בצל חוסר היציבות הפיננסית: קבוצת יינות ביתן סגרה 5% מסניפיה מתחילת השנה

בדיקת "גלובס" מעלה כי מהפריסה של קבוצת יינות ביתן, רשת הקמעונאות השנייה בגודלה בישראל, נגרעו 11 סניפים מתחילת השנה, מה שממצב אותה עם פריסה של 170 סניפים • בענף מעריכים כי כדי לייצב את מצבה הפיננסי של הרשת יידרשו מהלכי ייעול נוספים

נחום ביתן מימש נכסים וסגר סניפים בהיקף של כ-5% מהקבוצה שבבעלותו בשנה האחרונה - כך עולה מבדיקת "גלובס". בתחילת החודש הקרוב, עם השלמת העסקה עם פרשמרקט, תמנה קבוצת יינות ביתן, הנחשבת לקבוצת המזון השנייה מבחינת היקף הפריסה שלה, 170 סניפים - זאת לעומת 181 סניפים בסוף 2018. בקבוצה סירבו להגיב או להתייחס לפניית "גלובס" בנושא.

בשבועות האחרונים חיפש ביתן רוכש לסניפים שבבעלותו, וזאת על רקע קשיי תזרים אליהם נקלעה פעילות הרשת לאחרונה. מטרת העסקאות שכבר נחתמו, כמו גם עסקאות עתידיות, היא לסייע לביתן לצמצם חלק מהחוב לנאמני רשת מגה אותה רכש לפני כשלוש שנים, העומד על כ-150 מיליון שקל, וסכום דומה שהוא חייב לספקים וגורמים נוספים.

ככל הידוע, כיום פועלים 64 סניפים של יינות ביתן, 87 סניפי מגה בעיר ו-19 סניפים של רשת שוק מהדרין, וזאת לעומת הסניפים שפעלו בשנה שעברה: 62 סניפי יינות ביתן, 100 סניפי מגה בעיר ו-19 סניפי שוק מהדרין.

בעוד שבוע צפוי להיפתח סניף חדש של רשת ויקטורי בקניון לב חדרה של קבוצת קניוני עופר, שיחליף את הסניף של רשת מגה בעיר שפעל במקום. מדובר במקרה שני בשנה החולפת שבו ויקטורי מחליפה סניף של קבוצת יינות ביתן. בתחילת 2019 פתחה ויקטורי סניף בשכונת שער העלייה בחיפה במקום הסניף של מגה בעיר שפעל במקום.

בסוף השבוע דווח לראשונה ב"גלובס" על עסקה נוספת שביצע ביתן - רשת קינג סטור בניהולו של מג'די כיתאני רכשה מקבוצת יינות ביתן סניף בכרמיאל בתמורה ל-2 מיליון שקל. העסקה נחתמה בחמישי האחרון, והיא כוללת סניף אחד שהיה ששייך לרשת יינות ביתן המשתרע על שטח של 3,000 מ"ר ומביאה את רשת קינג סטור לפריסה של 13 סניפים.

לפני כחודש ביצע ביתן עסקה משמעותית וגדולה יותר, במסגרתה חתמה רשת המזון פרשמרקט על רכישת שבעה סניפים מידי רשת יינות ביתן שבשליטת נחום ביתן בתמורה לכ-110 מיליון שקל. העסקה כוללת שבעה סניפים של יינות ביתן ומגה, בשטח כולל של כ-7,000 מ"ר, שמכירותיהם המצרפיות בשנה האחרונה הסתכמו בכ-240 מיליון שקל.

הסניפים שרוכשת פרשמרקט מביתן נחשבים לרווחיים והמוצלחים מבין סניפי הרשת וממוקמים בתל-אביב ובערים הסמוכות לה: מיקדו סנטר בשכונת תל-ברוך, שכונת רבין בחולון, שכונת מרום נווה ברמת גן, רחוב כורזין בגבעתיים, פרויקט מגדלי תל-אביב, רחוב בבלי בתל-אביב ודיזנגוף סנטר בתל-אביב.

בנוסף לסגירות ולמכירות הסניפים, בחצי השנה האחרונה הוסבו בסך-הכול שישה סניפי מגה בעיר ליינות ביתן - קניון עזריאלי מודיעין, מודיעין שמשוני (רחוב עמק בית שאן), סניף באר-שבע נווה זאב, סניף אריאל רובע ב', סניף לוד גני אביב וסניף אשקלון אפרידר.

מלבד תשעת הסניפים שנמכרו לפרשמרקט (7), ויקטורי (1) וקינג סטור (1) במהלך 2019, נסגרו שני סניפים נוספים של יינות ביתן בקריית ביאליק בשדרות ח"ן והסניף בקניון לב חדרה שיעבור לויקטורי.

בענף מעריכים כי על אף כל המהלכים הללו מדובר עדיין ב"פלסטר" עבור המצב שאליו נקלעה קבוצת יינות ביתן, ושהעסקאות שנחתמו אינן מספיקות בכדי לייצב את מצב הקבוצה. בנוסף בענף מעריכים כי נחום ביתן "יידרש לקבל בהקדם החלטות משמעותיות נוספות", על-מנת להגיע ליציבות.

לפני כחודשיים וחצי נחשף ב"גלובס" כי קבוצת יינות ביתן מעכבת תשלומים לספקים ומציגה ירידה חדה במכירות, וכי בעל השליטה ברשת הזרים לה עשרות מיליוני שקלים במהלך 2019. בקבוצה אישרו כי בשנתיים האחרונות ביתן עצמו הזרים לרשת מכיסו סכום כולל של כ-180 מיליון שקל לאור המצב אליו נקלע.

עם זאת, יש גם מי שמאמינים כי העסקה הנוכחית עשויה לשפר את התמונה באופן משמעותי. לדברי חגית ציטיאט-לוין, מנכ"לית חברת ביטוח סיכוני האשראי בססח, "השינויים שנחום ביתן ביצע בשנה האחרונה, הקשורים לחיזוק הצוות הניהול והתפעולי ומכירה של חלק מהסניפים, מצביעים על כיוון חיובי מבחינת הרשת.

"הצעד האחרון של מכירת הסניפים יאפשר לו הזרמה משמעותית של כסף נזיל. אנחנו מקווים שההזרמה הזו תסייע לו להשלים את ההתקשרות עם הנאמנים, ואנחנו לוקחים אותה בחשבון בניתוח שלנו את הרשת. אם צריך יהיה להגדיל פה ושם את ההתאמה המדודה לפעילות שביצענו, אנחנו נשקול את זה בחיוב. גיבינו ונמשיך לגבות את הרשת".