כרוניקה של הפסד ידוע מראש: כיצד "עוצמה יהודית" תירצה כל הפסד, מ-2003 ועד לבחירות האחרונות

"הציבור הימני לא יחזור על אותה טעות פעמיים", כך הבטיחו במפלגתו של ברוך מרזל לקראת הבחירות ב-2006 • אך ההיסטוריה מוכיחה אחרת, ו'עוצמה יהודית' וראשיה הפסידו מערכת בחירות אחת אחר השנייה, בעודם מאשימים את בנט, המפד"ל, ביבי, יהדות התורה - אך רק לא את עצמם

מיכאל בן ארי והפעילים שלו / צילום: אמיר מאירי
מיכאל בן ארי והפעילים שלו / צילום: אמיר מאירי

השנה היא 2003. ברוך מרזל, תלמידו ועוזרו הפרלמנטרי לשעבר של הרב מאיר כהנא יחד עם תלמיד נוסף של הרב כהנא - מיכאל בן ארי, מתמודדים לכנסת ה-16 במסגרת "חרות". המפלגה לא עוברת את אחוז החסימה. בהודעה מטעם המפלגה נמסר לאחר ההפסד: "אנו מבקשים להודות לרבבות בוחרינו על תמיכתם והבעת אמונם במפלגה האידיאולוגית היחידה בימין, מפלגת חרות. אמנם לא השגנו את המטרה, לא עברנו את אחוז החסימה ולא ניוצג בכנסת הבאה, אבל קיבלנו קולות השווים למנדט וחצי וסיימנו את מערכת הבחירות בתנופה ועלייה ולא בדשדוש ודעיכה".

במפלגה הבהירו כי יתמודדו גם במערכת הבחירות הבאה, ואף ידעו לספר כי "בימים האחרונים פונים אלינו מכל רחבי הארץ, פעילים, אוהדים וגם כאלה שמכים על חטא על שלא טרחו להגיע לקלפי, ומבקשים שלא נקפל את הדגל, אלא נמשיך לפעול במסגרת מפלגתית, כדי לקטוף את פירות עמלנו לעתיד לבוא, כשהמערכת הפוליטית תימאס על הציבור והוא יאכל את פירות הבאושים של הצבעתו. כל הפונים אלינו מאוחדים בדעה שסוף האמת לנצח, וכי לאט לאט יתפכחו רבים מהציבור ויבינו שרק חרות מציגה נכון את הבעיות הקיומיות של ישראל, ומתמודדת איתן התמודדות אמת מבלי לטייח".

ברוך מרזל ואוהדי בית"ר ירושלים / צילום: שלומי יוסף
 ברוך מרזל ואוהדי בית"ר ירושלים / צילום: שלומי יוסף

אנו עוברים לשנת 2006, ברוך מרזל עזב את מפלגת חרות ומתמודד יחד עם מיכאל בן ארי במפלגת חזית יהודית לאומית לכנסת ה-17. מרזל מבטיח כי הפעם יעברו את אחוז החסימה, ואמר כי "הציבור הימני לא יחזור על אותה טעות פעמיים". בפועל, מרזל ובן ארי קיבלו פחות מ-25,000 קולות ונשארו מחוץ לכנסת.

לפני הבחירות הודיע בית הדין של רבני חב"ד שאין להצביע למפלגת חזית יהודית לאומית. או כלשון בית הדין יש להצביע "אך ורק לרשימות של החרדים לדבר ה' אשר כיהנו בעבר בכנסת ואשר נציגיהן יכנסו לכנסת הבאה", וש"אסור להצביע למפלגות שאינן עוברות את אחוז החסימה".

דובר המפלגה דאז איתמר בן גביר טען (כמו שיטען 13 שנה לאחר מכן, במערכת הבחירות הנוכחית) כי מכתב הרבנים אומר בדיוק ההפך ממה שמשתמע ממנו. לטענתו של בן גביר, כפי שהובאה בכתבה ב-ynet "מדובר בעוד תעלול תקשורתי של דובר חב"ד, מנחם ברוד, שאין זה סוד כי הוא מקבל כסף מהאיחוד הלאומי-מפד"ל. במודעה לא נכתב ואין קריאה שלא להצביע למרזל".

ברוד הגיב לדברים ואמר כי "ההשמצה כאילו אני מקבל כסף מהאיחוד הלאומי-מפד"ל היא עילה לתביעת דיבה. בית דין רבני חב"ד הוא המוסד היחיד המוסמך לקבוע לחסידי חב"ד את דרכם והגיע הזמן שמרזל וחבריו יפסיקו לסכסך ולפלג בתוך ציבורים שהם אינם משתייכים להם". בבחירות, שוב נתקלו מרזל ובן ארי במחסום של אחוז החסימה אולם ברוך מרזל מסר בתגובה כי "אנחנו אוספים כוחות ומגבשים ימין אחר. אנחנו לא פועלים בשביל הכנסת אלא מתוך אמונה".

