לא רלוונטיים? לידיעת כחלון ופולקמן, זה מה שאפשר וראוי לעשות עם ארבעה מנדטים וים הבטחות לציבור

למרות שמפלגת כולנו איבדה יותר ממחצית מכוחה אחרי הבחירות האחרונות, עדיין הצביעו לה יותר מ-152 אלף איש ויש לה אפשרות להשפיע על הדמוקרטיה, למנוע פגיעה במערכת המשפט ולשמור על הכלכלה • מה מסוגל כחלון לעשות עם ארבעה מנדטים בלבד? נחלצנו לעזרתו • פרשנות

משה כחלון / צילום: שלומי יוסף
משה כחלון / צילום: שלומי יוסף

פעילים של מפלגת כחול לבן פגשו ביום חמישי את חבר הכנסת רועי פולקמן מסיעת כולנו. "אתם במקום הלא נכון", אמר להם פולקמן, "בגלל הפעילות הפוליטית שלכם אני לא רלוונטי. אני לא אתן לכם דין וחשבון, אתם לא הציבור ששלח אותי לכנסת".

במשא-ומתן הנוכחי על הקמת הקואליציה, ההשפעה של משה כחלון ורועי פולקמן אכן מצומצמת, אחרי שמספר המנדטים שלהם צנח מעשרה בפעם הקודמת לארבעה בלבד בכנסת החדשה. למרות זאת, הנה כמה הצעות שיאפשרו לארבעה חברי כנסת, שצפויים להצטרף לקואליציה, להשפיע בצורה קריטית על החיים בישראל.

השפעה ישירה

למרות העננים שמתקדרים מעל לשמי התקציב וכלכלת ישראל (גירעון, פיטורים במפעלים, חשש מהורדת דירוג), כחלון ציין לכל אורך מערכת הבחירות שהוא מעוניין לכהן בתפקיד שר האוצר. ככל הנראה כחלון יסכים להישאר בתפקידו, למרות שבקדנציה הקרובה הוא יצטרך להתמודד עם הקשיים שהוא עצמו יצר בסבב הקודם.

שר אוצר, גם כאשר הוא מגיע ממפלגה של ארבעה מנדטים, הוא אחד האנשים החזקים והמשמעותיים ביותר במדינה. בתפקידו כשר האוצר, ניהל כחלון דיאלוג עם נציגים של הרשות הפלסטינית. אומנם לא מדובר ב"סדנאות לשלום" שמיועדות להיערך בבחריין, אך כן מדובר בשר אחד, בודד, שהתייצב בחזית המגעים בין ממשלת ישראל לבין הרשות הפלסטינית במשך כשלוש שנים. כחלון בחר בכך. אפס השפעה? להיפך, לכחלון הייתה השפעה ישירה וקריטית.

ימין שפוי

152,756 איש בחרו במשה כחלון, אלי כהן, יפעת שאשא ביטון ורועי פולקמן, חברי סיעת כולנו. ישראל ביתנו של ליברמן אומנם קיבלה חמישה מנדטים, אך פער הקולות בין המפלגות עומד על פחות מ-20 אלף.

לאביגדור ליברמן יש רק 17,248 קולות יותר, אבל הוא מצליח להשתמש בכוח שלו. מה רצו 150 אלף המצביעים של כחלון? הם ציפו ממנו להיות ימין אחראי ושפוי, שימשיך את דרכו של ראש הממשלה המנוח מנחם בגין.

החשדות לא השתנו

בליכוד ובמפלגות נוספות בקואליציה שצפויה לקום, מזכירים שהציבור הישראלי הכיר את החשדות נגד ראש הממשלה לפני שהגיע לקלפי. את הקביעה הזאת אפשר להזכיר גם כאשר מדברים על המצביעים של כחלון, שהצביעו עבור מפלגת ימין מאוזנת שתעניק רוח גבית לשלטון החוק.

לפני הבחירות הכריז כחלון שלא ישתף פעולה עם ראש ממשלה שהוגש נגדו כתב אישום - אחרי שימוע. חבר הכנסת פולקמן אמר שלא ייתן יד לפגיעה במערכת המשפט.

העובדות והחשדות נגד ראש הממשלה בנימין נתניהו לא השתנו מאז מערכת הבחירות. כחלון הצהיר לפני הבחירות שהוא מתנגד למצב שבו ראש הממשלה צריך לנהל את ענייני המדינה במקביל לכך שהוא מבקר בבית המשפט.

גם נתניהו עצמו האמין בכך, לפני יותר מעשור. בשנת 2008, כאשר כחלון עדיין היה חבר ליכוד, אמר נתניהו על ראש הממשלה דאז אהוד אולמרט: "מדובר על ראש ממשלה ששקוע עד צוואר בחקירות, ואין לו מנדט ציבורי ומוסרי לקבוע דברים כל כך גורליים במדינת ישראל. קיים חשש, אני חייב להגיד אמיתי - לא בלתי מבוסס, שהוא יכריע הכרעות על בסיס האינטרס האישי של ההישרדות הפוליטית שלו ולא על פי האינטרס הלאומי".

