ברקע הדרמה בבזק: בי קומיוניקיישנס יצאה לגיוס של 150 מיליון שקל בהנפקת מניות

הגיוס נועד לייצב את ביקום ולאפשר את מכירת השליטה בה במחיר גבוה מההצעה הנוכחית של קרן סרצ'לייט • בעלת השליטה אינטרנט זהב לא צפויה להשתתף בהנפקה והחזקתה תדולל ל-51% • ההצעה הנוכחית של סרצ'לייט משקפת תספורת של 26% לאג"ח אינטרנט זהב

ירידת מניות בזק / צילום בנין: איל יצהר, רקע: shutterstock, עיבוד תמונה: טלי בוגדנובסקי
ירידת מניות בזק / צילום בנין: איל יצהר, רקע: shutterstock, עיבוד תמונה: טלי בוגדנובסקי

חברת ההחזקות בי קומיונקיישנס  (ביקום) יצאה היום למהלך של הנפקת מניות שנועד להרגיע את הסערה בפירמידה החולשת על קבוצת התקשורת בזק, באמצעות הבטחת יציבותה הפיננסית של ביקום בשנים הקרובות. 

בד בבד, התחדשו הבוקר המגעים למכירת מניות השליטה בביקום לידי הקרן הזרה סרצ'לייט, שמציעה תמורתן 390 מיליון שקל (מחיר של 20 שקל למניה). זאת לאחר שבשנה האחרונה נפלה מניית ביקום בכ-70% על רקע החולשה במניית בזק 

באינטרנט זהב , החברה האם של ביקום, ינסו למנף את ההנפקה לשיפור המחיר בהצעה לרכישת ביקום, בעקבות החיזוק הצפוי ביציבותה הפיננסית של החברה הבת. ביום חמישי הודיעה אינטרנט זהב, חברת ההחזקות שבראש פירמידת בזק, על כניסה למו"מ עם מחזיקי האג"ח שלה לקראת הסדר חוב.

כפי שהוערך ב"גלובס" בשבוע שעבר, הודיעה היום ביקום על יציאה לגיוס הון של  140-160 מיליון שקל. ביקום מנוהלת על ידי עמי ברלב, שהיה קודם לכן יו"ר אינטרנט זהב ונכנס לתפקיד המנכ"ל בסוף שבוע שעבר לאחר שדורון תורג'מן, שניהל קודם את אינטרנט זהב וביקום - החליט להתמקד בניהול אינטרנט זהב. זאת, כפי שפורסם לראשונה ב"גלובס", על רקע ניגודי העניינים האפשריים בין שתי החברות במסגרת תהליך של הסדר חוב באינטרנט זהב.

נראה שאינטרנט זהב, על רקע מצוקת הנזילות שלה עצמה, לא תשתתף בהנפקה הנוכחית של ביקום. ל"גלובס" נודע כי רוב מוחלט של בעלי האג"ח באינטרנט זהב אינם מעוניינים שהחברה תשתתף בהנפקת המניות של ביקום. במצב זה, השלמה מוצלחת של ההנפקה תדלל את חלקה של אינטרנט זהב בביקום מ-64.8% לכ-51%, כך שהיא עדיין תישאר בעלת השליטה בביקום.

בשבוע שעבר נכשל מכרז שערכה אינטרנט זהב למכירת חלקה בביקום, אולם לאחר מכן חזרה אחת המתמודדות במכרז (הקרן הזרה סרצ'לייט) לתמונה - והיא מציעה כעת לרכוש את השליטה בביקום במחיר של 20 שקל למניה. דילול חלקה הצפוי של אינטרנט זהב בביקום לא צפוי להרתיע את הרוכשת הפוטנציאלית, משום שסרצ'לייט מעוניינת בשליטה בביקום ופחות מתמקדת בשיעור ההחזקה.

עם זאת, באינטרנט זהב ינסו כאמור להביא לשיפור הצעת סרצ'לייט או גורמים אחרים לרכישת מניות השליטה בביקום, על רקע השיפור הצפוי ביציבותה הפיננסית לאחר ההנפקה. הצעתה הנוכחית של הקרן הזרה משקפת תספורת של 27% על חוב האג"ח של אינטרנט זהב, העומד על כ-728 מיליון שקל (בתוספת המזומנים שבקופתה).

על פי הדיווח של ביקום לבורסה היום, מתכננת ביקום להנפיק עד 8 מיליון מניות (כ-21% מהון המניות של ביקום לאחר הגיוס) במסגרת מכרז פרטי שמתבצע בישראל, למשקיעים מוסדיים - הן מקומיים והן זרים.

הנפקת מניות ביקום
 הנפקת מניות ביקום

מחיר מינימום נמוך כטקטיקה להגברת ביקושים

המכרז נפתח היום ונראה כי ההתעניינות גדולה; מחיר המינימום נקבע על 14 שקל בלבד, אך מחיר מניית ביקום במסחר בשעות הצהריים נע סביב 20 שקל. נראה כי מחיר המינימום נקבע כטקטיקה במכרז, על מנת להגביר את הביקושים ובכך להביא לעליית מחיר המניה.

