"סגרנו במכה אחת 30% מהסחר בסמים בישראל. ראשי טלגראס השתינו מהמקפצה"

רשויות האכיפה מכנות את ראשי "טלגראס" ראשי ארגון פשיעה: "התנהלו כמו תאגיד פשע לכל דבר, כמו חברת הייטק" • גורם בכיר המעורב בחקירת הסחר בסמים בקבוצת טלגראס: "אמרנו לעצמנו - די" • "צריך להיזהר מהמעטה האידאולוגי הזה, מאחוריו יש מכירת סמים בצורה לא מוסדרת, כולל לקטינים"

עסקת טלגראס / אילוסטרציה: Shutterstock
עסקת טלגראס / אילוסטרציה: Shutterstock

"ראשי ארגון 'טלגראס' השתינו מהמקפצה. הם התנהלו כאילו אין משטרה וכאילו אפשר לצפצף על הכול, כשהם מלבישים על הסחר העצום בסמים מעטפת של אידיאולוגיה של לגליזציה. תחת המעטה הזה הם ביצעו פעולות סחר בכמויות עצומות, שתפסו נפח משמעותי - של בין 30% ל-70% - מפעילות הסחר בסמים בישראל. אמרנו לעצמנו די. חייבים לעצור את זה" - כך אמר היום (ג') ל"גלובס" גורם בכיר המעורב בחקירת הסחר בסמים בקבוצת "טלגראס" - קבוצת מכירת המריחואנה וסמים אחרים שפעלה עד היום באפליקציית הטלגרם. 

על רקע המאבק להפיכת השימוש בקנאביס לחוקי בישראל בשנים האחרונות ועל רקע הבעת התמיכה של לא מעט מפלגות בלגליזציה של סמים קלים לקראת הבחירות הקרבות, עצרו הבוקר שוטרי משטרת ישראל וחוקרי רשות המסים 42 חשודים בחשד לחברות בארגון פשיעה - אותה קבוצת "טלגראס". החשודים שייכים לדרג הניהול הבכיר ביותר באפליקציה, הנותנת פלטפורמה למכירת סמים. ברשת חברים עשרות מנהלים בדרגי בכירות שונים, אלפי סוחרים ועשרות אלפי משתמשים. מרבית החשודים משתייכים לדרג הבכיר ביותר בארגון, בהם ראש הארגון, שלושת סגניו ובעלי תפקידים בדרגת מנהלים.

ירוק לפתח הבית
 ירוק לפתח הבית

רשויות האכיפה מכנות את ראשי "טלגראס" ראשי ארגון פשיעה. בהודעת הרשויות על המעצר, נכתב, כי "עד עתה נהנו אנשי ארגון הפשיעה, הסוחרים והלקוחות מאנונימיות, שהוסרה על-ידי המשטרה". לפי החשד, נמכרו במסגרת פעילות הארגון בישראל, באמצעות טלגראס, סמים בשווי מאות מיליוני שקלים ובמשקל כולל של עשרות טונות. מטבע הדברים לא שולמו מסים בגין ההכנסות ממכירת הסמים, וכן בוצעו עבירות הלבנת הון סביבם, כדי להסתירם ולהכשיר את השימוש בהם.

החשודים שנעצרו הבוקר נחקרו באזהרה וחלקם הובאו לדיונים הארכות מעצר במהלך היום. חלק מהחשודים נעצרו בחו"ל, בין היתר באוקראינה, כאשר אחד העצורים שם הוא מבכירי "הארגון". לחשודים מיוחסות עבירות של ניהול ומימון ארגון פשיעה, מסחר והספקה של סמים מסוכנים במסגרת ארגון פשיעה, תיווך בעסקי סמים מסוכנים במסגרת ארגון פשיעה, שיבוש מהלכי משפט במסגרת ארגון פשיעה, קשירת קשר לפשע במסגרת ארגון פשיעה, ביצוע עבירות מס וכן עבירות נוספות.

תאגיד פשע לכל דבר

הגורם הבכיר המעורב בחקירה חשף בפני "גלובס" טפח מהמערך שניהל אותו "ארגון הפשיעה" לכאורה. "אם הולכים לפי הערכה שמרנית, בבת אחת התיק הזה סוגר במכה אחת לפחות 30% מהתופעה העבריינית של הסחר בסמים בישראל. אין לזה תקדים. באיזה תיק של ארגון פשיעה אוספים במכה אחת 30% מהתופעה העבריינית הענקית? זה מה שעושה המבצע הזה שהגיע לשלב הגלוי היום", הוא אומר.

אותו גורם גם מתקומם נוכח הניסיון - שכבר החל - לנגח את החקירה באמירות כמו "די למרדף אחר מעשני הסמים". לדבריו, "יש פה תופעה לא מתקבלת על הדעת, שלא ניתן לומר עכשיו נוכח התופעה 'מה אתם רוצים? תנו לעשן בשקט'. האירוע הזה, המעצר העצום הזה, הוא לא נגד משתמשים בסמים, והוא אפילו לא נגד הסוחרים הקטנים שהשתמשו באפליקציה, הוא נגד מגה-מגה סוחרי סמים שהשתמשו בארגון, בשיטתיות ובחלוקת תפקידים שהמערכת כמעט לא ראתה שכמותה מעולם".

