"הפרלמנט של טל" נפתח עם שתי מועמדות פריימריז של הליכוד

"הפרלמנט של טל" נפתח בערוץ הטלגרם של "גלובס" - גלובס מצביעים כלכלה ביום שישי האחרון בהנחיית • האורחות הראשונות - מיכל שיר ועו"ד איילת גלילי, מועמדות בפריימריז של הליכוד • מה עו"ד גלילי חושבת על השר לוין ואיך שיר תדאג לעובדים?

טלגרם / צילום: שאטרסטוק
טלגרם / צילום: שאטרסטוק

בשיחת "הפרלמנט של טל", בשישי בבוקר, בערוץ הטלגרם "גלובס מצביעים כלכלה" אירחנו שתי מועמדות בפריימריז של הליכוד, מיכל שיר, מייסדת המכון להכשרה פוליטית ומובילה בתחום ההסברה ועו"ד איילת גלילי סגנית יו"ר נעמת וחברה בועדת חוקה בליכוד שיר וגלילי מתמודדות בפריימריז במחוז תל-אביב על המשבצת שתהיה מקום 29 ברשימת הליכוד לכנסת.

מיכל שיר
 מיכל שיר

על תפקיד חבר/ת הכנסת במחוז תל-אביב מתמודדים 8 מועמדים שונים, בין השאר גם אנשי ליכוד ותיקים כסיני קהת ונפתלי בן סימון וגם מתמודד שם ראש לשכתו לשעבר של נתניהו דוד שרן, אחד החשודים (ומומלצי סיכום משטרתי) בפרשיית הצוללות וכלי השיט. כך שהמשימה שלהן מורכבת במיוחד: להיבחר ראשונה בהצבעה של 3770 חברי מרכז הליכוד.

איילת גלילי
 איילת גלילי

לפניכן, השיחה כפי שנוהלה בשידור חי בקבוצת הטלגרם, לעיניהם של המוני עוקבים וחברים בערוץ של גלובס, ביום שישי בבוקר:

טל שניידר: ספרו לנו קצת על עצמכן.

מיכל שיר: "מיכל שיר בת 39, 24 שנים פעילה במפלגת הליכוד ופועלת כל חיי למען מדינת ישראל וארץ ישראל. מילאתי תפקידים מגוונים בכנסת ועם בכירי המפלגה, בין היתר, דוברת בוועדת הכנסת, עבודה עם בנימין נתניה , עם גדעון סער ועוד. ייצגתי את ישראל במשלחות רשמיות בעולם וייסדתי, לפני 10 שנים, את המרכז הישראלי להכשרה פוליטית, שהכשיר רבים מהיועצים בכנסת, ממשלה וגופי התקשורת".

"שני הנושאים העקיים שבכוונתי לעסוק בהם הם: הפחתת היקף ההלוואות. היום הציבור לא פותח את החודש, שלא נדבר על מסיים אותו. לרוב זה עקב לקיחת הלוואות. הדבר השני, הוא מלחמה בלתי מתפשרת בנסיון הפיכת ישראל למדינת כל אזרחיה. השתלטות הפליטים ואי הסדרת נושא החיים המשותפים עם הציבור הערבי"

איילת גלילי: "ב-7 השנים האחרונות אני משמשת כיו"ר סיעת הליכוד בנעמת. עוסקת בנושאים חברתיים ובקידום חקיקה חברתית.. כרגע על הפרק תיקון חקיקה שיזמתי בחוק שכר שווה לעובד ולעובד"

שניידר: מיכל את כתבת בעמוד שלך "הפסקת התלות במתן הלוואות". למה הכוונה? שכוחם של אנשים להישען על הלוואות יפחת?

שיר: "בארה"ב ובחלק ממדינות ארופה. נהוג לקבל משכורת אחת לשבוע או אחת לשבועיים. דבר כזה מאפשר לאזרח לנהל תזרים מזומנים קל יותר. בישראל סומכים על האזרח שהוא יכול להתנהל תזרימית במשך 30 יום. דבר שלא כל כך עובד. אם למשל, אדם תקוע וזקוק ל-1000 ש"ח באמצע החודש. הוא תקוע. יש לו את הכסף, הוא רק פוגש אותו בסוף החודש ואז לוקח עוד הלוואה ונכנס בעצם למעגל שקשה לצאת ממנו. ברגע שעוברים להתנהלות תזרימית של קבלת משכורת אחת לשבוע/ שבועיים . מתרגלים לניהול תזרימי אחר שקל יותר להשתלט עליו".

שניידר: איילת, את יכולה לתת דוגמה ספציפית להצעת החקיקה שלך?

