שר האוצר התפטר, אירופה חוששת: בבריטניה מתכוננים ל"ממשלת בוריס הראשונה"

בוריס ג'ונסון צפוי להתמנות מחר לראש הממשלה החדש של בריטניה, שעליו תופקד המשימה להוציא את הממלכה המאוחדת מהאיחוד האירופי • גל התפטרויות של שרים בכירים מאיים על יציבות ממשלתו

בוריס ג’ונסון / צילום: רויטרס, Frank Augstein
בוריס ג’ונסון / צילום: רויטרס, Frank Augstein

על רקע סאגת הפרישה מהאיחוד האירופי הנמשכת כבר יותר משלוש שנים, ואם לא יהיו הפתעות של הרגע האחרון, המפלגה השמרנית צפויה להכריז מחר (ג') בצהריים כי בוריס ג'ונסון ימונה מטעמה לראש הממשלה החדש של בריטניה במקום תרזה מיי. יהיה זה רגע השיא בקריירה הבלתי-צפויה של מי שכונה בעבר "ליצן" ו"פרחח", אך גם כיהן כראש העיר לונדון וכשר החוץ הבריטי, ושצפוי להיכנס כבר מחרתיים למעון ראש הממשלה הרשמי ברחוב דאונינג 10.

ג'ונסון, שבנה קריירה עיתונאית על הסלידה הבריטית מהיבשת ומבריסל, ושחרש את בריטניה לפני משאל העם ביוני 2016 בקריאה להצביע בעד הברקזיט, יהיה זה שעליו תופקד המשימה להוציא את הממלכה המאוחדת מהאיחוד האירופי, שאליו הצטרפה לפני כמעט 50 שנה. סוכנויות ההימורים הבריטיות העניקו לו אתמול סיכוי של 99% לזכות בתפקיד.

אבל מצבו הפוליטי יהיה רעוע כבר מהיום הראשון. גל הכרזות על התפטרות מצד שרים בכירים ביממה האחרונה, חלקם במחאה ברורה על כך שג'ונסון הוא זה שימונה לתפקיד הרם שמילאו בעבר ווינסטון צ'רצ'יל, מרגרט תאצ'ר וקלמנט אטלי, מאיים על יציבות ממשלת בוריס הראשונה (ג'ונסון מכונה באופן חריג בשמו הפרטי בתקשורת הבריטית, א.א.) כבר מרגע שתוקם. "אני בטוח שלא אפוטר על ידי ג'ונסון", אמר בהפתעה בשידור חי שר האוצר הבריטי פיליפ האמונד, "משום שאני מתכוון להתפטר לפני שזה יקרה".

"נו-דיל ברקזיט הוא קטסטרופה"

הנימוק של האמונד, ושל עוד חמישה שרים אחרים שצפויים לפרוש כבר מחר, עוד לפני שמיי תגיש את התפטרותה למלכה ביום רביעי, הוא שהם אינם מוכנים לקבל את התסריט שבו בריטניה תפרוש ללא תיאום מהאיחוד האירופי ("נו-דיל ברקזיט") ב-31 באוקטובר 2019. צעד כזה, הם מזהירים, ייצור מהומה כלכלית ופוליטית וישפיע לרעה על הכלכלה הבריטית. "נו-דיל ברקזיט הוא קטסטרופה", אמר האמונד. ג'ונסון (55), לעומת זאת, הבטיח לפרוש "בכל מחיר ובכל תסריט" עד לתאריך זה, ואפילו סירב להתחייב כי לא ישעה את הפרלמנט כדי להשיג מטרה זו.

בבית הנבחרים הבריטי, שהצביע פעמיים עד כה נגד האפשרות לפרוש ללא עסקה עם האיחוד האירופי, מצבה של המפלגה השמרנית בראשות ג'ונסון אינו טוב יותר ממצבה של מיי. השמרנים תלויים בקולות בודדים של המפלגה הצפון-אירית (DUP) התומכת בממשלה מבחוץ. כל התפצלות אפשרית בתוך השמרנים, אם באופן רשמי או בהצבעת אי-אמון שתגיש האופוזיציה, עשויה לשים קץ מהיר לממשלתו של ג'ונסון, או לשלוח את המדינה לבחירות חדשות.