מחויבות לערכים

כחלון מילא לא מעט תפקידים פוליטיים - החל מיו"ר ועדת הכלכלה, דרך תפקיד שר התקשורת ושר הרווחה ועד לתפקיד שר האוצר. לאורך כל הדרך הזו הוא בנה לעצמו תדמית של אדם הגון, ערכי ואמפתי לחלשים. כחלון לא היסס להילחם מול עשירי ישראל והוביל, בין השאר, את הרפורמה בתחום הסלולר. כחלון הקפיד לא "להסתחבק" עם טייקונים, למעט אחד - חברו איש העסקים קובי מימון. כחלון השקיע מחשבה, זמן ומאמץ כדי לעזור לעשוקים ולחלשים.

האם כחלון יכול להרשות לעצמו, בשעת מבחן דרמטית לדמוקרטיה, להתייצב לצידו של אדם עשיר שחשוד בכמה מהעבירות החמורות ביותר בספר החוקים, בכל מה שנוגע לאישי ציבור?

נתניהו כמובן חף מפשע, אך הוא חשוד בכך שניהל מערכות יחסים עם בעלים של כלי תקשורת שפגעו לכאורה בציבור הרחב. האם כחלון ינטוש את העמדה המסורתית שלו כמגן האנשים הקטנים וישכב על הגדר כדי להציל את נתניהו?

הצטרפות של כחלון לקואליציה של נתניהו עלולה לפגוע אנושות בתדמית שלו. כחלון הצליח, בזיעה ובמאמץ, להביא לקלפי כ-152 אלף בוחרים. הם סמכו על האופי ההגון שלו ועל החיבור שלו לשכבות החלשות.

הם האמינו שימשיך להתערב בשוק הנדל"ן בניסיון להוריד את מחירי הדיור וייאבק בריכוזיות בשוק הבנקאות. המצביעים של כחלון לא נתנו לו את קולם כדי שיאפשר לראש ממשלה מכהן לחמוק מפני הדין.

מורשת בגין

מספרים על כחלון שהוא מסתובב מדוכדך מאז מערכת הבחירות. אומרים שהוא מאוכזב, אפילו שבור. הדגל שלו בקמפיין היה מנחם בגין ז"ל. אולם בגין מעולם לא הרגיש חסר רלוונטיות כאשר הפסיד, שוב ושוב ושוב את הבחירות למפא"י ולמערך.

כאשר בגין בחר להצטרף לממשלה של גולדה מאיר, בשנת 1969, הוא לקח לעצמו תפקיד של שר ללא תיק. בגין השפיע באמצעות הערכים, האמירות והדעות. הוא לא חשב שאם אין לו תפקיד ביצועי ומלוא סל הסמכויות, הוא הופך להיות העלה הנידף של הממשלה. אם משה כחלון בחר לשבץ את דמותו של מנחם בגין בקמפיין הבחירות שלו לכנסת, מדוע הוא פועל בניגוד לסט הערכים של ראש הממשלה המנוח?

חופש הצבעה

המערכת הפוליטית בישראל צפויה לשנות בצורה דרמטית את פניה של המערכת המשפטית. מדובר בפסקת ההתגברות וחוק יסוד השפיטה. המהלכים האלה, שנועדו לסייע לנתניהו, חמורים.

ארבעה מנדטים מקנים למפלגה כוח רב בהצבעות בכנסת, במיוחד כאשר מדובר בממשלה צרה. בעזרת ארבעה קולות שיקבלו חופש הצבעה בנושאים שקשורים לשינוי מערכת המשפט יכול כחלון להפיל אינספור יזמות ורעיונות שנועדו לפגוע בסמכויות השופטים.

בסעיף 37 של ההסכם הקואליציוני שנחתם לאחר הבחירות הקודמות נכתב כי "כולנו מתנגדת לחקיקת 'פסקת ההתגברות' (על פסיקת בתי המשפט לביטול חוקי כנסת). מובהר ומוסכם כי על סיעת כולנו לא תחול משמעת קואליציונית בכל עניין הקשור לעניין זה".

בארבע השנים האחרונות כחלון ספג כמה סטירות לחי מבג"ץ. חוק מיסוי דירה שלישית, בג"ץ שוק החלב ובג"ץ מיסוי טבק לגלגול. יכול להיות שהוא שינה מאז את דעתו לגבי האיזונים והבלמים בין הממשלה לבין מערכת המשפט.

האם זהו שינוי שכחלון מנסה להוביל למען יוקר המחיה, בעיות דיור, בנקאות? או שמא זה מהלך שנולד למלט את נתניהו ממשפט? גם אם ראוי לבצע שיח ציבורי ודיון משמעותי ועמוק בסמכויות בג"ץ, האם לא ראוי שבדרך לשם יוחרגו מהלכים פוליטיים אינטרסנטיים המבוססים על צרכים אישיים של ראש הממשלה? כחלון צריך לחשב מסלול מחדש ולא להיסחף עם ההמון.

הכלכלה תיפגע

כחלון יודע שכלכלת ישראל ודירוג החוב שלה ייפגעו אם התדמית של בג"ץ בעולם תיפגע. מדינה דמוקרטית ללא איזונים ובלמים, נמצאת בדרך למטה, בכל המובנים.