מכל מקום, בחברה לא יסתפקו במחיר המינימום וההערכה היא שביקום מבקשת לגייס סכום של 140-160 מיליון שקל (לעומת 112 מיליון שקל שמשקף המחיר המינימלי שנקבע), כלומר לפי מחיר של 17.5-20 שקל למניה.

ככל הידוע, רוב המוסדיים הישראלים הגדולים מתעניינים בהשתתפות בהנפקה. מדובר, מן הסתם, בגופים שרובם, אם לא כולם, גם מחזיקים באיגרות חוב של ביקום ושל אינטרנט זהב. ההנפקה, כאמור, פתוחה גם לגופים זרים כך שלא מן הנמנע שהגופים שהתעניינו ברכישת מניות ביקום מאינטרנט זהב יוכלו להשתתף בה ולרכוש מניות, במגבלות הקיימות.

מבנה הפירמידה של קבוצת בזק
 מבנה הפירמידה של קבוצת בזק

החוב של ביקום למחזיקי האג"ח שלה (בשתי סדרות שונות) עמד בסוף הרבעון השלישי על כ-2.5 מיליארד שקל, והמח"מ של סדרה ג' הוא כ-4.6 שנים. לאחרונה הופחת דירוג החוב של ביקום מ-A2 ל-A3, וחברת הדירוג מידרוג ציינה כי ההורדה היא בשל "היחלשות משמעותית בתזרים הדיבידנדים מהחברה הבת בזק, במידה המחלישה את נזילות החברה ואת יחסי שירות החוב". עם זאת במידרוג הוסיפו כי רמת הנזילות של ביקום "סבירה". מכל מקום נראה שבביקום מעדיפים לנצל את ההזדמנות לגייס הון במטרה לחזק את המאזן ולהקטין את הסיכון מול מחזיקי האג"ח. ההנפקה צפויה לייצר לביקום "שקט" בהקשר זה עד סוף 2021.

מעבר לכך, ביקום מחזיקה כיום ב-1.34% ממניות בזק מעבר לנדרש בהיתר השליטה בחברה (26.34% לעומת הדרישה להחזיק 25%), אותן היא תוכל למכור במקרה הצורך. כיום שווי השוק של המניות "החופשיות" הוא כ-128 מליון שקל. עמי ברלב, מנכ"ל ביקום, מסר היום: "הגיוס מיועד לחזק את תזרים המזומנים של החברה ולאפשר לה יתרות נזילות עד לנובמבר 2021 גם ללא הנחת דיבידנדים או מקורות אחרים נוספים".

יצוין כי כבר כיום בקופת החברה מזומנים בהיקף של כ-600 מיליון שקל באופן המספק לשירות התחייבויותיה של החברה עד לשנת 2020 (כולל), גם ללא הנחת דיבידנדים או מקורות אחרים נוספים. החברה איתנה ובעלת נכס בסיס איתן ואיכותי ביותר, כאשר ההנפקה צפויה לאפשר לחברה יתרות נזילות מספקות על פני מספר שנים תוך שימור והגנה על נכס הבסיס שלה, לטובת כל מחזיקי העניין בה".

מניית ביקום צנחה 70% בשנה האחרונה
 מניית ביקום צנחה 70% בשנה האחרונה

בתוך כך, היום פורסם זימון לאסיפת אג"ח של אינטרנט זהב במטרה למנות נציגות משותפת לשתי סדרות האג"ח (ג' ו-ד') לקראת הדיונים עם החברה על הסדר חוב. גורם מבין מחזיקי האג"ח טען היום כי לפי שעה אין בכוונתם להשתלט על החברה ולנהל את מכירת מניות ביקום בעצמם אלא "רוצים לעבוד יחד עם תורג'מן כדי למצות את תהליכי המכירה וכדי שהתהליך יהיה שקוף לבעלי האג"ח. מחזיקי האג"ח הגדולים מבינים את החשיבות שבהשארת תורג'מן לניהול תהליך המכירה וירצו שהנציגות תעבוד מולו". מי שמסתמן כמועמד לעמוד בראש הנציגות הוא אדוארד קלר, לו ניסיון רב בהסדרי חוב בשוק המקומי. 

אינטרנט זהב חייבת למחזיקי האג"ח שלה כ-728 מיליון שקל וכאמור הודיעה בשבוע שעבר על עצירת תשלומי האג"ח ופתיחה במגעים על הסדר. מידרוג הורידה את דירוג החוב של אינטרנט זהב מ-Ba2 ל-Ca והותירה את הדירוג תחת בחינה, וזאת על רקע הערכה לכשל פירעון צפוי ברמת ודאות גבוהה.