מחאת עורכי הדין: "היכן היית כשהכנסת השילה מעצמה את מחסום הבושה?"

היום שיגר ועד הפעולה של מאבק עורכי הדין מכתב חריף לכלל חברי הכנסת בקריאה: "אל תתנו יד לחקיקה פרסונלית ואל תאפשרו פגיעה במערכת המשפט ובעצמאותה"

 

בנימין נתניהו / צילום: יוסי זמיר
בנימין נתניהו / צילום: יוסי זמיר

בהמשך למאבק עורכי הדין הבכירים נגד יוזמות החקיקה המתגבשות סביב הקמת הקואליציה וההסכמים הקואליציוניים, שלח היום (ה') ועד הפעולה של מאבק עורכי הדין, מכתב חריף לכלל חברי הכנסת. ועד הפעולה קורא לחברי הכנסת להתנגד לחקיקה אשר תפגע במערכת המשפט, ותובע מהם להתנגד לכל חקיקה אשר תהפוך את הכנסת ל"עיר מקלט לעבריינים".

המחאה הגיעה לשיאה בראשית השבוע במפגש שבו השתתפו כ-200 עורכי דין, ומאז התקיימו עוד שתי פגישות מצומצמות יותר של "מטה המחאה" המתהווה לצורך גיבוש צעדים אופרטיביים להמשך המחאה. מחאת עורכי הדין מופנית בין היתר נגד יוזמת מפלגות הימין, ובראשן הליכוד, להרחיב את פסקת ההתגברות באופן שיאפשר לכנסת לחוקק מחדש חוקים שפסל בג"ץ; ונגד הכוונה המסתמנת לתקן את חוק החסינות לחברי הכנסת, מתוך מטרה לכאורה לחסום את הגשת כתב אישום נגד ראש הממשלה בנימין נתניהו.

במכתב מדגישים עורכי הדין כי "מערכת משפט עצמאית אינה אויבת של השלטון: היא מאפשרת עמידה בעקרונות שלטון החוק, שוויון (לרבות שוויון בפני החוק) וחופש ביטוי. היא המגן העיקרי של זכויות החלשים והמיעוטים בחברה מפני עריצות הרוב". משום כך, "שלטון ללא פיקוח ובקרה של בית המשפט הוא שלטון שאינו דמוקרטי", כתבו עורכי הדין.

"פסקת ההשתלטות"

"בתקופה האחרונה אנחנו עדים לתופעות חמורות שמביאות אותנו לחשש ממשי לכך שעקרונות יסוד שעליהם מושתתת מערכת החוק והשלטון בישראל נפגעים, ולחשש ממשי לגורלה של הדמוקרטיה הישראלית", כותבים עורכי הדין. "בכלל כך, הושמעו בקדנציה האחרונה של הכנסת ובקמפיין הבחירות של חלק מהמפלגות, קולות לפגוע בעצמאות מערכת המשפט, בין היתר, על ידי חקיקה והשפעה על תהליך מינוי השופטים, ופגיעה בהפרדת הרשויות. קולות אלו הפכו למעשים, ולאחרונה אנחנו מתבשרים כי מתנהלים מו"מ קואליציוניים להקמת ממשלה שבמסגרתם דנים חברי הקואליציה המיועדת באפשרות לפעול במטרה להחליש את מערכת המשפט ולהכפיף אותה לדרג הביצועי. כך יוכלו חברי הכנסת, ובפרט חברי הקואליציה, לפעול ללא כל פיקוח משפטי וללא ריסון כלשהו של הכוח העצום שעומד לרשותם, בין היתר על ידי הצעות לחקיקת 'פסקת התגברות' שהיא למעשה, פסקת השתלטות".

עוד נכתב במכתב לחברי הכנסת כי "אם לא די בכך, מועלות הצעות חוק ומתנהלים דיונים במטרה לייצר חקיקה פרסונלית שתכליתה חסימת ההליכים המשפטיים המתנהלים כנגד חשודים בפלילים, חברי ממשלה, ובכלל כך ראש הממשלה מר בנימין נתניהו, ואחרים, באופן שיהפוך את הכנסת לעיר מקלט לעבריינים".

לכן, נכתב, "אנו מבקשים להשמיע את קולנו בצורה ברורה ומפורשת: מערכת משפט עצמאית, בלתי תלויה, שאינה כפופה להשפעות פוליטיות היא נדבך הכרחי בכל משטר דמוקרטי ותקין. שלטון ללא פיקוח ובקרה של בית המשפט הוא שלטון שאינו דמוקרטי. ההיסטוריה הרחוקה והקרובה מלמדת אותנו, כי אדישות ושתיקה נוכח תופעות אלו של פגיעה במערכות כדוגמת מערכת המשפט, הן שמאפשרות היווצרות מערכות שלטון עריצות שאין בינן לבין דמוקרטיה דבר וחצי דבר".

בהמשך מכתבם הדגישו עורכי הדין, כי "החקיקה המדוברת היא משחיתה וחוצה ברגל גסה את הקווים האדומים של משטר דמוקרטי המבוסס על שלטון החוק", והזכירו כי "אדישות ושתיקה נוכח תופעות אלו של פגיעה במערכות כדוגמת מערכת המשפט, הן שמאפשרות היווצרות מערכות שלטון עריצות".

עורכי הדין, המאורגנים דרך מטה מאבק, הבטיחו להיאבק בכל כוחם על מנת לשמור ולשמר את אופייה הבלתי תלוי, העצמאי והמקצועי של מערכת המשפט, כאשר לטענתם מאבק זה "אינו פוליטי, ואינו קשור כהוא זה להשקפה פוליטית כזו או אחרת".

מחאת עורכי הדין הבכירים סחפה אחריה בימים האחרונים שלל מגזרים נוספים. בעקבות יוזמת עורכי הדין והמפגש ההיסטורי שקיימו ביום ב' השבוע, התעוררו מוקדי מחאה נוספים בקרב ציבורים רבים ומגוונים - ובכללם ארגוני נשים, מורים, רופאים, אקדמאים, עצמאים, אנשי עסקים ועוד.

בסיום מכתבם פנו עורכי הדין בפנייה ישירה אל חברי הכנסת: "בעתיד כל אחת ואחד מכם יצטרך להתמודד מצפונית ומוסרית עם השאלה ״היכן היית כאשר הכנסת חצתה את הקו והשילה מעצמה את מחסום הבושה?".