"הצענו למדינה לקנות את החזקותיה בתחנת הכוח דוראד, והתשובה הייתה 'לך תחפש'"

המשנה למנכ"ל אדלטק, המחזיקה ב-18.75% מתחנת הכוח הפרטית הגדולה בישראל, טוען שהמדינה פועלת בשני קולות בנוגע לפתיחה לתחרות של שוק החשמל • בקרוב תתחדש הבוררות בתביעה שהגישו נגד אדלטק שותפיה למיזם, בטענה שהייתה שותפה בקנוניה להוציא מהם 140 מיליון דולר

ניב סבר / צילום: איל יצהר
ניב סבר / צילום: איל יצהר

המדינה סירבה לדון בהצעה למכור את החזקותיה בתחנת הכוח הפרטית הגדולה בישראל, דוראד - כך טוען ניב סבר, המשנה למנכ"ל אדלטק, המחזיקה 18.75% ממניות דוראד. "פנינו לפני מספר שבועות ליו"ר קצא"א ארז כלפון ולחשב הכללי, רוני חזקיהו, שהוא פורמלית נציג הבעלים", אומר סבר, "בהצעה לפתוח באופן מיידי במו"מ לרכישת מניות של קצא"א בדוראד, על בסיס של שווי שוק הוגן ועל יסוד היכולת הפיננסית המוכחת שלנו. לא העמדנו אולטימטום, לא הצענו לרכוש את המניות בדיסקאונט או בנזיד עדשים, כמו שנעשה כידוע בהפרטות רבות במשק, אלא במחיר שוק. ודרך אגב, יש לנו זכות סירוב, זה לא שלא יגיעו אלינו ממילא אם ירצו למכור".

תחנת הכוח הפרטית דוראד
 תחנת הכוח הפרטית דוראד

אולי ההצעה לא הייתה ראויה?

"בעולם המסחרי שממנו אני בא, לא ראיתי מצב שבו מנכ"ל חברה מקבל הצעה מעניינת ולא שוקל אותה. הייתי מצפה לכל הפחות שהצעה כזו תישקל. אבל באופן מדהים, עברו פחות מ-48 שעות עד שקיבלנו הודעה בכתב שדוחה את ההצעה שלנו. ואפילו לא מהיו"ר, אלא מבא כוחה של החברה, עו"ד שוני אלבק, שאומר לי, בעברית פשוטה ‘לך תחפש’, תתעסק בענייניך'".

כמה שוות המניות היום?

"כ-400 מיליון. לפני כ-3.5-5 שנים, כשהאוצר התחיל במהלך למכירת המניות של קצא"א בדוראד, האוצר ורשות החברות הממשלתיות ראו לנכון לבצע את המכירה הזאת ולא ראו הצדקה לכך שהאוצר יהיה בעל המניות הגדול באמצעות קצא"א בחברה פרטית. כאשר כלפון מונה לתפקיד, אחד הדברים הראשונים זה לפעול אצל מנכ"ל האוצר שי באב"ד כדי לעצור את המהלך הזה. אחרי הרפורמה במשק החשמל, אני בכלל לא יודע איך הם מסוגלים להצדיק את הדבר הזה".

השותפים: "אדלטק בניגוד עניינים חריף"

אדלטק הייתה מיזמי הפרויקט יחד עם שותפתה הטורקית זורלו, המחזיקה 25% במיזם. לצידה פעלו הקבלן אורי דורי (18.75%) וחברת קצא"א (37.5%). בעת הסגירה הפיננסית של המיזם מכר דורי את החזקותיו לחברת דורי אנרגיה, חברה פרטית שמוחזקת על ידי חברות בשליטת חיים כצמן (60%) ואלומיי אנרגיה קפיטל של שלמה נחמה, חמי רפאל ורני פרידריך (40%). כצמן מכר את חלקו לקבוצת לוזון.

השותפים בדוראד מצויים היום בסכסוך משפטי שעבר לתהליך בוררות שצפוי להתחדש בקרוב, לאחר שהתקבלה בקשתה של אדלטק לפסילת השופטת הילה גרסטל.