גלילי: "חוק שכר שווה לוקה בחסר כיוון שכרגע עדיין בשנת 2019 נשים רבות מרוויחות פחות מגברים באותו תפקיד. בתיקון שיזמתי נטל ההוכחה יעבור למעסיק כך שיהיה יותר יהיה יותר קל לנשים מופלות לתבוע ועל המעסיק תחול האחריות להוכיח שהוא אינו מפלה. חבריי בליכוד תומכים בתיקון. לצערי הוא נתקע מסיבות טכניות אם כי צריך להסביר שעדיין קיימת אפליה בשכר ואין מדובר בהתערבות בשוק החפשי.

שניידר: שאלה במקביל לשתיכן, יש לא מעט אנשים שכתבו טורים ודעות שהכנסת ה-20 היתה יותר מדי פמיניסטית. קראתי כותרות כאלה: " בכנסת ה-20 הפמיניסטיות ירדו מן ירדו מהפסים " - האם אתן חושבות שהיתה הגזמה או איפה אתן רוצות לשפר בנושאים מגדריים?

גלילי: " יש עדיין הרבה מה לתקן ויחד עם זאת צריך לרתום את הציבור למאבק באופן נכון ולא לבדל ציבור או מגדר מסויים. שיוויון הזדמנויות, זה אינטרס חברתי של כולם".

שיר: "אני די בטוחה שאיילת ואני נסכים על הנושא. כל עוד אין שוויון בשכר, בתנאים לנשים, כל עוד האלימות כלפי נשים משתוללת באחוזים מפחידים, כל עוד הסטטיסטיקה של ילדות ונשים בכל הנוגע לפגיעה מינית היא סטטיסטיקה קשה. אין דבר כזה "יותר מדי פמיניסטית".

שניידר: שאלה למיכל, האם הזיהוי שלך עם גדעון סער מזיק לך בפריימריז הנוכחיים, את חשה בשטח בעיה ושיח בנושא?

שיר: "גדעון סער, מעבר להיותו מנהיג ושר שעשה רבות למען הציבור הוא גם כח חשוב ואיכותי לנבחרת הליכוד. הוא גם חבר טוב והייתה לי הזכות לעבוד איתו. סיימתי את עבודתי עם גדעון לפני 15 שנה ומאז הקמתי חברה שמכשירה בישראל ובחו"ל עבור מקצועות הפוליטיקה. לפני כן עבדתי גם עם בנימין נתניהו שהוא ראש הממשלה ויהיה ראש הממשלה ומנהיג בקנה מידה בינלאומי ואני גאה על כך".

שניידר: אחד המתמודדים מולכן, הוא דוד שרן, מי שהיה רלש נתניהו, וחשוד כיום בפלילים. אין בכך בעיה לדעתך? האם זה לא פוגע בליכוד?

גלילי: "הליכוד הוא מפלגה דמוקרטית ואם חוקת הליכוד אינה פוסלת מישהוא מלהתמודד זו זכותו . אני סומכת על הבוחרים שיבחרו את המועמדת הטובה ביותר שזו אני".

שיר: "לכל אחד מהמועמדים יש את השיקול שלו להתמודדות. אני לא יודעת מה השיקולים של דוד. אנחנו חברים מזה 20 שנה ומוקדם מכדי לדעת לאן הדברים יובילו או מה תהיה השפעתם."

שניידר: אני אקשה. ומוזמנות שתיכן לענות. ראש הממשלה , יו"ר מפלגתכן חשוד בפלילים. אתמול פורסם בערוץ 2, שמקורבו של נתניהו נתן אשל, מקדם את שרן. הוא רץ מולכן. האם אינכן רואות בעיה בכך שחשדות בפלילים נהיו דרך כניסה לכנסת ו/או מקום להישאר בו. איפה נקיון הכפיים?"

שיר: השאלה עצמה היא בעייתית ואני אסביר. לא הוגש דבר נגד ראש הממשלה ועצם השיח בתקופת בחירות של "עשן בלי אש" היא בעייתית. לא הוגש כלום ולא נקבע כלום ולכן כל דיון בנושא מבחינתי משרת כעת את האופוזיציה ומהווה תעמולת בחירות שלילית נגד הליכוד וראש הממשלה. יש תחושה כי מזמזמים לציבור כחלק מתעמולה נגטיבית מהבוקר ועד הלילה ומייצרים מצג שווא שיש משהו כשנכון להיום אין כלום. אני יכולה להרגיע ולומר שבנימין נתניהו יהיה ראש הממשלה והליכוד ישאר בשלטון כי הציבור יודע מה נכון ובסוף יש מדינה לנהל".

