יותר מהאמברגו הערבי ומלחמת יום כיפור: האם הנזק להפקת הנפט צפוי לגרור מיתון

מחסור בנפט עבור העולם המתועש גורר עלייה חדה במחירים, שבתורה עלולה לגרור את העולם למיתון חריף, במקביל להתייקרות חומרי הגלם • תקיפת המל"טים בסעודיה גוררת אובדן הפקה של 5.7 מיליון חביות נפט ביום; מדובר בנזק חמור יותר מזה שנגרם כתוצאה מהחרם הערבי ומפלישת עיראק לכווית • ארה"ב הודיעה כי תכסה על אובדן הנפט הסעודי, אך האם זה יספיק?

אסדת קידוח / צילום אילוסטרציה: שאטרסטוק, א.ס.א.פ קריאייטיב
אסדת קידוח / צילום אילוסטרציה: שאטרסטוק, א.ס.א.פ קריאייטיב

מחיר הנפט הגולמי רשם הבוקר זינוק של כ-20% מעל ל-70 דולרים לחבית בהמשך לתקיפה בסעודיה בסוף השבוע האחרון, ובכך רשם את העלייה היומית החדה ביותר שתועדה בהיסטוריה לנוזל השחור.

כאשר כתבנו אתמול את הכותרת ולפיה "רחפנים עשויים להקפיץ את מחיר הנפט", זה היה נשמע לרגע כמו הלצה, אך המציאות הכתיבה סדר יום כזה שהיה נשמע דמיוני עד לא מזמן, ובו סעודיה, מפיקת הנפט הגדולה בעולם יחד עם ארה"ב, פגיעה הרבה יותר מכפי שניתן היה לחשוב, ומעבר לכך, קצב ההפקה היומי של הנוזל השחור נתון לידיהם של מורדים שיכולים לגרור זעזוע עולמי בהינף רחפן.

התקפת מל"טים בסוף השבוע האחרון על תשתיות נפט בערב הסעודית מצד המורדים החותים בתימן, גרמה לנזקים כבדים בשני מתקני נפט גדולים, וגרעה מתפוקת הנפט היומית במדינה. שני המתקנים שנפגעו מפיקים יחדיו 8.45 מיליון חביות נפט ביום. חברת ארמקו, בעלת השליטה על תשתיות הנפט בערב הסעודית, הודיעה על "השעיית" התפוקה של 5.7 מיליון חביות ביום. כמות זו משולה לכ-6% מתפוקת הנפט העולמית.

לשם השוואה, לפי נתוני בלומברג, המהפכה האיראנית בשנת 1979 גררה אובדן הפקה של 5.6 מיליון חביות ליום; משבר האנרגיה של 1973, שפרץ לפני מלחמת יום הכיפורים והחמיר במהלכה ובעקבותיה כאשר ארצות ערב צמצמו את אספקת הנפט לעולם המערבי, גרר אובדן הפקה של 4.3 מיליון חביות ליום; פלישת עיראק לכוויית בשנת 1991 גררה שיעור דומה של 4.3 מיליון חביות; והשביתה בוונצואלה בתחילת שנות האלפיים גרעה 2.3 מיליון חביות מקצב ההפקה היומי בשוק הנפט.

התקיפה בסעודיה גרמה לנזק החמור ביותר לקצב ההפקה העולמי מבחינת כמות הפקה (מספר חביות), אך שיעור ההפקה אינו בר השוואה, שכן מאז החרם הערבי ארה"ב הגבירה את הפקת הנפט, בין היתר באמצעות שיפורים טכנולוגיים, ובכך נגסה בבלעדיות הערבית על הנפט. 

