נפילתה של "נטפליקס הישראלית": חובות של 33 מיליון שקל רובצים על וונטייז - מחציתם למחזיקי האג"ח

אחרי קריסתה הפיננסית של וונטייז, החליטו בימים האחרונים בעלי האג"ח שלה להעמיד את חובם לפירעון מיידי, וכעת הם פונים לבית המשפט בבקשה להקפאת הליכים ולמינוי נאמן לפעילות החברה • מלבד חוב האג"ח, בהיקף של 16 מיליון שקל, לחברה חובות של כ-2 מיליון דולר לספקי תוכן ו-1.8 מיליון דולר לבעלי עניין

נועם יוסיפידיס / צילום: אתר החברה
נועם יוסיפידיס / צילום: אתר החברה

אחרי קריסתה הפיננסית של חברת וונטייז , הפועלת בתחום של אספקת שירותי תוכן לפי דרישה (VOD), החליטו בימים האחרונים בעלי האג"ח שלה להעמיד את חובם לפירעון מיידי, וכעת הם פונים לבית המשפט בבקשה להקפאת הליכים ולמינוי עו"ד אמיר פלמר כנאמן שילווה את פעילות החברה בתקופה זו.

מלבד תיאור ההידרדרות במצבה של וונטייז והגעתה לחדלות פירעון, עולה מהבקשה כי סך חובותיה של החברה מצטברים לכ-33 מיליון שקל. זאת, כשמלבד חוב האג"ח, בהיקף של כ-16 מיליון שקל, לחברה חובות של כ-2 מיליון דולר לספקי תוכן, חובות של כ-1.8 מיליון דולר לבעלי עניין וגם חובות בהיקף של כמה מאות אלפי דולרים נוספים לספקים, לנותני שירותים ולשכר עובדים.

עוד בבקשה מציינים מחזיקי האג"ח כי לוונטייז חוב של כ-20 אלף דולר לחברת אמזון, "שבשרתיה מאוחסנים נתונים ומידע שונים הקשורים בטכנולוגיה של החברה". בשל "הצורך האקוטי" בשמירת המידע הקיים על אותם שרתים, לשם שימור הפעילות, ומנגד, "נוכח הנזק הרב שעלול להיגרם במידה והשרתים יורדו מחד", המחזיקים מבקשים מבית המשפט לאשר את התשלום לענקית המסחר האמריקאית. 

"קיים הכרח לשמר את הטכנולוגיה"

לפי הבקשה שהוגשה לבית המשפט, ההערכה היא כי היקף הוצאותיה של וונטייז, במתכונת מצומצמת ובחסות צו ההקפאה, צפוי להגיע ל-60 אלף שקל בחודש, וזאת בגין תשלומים לאמזון, לספק תוכן ישראלי (בסט טי.וי), דמי שכירות ועוד, מול הכנסות חודשיות של 15-20 אלף שקל מהשירותים שהיא מספקת.

כמו כן, מציין בבקשה עו"ד פלמר, המייצג את נאמן מחזיקי האג"ח, חברת משמרת, כי אף שהפעילות צפויה להיות גירעונית, "נראה כי קיים הכרח לשמר את הטכנולוגיה של החברה, אגב שימור פעילות החברה כ'עסק חי' על מנת לנסות ולהשיא את ערכה במסגרת הליכי מכר כאלה ואחרים. זאת, שכן נדמה כי בכל חלופה של אי-הפעלת החברה כליל, באופן שבו שרתי החברה לא ייוותרו פעילים, יהיה קשה עד בלתי אפשרי לאתר רוכש לטכנולוגיה".

במסגרת החלטתם באסיפה האחרונה, הסכימו מחזיקי האג"ח כי הנאמן שימונה לחברה יעשה שימוש בכ-250 אלף שקל, בריבית שנתית של 10%, מכספים שהופקדו על ידי החברה בידי נאמן האג"ח, "כאשראי לצורך מימון פעילות החברה בחסות צו ההקפאה".

מהבקשה עולה כי וונטייז אינה מעסיקה יותר עובדים, אחרי שהבודדים שהועסקו על ידה פוטרו באחרונה. ככל הידוע, אף שפעילותה של וונטייז לא צלחה, כמה גורמים כבר הביעו עניין ברכישת הטכנולוגיה שלה, וגם בשלד הבורסאי שיישאר לאחר המכירה.

היו"ר והסמנכ"ל התפטרו מתפקידיהם

וונטייז, שעסקה בפיתוח והפצת פלטפורמות תוכן וטלוויזיה רב-ערוצית על פי דרישה (VOD), הוזכרה לקראת הנפקתה בנשימה אחת עם ענקית הסטרימינג נטפליקס, אלא שהמציאות רחוקה מכך. החברה הונפקה לפי שווי של כ-100 מיליון שקל (אחרי גיוס של 16 מיליון שקל) באוגוסט 2016. באחרונה, נוכח מצבה העגום, הושעה המסחר במניות החברה, כששווייה נמוך מ-10 מיליון שקל.

במהלך 2018 ריכזה החברה עניין לזמן קצר, כשדיווחה על אקזיט צפוי של בעלי השליטה, לאחר שאלה קיבלו, על פי דיווחיה, הצעת רכישה מאולפן סרטים אמריקאי בשם דסילו (Desilu), הפועל בלוס אנג'לס, שבה ננקב שווי של 50 מיליון דולר לוונטייז - שווי גבוה פי כמה וכמה משווייה בשוק. הודעה על העסקה שלחה את מניית החברה לעליות תלת-ספרתיות, אבל בתוך זמן קצר היא שבה ונפלה, בשל ספקות כבדים שהתעוררו סביב היתכנות העסקה.

בסוף 2018 עדכנה וונטייז כי בעלי השליטה הודיעו לדסילו על החלטתם לבטל את העסקה, בהמשך לשורת עיכובים ודחיות מצדה של הרוכשת, ולאחר פרסומים בתקשורת בארה"ב, שלפיהם רשת CBS האמריקאית פתחה בהליכים משפטיים נגד דסילו בקליפורניה. 

אחרי הידרדרות נמשכת במצבה הפיננסי, לפני חודשים ספורים נודע כי החברה בדרך להסדר חוב אפשרי, ובשבועות האחרונים היא דיווחה באופן רשמי כי "אין לה את האמצעים הכספיים על מנת להמשיך ולקיים את פעילותה", אחרי שמאמציה לגיוס כספים נכשלו. על רקע מצבה, הודיעו צמד בעלי השליטה בוונטייז, היו"ר נועם יוסיפידיס וסמנכ"ל הטכנולוגיות והדירקטור אורן לוי, על התפטרותם מתפקידיהם, וכן התפטר מתפקידו סמנכ"ל הכספים של החברה, דוד בן נעים.