לא רק בבריטניה ממתינים לתוצאות ההצבעה הפנימית בקרב 160 אלף חברי המפלגה השמרנית, שיוכרזו מחר ב-13:00 (שעון ישראל). גם אירופה מתכוננת לעידן בוריס. בקרב פוליטיקאים רבים ביבשת, כמו גם בבריטניה, ג'ונסון נחשב כ"תואם טראמפ" - למרות החינוך הקלאסי, השפה הגבוהה והעובדה כי לא כיהן מעולם בראש חברה עסקית. השבועון "דר שפיגל" הקדיש את השער שלו השבוע לסימני השאלה האירופיים בנוגע לנעשה בבריטניה, תחת הכותרת "MAD in England" ותמונתו של ג'ונסון בנוסח הילד שהופיע דרך קבע על שער השבועון הסטירי (שנסגר החודש).

הליצן שמעליב את הליצנים

למרות המרכזיות של הפרישה מהאיחוד בסדר היום הציבורי הבריטי, ג'ונסון, שטור ב"פייננשל טיימס" השבוע הכריז כי "לקרוא לו ליצן יהיה עלבון לליצנים", יצטרך להתמודד גם עם איומים גלובליים. כרגע על הפרק הסכסוך במצרי הורמוז שכלל השתלטות איראנית על מכלית בריטית בסוף השבוע והעימות המתמשך עם רוסיה.

ג'ונסון עצמו סירב להתוות תוכנית ברורה לדרך שבה ישיג הסכמות חדשות מבריסל (המסרבת לפתוח את הסכם הפרישה שגיבשה מול מיי) או מצד הפרלמנט הבריטי (שמסרב לפרוש ללא הסכם). תקוותו, כך נראה, היא שהאיום בפרישה חד-צדדית יספיק כדי לשנות את הדינמיקה בין הצדדים, או שפתרונות טכנולוגיים יסירו את החששות מכינון גבול קשיח באי האירי.

בטור שפירסם הבוקר בעיתון השמרני "טלגרף" כתב: "אם האמריקאים הצליחו ב-1969 להבטיח כניסה ללא-שיבושים של אפולו 11 לאטמוספירה באמצעות מחשבים מיושנים, אנחנו יכולים בוודאי להבטיח סחר ללא שיבושים בגבול הצפון אירי". סוגיה זו היא אחת הסיבות להתנגדות רבים בפרלמנט להסכם הפרישה הנוכחי. "אנחנו יכולים לצאת מהאיחוד, ויש לנו הטכנולוגיה לעשות זאת", הוסיף.

אם ייבחר לתפקיד, ג'ונסון הבטיח לבצע מיד שורת מינויים חדשים בצמרת הממשלה. עם המועמדים לתפקיד שר האוצר, לאחר התפטרות האמונד, נמנים שר הפנים סאג'יד ג'אוויד ושרת הפנסיות אמבר ראד. גם אחד המתמודדים העיקריים מול ג'ונסון במרוץ הפנים-מפלגתי, מייקל גוב, מועמד לתפקיד בכיר בקבינט.

בתוך בריטניה, אנשי שמאל בעיקר - אבל גם גורמים שמרנים - תוהים כיצד הגיעה הממלכה עד למינויו של ג'ונסון, אליטיסט בוגר איטון ואוקספורד, שתועד בשלל תקריות מביכות, הופיע בתוכניות בידור בטלוויזיה, סבל מבעיית אלכוהול והוכיח חוסר ידע פוליטי אפילו בשבועות האחרונים, לתפקיד הבכיר.

"המצביעים הם כמו קהל הצורך בידור"

"מה שג'ונסון הבין הוא שבעולם הדיגיטלי, מצביעים מתנהגים יותר כמו קהל הצורך בידור מאשר כמו אלקטורט בעל חינוך אזרחי", כתב עורך המגזין השמרני "ספקטייטור" בטור ב"גרדיאן" שהאשים את התקשורת בטיפוח ג'ונסון. נשיא ארה"ב, דונלד טראמפ, שהשתלח במיי בעבר, נחשב דווקא לתומך. "הוא בחור שונה, אבל אומרים את זה גם עליי", אמר על ג'ונסון בעבר.

