האויב החדש של מפגיני הונג קונג: עמודי התאורה שפזורים ברחובות

המפגינים חוששים כי העמודים החכמים, המצוידים בחיבורי Bluetooth, חיישנים ומצלמות, משמשים למעקב של הרשויות אחר תנועותיהם ואחר התקשורת ביניהם

עמוד תאורה שנעקר ממקומו בשל חשד לריגול / צילום: רויטרס
עמוד תאורה שנעקר ממקומו בשל חשד לריגול / צילום: רויטרס

בין המטרות האחרונות של המפגינים בהונג קונג מצויים גם כתריסר עמודי תאורה חכמים שנבדקים על ידי הממשלה, ומצוידים בקישורי Bluetooth, חיישנים ומצלמות.

הרשויות טוענות שהעמודים משמשים לאיסוף נתוני מזג אוויר ותנועה. אך עבור מאות מפגינים, עמודי התאורה הללו הם הוכחה להגברת המעקב של הרשויות, והם חוששים מפני טכנולוגיה שמרגלת אחרי עוברים ושבים, כולל אחרי התקשורת שלהם.

בסוף השבוע שעבר, המפגינים תקפו את העמודים הללו. הם ניסרו אחד מהם, שרפו עמוד נוסף, וקרעו את התוכן של יותר מתריסר, בחיפוש אחרי מכשירים שיכולים לעקוב אחרי טלפונים חכמים או אחרי השבבים שמותקנים כעת בכרטיסי הזיהוי של התושבים.

שעתיים אחר כך, ריח חוטי החשמל השרופים עדיין נישא באוויר מעל הרחוב בן ארבעת נתיבי התנועה שבו נבחנו כ-20 עמודי תאורה כאלו. שוטרים אספו של השיירים והכניסו אותם לשקיות של ממצאי חקירה.

"אם הם ממשיכים במעקב אחרינו, זה לא שונה מסין, ואנחנו עדיין לא סין", אמר סטודנט בן 20 בשם צ'ו, שהצטרף לפשיטה על עמודי התאורה בשכונת התעשייה והמגורים קוון טונג בחצי האי קאולון. עם זאת, אין ראיות חותכות לכך שהעמודים שימשו למעקב אחרי התושבים.

האירוע הזה משקף את הפער המתרחב בין הרשויות בהונג קונג לרבים מהתושבים שלה אחרי כמעט שלושה חודשים של תסיסה חברתית. האי אמון הציבורי בממשלת הונג קונג עלה לשיא חדש: יותר מ-70% מתושבי המרכז הפיננסי העולמי אומרים שאין להם אמון ברשויות, ויותר ממחציתם חשים "אי אמון קיצוני", לפי סקר של מכון המחקר לדעת הציבור בהונג קונג. זהו השיעור הנמוך ביותר של אמון מאז 1997, השנה שבה הוחזרה הריבונות על העיר מבריטניה לסין העממית.

ברחבי העולם יש תנועות מחאה נגד טכנולוגיות חדשות של ממשלות וחברות במרחב הציבורי. בהונג קונג, חששות המפגינים מפני עמודי התאורה החכמים חזקים פי כמה בגלל החששות מכך שסין מחדירה את מערכות השיטור והמשפט שלה לעיר שאמורה להישאר אוטונומית למחצה מבייג'ינג עד 2047. בין היתר מדובר בהצעת חוק ההסגרה לסין, שהציתה את גל המחאה הנוכחי.

בסין, סוכנות הידיעות הממלכתית שינהואה דיווחה שהמפגינים בהונג קונג מפיצים מידע כוזב על עמודי התאורה, שאוספים רק נתונים על העיר, כולל תחבורה או תנועה, איכות אוויר ומזג אויר, במסגרת פיתוח העיר החכמה.

לא סביר שממשלת הונג קונג מרגלת בחשאי אחרי התושבים באמצעות עמודי תאורה, אמר לוקמן צוי, פרופסור עוזר באוניברסיטה הסינית בהונג קונג.

"אנחנו רחוקים מזה, זה קצת מוגזם", אמר צוי. אבל התסיסה הנוכחית אומרת שלתושבים עשויה להיות סיבה לחשוש ממעקב מוגבר אחריהם. לרשויות יש כנראה טכנולוגיה שמסוגלת לעשות את מה שהמפגינים חוששים מפניו, הוא הוסיף.

במסיבת עיתונאים בים ב' שעבר, השר לענייני חדשנות וטכנולוגיה בממשלה תיאר את הרעיון שעמודי תאורה מפירים את הפרטיות כ"תיאוריית קונספירציה". הממשלה אומרת שלעמודי התאורה אין יכולת מעקב כזו, וטכנולוגיית זיהוי פנים אינה מותקנת עליהם.