גלילי: "צריך לזכור שאדם הוא חף מפשע כל עוד לא הוכח אחרת..וזו דעתי גם כעו"ד"

שניידר: הציבור הרחב מכיר את הפריימריסטים שמתרוצצים בחוגי בית וצריכים לשכנע 120 אלף מתפקדי ליכוד. אבל השיטה כרגע בליכוד, בפריימריז של 2019 היא כזו שמתמודדות במחוזות - כמו שתיכן שמתמודדות במחוז תל-אביב - צריכות לעבוד ולשכנע כ 3770 חברי מרכז. זה קמפיין מסוג שונה לחלוטין. מאשר קמפיין פריימריז רחב. אתן יכולות לספר קצת על הפעילות מאחורי הקלעים, מה אתן עושות, עם מי אתן מדברות, נפגשות. מוזמנות לחלוק קצת חוויות מן החודש/חודשיים הנוכחים האלה, שמתרחשים אחת ל-4 שנים.

גלילי: "זו שיטה מעולה עבורי ועבור אנשים שאינם מגייסי תרומות עדיין. אני פונה באופן אישי לכל אחד ואחד וזה כיף. כיוון שהתמודדתי בעבר בפריימריס פתוחים אני יכולה לומר שההרגשה היא יותר אישית ואני מקבלת הערכה גדולה על העשייה רבת השנים".

שיר: "הגוף הבוחר שלנו הם חברי מרכז הליכוד. אנשים שקודם כל משרתים את הציבור, כל אחד באזורו. הם מכירים את המפלגה ואכפת להם מאוד מהנעשה בליכוד ובמדינה. ולכן, להפגש איתם, להסביר ולגייס אותם זו המשימה והיא מהנה מאוד. יש במרכז הליכוד חברים שהולכים איתי כבר 24 שנים. מכירים ויודעים בדיוק מי אני ומהם דעותי".

שניידר: אתן יכולות לספר על מפגשים? מה אנשים מבקשים ממך? יושב מולכן חבר מרכז, מה עולה על הפרק? מחירי דיור הלוואות, מחירי עופות/גבינות?

שיר: "תלוי לאיזה מגזר הוא משתייך. למשל, נושא עיירות הפיתוח. תקציבים ליצירת מקומות עבודה איכותיים לצעירים. רבים מהם רוצים לדעת מהם העמדות הכלכליות והמדיוניות. הם רוצים לוודא שהם שולחים לכנסת נציג שאכן מייצג את עמדותיהם. אם מדובר בחברים מיהודה ושומרון אז כמובן כל הקשור לנושא החלת החוק הישראלי ביהודה ושומרון. חברי המרכז לא עושים חיים קלים למועמדים ודורשים לדעת האם המועמד יודע לעבוד. לשמחתי, אחרי 20 שנות עבודה במערכת הפוליטית והכשרת אינסוף יועצים ואנשי מקצוע במערכת הפרלמנטרית, הפוליטית והתקשורתית הם יודעים שאני יודעת גם מה אני רוצה לעשות וגם יודעת לבצע זאת הלכה למעשה". 

גלילי: "אני יכולה לומר שלאנשים מאד חשובים הנשואים החברתיים. זה שינוי כי בעבר בתנועה עיקר הנושאים נגעו לתחום המדיני ונושאים חברתיים נדחקו הצידה.אני שמחה שהיום הנושאים החברתיים שמאד נוגעים לליבי ולעשייה היומיומית שלי על סדר היום ומאד חשובים לבוחרים. גם לחבריי ביו"ש חשובים מאד נושאים חברתיים. חינוך, סלילת כבישים וכדומה". 

שניידר: מיכל - מה עמדתך בנושא החלת החוק ביו"ש? על כל השטח או על התנחלויות בלבד ?

שיר: "החלת החוק הישראלי על כל שטחי יו"ש. זה לא עניין של להבחר. אידיאולוגיה היא לא "שבשבת". החלת החוק על השטחים היא קריטית עבור מדינת ישראל. לא יתכן שציבור שלם מופלה לרעה". 

גלילי: גם אצלי, כמובן החלת החוק הישראלי

דני זקן: בוקר טוב, משחיל שאלה ברשותכן. אם תהיה אפשרות בחירה בין שתי קואליציות בראשות הליכוד, עם המרכז או עם הימין והחרדים. מה ההעדפה שלכן? בשנים האחרונות נדמה שמשקלם של החילונים/ליברלים בליכוד קטן והולך. אתן לא שותפות לראייה הזו?

