הנפקת תע"א: מתכננת לרכוש חברות קטנות כדי להרחיב את הפעילות בעולם

בתעשייה האווירית מצפים שההנפקה תאפשר לחברה ליהנות מהטבות מס מתוקף החוק לעידוד השקעות הון, ממנו הוחרגה בעבר • שרי הביטחון לשעבר אביגדור ליברמן ועמיר פרץ מתחו ביקורת על החלטת נתניהו לקדם את ההנפקה, עקב חשש מחשיפת פעילויות סודיות של החברה

הראל לוקר/ צילום:  צילום :איל יצהר
הראל לוקר/ צילום: צילום :איל יצהר

בצמרת התעשייה האווירית (תע"א) לא הזילו דמעה כששר הביטחון לשעבר אביגדור ליברמן הודיע לפני כחודש על התפטרותו: שבועות אחדים לפני כן הפתיע אותם ליברמן והורה ליושב ראש החברה ולמנהל רשות החברות הממשלתיות, להקפיא את כל המהלכים שקשורים לתוכנית להנפיק 25% מהחברה.

ההחלטה של ליברמן, כפי שנחשף ב"גלובס", התבססה על חוות דעת שהגיש לו הממונה על הביטחון במשרד הביטחון (המלמ"ב) ניר בן משה שלפיה הנפקת תע"א, עלולה לחשוף פעילויות סודיות ורגישות שנעשות בחברה.

ההוראה של ליברמן הפתיעה את מנהלי תע"א ומקורות בחברה דיווחו על פנים עגומות. יו"ר החברה הראל לוקר רוצה מאוד את ההנפקה, וכך גם מנהל רשות החברות הממשלתיות ינקי קוינט.

כשראש הממשלה בנימין נתניהו הודיע שיחזיק בעצמו בתיק הביטחון, בצמרת תע"א נשמו לרווחה: לוקר, לשעבר מנכ"ל משרד ראש הממשלה, מכיר היטב את הדרך לנתניהו והוא עשה אותה אליו בחיוך. ואכן לאחר כניסתו של נתניהו לתפקיד שר הביטחון התוכנית הוצאה מהפריזר וכבר בשבועות הקרובים היא תובא לאישור ועדת השרים לענייני הפרטה. הוכחה נוספת לכך שכשרוצים, דברים קורים כאן מהר.

לוקר, לצדו של מנכ"ל  החברה נמרוד שפר והמשנה למנכ"ל המיועד וסמנכ"ל הכספים בהווה אייל יוניאן, משקיעים את מיטב מרצם לקידום ההנפקה: מבחינתם זה מהלך הכרחי למימוש תוכניות הצמיחה של החברה לשנים הקרובות, שהיא הפתרון שיחלץ אותה מהקיפאון שאליו נקלעה.

החזון: חברה בינלאומית

תוכנית ההנפקה של לוקר מתבססת על תוכניות שגובשו כבר לפני מספר שנים, אך לא יצאו לפועל. בכוונת החברה ורשות החברות להנפיק רבע ממניותיה של תע"א לפי שווי של כ-12 מיליארד שקל.

עם הכסף שצפוי להיכנס - כ-3 מיליארד שקל - החברה מתכוונת לרכוש כמה חברות קטנות בארץ ובחו"ל כדי לשפר את יכולותיה התחרותיות בעולם תוך הפיכתה, לפחות לפי החזון של לוקר, לחברה גלובלית.

בתע"א מצפים שההנפקה תוביל להקלות בנטל הרגולציה שחל עליה כיום בהיותה חברה ממשלתית, ותאפשר לה לשוב וליהנות מהטבות מס משמעותיות שניתנות לחברות הייטק מייצאות מתוקף החוק לעידוד השקעות הון.

מדובר בהטבות מס בהיקף של עשרות מיליוני שקלים בשנה שלא ניתנות לה כיום בשל החלטה שקיבלו משרדי הכלכלה והאוצר לפני מספר שנים על החרגת החברות הביטחוניות הישראליות מהחוק לעידוד השקעות הון. למרבה האבסורד, המתחרה הגדולה של תע"א, אלביט מערכות ממשיכה ליהנות מההטבות האלה, כי היא לא ממשלתית. הניסיונות של ראשי תע"א בשנים האחרונות לשנות את ההחלטה כשלו, והנפקת החברה יכולה להיות עבורם הדלת האחורית שדרכה ניתן לשוב וליהנות ממנעמי החוק לעידוד השקעות.

