פרשת השחיתות במינוי שופטים עלולה לגרום לשפל באמון הציבור במערכת המשפט

השופטים ומערכת המשפט יונקים את כוחם ואת הלגיטימציה שלהם לחרוץ דין, לקבוע גורלות ולעצב את פני החברה, משמם הטוב ומהידיעה שהם ישרים כסרגל • למרבה הצער, כמה תפוחים רקובים עלולים ליצור רושם שסל התפוחים כולו רקוב • פרשנות

בית המשפט העליון / צילום: גיל יוחנן
בית המשפט העליון / צילום: גיל יוחנן

כשמשווים את החשדות שחוקרת המשטרה בפרשיית השחיתות לכאורה במערכת המשפט, לכמות ולמגוון השמועות שהסתובבו בנוגע אליה בימים האחרונים ברשתות החברתיות ובוואטסאפ, ממדי הפרשה עשויים להיראות קטנים ממה שהיה נדמה. אולם כשמסתכלים על החשדות שנחקרים במנותק מהשמועות, הם חמורים מאוד.

הציפייה משופטים במדינת ישראל היא שהם יהיו נקיים מכל רבב, שיקפידו על קלה כחמורה בהתנהלותם. השופטים ומערכת המשפט יונקים את כוחם, את עוצמתם, את הלגיטימציה שלהם לחרוץ דין, לקבוע גורלות ולעצב את פני החברה, משמם הטוב ומהידיעה שהם ישרים כסרגל. כדי שהשופטים יהיו נקיים מרבב, גם הליך מינויים לשיפוט חייב להיות טהור. והנה, קם אתמול עם ישראל בבוקר למציאות חדשה ומדאיגה, והוא למד מהודעת המשטרה כי קודש-הקודשים הזה של מינוי שופטים חולל לכאורה בצורה בוטה, וכי אי-אפשר לסמוך על אף אחד. כך, אתמול (ד') נחשף כי אפי נוה נחקר בלהב 433 (יאח"ה) בחשד לביצוע עבירות מתחום טוהר המידות בקשר למינוי שופטים. אחד מכיווני החקירה הוא שוחד מיני. 

דווקא עכשיו חשוב מאוד להבהיר כי החקירה עוסקת בשני מקרים בלבד של שופטים שמונו, לפי החשד, בתמורה לשוחד. ל-99% משופטי ישראל אין כל קשר למקרה הזה. בנוסף, בשלב כה ראשוני של החקירה, כדאי גם להיזהר מלהעניק לה הזאת סופרלטיבים ולצאת בכותרות בומבסטיות. הרי רק ביום שלישי האחרון התברר סופית ורשמית כי חקירה אחרת במערכת המשפט, זו שעסקה כביכול בהצעה מושחתת של ניר חפץ לשופטת הילה גרסטל - והתפוצצה בקול גדול כאילו הייתה פרשת השחיתות הגדולה בתולדותינו - היא לא יותר מ"כלום ושום דבר".

למרבה הצער, טבעם של כמה תפוחים רקובים הוא שהם עלולים ליצור רושם שסל התפוחים כולו רקוב. בין אם החשדות שנחקרים היום יתבררו כנכונים - ואנחנו רחוקים מהנקודה הזאת - ובין אם לאו, עצם קיומה של החקירה הזאת והדיבור עליה עלולים להביא לירידה משמעותית באמון הציבור במערכת אכיפת החוק ובבתי המשפט, אמון שגם ככה נמצא בשפל. וזוהי הסכנה הגדולה. כפי שמאז פרשיית השחיתות של רות דוד, פרקליטת מחוז תל-אביב (פלילי) לשעבר, המואשמת בפרשת רונאל פישר, אמון הציבור בפרקליטות נפגע קשות - כך גם הדימוי של מערכת המשפט עלול לסבול מכה קשה בשל הפרשה שנחקרת כעת.

פוליטיזציה מוגזמת

על כל פנים, דבר אחד כבר ברור - הפוליטיזציה שפשתה בוועדה לבחירת שופטים, חייבת להיפסק. הפוליטיזציה הזאת נגרמה בשל הברית שיצרו שני נציגי לשכת עורכי הדין בוועדה, עם ארבעת הפוליטיקאים חברי הוועדה, ובראשם שרת המשפטים איילת שקד. ברית זו גרמה להחלשה משמעותית ביכולת של שלושת שופטי העליון בוועדה להשפיע על זהות השופטים שימונו לעליון וגם לערכאות הנמוכות.

בעוד שבעבר שופטים נבחרו וקודמו על סמך כישוריהם ומקצועיותם כמשפטנים, מאז בואה של שקד, שופטים - בטח לבית המשפט העליון - מונו לעתים באופן מוצהר על סמך תפיסת עולמם ובעיקר בזכות ההבטחה הגלומה בהם שלא להפריע לממשלה ולכנסת לפעול ככול העולה על רוחן. אז נכון שבעבר שופטי העליון לא היססו לקדם בתוך המערכת שופטים שבאו מהעולם שלהם. מתמחים ועוזרים משפטיים של שופטים, למשל. אולם לפחות ברמה ההצהרתית, איש לא העז לומר ששופט מקודם בזכות תכונות שאינן קשורות ישירות למשפטנות שלו. ואל תזלזלו בהצהרות ובמילים - הן מעצבות מציאות.

ויודגש - אין חלילה קשר ישיר בין הפוליטיזציה במינוי שופטים לבין המינויים המושחתים לכאורה, אבל הפוליטיזציה הזאת, העוצמה המוגזמת שצברו חלק מהשחקנים בוועדה, היוותה קרקע פורייה לשחיתות לכאורה.

חיזוק מחיות

במכתב ששלחה אתמול נשיאת בית המשפט העליון, השופטת אסתר חיות, לשופטים ולרשמים שמכהנים בבתי המשפט ברחבי הארץ, היא ציינה כי הפרשה הנוכחית היא "אתגר נוסף שעמו אנו נדרשים להתמודד".

בשעה לא פשוטה זו, כהגדרתה, ביקשה חיות לחזק את ידי השופטים וקראה להם לעמוד איתן, להאמין בעצמם ולהמשיך למלא באמונה את התפקיד החשוב כמשרתי ציבור. יש לקוות שהאמונה במערכת המשפט תמשיך להיות גם נחלתו של הציבור הרחב. כי אחרת, אנא אנו באים. 

חזקת החפות: חקירת המשטרה בעניין זה נמצאת בראשיתה. יודגש כי כל המעורבים בה ובהם אפי נוה הם בחזקת חשודים וזכאים ליהנות מחזקת החפות.