דורי אנרגיה הגישה ב-2015 תביעה נגזרת נגד אדלטק וזורלו הטורקית, שאף היא מחזיקה במיזם, על חצי מיליארד שקל, לאחר שגילתה לטענתה כי בעת אישור הסכם ההתקשרות עם חברת וודגרופ (קבלן ההקמה של דוראד) בשנת 2010, היה בין וודגרופ לבין אדלטק וזורלו הסכם נוסף לתשלום 140 מיליון דולר מתוך התמורה החוזית (80 מיליון דולר הובטחו לזורלו ו-60 מיליון לאדלטק). לטענת התובעים, ההסכם נשמר בסוד ונציגי אדלטק וזורלו בדירקטוריון הצביעו בעד ההתקשרות עם וודגרופ למרות היותם בניגוד עניינים חריף.

סבר מכחיש את הטענות המובאות בתביעה ואת הקשר לסירוב המדינה למכור את מניותיה. "ברור לך שאם יש אמת בטענות שלהם, הרי שכל תהליך של הערכת שווי יביא בחשבון גם את שווי התביעה. אם לעומת זאת אנחנו צודקים - האמת תצא לאור".

ומה לגבי הטענה שאדלטק וזורלו ניסו לגנוב 140 מיליון ד' משותפיהם?

"זה עורבא פרח! כשהראיות יוצגו, יראו שכל בעלי המניות ידעו בדיוק מה הנתח בפעילות של כל אחד בפעילות ההקמה. לא נגנב דבר, לא נלקח דבר, כולם ידעו שזורלו מעמידה את ההון הדרוש עבור אדלטק לצורך הקמת התחנה, וכל הטענות האלה יופרכו".

סבר, 47, נבחר לפני שנה לאחד המנהלים הבולטים במשק המשתייכים לקהילה הגאה. הוא עשה את מרבית הקריירה המקצועית שלו כעו"ד מסחרי במשרד פירון, שם ייצג בין היתר את חברת EMG, יבואנית הגז המצרי. לפני שלוש שנים התמודד על תפקיד הממונה על ההגבלים העסקיים והפסיד בגמר לעו"ד מיכל הלפרין. לאחר ההתמודדות עבר למסלול העסקי כמשנה למנכ"ל קבוצת אדלטק.

אדלטק הוקמה ב-1989 כקבוצה יזמית בתחומי התשתיות והאנרגיה בידי יוסף אדלסבורג, אך הרוח החיה בקבוצה הוא בנו אורי אדלסבורג. פעילותו העסקית בישראל התמקדה בשנים האחרונות בדוראד, תחנה הכוח הפרטית הגדולה הראשונה, שהחלה לפעול ב-2011.

מאז הפעלת דוראד ממשיכה אדלטק להתרחב בשוק ייצור החשמל הפרטי, במטרה לבסס את מעמדה כיצרנית החשמל הגדולה המדינה. מעבר לדוראד, אדלטק היא בעלת השליטה בתחנות כוח נוספות. סבר מגלה שהחברה מתכננת להתמודד גם במכרז של חברת החשמל למכירת תחנת הכוח שלה באלון תבור. סבר רואה קשר ישיר בין הרפורמה ובין ההמשך השליטה של קצא"א בדוראד.

"עברה עכשיו רפורמה", אומר סבר, "שמטרתה הייתה להוציא מידי חברת החשמל את מקטע הייצור, או חלק ממנו. באה המדינה ומצהירה בריש גלי שהיא רוצה תחרות אמיתית בייצור חשמל, ובמקביל, ביד השנייה, המדינה היא בעל המניות הגדול בתחנת הכוח הפרטית הגדולה בישראל. יש פה חוסר היגיון מוחלט שעומד בניגוד להצהרות כל בעלי התפקידים שקידמו את הרפורמה".

ניגוד העניינים הזה השפיע בפועל?

