בחינות ההסמכה ללשכת עוה"ד: שיעור העוברים הגבוה מאז 2016

54% מהמתמחים שניגשו לבחינת ההסמכה של לשכת עוה"ד עברו אותה בהצלחה • בוגרי הפקולטות למשפטים מהאוניברסיטאות היו בראש הרשימה: 97% ממי שלמדו באוניברסיטת תל אביב עברו את הבחינה ו-96% מבוגרי העברית

טקס הסמכת עורכי דין בשנה האחרונה/ צילום: איל יצהר
טקס הסמכת עורכי דין בשנה האחרונה/ צילום: איל יצהר

67% מכלל הנבחנים שניגשו בפעם הראשונה לבחינת ההסמכה של לשכת עוה"ד בחודש יוני האחרון עברו בהצלחה את הבחינה - כך עולה מהודעה לעיתונות שפירסמה היום (א') לשכת עוה"ד. סך שיעור העוברים של הבחינה עומד על 54% במועד זה. 

עוד נמסר מהלשכה כי לבחינה ניגשו 2,582 מתמחים ומתמחות, אחוזי המעבר של מי שניגשו בפעם השנייה עומד על 17% בלבד, ומתוך מי שניגשו לבחינה בפעם השלישית ומעלה עברו את הבחינה רק 11%.

כפי שחוזר על עצמו בשנים האחרונות, בוגרי הפקולטות למשפטים מהאוניברסיטאות, ובראשן האוניברסיטה העברית ואוניברסיטת תל-אביב, נמצאים בראש הרשימה: 97% ממי שלמדו באוניברסיטת תל-אביב וניגשו לבחינה עברו אותה, כשאצל בוגרי העברית עומד הנתון על 96%. מיד לאחריהן, נמצאים בוגרי אוניברסיטת בר-אילן עם 90% מעבר, בוגרי המרכז הבינתחומי עם 83% אחוזי מעבר, בוגרי המכללה למינהל (81%), מכללת ספיר (79%) ואוניברסיטת חיפה (75%). סוגרים את העשירייה הראשונה: המרכז האקדמי פרס (57% עברו את הבחינה) והמכללה האקדמית צפת (53%). 

עוד עולה מהנתונים שמסרה הלשכה כי מתוך 101 ישראלים שלמדו בחו"ל, רק 5 עברו את הבחינה, וכי אחוז העולים שניגשו לבחינה בפעם הראשונה ועברו אותה עומד על 35% בלבד.

באשר להתפלגות תוצאות הבחינות על-פי מיקום התמחות, מהנתונים שמסרה הלשכה עולה כי אחוז המעבר הגבוה ביותר נמצא אצל מי שהתמחו בפרקליטות המדינה או המחוז - 78% מהם עברו את הבחינה בהצלחה. אחריהם נמצאים מי שהתמחו בפרקליטות הצביאית/משטרה (73%) ומי שהתמחו בבתי המשפט (68%). מרבית הנבחנים (1,803 נבחנים) התמחו במשרד פרטי, ומתוכן עברו את הבחינה 49%.

אחוזים גבוהים בהרבה מהבחינות הקודמת

שיעור המעבר של הנבחנים בבחינת ההסכמה שנערכה ביוני 2019 הוא הגבוה ביותר מאז מועד הבחינה שנערכה בקיץ 2016, גם אז עברו את הבחינה 54%. ואולם מאז מועד זה, הלך וירד בהדרגה מספר העוברים. זאת, למעט אותו מבחן "במועד מיוחד" בו עמד שיעור העוברים על 57%. בבחינה זו, שנערכה לפני מספר חודשים, התאפשר באופן חד פעמי למאות נכשלים ממבחינות ההסמכה שנערכו ב-2018 וקיבלו ציון שנע בין 50 ל-59, לקבל הזדמנות נוספת, ולהיבחן במתכונת מקלה יותר.

כך, למשל, בחינת ההסמכה הקודמת, שנערכה בנובמבר 2018, הייתה הפעם הראשונה שבה ירד ציון המעבר מ-65 ל-60, בעקבות הסכמות שהושגו על רקע מחאות רחבות היקף של המתמחים שנכשלו בבחינה והתייצבות אחוזי המעבר על שיעור נמוך מאוד למשך מספר מועדים.

למרות הורדת ציון המעבר, אחוז העוברים את הבחינה הקודמת היה נמוך גם הוא, בוודאי בהשוואה לנתוני המעבר של הבחינה הנוכחית: את הבחינה הקודמת עברו 36% (לעומת 54% במועד האחרון) בלבד, כשאחוז העוברים בפעם הראשונה עמד על 54% (לעומת 67% במועד האחרון).

מטעמו של ראש לשכת עורכי הדין, עו"ד אבי חימי, נמסר: "אני מברך את המצטרפים החדשים למשפחת עורכי הדין בישראל, מאחל להם הצלחה, וקורא לכל אחת ואחד מהם ליטול חלק במגוון הרחב של הפעילויות שמעמידה הלשכה לציבור עורכי הדין".