מחסור בנפט עבור העולם המתועש גורר עלייה חדה במחירים, שבתורה עלולה לגרור את העולם למיתון חריף, במקביל להתייקרות חומרי הגלם. הדבר עשוי לגרור השפעה על הון ועבודה, כאשר לא ניתן ליצור דבר ללא אנרגיה. מעבר לכך, עלייה חדה במחיר הנפט עשויה לגרור השפעה על קצב האינפלציה העולמי, כלומר לגרור לחצים שלא מהסיבות הטובות, כמו צמיחה ועלייה בביקושים, אלא בשל שיבוש היצע. לחצים אלו עשויים להקשות על הבנקים המרכזיים להוריד ריבית כדי לתמוך בכלכלה שעשויה להיפגע מהתייקרות התשומות ומאי-ודאות גאופוליטית.

עליית מחירי התשומות זה הדבר האחרון שהכלכלות המפותחות צריכות כעת, וגם השווקים הפיננסים בטח לאחר היפוך עקום התשואות בשוק האג"ח האמריקאי בחודש האחרון. קשה לומר כי עליית מחיר הנפט לא מדאיגה, שכן למיתונים קודמים של הכלכלה האמריקאית קדם זינוק במחיר הנפט, כך שעלתה ההסתברות היום לקראת מיתון. אבל העלייה "החדה בהיסטוריה" שנרשמה רחוקה מלתאר מצב משברי בשלב זה, כאשר הזינוק הבוקר הקפיץ את מחיר הנפט לרמה של 60 דולרים לחבית בלבד בשעה זו, כך שאפשר להתעורר מחלום הבלהות בדמות החזרה לימי ה-100 דולר לחבית נפט לעת עתה.

מי שנהנה הבוקר מהעלייה החדה במחיר הנפט אלו מניות האנרגיה, כמו BHP שרושמת זינוק של 6%, גם בשוק המקומי דלק נהנתה מזינוק חד אתמול של כ-10%, נוכח התלות של עסקיה במחיר הנפט, וברמה הגלובלית המפיקות של הנוזל השחור, כמו רוסיה ואיראן למשל, יכולות ליהנות כעת מהעלייה במחיר הנפט.

למרות ההכחשות מצד איראן, האויבת המושבעת של סעודיה, מעבר לים דווח על ממצאים שקושרים אותה למהלך הנועז. ממשל טראמפ כבר הפנה אצבע מאשימה כלפי הרפובליקה האיסלאמית, עוד לפני פרסום הממצאים. אבל מעבר לחיפוש אשמים, ההסלמה במפרץ שנרשמה בחודשים האחרונים מגיעה בשיאה לאירוע נקודתי שמצביע על יכולותיה של איראן, למרות הקשיים והסנקציות, לטלטל את שוק הנפט העולמי.

סעודיה יכולה להחזיר חלק מקצב ההפקה תוך שבועות, אם כי חזרה לקצב הפקה מלא תיקח יותר מזה. מהצד השני, רק בשבוע נחתכה תחזית הביקוש לנפט העולמי על ידי אופ"ק, מה שמשחרר לחץ מצד הביקוש.

בנוגע לחשש ממחסור עתידי בנפט שעשוי לגרור עלייה במחירים, ארה"ב כבר הודיעה שתכסה על אובדן הנפט הסעודי אם יהיה בכך צורך, ונראה כי הנשיא טראמפ יהיה רגיש לנסיקה במחיר הנפט שעלולה לייקר את עלויות הייצור לחברות האמריקאיות ובכך לפגוע בכלכלה האמריקאית. עם זאת, הנזק שנגרם עשוי להוות תמריץ לגורמים עוינים נוספים שמנסים לפגוע במאגרי הנפט, ומה שעשוי להביא להסלמה במזרח התיכון ולעלייה נוספת במחיר הנוזל השחור. מעבר לכך, לאחר שתקיפת המכליות מצד איראן במפרץ לא זכתה לתגובה אמריקאית חריפה, הרפובליקה האיסלאמית מרגישה נוח לתקוף כעת בסעודיה, וזו נקודה שצריכה להדאיג את מקבלי ההחלטות.