוקית. "מכאן שיש לראות, בוודאי לעניין דרישה זו, את האמור בכתבי התביעה כראיה מינהלית משמעותית לחיוב נושאי המשרה בטבע ארה"ב ובטבע בנזקים שנגרמו ואשר עוד ייגרמו לחברה".

לטענת עורכי הדין ששיגרו את המכתב ליו"ר דירקטוריון טבע, מכל הנסיבות עולה כי לטבע ישנה עילת תביעה וזכות תביעה כלפי כל נושאי המשרה והעובדים הבכירים בטבע ארה"ב אשר יזמו או ביצעו המעשים.

"אשר על כן החברה נדרשת במסגרת פנייה זו להגיש תביעה נגד נושאי המשרה והעובדים הבכירים על הפרת חובת הזהירות שלהם כלפי החברה, כמתואר בדרישה זו על נספחיה", נכתב בפנייה.

במכתב אף מתמודדים הכותבים עם הטענה כי בשל אותם מעשים לא חוקיים נצבר לטבע רווח בתקופות מסוימות, וכי בשל כך אין מקום לפתוח בבדיקה ולפעול להגשת תביעה לשיפוי במסגרת החברה - כאשר לטענתם, טענה כזו לא תעמוד. "מדובר במעשים לא חוקיים, וחברה אינה אמורה לפעול בצורה לא חוקית, גם אם הדבר יכול להשיא לה רווחים לעת מסוימת, ואין בהשאת רווח על-ידי ביצוע מעשים לא חוקיים כדי לפטור את הצורך בבירור ובהשבת נזקים שנגרמו ויגרמו", נכתב במכתב. 

מחברת טבע נמסר בתגובה למכתב כי "החברה קיבלה את המכתב לידיה היום ותגיב לו בצינורות המקובלים".

באשר לפרשה עצמה, נמסר כי "טבע דוחה את הטענות הנזכרות בהליך ותמשיך להגן על עצמה בנחישות. טבע מספקת תרופות באיכות גבוהה למטופלים ברחבי העולם ומחויבת לעמוד בכל חוקי התחרות הרלוונטיים. טבע מקדמת תרבות של ציות לחוקים אלה ומקדישה את עצמה להתנהלות עסקית אמינה והוגנת".