גלילי: "עם הימין והחרדים. ולראייה הקואליצייה ב-4 השנים האחרונות היתה מהיציבות שידענו. אני סומכת על ראש הממשלה שידע לנהל מו"מ אחראי וכזה שיתאם לרצון הבוחר"

שיר: "נשמח לשניהם. הליכוד היא מפלגה רחבה שיש בה זרמים חילונים , דתיים ואנשים מכל הקשת מהמרכז ימינה. יש מקום לכולם. הימין החדש מציג דבר שכבר קיים, מפלגה של חילונים ודתיים. זוהי מפלגת הליכוד ולכן אני מזמינה את הציבור להצביע למפלגת הליכוד שמכילה בתוכה את מגוון הסקטורים מהמרכז ימינה. אין טעם לעסוק עכשיו במו"מ קואליציוני. הציבור צריך להבין שמפלגות נישה קטנות עלולות לייצר ממשלה לא יציבה. לכן, צריך להצביע למפלגץ ימין אחת. הליכוד מורכב מחילונים ודתיים. הרבה יותר פתוח וליברלי מהליכוד שהכרתי לפני 20 שנה."

שניידר: שאלה נוספת, שקיבלתי מגולש של גלובס באחת הקבוצות: דעתכן על פרשיית אפי נווה, והקשרים שלו לפעילים/ות בולטים בליכוד. איילת את עורכת דין, זה משליך על תדמית המקצוע. מיכל, גם במקרה שלך אני בטוחה שחשוב לך ההשפעה והקשרים עם ציבור המשפטנים.

גלילי: "לעניין אפי נוה, אין קשר לליכוד. הפרשייה עדיין בגדר חשדות. לדאבוני הדבר משליך על שמם הטוב של עו"ד ושופטים רבים. יחד עם זאת ברור וידוע שכל מערכת המשפט בישראל צריכה לעבור רפורמה מקיפה. בנושא זה אני מחזקת את ידיו של השר לוין שבאופן עיקבי מתריע על כשלים רבים במערכת בתי במשפט בישראל ובוועדה לבחירת שופטים. בהחלט.יריב לוין יהיה שר משפטים מצויין".

שיר: "פרשת נווה מטלטלת ומצערת. אני מציעה שנמתין לראות לאן הדברים יובילו וודאי שלא אוכל להגיב על קשרים כאלה ואחרים שטרם הוכחו". 

שניידר: טוב. ועכשיו שאלת סיום. מיכל, נודע לי אתמול בלילה שאת בתו של מייסד אצבעוני. מודה שלא הייתי מודעת לכך. ספרי לנו קצת על איך זה לגדול בבית עם הגליונות האלה. ומשהו מילדותך, מביתך, מן הבית הספרותי והיצירתי המקסים הזה. שתתפת בכתיבה של הגליונות? נשאלת לדעתך על ידי אבא?"

שיר: "אבי , מיכאל שיר ז"ל, ייסד את עיתון הילדים הראשון בישראל אצבעוני. אצבעוני היה יישות אצלי בבית. כמו עוד אח שגדלים איתו. אבי, היה מספר סיפורים מרתק שברגע שהיה פותח את פיו, אי אפשר היה שלא להקשיב. הוא הטיל קסם על ילדים ולשמחתי הרבה קסם האגדות והסיפורים היו חלק מהיומיום שלי. הייתי מקבלת אצבעוני הבייתה כמו שאר הילדים. הייתי רצה לדואר כדי לבדוק מתי הגליון הבא מגיע. אבי היה מתייעץ איתי לפעמים כדי לבדוק מה מעניין ילדים. וכמובן שכיכבתי בשער העיתון לא פעם. זכות גדולה להיות בת של איש גדול ומיוחד".

שניידר: איילת, אני מחכה לשמוע גם עליך. את ואני מכירות לאורך השנים מן העבודה שלך בנעמת. אבל מעולם לא שמעתי ממך מעט יותר על עצמך. נשמח וזה חשוב בהתמודדות פוליטית.

גלילי: "אני גדלתי במושב מקסים בעמק יזרעאל שנקרא כפר גדעון. המושב היחידי באטרץ המורכב משתי אגודות אחת חרדית ואחת חילונית וחיים שם ביחד. המושב הוקם על ידי מהגרים ממזרח אירופה וניצולי שואה. יש לי זכרונות ילדות מהאנשים ששרדו את השואה וגדלתי לצידם. כילדה הייתי קמה בבקר עם אחי ואחיותיי בחופשת הקיץ ב6 בבקר כדי לעזור לאבי בשדה.גידלנו עגבניות וחסה וכו.. למדתי באולפנא מכיתה ז' רק עם בנות עד כיתה יב. עשיתי שירות לאומי בביח הדסה. רציתי ללמוד רפואה בסוף הלכתי על כיון עיתוןנות. למדתי תקשורת פוליטית וספרות אנגלית ממש כמו שמאלנית". 

שניידר: תודה לשתיכן ובהצלחה בהתמודדות.