מבחינה כלכלית, מומחים חוששים כי פרישה חד-צדדית של בריטניה מהאיחוד האירופי תגרום לפיחות נוסף בליש"ט הבריטית ותקטין את הצמיחה. עד כה, האי-ודאות הכרוכה בפרישת בריטניה מאיחוד המכסים הקיים עם מדינות האיחוד, לצד קנס כספי של 39 מיליארד אירו שהתחייבה לשלם, יחד עם העובדה כי חברות רבות העתיקו ממנה את הפעילות בשל הפרישה הצפויה, הביאו לפגיעה כלכלית בממלכה וגם לחוסר אמון בפוליטיקה הבריטית.

על אף שעברו שלוש שנים מרגע ההחלטה על הפרישה, מלבד דיונים ומשברים לא נעשתה עבודה רבה כדי להכין את בריטניה ליום שאחרי הפרישה. אפילו התוכנית שגיבשה מיי קובעת כי המצב יישאר על כנו במשך שנתיים לפחות. בזמן ששלוש "השנים האבודות" של בריטניה הופכות אט-אט לארבע, השאלה היא אם דווקא ג'ונסון יהיה זה שיצליח להביא לפרישת בריטניה - ובאיזה מחיר. 

בוריס ג'ונסון, כל התחנות בדרך לדאונינג 10

"איטון" ו"אוקספורד" - ג'ונסון נולד ב-1964 למשפחה מהמעמד הגבוה, אביו שירת בבריסל בימיו הראשונים של האיחוד האירופי, ואבי-סבו היה מנהיג טורקי; הוא נשלח לפנימייה היוקרתית לבני-עשירים ולאחר מכן ללימודים קלאסיים באוניברסיטת העילית.

"דיילי טלגרף" - לאחר לימודיו וקריירה קצרה בעיתונות בלונדון, מונה ג'ונסון בגיל 25 בלבד לשליח העיתון השמרני "טלגרף" בבריסל; הוא שיגר עשרות ידיעות על ה"אבסורדיות" שבמנגנון הביורוקרטי של האיחוד האירופי, כולל ידיעות מופרכות שלפיהן האיחוד קובע את הקימור המותר של בננות.

סלבריטי - לאחר חמש שנים בבריסל שב ג'ונסון לבירת בריטניה, שם לצד כתיבת טורים משעשעים בעיתונות, הופיע באופן קבוע מתחילת שנות ה-2000 בתוכניות בידור בטלוויזיה הבריטית. בגיל 35 הוא מונה לעורך כתב העת השמרני והמשפיע "ספקטייטור" ולאחר מכן גם נבחר כחבר פרלמנט זוטר מטעם השמרנים.

ראש העיר לונדון - ב-2008 נבחר ג'ונסון בתום קמפיין משעשע שבו התרכז ברכיבה על אופניים ובניגוח יריבו מהלייבור קן ליווינגסטון לתפקיד ראש העיר לונדון. בתקופה ההיא תמך דווקא בעמדות חברתיות וסוציאליות, כמו בנושאי תחבורה ציבורית ואקולוגיה. הוא הוביל בהצלחה את היערכות לונדון לאולימפיאדה שאירחה ב-2012.

תומך ברקזיט - לאחר תום כהונתו השנייה כראש העיר לונדון, ולאחר שראש הממשלה לשעבר דיוויד קמרון הכריז על משאל עם על פרישה מהאיחוד, התגייס ג'ונסון מטעם עצמו לקמפיין בעד הפרישה, כשהוא מסתובב ברחבי בריטניה עם אוטובוס המציג את הכסף שייחסך לטענתו כתוצאה מהפרישה מהאיחוד. בתקופה ההיא היה חבר פרלמנט מטעם השמרנים. הוא אמר אז כי טראמפ הוא "בור מוחלט" ו"בלתי כשיר למשרת הנשיא", אולם מאז חזר בו וזכה לתמיכת הנשיא האמריקאי.

שר חוץ - ב-2016, להפתעת רבים, מינתה תרזה מיי את ג'ונסון, אחד ממבקריה החריפים ביותר, לתפקיד שר החוץ הבריטי. הוא כיהן בתפקיד כשנתיים והתפטר ביולי 2018 במחאה על תוכנית הברקזיט שגיבשה מיי. מאז פעל בתוך המפלגה השמרנית להדיחה.