"הם התנהלו כמו תאגיד פשע לכל דבר, כמו חברת הייטק. הייתה בארגון חלוקת תפקידים מדהימה, כולל מערכת קידומים, מערכת בקרות, וכולל מחלקות שלכאורה תחומי העיסוק שלהם לגיטימיים כמו מחלקת משאבי אנוש. בימים הקרובים עוד ייחשפו דברים שלא ניתן לפרסם עדיין ואשר יאירו אור על היקף התופעה, המשמעת, הארגון המופתי. זה לא עוד שימוש ב'קופים' או באנשי קש מוחלשים כמו בארגוני פשיעה מוכרים. יש פה מערכת משומנת ומתוחכמת, ממש חברת הייטק, עם אנשים שהם לכאורה נורמטיביים, שהם מתוחכמים, אינטליגנטיים, שהתהדרו באידאולוגיה של הלגליזציה של הסמים הקלים".

עוד מוסיף אותו גורם, כי "צריך להיזהר מהמעטה האידאולוגי הזה, כי מאחוריו יש מכירת סמים בצורה לא מוסדרת, כולל לקטינים, כשהם בכוונה רוצים כאידאולוגיה למכור סמים לקטינים, כולל מכירה לחיילים, כולל מערך של העלמות מס והלבנת הון בהיקפים עתק. כמו שאמרתי, הם פשוט השתינו מהמקפצה, והיה ברור לכולנו במערך האכיפה שצריך לשים לזה סוף".

הסרת מעטה האנונימיות

היום היה השלב הראשון בתחילתו של "הסוף" שמבקשות רשויות האכיפה לשים לתופעה, כאשר להב 433 - יחידת הסייבר הארצית של המשטרה, היחידה המרכזית במחוז צפון של המשטרה ויחידת יהלום ברשות המסים פתחו בחקירה גלויה בתום תקופה של מספר חודשים שבמהלכם התנהלה חקירה סמויה.

החקירה מלווה באופן רציף מזה כשנה כמעט על-ידי מחלקת הסייבר בפרקליטות המדינה, בראשות עו"ד חיים ויסמונסקי, וכן על-ידי המחלקה הבינלאומית בפרקליטות המדינה, בראשות עו"ד יובל קפלינסקי.

מאחר שחלק מהחשודים מצויים בחו"ל ונעצרו שם, הפעילות החקירתית נעשית גם בשיתוף האגף ללוחמה בפשיעה המאורגנת ושחיתות של שירות הביטחון באוקראינה וגורמי אכיפה נוספים בארה"ב ובגרמניה. רשויות האכיפה מגדירות את הפרשה כ"פרשה בינלאומית שעניינה הפעלת ארגון פשיעה ברשת, בעל תשתיות בארץ וברחבי העולם, המנהל רשת לסחר בסמים מסוכנים בד בבד עם ביצוע עבירות נוספות".

מחומר החקירה עולה, כי חברי הארגון ניהלו את פעילותם הפלילית על גבי אפליקציית העברת המסרים טלגרם, המאפשרת העברת מסרים אנונימיים בין משתמשיה, כאשר המטרה של החקירה המאומצת בחודשים האחרונים הייתה להסיר את מעטה האנונימיות, ולחשוף את המסתתרים מאחוריו. החקירה הובילה לחשיפת הגורמים שעמדו מאחורי עשרות קבוצות וערוצי תקשורת ששימשו זירה לסחר, תיאום וניהול של כלל פעילות הארגון. "מדובר באחת התשתיות המשמעותיות והמרכזיות לסחר בסמים מסוכנים בישראל", נכתב בהודעת רשויות האכיפה על החקירה.

לדברי הגורם החקירתי ששוחח עם "גלובס", הדרך לחשיפת הפרשה הייתה מפרכת, נמשכה כמעט שנה ודרשה משאבים עצומים מכל רשויות האכיפה המעורבות בחקירה. "מדובר בפעילות ממושכת של חודשים ארוכים, כמעט שנה, שמעורבים בה מאות חוקרי משטרה, רשות המסים וגורמים נוספים מרשויות האכיפה והפרקליטות", אמר. 

לא רק טלגרם תחת חקירה: המדינה שמה אפליקציות על הכוונת

בחודשים האחרונים שמו רשויות האכיפה את השימוש באפליקציות לביצוע עבירות בסדר העדיפויות האכיפתי. המדינה החלה לעקוב ולנטר פעילות עבריינים באפליקציות, שחלקן אפליקציות לא מוכרות, אשר מזוהות מודיעינית כאפליקציות שמופעלות על ידי עבריינים או על ידי גופים עברייניים; אבל חלקן לגיטימיות ומוכרות, כמו הטלגרם.

טלגרם החלה את דרכה כאפליקציית מסרים מיידיים מוצפנת. הערוצים שבה שימשו לפני כמה שנים את המפגינים נגד השלטון באיראן ונכנסו לעולם המדיה הישראלי כעוד פלטפורמה להפצת תוכן. פוליטיקאים ואנשי תקשורת שתקשרו בעבר עם העולם בעיקר בטוויטר ובפייסבוק - בהם ראש הממשלה בנימין נתניהו, מערכות חדשות, כתבים פוליטיים ועוד-ועוד - פתחו ערוצים בטלגרם בהם הם מעבירים מסרים.

בניגוד לקבוצות ווטסאפ שמוגבלות ל-256 חברים, ערוצים בטלגרם אינם מטילים הגבלה על מספר העוקבים אחר התכנים שבהם. כמו כן, הם חד כיווניים בלבד ואינם מאפשרים כתיבת תגובות, אופציה שקוסמת לאלה שאינם מעוניינים בביקורת.

הרבה מהפרסום של האפליקציה בישראל נבע מההייפ שנוצר סביב טלגראס, שהייתה עד כה הגדולה בין פלטפורמות הסחר בסמים בטלגרם. טלגראס מונה מעל 100 אלף איש, ונהנתה כמובן מהאנונימיות והפרטיות שמספקת טלגרם, עד שמאמציה של המשטרה להיאבק בתופעה החלו להניב תוצאות.