"ראינו מעורבות פעילה של נציגים בכירים של הממשלה, בהתנהלות העסקית של דוראד. מנכ"ל האוצר באב"ד התקשר בזמן התנהלות ישיבת דירקטוריון של דוראד לדירקטורים, כדי להתערב בגובה הבונוסים שישולמו לנושאי משרה, במקרה הזה למנכ"ל דוראד. הדירקטורים מטעם קצא"א הצביעו בדיוק בהתאם לדרישתו.

"החוק אוסר על דירקטורים לקבל הנחיות או לפעול במעורבות של כל צד שלישי. נוסף על כך, התערבות של מנכ"ל משרד ממשלתי בגובה בונוסים פוגעת ביכולת התחרותית של הארגון: להחזיק את מנהל השיווק הטוב ביותר שיש, את המנכ"ל הטוב ביותר, ולשלם לו עבור זה. אני ממש שמח שהצלחנו, בסופו של דבר, להשאיר את אלי אסולין, למרות הפגיעה בתנאי העסקתו.

"כלפון, יו"ר דוראד מטעם קצא"א, פעל בשלב מסוים לקדם באופן נמרץ אספקה של חשמל לבתי אב בעוטף עזה, אלא שהיח"פים לא יכולים למכור לבתי אב, אלא רק לתעשייה וללקוחות עסקיים. לדוראד לא הייתה הכמות העודפת כדי למכור, אבל זה נשמע טוב, זה הצטלם טוב, וזה שירת שוב את מה שאדוניו הפוליטיים רצו לקדם ולשווק. מה יצא מהיוזמה הזאת אתה חושב? כלום. אבל רצון להוציא כספים על זה, היה".

איזה נזק גרמה ההכרזה הזאת?

"שיקולים עסקיים יכולים להיות נתונים לוויכוח, אבל אם אתה מכניס לתוך השיקולים העסקיים גם שיקולים פוליטיים, ציבוריים, זה לא לגיטימי וזה מלכלך את יכולת התחרות ועשיית הרווחים גם של השחקן העסקי. העובדה שהמדינה מחזיקה 37.5% מתחנת הכוח הפרטית הגדולה ביותר לא עולה בקנה אחד עם המדיניות המוצהרת של מדינת ישראל לצאת מהבעלות שלה ולהפחית מ-70% לכ-30% את השליטה על רכיב הייצור בייצור חשמל. זה פשוט לא הולך".

קצא"א: "לא ננהל מו"מ עם נתבעים על תרמית"

"קצא"א לא תנהל מו"מ עם מי שעומדת נגדו תביעה על תרמית והטעיה של שותפיו", אומרים בקצא"א בתגובה לטענות אדלטק. בקצא"א מציינים כי הפנייה במקביל לנציג בעלי המניות בקצא"א חזקיהו, מעידה על כוונה לתקוע טריז בין בעל המניות בקצא"א למנהלים וליצור לחץ שיעכב את הבוררות. כמו כן מציינים בקצא"א כי לפנייה לא צורפו שום פרטים היכולים להעיד על רצינותה, כמו מחיר והוכחת יכולת.

רני פרידריך מאלומיי קפיטל, המשמש דירקטור בדוראד, אמר כי התקנון של דוראד אוסר על עסקאות של מכירת מניות לשותפים בחברה הנתבעים על מרמה ומעשים חמורים, והוסיף כי "גם אם עסקת המכירה תצא לפועל, אנחנו מתכוונים להמשיך בהליך המשפטי נגד אדלטק וזורלו, היות ומדובר בתביעה נגזרת שאיננה תלויה בזהות בעלי השליטה בחברה".

מטעם כלפון נמסר לגבי תוכנית החיבור לבתים בעוטף: "מדובר בתוכנית פיילוט שהציגה הנהלת החברה לרשות החשמל ונועדה לשמש בסיס להרחבה עתידית של התחנה".

בשיחה עם "גלובס" הסביר באב"ד: "מכיוון שהמדינה מחזיקה ב40% מדוראד, לא יעלה על הדעת שמנכ"ל יקבל משכורת של יותר מ-3 מיליון שקל, ולכן אני שמח שבהסכמה עם המנכ"ל אלי אסולין משכורתו ירדה בהתאם".