ביולי דחו הרשויות התקנה של מצלמות מעקב על עמודי תאורה למעקב אחרי שפיכת פסולת בנייה לא חוקית. נדחתה גם הפעלת פונקציה שתעקוב אחרי מהירות התנועה על ידי קריאת זיהוי Bluetooth של כלי הרכב. פקידים מסרו שהדחיות נבעו מחששות הציבור מן הטכנולוגיה הזו, והם מתכננים סבב התייעצויות נוסף עם מומחים, אקדמאים וגורמים רשמיים.

חלק מהמפגינים יוצאים מגדרם כדי לטשטש את זהותם ותנועותיהם, מחשש לצעדי גומלין. הם משתמשים בטלפונים זמניים ונמנעים משימוש בכרטיסי מטרו שעלולים לגלות לאן הם נסעו. רבים חושבים שאפשר לעקוב אחריהם באמצעות שבבי תדר הרדיו בכרטיסי הזיהוי החכמים שלהם, או שהם מצולמים במצלמות זיהוי פנים.

"כמובן שהם משתמשים בזיהוי פנים. הם יקימו מאגר נתונים כזה", אמר ג'יימס לאונג, מהנדס אלקטרוניקה בן 40 שהפגין בשבת שעברה. "אנחנו לא מאמינים לשום דבר שהממשלה אומרת. הכול שקר". 

בשם הרעיון: הסינים שמסתכנים בהבעת תמיכה בחירויות הפרט

יותר ממיליון סינים עברו מסין העממית להתגורר, לעבוד או ללמוד בהונג קונג מאז 1997, השנה שבה החזירה בריטניה את הריבונות בעיר לבייג'ינג. רבים מהם שותפים לתיעוב כלפי המפגינים, שהתקשורת הממלכתית הסינית מפגינה. כמה מהם אפילו נלחמו נגד המפגינים, בתגובה לקריאה מבייג'ינג לעשות כך.

אבל קבוצה קטנה של מהגרים מסין הצטרפה למחאה, והיא לוקחת סיכונים לא רגילים כדי לתמוך בחברה שמציעה חירויות שאין לתושבי סין העממית.

בשיחות שנערכו עימם, הסינים המהגרים הללו אמרו שהם מעריכים מאוד את האוטונומיה של הונג קונג משלטון סין, בייחוד במה שנוגע למערכת המשפטית ולחופש הביטוי בעיר. הם הצטרפו לצעדי מחאה, חתמו על מכתבי אינטרנט פתוחים של תמיכה בהונג קונג והגנו על תנועת החופש בקרבות מדיה חברתית נגד מבקרים ודיס-אינפורמציה בחסות בייג'ינג.

פעולות אלו מעמידות אותם בסכנת מעצר על ידי רשויות סיניות, שבודקות את הטלפונים של נוסעים בגבול היציאה לשנזן כדי לחפש הוכחות להשתתפות בהפגנות. הסינים שמתגוררים בעיר חשופים גם לחרם מצד ידידיהם בסין שרואים את ההפגנות כסטייה אלימה מדרך הישר, בייחוד אחרי הכאה של שני תושבי סין בתגרה בנמל התעופה. האירוע הזה הצית גל של זעם בסין, ומעט התלבטות בקרב המפגינים.

בכל שנה מגיעים מסין אלפי סטודנטים ללימודים בהונג קונג, שם ההשקפות הפוליטיות משנות כיוון לעתים. העיר מקיימת מדי שנה טקס הדלקת נרות ב-45 ביוני לציון יום השנה לאירועי כיכר טייננמן בבייג'ינג, אירוע שמוצג בצורה מעוותת בספרי ההיסטוריה הסיניים.

אחת התומכות במחאה בהונג קונג היא בוגרת אוניברסיטה בת 24 ששם משפחתה צ'ן, אשר הצטרפה למצעד מאסיבי נגד שחיקה נוספת של החירויות בהונג קונג על ידי סין. מה שהבדיל בינה לבין שני מיליוני המפגינים האחים באותו יום היה הדרכון הסיני שלה.

צ'ן הגיעה כדי ללמוד באוניברסיטה מקומית. הוריה הזהירו אותה שלהונג קונג אין עתיד, והפצירו בה לחזור הביתה בתום הלימודים. במקום זאת היא צללה אל ההיסטוריה של הטבח בכיכר טייננמן וחשה גועל על שדבר כזה התרחש במולדתה. השנה היא השתתפה בטקס ב-4 ביוני לציון יום השנה ה-30 לאירוע הזה.

ב-18 באוגוסט היא הצטרפה ל-1.7 מיליון מפגינים שצעדו בשקט בגשם, בהפגנת סולידריות, כאשר המחאה נכנסה לשבוע ה-11 שלה.

"יותר מאי פעם בעבר, התושבים של הונג קונג נוגעים לליבי. הם נשארו מאוחדים אחרי כל מה שקרה", אומרת צ'ן. "זו הסיבה שאני נשארת איתם".