לקראת בחירות 2009 לכנסת השמונה-עשרה חבר מיכאל בן ארי לקבוצה של חסידי חב"ד והקימו את מפלגת ארץ ישראל שלנו, המפלגה הצטרפה לאיחוד הלאומי כשבן ארי משובץ במקום הרביעי מטעמה. הרשימה קיבלה 4 מנדטים ובן ארי כיהן 4 שנים בכנסת - אולם ימי השמחה נעלמו מהר. לקראת הבחירות לכנסת ה-19, בן ארי נפרד מרשימת האיחוד הלאומי, והתפלג גם ממפלגת ארץ ישראל שלנו. בן ארי סירב להסביר את סיבת ההתפלגות. בן ארי הקים מפלגה חדשה יחד עם פרופ' אריה אלדד והתמודד לכנסת מטעמה. השניים לא עברו את אחוז החסימה.

בן ארי מסר בתגובה להפסד כי הוא לא מתחרט על הצעד. "איננו עוברים את אחוז החסימה, ולא נהיה בכנסת הבאה. לא מתחרט, על הדרך, על האמונה ועל הערכים". בן ארי האשים שנוהל נגד המפלגה מסע הפחדה של הרגע האחרון. או כלשונו "מסע הפחדה שנוהל נגדנו, גם בקרב הציבור החב"די, גם בקרב הציבור החרדי וגם בקרב המגזר הדתי-לאומי". הוא גילה כי "ברגע האחרון הוציאו מאות-אלפי מסרונים שבהם נכתב שלא נעבור את אחוז החסימה, והלוחמה הפסיכולוגית הזו הרתיעה והשפיעה. בגלל זה, בדקה ה-99, נוצר סחף מאוד גדול לעבר יהדות התורה ובנט, ופספסנו את אחוז החסימה בפחות מ-9,000 קולות".

בבחירות לכנסת ה-20, התמודד ברוך מרזל כחלק מרשימת 'יחד'. למפלגה היו חסרים למעלה מ-10,000 קולות כדי לעבור את אחוז החסימה. מרזל אמר לאחר ההפסד כי "השטח בער עבורנו אבל לצערי שועלים קטנים מחבלים בכרמים חיבלו והפריעו, אבל זה לא יעזור - האמת סופה לנצח". במפלגת יחד טענו לזיופים מסיביים ולגניבת הבחירות, אולם בסופו של דבר התייאשו מטענה זו.

איתמר בן גביר ומיכאל בן ארי/ צילום מסך
 איתמר בן גביר ומיכאל בן ארי/ צילום מסך

לאחר ההפסד פרסם מיכאל בן ארי כי הוא "אוהב אתכם, את עם ישראל ששוב הפנה לנו גב, כדי 'להציל את ביבי'". בן ארי אמר כי "עכשיו המבחן, מי ממשיך איתנו במדבר, זאת נדע בימים הבאים", אולם ציין כי ייתכן שהגיע הזמן שיפסיקו להתמודד לכנסת. "לגבי התמודדויות בפעמים אחרות מוקדם מלהחליט. ייתכן שהזירה שבה ניתן להשפיע נמצאת במקומות אחרים". מרזל לעומתו אמר מיד כי יתמודדו גם בפעם הבאה.

ומה לגבי 2019? את זה אתם זוכרים כבר בעצמכם. ובכל זאת נביא ציטוט אחד מייצג של עו''ד איתמר בן גביר: "היו כאלה שעשו הכל כדי שלא ננצח. בראש ובראשונה ראש הממשלה בנימין נתניהו שבצעד תמוה וחסר הסבר בחר "ללכת לנו על הראש" ולא להפסיק לתקוף... הבאים בתור הם כמובן נפתלי בנט, איילת שקד ובצלאל סמוטריץ' היהיר והשחצן... אחרונים ברשימה, אנשי "העיתונות" המגזרית כמו בשבע וערוץ 7 וכמובן עמית וחגי סגל", אולם בן גביר מבהיר כי לא ייכנעו ויתמודדו שוב: "לא יעזור להם! נמשיך לומר את האמת, נמשיך לפעול למען עם ישראל וארץ ישראל! נמשיך להיות כאן ולפעול כאן, כי זה בנפשנו, ואין לנו מנדט לוותר על זה!".