שינוי ברצף הדי. אן. איי

אמש הופיע לוקר לפני באי כנס שערך מכון הורביץ לניהול אסטרטגי בפקולטה לניהול שבאוניברסיטת תל אביב, והתייחס באופן פומבי ונדיר לתכניותיו בתע"א. "אנחנו חייבים לצאת להנפקת מיעוט, היא הכרחית לכל המטרות שאנחנו עומדים לפניהן, ואנחנו צריכים הון. אין שום סיבה לגייס אג"ח, הלוואות, לשלם בסביבת ריבית עולה ועלויות מימון. אני רוצה שכל אחד מהאזרחים בישראל יקרא את התוצאות של תע"א בעיתון. אני רוצה את התשואה להון, אני רוצה את רווח המנייה, אני רוצה שתע"א תהיה חברה עסקית, שקופה עם חובות גילוי של רשות ניירות ערך", אמר לוקר.

לוקר משוכנע שתע"א זקוקה לשינוי ברצף הדי.אן.איי שלה, כדי שתוכל לצמוח ולהתמודד עם התחרות הקשה. הוא מעריך שהשינוי בחברה יתחיל כשכללי השקיפות המתחייבים במסחר בבורסה יחולו על החברה. "רק ככה, עם החרב הזאת של מדידה בכל יום של מחיר מניה, ועוד דברים שחלים עם חברה בסדר גודל כמו שלנו ונסחרת בבורסה, נהפוך את הדי.אן.איי שלה, כך שהוא לא יהיה תלוי יותר באף אדם, לא ביושב ראש כזה ולא במנכ"ל כזה", אמר אתמול.

הוא הוסיף עוד כי "מדינת ישראל לא תאבד אף פעם שליטה על תע"א, אף אחד לא יחזיק בה מעל ל-5%. זו לא שיטת הסלאמי (חלוקה בשלבים של החברה - י.א), הממשלה לא תעביר שליטה בגוף כזה חשוב".

החשש ממכירת השליטה בחברה ב'שיטת הסלאמי' הוביל את שר הביטחון לשעבר עמיר פרץ לפרסם מוקדם יותר אתמול פוסט בפייסבוק, שבו הוא יצא נגד ההנפקה המתוכננת. "למרות שמדובר רק בחלק מהמניות - אנחנו מכירים את שיטת הסלאמי: הפרוסה הזאת רק תגביר את התיאבון של בעלי ההון שששים להזדמנות להשתלט על נכס. ההנפקה תפגע גם בביטחונם התעסוקתי של רבבות עובדי תע"א ותיצור סיכון ממשי לדליפת מידע ביטחוני רגיש שקשור לפרויקטים אזרחיים וצבאיים לידיים הלא נכונות. יש נכסים שלא מוכרים וקונים בכסף, וביטחון המדינה הוא אחד מהם", כתב פרץ.

לא ברור אם באופן מתוזמן, באותו הזמן העלה שר הביטחון עד לפני כחודש, ליברמן פוסט שבו הוא תקף את קידום ההנפקה. "חוות דעת מקצועית של גוף ממלכתי המופקד על הביטחון ועל אבטחת המידע בתעשיות הביטחוניות של ישראל קובע חד-משמעית כי התעשייה האווירית חייבת להישאר בידי המדינה. היא צריכה לעבור תהליך של התייעלות, אבל אסור להנפיק נכס צאן ברזל של האומה בידיים פרטיות", כתב ליברמן.

בכיר בתע"א הגיב על הפוסטים של ליברמן ופרץ ועקץ: "ראש הממשלה שלנו מבין בביטחון לא פחות טוב מליברמן ומפרץ, אבל עכשיו התברר שהוא יותר טוב מהם בקבלת החלטות כלכליות".

דייט עם משקיעים

מוקדם יותר השבוע גם יו"ר ועד העובדים בחברה יאיר כץ העביר מסר לכלל העובדים: בלעדינו ההנפקה לא תתקדם.

ככל הידוע, בינתיים לא מתקיימת הידברות בין ההנהלה לבין הוועד על סוגיית ההנפקה, והצדדים שקועים במשא ומתן לקראת איחוד החטיבות האזרחיות שצפוי לתחילת השנה. כמה סעיפים שנדונו בשבועות האחרונים בין הצדדים כבר יצאו לגופים אחרים בממשלה, קרוב לוודאי בניסיון לייצר תשתית להתחייבויות עתידיות.

ברקע של כל אלה, בכירים בענף מרימים גבה על העיתוי שבחרה הנהלת תע"א לקדם את ההנפקה, ולא מבינים מה בוער ללוקר: ברבעון האחרון הפסידה החברה כ-20 מיליון דולר; ההנהלה והוועד עסוקים בהרתעה הדדית וזאת בזמן שהיא סובלת מנפיחות ומבעיות יעילות. אלה מצבים שלא תורמים לסקס אפיל של חברה שיוצאת להנפקה וזקוקה לסנטימנט חיובי מצד המשקיעים.